Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Čišćenje kotla i dimnjaka sredstvima "Astrea" Kraljevo.

38 poruka / 0 new
Poslednja poruka
Vukoje.B
Vukoje.B's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 13/11/2009
Poruke:

Razlog zašto sam baš ovako nazvao temu je jednostavan - ako je postalo normalno koristiti razne druge brendove (tipa Ceresit, Makita, Ytong i sl. ...), a da se pritom ni ne pomisli na reklamiranje istih, smatram da i proizvodi ove naše firme svojim kvalitetom itekako zaslužuju da se nađu u svakodnevnom rečniku kao nešto uobičajeno. A evo i zašto.

Verovatno ste primetili da jedan naš vrlo aktivan član @Astrea s' vremena na vreme diskretno, onako usput, napomene da istoimena firma u kojoj radi proizvodi i sredstva za čišćenje i održavanje kotlova i dimovoda. Pošto već nekoliko godina unazad imam sve izraženiji problem sa smolom, posebno u čunkovima i dimnjaku, rešio sam da kontaktiram navedenu firmu .

Moj problem se sastojao u tome što je posle svakog čišćenja u dimnjaku ostajao sloj smole koji je dimnjačar sve teže čistio (inače on koristi tehniku čišćenja odozdo, iz kotlarnice, pomoću jake sajle na čiji kraj stavlja ili lopaticu koja ljušti, ili čeličnu četku). Radilo se o onoj lepljivoj smoli nalik katranu, koja se prilikom struganja samo razvlači i još jače lepi za zidove dimnjaka.
Na kraju mi je dimnjak izgubio skoro trećinu svog ionako malog promera, a dimnjačar je izjavio da bi tu možda samo paljenje dalo neki rezultat, ali to nikako ne preporučuje iz mnogo razloga, što bezbednosnih, što zdravstvenih. Srećom, članstvo u SSM forumu je dalo rezultat.

Sve ovo sam i naveo u razgovoru sa ljubaznim čovekom iz "Astree", a on mi je ukratko opisao šta oni proizvode, pa smo se vrlo brzo dogovorili - naručio sam po jedno pakovanje od oba njihova proizvoda:
- Prvi se zove "Astra therm", tečnost pakovana u litarsku bocu sa raspršivačem i služi za čišćenje gareži tako što je bukvalno rastvara (nešto kao nitro-razređivač farbu);
- Drugi ima naziv "Astra express", prašak pakovan u plastičnu kesicu koja se direktno ubacuje u užareno ložište (nešto slično "Garvanu"), pri čemu se razvijaju isparenja koja onu lepljivu smolu pretvaraju u penastu masu, a koja se zatim veoma lako struganjem (ako su naslage deblje) ili onim prvim sredstvom uklanja. Pakovanja ima više, u zavisnosti od snage kotla. Ja sam naručio najveće (čini mi se da je deklarisano za 36kW).
Cena za oba proizvoda je bila 600 din. (mislim 350 tečnost i 250 prašak, ili tu negde, nisam sasvim siguran) + troškovi dostave.

Moj kotao je inače malo specifičan jer greje vazduh, a ne vodu, ali to ne znači da je pošteđen od "čađavih" problema koji prate i klasične kotlove. Možda je malo lakši za održavanje, jer ima više otvora za čišćenje. Pošto mi je sa druge strane veći problem bio dimnjak, najpre sam očistio kotao na "klasičan" način, da bi što veća količina isparenja od "Astra express"-a dospela u dimnjak. I bio sam u pravu - ono malo preostale čađi u kotlu je prosto isparilo, a u dimnjaku se desilo upravo ono zbog čega sve ovo i pišem - sva ona lepljiva smola se "ukrtila", pretvorila u krutu penastu masu koju je dimnjačar sa lakoćom ostrugao. Čovek prosto nije mogao da veruje. Naravno, dao sam mu kontakt sa "Astreom" i "zaradio" besplatno čišćenje, čime sam automatski isplatio trošak za ova sredstva Smile.
Nakon uspešog tretmana smole primenom praška, tečnost sam upotebio za spoljno čišćenje kotla i čunka od gareži. Ostalo je samo da posle toga toplom vodom i deterdžentom uklonim ostatke tečnosti i peć je bila kao nova. Na slikama je stanje "pre" i "posle" tretmana prahom (prva slika), odnosno tečnošću (druga slika).

