Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Ugradjivanje LED rasvete u plafon

9 poruka / 0 new
Poslednja poruka
tomtom
tomtom's picture
Offline
Registrovan dana: 18/02/2019
Poruke:

Pozdrav svima,

Usko pocinjem renoviranje jedne sobe. Planiram da spustim plafon za jedno 20cm i da u njega ugradim LED trake (jednobojne) u AL profile (slicno kao sto je prikazano na ovoj slici samo bih ja postavio dva AL profila paralelno, u kojima bi bile LED trake). Citao sam na nekim temam ovog foruma o ovakvim instalacijama, medjutim nije mi bas sasvim jasno. Znam da mi treba napajanje koje je nesto jace od zbira snage LED traka medjutim nisam bas nacisto sa time kako da to sve povezem.

Mislim da cu staviti 2x po 3m LED trake. Snaga po 1m je 4.8W sto je ukupno oko 29W. Nekoliko pitanja:

1. Da li mi je potrebno nesto jace napanje? Procitao sam da je preporucljivo uzeti jace napanje koje se ne bi opteretilo vise od 80% kako bi se osigurao duzi vek trajanja.
2. Kod povezivanja, predpostavljam da napanje direktno povezuje na struju i onda na izlaz napajanja povezujem LED traku. Da li mogu ove duzine povezati linijski (prva 3m na napajanja a druga 3m nadovezati produznim kablom) ili ih moram povezati paraleleno (obe duzeni na isti izlaz na napajanju)?
3. LED trake su dimabilne. Da li i napajanje mora da ima funkciju dimovanja ili ne? Da li moram ugradjivati dimer u plafon? Primer dimera: https://www.elementa.rs/katalog/svetlosna-tehnika/led-rasveta/led-trake-moduli-i-pribor/sort/name/page/1/kolicina/12?filters=[Tip_Dimer]&spec=[]&lager=sve
4. Da li umesto klasicnog prekidaca za svetlo, mogu instalirati dimer/prekidac kako bih na jednom mestu mogao ukljuciti/iskljuciti svetlo i regulisao jacinu osvetljenja? Da li mi je potrebam i prekidac/dimer u zidu i dimer u plavonu (na koji su prkljucene LED trade)?

Ukoliko umesto jednobojne LED trake, se odlucim za RGB traku (iste duzine), da li povezivanje ide struja > napajanje > kontroler > trake?
Takodje isto pitanje oko povezivanja. Da li se moze linijski ili mora paralelno (posto ovaj kontroler ima samo jednu seriju izlaza za + R G i B ?

Ovo je npr kontroler koji bih uzeo u tom slucaju https://www.elementa.rs/proizvod/56815/kontroler-za-rgb-led-trake-288w

  • 0d8fcfcfa22ec2ca2718f11fc5b831b5.jpg
sculptor
sculptor's picture
Offline
Registrovan dana: 24/04/2017
Poruke:

Pokusacu da dam par odgovora.

a. Odaberite dobre difuzore za te aluminijumske profile, koji ce omoguciti da se ne vide pojedinacne LE diode.
Najbolje je da probate na licu mesta u prodavnici, ako ce Vam prodavac izaci u susret.

b. Trake od 4,8W po metru ne daju mnogo svetlosti. Mozda cete hteti da odaberete LED trake koje daju svetlost jaceg intenziteta. U Kini postoji mnogo veci izbor LED traka nego u Srbiji, i cene su znacajno manje. Ako niste u zurbi, porucite trake recimo sa Aliekspress-a. Pretpostavljam da koristite 12V trake.

c. Jace napajanje je uvek dobro doslo. Sa povecanjem izlazne snage, cena napajanja raste manje nego linearno. Ako uzmete jace napajanje, kasnije ce biti manja investicija da predjete na jace LED trake.
Preporucujem napajanja proizvodjaca Meanwell. U Srbiji postoji vise distributora ovih napajanja, koji imaju dobar lager.
Radni vek napajanja uglavnom zavisi od disipacije toplote, i kao posledice starenja elektrolitskih kondenzatora. Meanwell koristi kvalitetetne kondenzatore. Kao posledica disipacije toplote, moze doci do povecanja temperature lokalnog ambijenta. Do ovoga ce brze doci u letnjim mesecima, kada je temperatura ambijenta vec visa. Napajanja imaju ugradjene zastitne mehanizme, koji recimo, nakon prelaska 45-50C ambijenta, linearno obaraju maksimalnu izlaznu snagu sa 100% do recimo 70% na 70C ambijenta, kada se napajanje gasi. Ovaj podatak se u dokumentaciji napajanja moze naci pod nazivom 'Derating curve'.

