Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Cirkulaciona pumpa se pregreva

43 poruka / 0 new
Poslednja poruka
Mashinovodja
Mashinovodja's picture
Offline
Registrovan dana: 26/10/2012
Poruke:

Imam etažno grejanje u manjoj kući na selu. Instalaija je zatvorena i vrlo jednostavna: kotao je kamin alfaplam rustik, plus cirkulaciona pumpa, četiri radijatora i sušač u kupatilu, sve u prizemlju. Sistem je star četiri godine i dosad je radio bez problema, osim sušača, koji je bio popgrešno montiran, dovod i odvod odozdo, pa zato gornja rebra nisu grejala.

Pre nekoliko dana pozvao sam majstora da napravi dovod odozgo i sada sušač radi kako treba. Osim toga, majstor je zamenio koleno na cevi pumpe T-spojem na koji je dogradio komad bakarne cevi do plafona i automatsko odzračno lonče na kraju te cevi. To je bio njegov predlog, navodno time bi se eliminisali problemi s vazduhom u instalaciji.

Međutim, posle toga pojavio mi se problem, cirkulaciona pumpa je počlela da se (po mom mišljenju) nenormalno greje. Pošto je vreme još uvek toplo, samo sam jedno veče upalio grejanje i ustanovio da je kućište pumpe veoma toplo. Termometar vode u instalaciji je pokazivao 40 stepeni, cevi ispred i iza pumpe (mislim da je pumpa na povratnom vodu) bile su očekivano mlake, ali kućište same pumpe je bilo toliko toplo da sam jedva mogao da držim ruku na njemu! Grejanje je inače radilo, radijatori su bili topli, samo mi se pumpa učinila daleko pretopla za moj ukus.

Sutradan sa uključio pumpu na hladno i ustanovio da je posle pola sata rada kućište pumpe poprilično toplo, uprkos tome što pumpa gura hladnu vodu.

Ja se ne razumem u instalacije grejanja i mogu samo da nagađam šta je problem. Čuo sam da pumpa hoće da se greje ako ima vazduha u blizini. Pošto smo zbog radova otvarali instalaciju i morali da ispustimo deo tečnosti, sigurno je ušao vazduh. Posle intervencije smo dopunii vodu tako što sam ja dežurao pored slavine za veš mašinu dok majstor nije viknuo da zatvorim. Pretpostavljam da smo time isterali vazduh iz instalacije. Ili možda nismo sasvim?

Pumpa je marke Wilo i kao svaki elektromotor mora da se malo greje kad radi. Ali ne verujem da je normalno da se toliko greje čak i kad pumpa vodu na sobnoj temperaturi, jer je to motor vrlo male snage. Ležajevi pumpe su verovatno u redu pošto se ništa ne čuje pri radu.

Meni je nešto sumnjiva cev koju smo dogradili iznad pumpe. Možda grešim, ali ja bih očekivao da, barem delimično, sadrži vodu iz instalacije. Ako je sadrži, trebalo bi da bude barem mlaka. Međutim, kad sam je pipnuo,bila je potpuno hladna, iako je pumpa na samo 10-ak cm od njenog kraja bila veoma topla. U međuvremenu sam pozvao majstora, koji mi je savetovao da odvrnem čep na odzračnom lončetu na kraju dograđene cevi, što sam i učinio, ali nije bilo šištanja, dakle nije bilo bi vazduha. A možda je to lonče neispravno pa zadržava vazduh?

Nažalost, ne mogu da se setim da li se i pre poslednje intervencije pumpa grejala, naročito da li se grejala kad radi s hladnom vodom. Pošto nemam pojma koja bi bila "normalna" temperatura pumpe, možda je čak i (vrlo) topla pumpa normalna stvar, a ja se samo bez potrebe nerviram.

Da li je neko imao sličan problem i šta bi moglo da se učini?

Izvinjavam se što ispade roman, ali samo sam hteo da navedem što više elemenata problema. Hvala unapred za svaki odgovor.