Ništa ne ostavljam nezavrš

tihi2
tihi2's picture
Offline
Registrovan dana: 02/05/2009
Poruke:

Ovaj tekst je stvarna pomoć. I prava stvar za "sam svoj majstor" posao...
Rešio si svoj problem i opisao drugima.
Koji bi smisao imao tekst da si pisao "koristio sam tečnost X proizvođača XX koja košta..."?!!
Uostalom, ako kažem da sam kupio "Jugotermove" radijatore, da li reklamiram "Jugoterm"?
Meni je ovo mnogo koristilo.
Svaka čast.

Vukoje.B
Vukoje.B's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 13/11/2009
Poruke:

Kad @tihi2 pohvali, to ima težinu ... Smile

Tačno si pogodio ideju, ali ovo moje pisanije neće imati mnogo smisla ako se bar još neko ne oglasi sa svojim iskustvom u primeni ovih proizvoda.

Nisam naveo to da dimnjak naravno nije čist 100%, jer je ipak sloj smole u njemu bio zaista debeo. Ali sam siguran da će još jedan jesenji tretman pre grejne sezone, kao i kasnije redovno održavanje jednom godišnje biti dovoljno da mi sistem za grejanje bude u dobrom stanju.
Takođe, zaboravih da kažem da tečnost posle dejstva ostavlja jedan "masan" sloj koji služi i kao zaštita metala od korozije. Ja sam ga oprao jer sam je koristio spolja, ali ako se kotao naprska iznutra (nakon tretmana prahom), mislim da je to sasvim dovoljno i za zaštitu.

Voleo bih zaista da još neko nešto kaže o ovome.

Ništa ne ostavljam nezavrš

nesone
nesone's picture
Offline
Registrovan dana: 26/03/2013
Poruke:

Vukoje.B, imas li mozda fotografije kotla pre, i posle tretmana da pogledamo?
Izuzetno me interesuje, jer i ja planiram da uradim ovaj tretman. Kotao mi je na cvrsto gorivo.
Odlicno sto si pokrenuo ovu temu.

Vukoje.B
Vukoje.B's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 13/11/2009
Poruke:

Druže, ne znam ima li potrebe da kačim još slika, jer sam rekao šta sam imao u prvom postu, sa sve ilustracijama.

Moraćeš ipak sam da probaš, i pri tome slikaj pre i posle pa okači ovde da vide i ostali. Je l' se važi?

Ali ajde, evo još dve slike u punoj rezoluciji, valjda će se bolje videti.
Nemam slikano pre, ali je dovoljno reći da je ovaj otvor na prvoj slici bio 100% zapušen smolom, a u unutrašnjosti sloj od 3-4cm smole i gareži.
Peć je spolja bila pocrnela od loženja, a sada je kao na drugoj slici.

Ajde sada pa zasuči rukave i spremi foto-aparat!

 • fotografija0425.jpg
 • fotografija0426.jpg

Ništa ne ostavljam nezavrš

ivoludilo
ivoludilo's picture
Offline
Registrovan dana: 16/05/2009
Poruke:

Vukoje i mene interesuje da li si probao tečnost za šišćenje na unutrašnjosti kotla.Ja sam pre mesec dana probao Wurthov sprej iste namene tipa samo dobro poprskaš i posle obrišeš krpom i ono šipak
,posle prskanja moraš dobro čeličnom četkom da isčetkaš da bi očistio naslage smole.Istina posle toga metal je bio kao nov i bolji na oko ali koja svrha kada sa njim i četkom nemogu da pristupim svakom delu unutrašnjosti kotla i kada moram da četkam isto kao i bez prskanja tečnošću.

daviddzone
daviddzone's picture
Offline
Registrovan dana: 26/11/2013
Poruke:

a gde ovo mogu da kupim... porucim...