d. Provodnici na fleksibilnim LED trakama su malog poprecnog preseka, i velikog poduznog otpora. Stoga je najbolje da trake napajate sa obe strane, ili bar da napajanje dovedete na sredinu svakog od 3m segmenta. U suprotnom moze doci do vidljivog opadanja intenziteta LE dioda, sa udaljenoscu od tacke injektovanja napona napajanja. Morate obratiti paznju na poprecni presek provodnika koji koristite za napajanje traka. Lako se moze izracunati pad napona na istom, ukoliko se zna struja i duzina kabla. Cesto se 10% ukupne energije koristi na zagrevanje napojnog kabla, umesto za rad traka.

e. 12V trake se sastoje od paralelno povezanih segmenata od obicno tri serijski povezane LE diode (bele trake) i otpornika za ogranicenje struje segmenta. Takve trake se napajaju konstantnim naponom. Ukoliko se primeni PWM (pulse width modulation), moze se postici prividan efekat dimovanja, jer se brzo menja stanje ukljucenosti i iskljucenosti LE dioda, brze nego sto covekovo oko moze da detektuje. Kontroleri koji dimuju trake obicno imaju jedan MOSFET koji se pobudjuje PWM kontrolerom, kome upravlja mikrokontroler koji cita polozaj obrtnog potenciometra za odabir intenziteta dimovanja, odnosno tumaci komande IR daljinskog upravljaca. Povezuje se izmedju napajanja, i trake.

f. Ako napajanje ima mogucnost PWM dimovanja, tada Vam kontroler nije potreban. Tada prikljucite potenciometear na kontrolni ulaz napajanja, i birate izlaz istog. Takva napajanja ponekad nemaju ceo opseg dimovanja, vec recimo 5-100%, ili 10-100%. Napajanja koja imaju opseg dimovanja 0-100% imaju funkciju 'dim-to-off'.
Napajanja se ne mogu povezati direktno na na elektricnu mrezu, vec se moraju povezati preko sklopke, iliti zidnog prekidaca, a napojni kabel mora biti osiguran osiguracem, ili automatskim prekidacem.

g. Visebojne trake imaju paralelno povezane segmente kako i jednobojne trake, s tim sto su segmenti za razlicite boje obicno sa strane anode LE diode povezani u jednu tacku. Za upravljanje istim je potreban kontroler sa vise low-side MOSFET prekidaca upravljanih PWM kontrolerima. Povezivanje ide isto kao kod jednobojne trake, s tim sto ima vise provodnika.

h. Provodnici i trake, napajani PWM modulisanim signalom amplitude 12V rade kao antene, i mogu da proizvedu znacajne EM smetnje, pa tako recimo projem pojedinih radio stanica postane nemoguc. Postoji vise vidova smanjenja generisanog EMI, pocev od ugradjnje LC filtera, feritnih snap-on filtera, upotrebe kablova sa opletom, itd.

Tko leti, vrijedi, tko vrijedi, leti, tko ne leti, ne vrijedi.

sculptor
sculptor's picture
Offline
Registrovan dana: 24/04/2017
Poruke:

LED trake predstavljaju znacajan rizik od pozara, i ne treba ih koristiti bez nadzora. Ukoliko dodje do kratkog spoja, moze doci do zagrevanja dela trake na par stotina stepeni uz povecanje struje koju vuce traka, koje moze biti nedovoljno da okine prekostrujnu zastitu napajanja, te moze doci do pozara ukoliko se lako zapaljivi materijal nadje u blizini trake.
Postoji vise vidova zastite. Najjednostavniji vid zastite je ugradnja pravilno dimenzionisanog osiguraca izmedju napajanja/kontrolera i trake, za svaku napojnu tacku posebno.

Tko leti, vrijedi, tko vrijedi, leti, tko ne leti, ne vrijedi.

sculptor
sculptor's picture
Offline
Registrovan dana: 24/04/2017
Poruke:

I ja renoviram stan. Moj pristup problemu:

Glavna svetla su posebna prica.