Grejac
Grejac's picture
Offline
Registrovan dana: 12/02/2010
Poruke:

Pozdrav,
cirkulacione pumpe za manje sisteme su sa mokrim rotorom. To znaci da se rotor nalazi u vodenom prostoru. Normalno je da se pumpa po malo greje, tj 10C bude toplija od same vode.
Prvenstveno ipak proveri da li pumpa radi. Znaci, imas onaj cep sa prednje strane pumpe. Velikim odvijacem odvrnuti cep (u levo) i sa manjim odvijacem proveriti na osovini da li se radno kolo okrece. Tu ce se pojaviti malo vode, nista strasno, samo vodi racuna da ne podliva u kuciste pumpe, posto predpostavljam da je sa dodnje strane. Ako je sve ok a pumpa i dalje se abnormalno greje, predpostavljam da je problem u samom namotaju. Prebaci pumpu na neku drugu brzinu, pa vidi tada da li se greje. Moguce je da je namotaj statora negde po malo probio.
Elem, proveri ti i to odzracno lonce sto je majstor postavio. Kada skines cepic, uzmi spajalicu i pritisni iglicu u samom ventilu, trebala bi voda da krene.
Proveri jos da slucajno nije i neki ventil zatvoren tu oko kotla. Da nije mozda bajpas ventil otvoren???
Sad vise i ja nagadjam, ali dajem neke ideje koje mogu da koriste

Mashinovodja
Mashinovodja's picture
Offline
Registrovan dana: 26/10/2012
Poruke:

Hvala na odgovoru i savetima, bili su vrlo korisni.

Prvo sam pokušao da prebacim pumpu na nižu brzinu i ustanovio da se najmanje greje na najnižoj brzini, što bi značilo da nije namotaj statora problem nego pregrevanje zavisi od broja obrtaja rotora. Kada ga ručno zavrtim, osećam izvestan otpor, ne mnogo veliki, ali ipak otpor. Rotor se ne vrti baš sasvim slobodno, kao kad bi bio samo na kugličnim ležajevima (a verovatno i nije jer ako rotor pliva u tečnosti, onda nema drugog načina da se zadihtuje osim da neki dihtung pritiska osovinu rotora, pa otuda i otpor obrtanju te osovine).

E sad, pošto nemam iskustva i ne mogu da poredim, ne mogu ni da procenim da li je to normalan ili preveliki otpor. Jedini razlog koji mogu da smislim zašto bi se najednom povećao otpor obrtanju rotora je da se pri poslednjoj intervenciji odlomio neki komad kamenca i upao u ležaj rotora, mada mi to ipak izgleda vrlo malo verovatno.

Pokušaću da među mojim poznanicima nađem nekoga ko ima etažno grejanje sa ispravnom pumpom pa ću kod njega da probam. Pretpostavljam da nezavisno od proizvođača i modela, sve cirkulacione pumpe rade po istom principu i slično se ponašaju, pa se mogu i porediti.

Svi ventili su otvoreni, a bajpas ventil nemam. Verovatno je projektat smatrao da se on ne isplati za tako jednostavnu instalaciju.

Zasad ću ostaviti pumpu na najnižoj brzini (dosad je radila na najvišoj). Pošto je moja instalacija vrlo jednostavna, verovatno će to biti OK, možda će samo potrajati nešto duže dok se radijatori zagreju. Nema veze, dotad ćemo se obući malo toplije Wink

Ako je u redu da pumpa bude 10-ak stepeni toplija od vode koju gura, onda se ja najverovatnije sekiram bez razloga.

Grejac
Grejac's picture
Offline
Registrovan dana: 12/02/2010
Poruke:

Strano telo ne moze da dodje do samog rotora, vec se zaglavi u radnom kolu pumpe i to bi sigurno primetio. Buka i vibracije su posledica. Telo pumpe je uvek toplije od same vode u sistemu, jer logicno je, motor se greje prilikom rada. Sad postoji mogucnost da su lezajevi tj biksne otisle (mada sumnjam jer je pumpa dosta mlada za to) pa da sam otpor tokom rotiranja opterecuje motor pumpe.

majstorcina
majstorcina's picture
Offline
Registrovan dana: 14/09/2007
Poruke:

Sta ako ne mogu da okrenem srafcigerom radno kolo? Jel moze usled nekoriscenja i praznjenja instakacija da se pumpa zapece?
Jel ima tu pomoci?

Grejac
Grejac's picture
Offline
Registrovan dana: 12/02/2010
Poruke:

Mozda i ima. Demontiras telo pumpe, obicno 2 ili 4 srafa sa imbus glavom. Skines telo (motor) polako rastavis pumpu. Probas rukom da okrenes lopatice pumpe. Ako ne ide tako, moras je rastaviti komplet. Izvaditi rotor iz statora. Vodi racuna o biksnama, da ne popucaju. Pipav posao, ali izvodljiv.