Reverzibilni
Reverzibilni's picture
Offline
Registrovan dana: 25/09/2014
Poruke:

Pozdrav i bolje Vas nasao.
Samo jedno pitanje.Ta mala kesica,moze da "ocisti" veliki odzak,od nekih 8-9 metara visine?
Inace,nikad je nisam koristio,a deluje mi kao ok stvar.

canson
canson's picture
Offline
Registrovan dana: 07/12/2010
Poruke:

Meni je danas stiglo to sredstvo, i prasak i tecnost, pa cu da probam i javim kakvi su rezultati. Planiram da cistim unutrasnjost Zrenjaninskog kotla koji je nepristupacan za struganje pa cemo da vidimo.

canson
canson's picture
Offline
Registrovan dana: 07/12/2010
Poruke:

Kao sto sam i obecao evo utisaka o ovom sredstvu. Upravo sam zavrsio ciscenje i da je ko rukom odneseno nije ali da radi-radi. Moguce je da je bilo potrebno jos tecnosti ali videcemo sledeci put. Prvo sam ubacio kesicu praskastog sredstva u zar pre dva-tri dana a danas sam cistio sa tecnim sredstvom. Tako su mi u telefonskom razgovoru preporucili. Loziste je dosta veliko pa zato kazem da je mozda trebalo ponoviti postupak sa jos tecnosti, kupio sam dva litra.
Utisak je da omeksa smolu ali nisam uspeo da je otopim da sama sidje nego sam opet strugao cetkama i cudesima. Cak sam na kraju popizdeo, uzeo karcher i pod pritiskom oprao sve to. Znam da ne bi trebalo zbog hrdje ali kotao je liveni i morao sam probati da olaksam sebi...
Rezultat je da je dosta cisce nego sto je bilo ali moglo bi i bolje. Slikao sam i koliko sam garezi izvadio a to je otprilike jedna lopata.
Evo i slika pre i posle.
Prvo ove pre ciscenja

 • 2014-12-21_11.23.25.jpg
 • 2014-12-21_11.23.01.jpg
 • 2014-12-21_11.21.39.jpg
 • 2014-12-21_11.22.06.jpg
 • 2014-12-21_11.22.17.jpg
 • 2014-12-21_11.22.37.jpg
canson
canson's picture
Offline
Registrovan dana: 07/12/2010
Poruke:

A ovo je posle ciscenja. Jos samo da napomenem da sam zbog dubine kotla upotrebljavao prskalicu za voce jer sa originalnom nisam mogao da dohvatim. Mozda je zbog toga manje tecnosti dospelo na naslage smole.
Pozdrav

 • 2014-12-21_11.48.17.jpg
 • 2014-12-21_12.30.19.jpg
 • 2014-12-21_12.30.48.jpg
 • 2014-12-21_12.31.19.jpg
 • 2014-12-21_12.31.30.jpg
 • 2014-12-21_12.31.35.jpg
 • 2014-12-21_12.32.47.jpg
 • 2014-12-21_12.33.39.jpg
 • 2014-12-21_12.35.59.jpg
 • 2014-12-21_12.37.37.jpg
Akira
Akira's picture
Offline
Registrovan dana: 11/10/2014
Poruke:

Ja sam sredstvo probao na starom kotlu sa dosta smole i nije uspelo da skine.
Šta je poenta: da se kotao ne zapusti, nego čistiti kad ima dosta manje smole i tada sredstvo pomaže sigurno. Vidi se da nagriza smolu ali kad uzmeš da je stružeš ne ide baš, treba dobro da se natapa i tada će biti efekta. Korisna stvar ali ne treba zapustiti kotao.
Da kažem da sam koristio samo tečnost. Za ovaj tvoj kotao sa dva litra bi trebalo da skine.

peca
peca's picture
Offline
Registrovan dana: 17/01/2008
Poruke:

Iskreno na ovim slikama i ne videm bog zna kakvu razliku, verovatno bi isti efekat bio da si mogao da podložiš kotao suvim ogrevom i da ga držiš na 90-95C tokom celog ciklusa, tad bi pogorela sva ta smola i otpala sama od sebe

Vukoje.B
Vukoje.B's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 13/11/2009
Poruke:

Kao i kod većine stvari u životu, ne postoji sredstvo koje će kao čarobnim štapićem da očisti zapušten kotao i dimnjak. To mu dođe kao kada bi zagorelu šerpu bilo dovoljno natopiti deterdžentom i očekivati da se očisti bez trljanja.
Na početku teme je opisan problem sa jako zaprljanim dimnjakom kome ni ovaj tretman nije potpuno pomogao, ali je prilično olakšao čišćenje.