Za zonska svetla, koristim 24V trake, i LED izvore, za koje napojni provodnici iste duzine imaju duplo manje gubitke, u odnosu na 12V trake, zbog duplo manje struje.
Svi kablovi terminiraju u jednoj razvodnoj tabli na sredini stana.

Koristim dva napajanja RSP-150-24 za ceo stan, sa aktivnim PFC-om, visine 30mm, bez ugradjenog aktivnog hladjenja, sa ON-OFF daljinskom kontrolom, sa OV, OL, OC (constant current), OT zastitama.
Za hladjenje napajanja korsitim skoro necujne Noctua NF-A4x20 5V PWM ventilatore, koji se ukljucuju po potrebi.

Kontroler za trake je homebuilt, sa automotive 16 kanalnim low-side integrisanim IC resenjima sa dijagnostikom i zastitama (OV (overvoltage), OT (overtemperature) za svaki kanal posebno, detekcijom kratkog spoja izlaza ka + i - napajanja za svaki kanal posebno, OC (overcurrent) sa ogranicenjem struje na 0,9A za svaki kanal posebno), kontrolisanim 16-kanalnim PWM kontrolerom, pa sve to puta 5. Svaki od 80 kanala ima CC ogranicen izlaz od 0.9A, i podrzava PWM od 24Hz do 1kHz. Jasno je da svi kanali ne mogu da rade istovremeno na punoj snazi, zbog ogranicene snage izvora od 2x150W.

Ceo kontroler je jedan CANBUS node mog homebuilt HA (home automation) resenja, ciji se rad, i status kontrolise preko CANBUS mreze. Upravljanje je moguce sa vise mesta, i na vise nacina.

Za obicni 24V LED izvor, koristi se jedan kanal, za, recimo dual cold/warm white LED trake koriste se dva kanala, a za RGB trake se koriste tri kanala.

Doduse, ne koristim obicne RGB trake, vec RGBW trake sa individualno adresibilnim LE diodama koje se napajaju sa 5V, ali to je vec sasvim druga prica.

Tko leti, vrijedi, tko vrijedi, leti, tko ne leti, ne vrijedi.

tomtom
tomtom's picture
Offline
Registrovan dana: 18/02/2019
Poruke:

Nakon svega sto je @scuptop spominjao, ovo mi sve vise i vise lici na kvantnu fiziku Laughing out loud mozda ce biti najbolje da se posavetujem sa elektricarem oko toga sta da izaberem i kako da ovo izvedem. U medjuvremenu, ako neko ima jos saveta i moze ovo malo jos da pojasni 'laicki' bio bih zahvalan Laughing out loud

sculptor
sculptor's picture
Offline
Registrovan dana: 24/04/2017
Poruke:

Nije. Mozda lose objasnjavam. I nadjite elektricara koji ima prakse sa LED trakama, jer to nisu ucili u skoli.

Tko leti, vrijedi, tko vrijedi, leti, tko ne leti, ne vrijedi.

tomtom
tomtom's picture
Offline
Registrovan dana: 18/02/2019
Poruke:

Vi ste verovatno strucniji u tome. Terminologija kojom se koristite je za mene strucna i nejasna s toga nisam bas u potpunosti razumeo. No mislim da cu svakako da se posavetujem sa elektricarem oko toga.

branimir
branimir's picture
Offline
Registrovan dana: 13/08/2009
Poruke:

Ангажујте електричара или електроничара и проблем ће бити решен.Иначе се саме траке могу скраћивати минимално на 5цм (три диоде на 12в), битно је водити рачуна о поларитету напајања.Пример кратких спајања на мојој стоној лупи

  • lupa1.jpg

Знам да незнам, а све што знам научио сам од неког.

tomtom
tomtom's picture
Offline
Registrovan dana: 18/02/2019
Poruke:

Elektricar ce najverovatnije biti angazovan jer su ovo stvari iz elektrike oko kojih se bas ne bih zezao. Oko skracivanja traka nema problema jer se ove nece skracivati na nekoliko cm. A sto se polariteta tice, ne mislim ni da ce to biti problem posto ima kablova koji imaju na sebi gotove klipse u koje se stavi traka i to je to.