MarCek
MarCek's picture
Offline
Registrovan dana: 25/05/2012
Poruke:

Pozdrav ljudi

Jurim po forumu i videh ovu temu.
Imam frku . Pumpa na mom etažnom grejanju u toku rada tek stane . Kućište pumpe je toplo ali i voda je topla ide od 40 - 60 stepeni ( sve zavisi ko loži ja ili keva ) ali pumpa me zabrinjava. Kad primetim da ne radi pumpa isključim je iz struje i ponovo uključim i ona proradi , ali mi je frka šta ako se ukoči kad legnemo da spavamo.
Nemo mi napravi neku havariju sad baš kad dolazi zima , a imam 2 klinca i nebih da ostajem bez grejanja.

Ajd ako može neki savet ili neko vaše iskustvo !!

Hvala unapred.

peca
peca's picture
Offline
Registrovan dana: 17/01/2008
Poruke:

proveri prekidač i kabli preko kog je vezana pumpa i za svaki slučaj je veži direktno a ne preko prekidača. Ako zeza i kad je direktno vezana znači da je do pumpe, nosi je na servis ili kupi novu u ponedeljak, nisu skupe pumpe idu od 4.000 pa naviše što je dooosta jeftinije od saniranja havarije ako kotao prokuva a sistem ne odradi kako treba.

alek.petro
alek.petro's picture
Offline
Registrovan dana: 11/04/2012
Poruke:

mam etažno grejanje u manjoj kući na selu. Instalaija je zatvorena i vrlo jednostavna: kotao je kamin alfaplam rustik, plus cirkulaciona pumpa, četiri radijatora i sušač u kupatilu, sve u prizemlju. Sistem je star četiri godine i dosad je radio bez problema, osim sušača, koji je bio popgrešno montiran, dovod i odvod odozdo, pa zato gornja rebra nisu grejala.

masinovodja
pokusacu da ti odgovorim -imam skromno iskustvo -veza susaca koja dolazi kako ti kazes odozdo nije pogresna -to sto nije grejao pri vrhu je pojava vazduha -ali jedno ozracivanje je trebalo da resi taj problem medjutim ako je vrh susaca i najvisi deo grejne istalacije moze da se ponovi problem ali ako je zatvoren sistem grejanja nebi trebalo
sto se pumpe tice kod tebe je najverovatnije sve u redu -kazes da mozes da drzis ruku na njoj sto je manje od 60 stepeni sto je sasvim normalno -sto se cevi za ozraku tice to je majstor dobro uradio a negreje se jer nema protoka kroz nju
marcek ima problem sa pumpom -majstori vole da pokazuju svoja saznanja o grejnim istalacijama pa nude razna resenja -jedno od njh je da se pumpa gasi kad postigne temperaturu da bi izvor ostao u rezimu tj da bi se imala temperatura u kotlu kad padne sobna temperatura ili da pumpa bude ugasena dok kotao ne postigne temperaturu-ali ja posle 30-tak godina rada tvrdim da male kucne cirkulacione pumpe (pumpe slabije od 100w) treba upaliti sa pocetkom grejanja a ugasiti sa prestankom potrebe grejanja-male pumpe dok su nove one i mogu donekle svaki put startovati ali ako je starija i jos voda u sistemu prljavija onda je njen start znak pitanja -kad pumpu upalis na pocetku grejanja svakako moras joj pomoci da krene ne gasenjem i paljenjem vec iako je sistem pun i pumpa pod naponom odvrnes onaj srednji sraf i srafcigerom joj pomognes da krene- uh -i na kraju ako staje u konstantnom radu skidaj i stavljaj novu

MarCek
MarCek's picture
Offline
Registrovan dana: 25/05/2012
Poruke:

Alek.petro

Moja pumpa radi ceo dan ali preko noci se ne lozi tako da stane. Evo danas ceo dan nije ni jednom zastala u radu . Bas sam je pratio.

SUMNJAM da nije mozda termostatski prekidac koji mi pravi zajebanciju . To je ono narandzasto sranje sto se stavi na cev i ima neki feder za zatezanje i kao steluje temperaturu na koju se pali.

Nisam proveravao samu pumpu a i " MAJSTOR " koji mi je montirao grejanje , pozicionirao je pumpu tako da nemam nikakav pristup njoj. mislim vidim bocnu stranu gde je prekidac ( na njemu nema nikakve oznake ) i pise marka GRUNFOS .
Inace dosta je topla u radu.