Slažem se sa Akirom kada kaže sa kotao ne treba zapustiti. Proizvođač lepo u uputstvu kaže da je za trajan efekat neophodno barem jednom mesečno u toku sezone loženja primeniti tretman sa praškom.
Iskreno, ona tečnost meni služi samo za spoljašnje pranje gareži sa kotla i čunkova. Prašak je sasvim dovoljan za unutrašnjost kotla i dimnjak.

Ništa ne ostavljam nezavrš

bakskg
bakskg's picture
Offline
Registrovan dana: 08/02/2015
Poruke:

Pozdrav svim clanovima.
Imam kotao FK2 sa celicnim limom pa me interesuje sledece: sta uraditi na kraju grejne sezone (osim naravno ciscenja sa praskom) da bi se lim zastitio od koropzije i da li ova sredstva za prskanje smeju da se prskaju na unutrasnje delove kotla ( jer na kotlovskom limu nebi smeo da vrsim ispiranje vodom kao sto je uradio clan- canson) posle primene sa sredstvima zbog dalje korozije ?
Zeleo bih da cujem vase iskustva u vezi sa tim
Unapred zahvalan na odgovoru

Milos1980
Milos1980's picture
Offline
Registrovan dana: 09/01/2016
Poruke:

Čitao na ovom forumu o proizvodu, pozvao, naručio juče stiglo i juče ubačene dve kesice po preporuci ljubazne gospo - dje (djice) sa druge strae žice. za sada još uvek nikakavi rezulati. I dalje dimi na sve strane jer dimnak nema dovoljan promer zbog smole koju sam pokušavao da očistim zvao odzačara (inače lokalni pijanac kog ne smeš da pustiš ni treznog ni pijanog na krov već moraš da mu uhvatiš .... medjufazu) pustio teg a četka mu malo šira od šolje za kafu (bukvalno) sva izjedena i "očerupana" .... videćemo kako se ponaša proizvod Astra Expres pa opet recenzija za par dana ... za sada ništa ali piše treba da prodje par dana da izreaguje sa smolom.

Miloš G
Miloš G's picture
Offline
Registrovan dana: 10/01/2016
Poruke:

Milos1980,
kava su ti iskustva sa ovim proizvodom? Da li je vredno truda?

bakskg
bakskg's picture
Offline
Registrovan dana: 08/02/2015
Poruke:

Ljudi ja sam moj kotao malopre ocistioo posle tretmana sa praskom
Prosle godine sam takodje koristio i prezadovoljan sam ali prasak sam stavio pre jedno 10 dana a sad sam ga cistio tako da cu i nastaviti dalje da ga koristim na svakih mesec dana po 1 kesicu i to je to
Samo na kraju grejne sezone nekoliko dana pre gasenja kotla ponovo uradim tretman sa praskom i posle toga obavezno koristim Astra Term tako da mi je kotao kao nov.
Toliko od mene
Pozdrav

Milos1980
Milos1980's picture
Offline
Registrovan dana: 09/01/2016
Poruke:

Ne znam šta da odgovorm ... malopre sam čistio ćunkove, reducir i peć i mnogo je lako otpala garež sa zidova ćunkova, peći, klapne i reducira a što se tiče dimnjaka ništa na bolje nisam primetio ... i dalje ne može da povuče, izlazi dim iz svih mogućih spojnica još gore sad, pošto su ćunci i peć apsolutno čisti a odzak nema kapacitet da primi sav dim ... ne znam videću imam još tri kesice da ubacim danas još jednu. imam problem jer ne smem da se penjem na krov da spustim četku odozgo tako da videću ovih dana ako otpadne otpadne ako ne ... ne znam šta da mu radim više. Zaboravih da napomenem da sam u onom otvoru dole gde su vratanca za čišćenje izbacio punu kesu gareži sad ne znam dal je otpalo od praška Astra Expres kojim sam tretirao prekjuče ili zbog toga što sam pre neki dan gurao sajlu ododzdo i pokušao da probijem i očistim (tada nisam otvarao vratanca tako da ne znam stvarno ...) ...

tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

Naravno da cete morati mehanicki da ocistite dimnjak . Sredstvo koje ste koristili nije svemoguce , ali radi posao za koje je namenjeno ...

bakskg
bakskg's picture
Offline
Registrovan dana: 08/02/2015
Poruke:

U svakom slucaju posle koriscenja praška Astra Expres moraces i mehanickim putem da cistis dimnjak ali ako je on prljav koa sto kazes terbace malo vremena da bi prasak delovao ,probaj ujutru kad kotao ne gori da otvoris vrata na dimnjaku i stavi neko oglealce pa da vidis kakvo je stanje,u usvakom slucaju cadj i garez bi trebalo da nabubre i da se od temperature odlepe od zidova dimnjaka i da padnu na dno ali moraces da pustis cetku kako god okrenes

Milos1980
Milos1980's picture
Offline
Registrovan dana: 09/01/2016
Poruke:

Da ne ispada da davim ljude ali sam obećao recenziju i sada onako pišem svaki sledeći i novi utisak i iskustvo i molim da mi se ne zamera i uzima za zlo što zauzimam prostor na forumu, ali mislim da ovaj forum upravo zato i služi da se ispomažemo jedni druge i da delimo savete i saslušamo tudje muke i probleme oko kućnih majstorija i koliko toliko pomognemo jedni drugima ... Verovali ili ne opet je onaj stari kamin pored kojeg ne može da se sedi ... ne znam kada je druga tura praška uspela da već izreaguje (a možda i nije već je nekako ono što je već izreagovalo iz prve ture nekako probilo) ali sad greje pa rasura. Nema da dimi nigde sem kada su mu otvorena donja vratanca za kontrolu ulaznog vazduha ... inače kad je zadnja klapna otvorena ne dimi a do juče je dimelo čim malo nešto pomerim bilo donja vratanca bilo gornju klapnu. I da kad hoću da ubacim drva isto ne uvlači dim nego mi se napravi oblak u sobi sem ako nije baš čist žar unutra,.dakle još uvek nema dovojan kapacitet da primi sav dim ali večeras baš baš vrućina u kući za razliku od ovih dana kad je bila mlaka sama peć...

Milos1980
Milos1980's picture
Offline
Registrovan dana: 09/01/2016
Poruke:

Moram da malo i ja reklamiram dotičnu firmu jer stvarno je iznenađujuće rezultate dalo ... Juče bio jedan komšija za kog nisam ni znao da honorarno čisti dimnjake ... došao sa običnim pvc cevima za vodu 1/2 cola gurao odozdo kroz reviziju za čišćenje i polako pokuašo da razbije naslage smole cevi je kratio na metar i po i na krajevima je navario spojnice za produžavanje po potrebi a na jednu je na vrh stavio četku (neko je već negde na ovom forumu opisivao kako se pravi baš ta sprava u režiji sam svoj majstor) ... nije mu uspelo odozdo pa se penjao na krov (ono to je meni najveći problem u celoj ovoj mojoj priči sa odžakom) i odozgo istim tim cevima za vodu razbijao naslage polako u krug i na krau prošo četkom stavjenom na vrh jedne od tih njegovih cevi ... e sad opet da spomenem astrein prašak ... kao što rekoše ljudi nije ćarobni štapić ali ... znatno olakšalo poso jer su naslage smole bile na pojedinim mstima toliko krhke da se on sam iznenadio ... rezultat je zapanjujući iskren da budem ... sad umesto samo dnevnu sobu (kao što je bilo svih ovih godina) grejem celu kuću (60 kvm) ali videćemo to kad bude minus najavljuju opet ovih dana pa ćemo videti kako se tada ponaša (nače Rustik kamin Alfa plam Vranje koji je predvidjen za 80 kvm ali zbog rasporeda prostorija imam problem za celu kuću a grejem a i ulazna vrata su mi dvokrilna, stara sa dva prozora iznad ne dihtuju lepo a mora da prodje vazduh kroz hodnik do spavaće sobe), potrošnja drva mi se znatno povećala ovih dva tri dana otkako je bio, nije baš duplo ali skoro pa duplo, nema vise da se oseća katran i dim po kući i peć radi kao sat sa potpuno zatvorenim cugovima normalna vatra nema ono samo da žari. Ono što me je iznenadilo je da kada je sišo sa krova te cevi koje je koristio su mu bile normalno garave i čađave ali su bile MOKRE kao da ih je gurao u vodu ... ostala još jdna kesica Astrea praška to planiram da ubacim pred kraj sezone i sam da napravim onu četku na vrh plastične pvc cevi za odu i spojnice i tako nekih 6 metara i sam odozdo na svakih mesec dana da prolazim i mislim da neće više biti problema. Hvala svima koji su na ovom forumu i pomažu jedni drugima u rešavanju nekih problema.