Sutra cu probati bez lozenja vatre da vidim dal ce se grejati toliko u radu i videcu dali prekidac ima neku funkciju ( mozda prva i druga brzina ) i probacu da otkacim ovaj termostatski prekidac da vidim dal ce raditi normalno.

" i na kraju ako staje u konstantnom radu skidaj i stavljaj novu " , to znaci da cu morati da praznim sistem etaznog grejanja ?? jer kolko se ja razumem u astrofiziku , moj dragi " MAJSTOR " nije postavio nikakve ventile za zatvaranje vode.

Nek mi je bog napomoc !!!!

alek.petro
alek.petro's picture
Offline
Registrovan dana: 11/04/2012
Poruke:

ne da skines termostat nalegajuci (crveni taj na cevi) vec treba da otvoris termostat (najpre iskljuci struju) u termostatu imas dve zice ili stavi briku ili obe zice spoji - i nebrini za pumpu -prednost stalnog rada pumpe je i sto treba jako puno da se spusti temperatura da bi se voda zaledila u kotlarnici- kad spojis te zice i ukljucis ponovo struju treba da proveris dali pumpa radi ali ako ti je tako pumpa montirana jedino po promeni pritiska na manometru ili po zvuku mozes to da utvrdis-sa brikovanjem termostata ces resiti problem

a sto se ventila tice -neljuti se na majstora - kod malih grejnih sistema gde je kolicina vode u sistemu mala i moze se brzo ispustiti i napuniti moze se izbeci montiranje ventila -ima to i svojih prednosti

alek.petro
alek.petro's picture
Offline
Registrovan dana: 11/04/2012
Poruke:

uh marcek
samo sto napisa ovo setih se neceg
na vise mesta sam video da majstori u nedostatku kotlovskih termostata znaju da postave nalegajuci da vrsi funkciju kotlovskog sto je neprihvatljivo u tom slucaju bi ovakom intervencijom napravili kiks
mada ako sam dobro razumeo ti se grejes na cvrsto gorivo i verovatno imas regulator promaje na kotlu pa pretpostavljam da ti je taj termostat samo za pumpu-ako je tako slobodno bikuj nalegajuci

MarCek
MarCek's picture
Offline
Registrovan dana: 25/05/2012
Poruke:

alek
ja imam etazno grejanje koje je izvedjeno preko MODIFIKOVANOG sporeta Alfa 90.

Nemam kotlarnicu , vec mi je sporet tu u kuhinji.
E sad .. Rasturih termostat i lepo funkcionise. Probao i sa upaljacem da ga grejem dali ce upaliti/ ugasiti i radi .
Nisam ga prespajao . Ako ga prespojim onda termostat gubi funkciju. tj. ne treba mi nego da ugradim ja prekidac pa da palim kad zalozim . samo je problem kad se preko noci ugasi vatra sto ce pumpa raditi celu noc bez veze.

Otvorih i prekidacki deo pumpe . tamo nista nema osim nekog kondenzatora .

Tu me vec nesto intertesuje. Pumpa je Grundfos .imam na prekidacu 1 i 2 . ali kad otvorih na samoj osovinici prekidaca postoji jos jedan polozaj ISPRED jedinice . Dali je to 0,5 ili nesto drugo , to neznam.

Sto se tice elektricnih kontakata , sve je ok a sto se tice ispravnosti pumpe nemam pojma.
Jos kad je namontirano grejanje ( pre 3-4 god ) majstor je stavio da pumpa radi na brzinu 2 . Od tada nista nije dirano .

Probacu sad da ga drzim na brzini 1 , da vidim kako se ponasa , alime i dalje interesuje onaj polozaj prekidaca ispred 1 . Njega nemogu da ukljucim kad vratim poklopac .

Nego sto se tice samog zastajkivanja u radu , dali je problem mozda u lezaju nekakvom ili biksni ?? al onda bi se valjda culo neko zujanje ili pistanje i ne bi startovao opet kad ga iskljucim iz struje i ponovo ukljucim.