bakskg
bakskg's picture
Offline
Registrovan dana: 08/02/2015
Poruke:

Prasak stavi jedno 10-15 dana pre gasenja alfe jer treba vremena da prasak deluje
Meni je pre neki dan pala cadja iz dimnjaka da su se vratanca na dimnjaku otvorila Smile
Zato po meni treba stavlti prasak malo ranije da bi temperatura sporeta tj kotla uz pomoc praska mogla da deluje na katran

boleeve
boleeve's picture
Offline
Registrovan dana: 25/04/2010
Poruke:

Ako moze neki info gde to ima da se kupi.

Npr. okolina NS.

______________________________________________________________________________
- Nabijaca, 90m2, 3m plafon, stolarija drvo 60mm, dupla stakla, tavan vitlovi nije dodatno izolovan;
- Toby 12b set, 6 jugoterm tip22 panel: 2x500, 1x800, 1x1000, 1x1200, 1x1400, h=600, do sabirnice PPR cevi 1", od sabirnice alupex cevi do radijatora;

tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

Obratiš se članu Astrea i pošalje ti brzom poštom ili ovde https://www.facebook.com/astratherm/?fref=ts

ekspert
ekspert's picture
Offline
Registrovan dana: 27/07/2010
Poruke:

Smola je alotropska modiikacija ugljenika. Ugljenik se NE MOZE NICIM RASTVORITI, osim u laboratorijskim slovima, (u pari nikla). Sva sredstva koja govore o rastvaranj smole su PREVARA. Uklanjanje smole moze plamenom, t.j. visokom temperaturom koja ce da je odvoji od zida. Tako se to oduvek radilo.
Kakvo je to sredstvo za ciscenje, ako posle treba da se ubijes strugajuci zid.
Ja sam koristio sprej Hemi gar koji pali smolu. Znam da nije ekoloski, ali je bar EFIKASNO. Nije ekoloski i ako ti je kotao zapusen, pa nema dobrog sagorevanja.

boree
boree's picture
Offline
Registrovan dana: 12/11/2012
Poruke:

Jeste bar probali astra term sredstvo? Niste, i ne treba strugati, rastvara se katran i curi.

Parametri raznih korisnika toby kotlova : https://goo.gl/Qphrli by: koyote®

tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

Ma jok čovek objasnio da je to nemoguće , evo i ja koji sam koristio Astra proizvode i svojim očima gledao kako se katran rastvara , nisam u pravu i priznajem tvrdnju "exeprta " .

TwisterMJ
TwisterMJ's picture
Offline
Registrovan dana: 10/08/2015
Poruke:

ekspert wrote:
Smola je alotropska modiikacija ugljenika.

Само ради прецизности морам да се супротставим овој тврдњи. Угљеник има три познате алотропске модификације, а то су дијамант, графит и фулерен.
Поменута смола у димњацима није посебна алотропска модификација угљеника већ мешавина чађи (која је у ствари један од аморфних облика графита) и више других несагорелих остатака дрвета, угља или шта се већ користило као огрев.
Да не улазимо сад у органску хемију (угљеник је ту свеприсутан) јер није тема али поменута средства и нису намењена да реагују са угљеником, већ са оним другим састојцима смоле и да олакшају механичко чишћење димњака. А све ово да неби дошло до паљења наталожене смоле у димњаку јер је после тога он углавном за рушење (ако се сам не сруши).

boree
boree's picture
Offline
Registrovan dana: 12/11/2012
Poruke:

Ako niste koristili pomenuto sredstvo onda nemojte iznositi paušalne i neistinite tvrdnje.

Parametri raznih korisnika toby kotlova : https://goo.gl/Qphrli by: koyote®