Mozda sam malko naporan , ali hvala ti u svakom slucaju !!

alek.petro
alek.petro's picture
Offline
Registrovan dana: 11/04/2012
Poruke:

pazi ovako
pumpa cirkulaciona kad je kotao na cvrst ogrev po pravilu se montira na povratnu liniju tj da gura vodu u kotao a ne da vuce iz kotla -to se radi zato sto takvi kotlovi kad tad podignu temperaturu izlaza dali zbog nepaznje dali zbog nestanka struje pa ako je pumpa na potisu zna da zbog temperature deformise radno kolo-ako je to slucaj kod tebe nemozes joj sam zaista nista uraditi
i jos jednom napominjem najbolje ti je konstantan rad pumpe-mali je to potrosac -tvoja pumpa je na toj drugoj brzini 50-tak vati kao jedna sijalica-jedino ako nije bucna pa smeta nocu

MarCek
MarCek's picture
Offline
Registrovan dana: 25/05/2012
Poruke:

pozdrav

Evo pratio sam rad pumpe i sad je ok.

Inace rasturio sam termostat u delove i malo skratio zice i povezao. Ocistio kontakte i ocistio cev gde naleze termostat ( finom vodenom smirglom ) . Sad ( da ne cuje djavo ) RADI bez problema.

Da alek , pumpa je na povratnom vodu kako kazes jer je ta cev hladnija od one druge. Nego dali postoji neki fazon da se OHLADI malo pumpa i kako da probam to da izvedem jer je dosta topla u radu .

Hvala za sve !!

prijedor
prijedor's picture
Offline
Registrovan dana: 31/12/2013
Poruke:

I ja imam isti problem, Jucer sam ugradio novu pumpu u svoje centralno grijanje kupio sam Halm pumpu 25/7 i strasno mi se grije a temperatura vode je oko 50, mozda se sikiram bezveze ali bojim se da mi ne pregori. Ozracio sam je na prednjem velikom serafu pa ne znam. Da nije mozda imala neki granicnik u sebi pa majstor ga nije skinuo ili tako neto??? Sva sta tripujem. Molim ako neko ima kakvo iskustvo da odgovori. Hvala!

zarkotekica
zarkotekica's picture
Offline
Registrovan dana: 20/04/2014
Poruke:

interesuje me sledece imam grundfos pumpu sa tri brzine kako da odredim na kojoj brzini da mi radi tokom grejanja

trnac
trnac's picture
Offline
Registrovan dana: 16/10/2015
Poruke:

Grejac,

hvala na savjetu. Imao sam problem s pregrijavanjem pumpe i prema tvom naputku sam odvrnuo čep i provjerio rotor. Rotor se nije okretao, ali nakon par minuta mrdanja sam ga odblokirao i proradilo je.

Hvala

trnac
trnac's picture
Offline
Registrovan dana: 16/10/2015
Poruke:

I meni su stavili prije dvije godine pumpu s tri brzine.
Moj savjet je da probaš s prvom brzinom i vidiš koliko dugo treba da se zagrije najhladniji radijator - radijator koji se nasjporije zagrijava. Prvo izbalansiraj sustav - priguši one radijatore koji se prvi zagriju, a malo više odvrni oni koji se sporije zagrijavaju. I kada izbalansiraš sustav opet izmjerii koliko vremena treba da se zagrije radijator koji se najsporije zagrijava. Ako je presporo, onda povećaš brzinu pumpe. Vjerojatno će nakon toga opet trebati balansirati sustav.

zorancile
zorancile's picture
Offline
Registrovan dana: 17/12/2012
Poruke:

Imam neku jeftinu pumpu, nije neka poznata marka, ugradjena je 2012, i pre neki dan je počela da se čuje da huji. Nije previše bučna, ali se ranije nije čula uopšte. Probao sam da izluftiram na šrafu, ali nije bilo vazduha a zvuk se nije promenio. Više se čuje kad je hladna voda, čak mi se čini kao da zastajkuje, tj menja zvuk. Sa vrućom vodom ne menja zvuk.
Da li mogu nešto drugo da joj uradim ili da očekujem da će uskoro da crkne? (ne znam kako se ponašaju pumpe pred crkavanje)

zvukoljub
zvukoljub's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 05/09/2007
Poruke:

Недавно сам једну заменио и према опису све ми личи на то да та ваша или очекује ремонт или замену за неку нову.

Без алата нема заната, a без знања ни најбољи алат неће помоћи..

zorancile
zorancile's picture
Offline
Registrovan dana: 17/12/2012
Poruke:

Jel moguće da tako kratko traje? Sad joj je 3,5 godine.
Koju da kupim?

zvukoljub
zvukoljub's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 05/09/2007
Poruke:

Има ту искуснијих од мене када је грејање у питању па бих њима препустио предлог за пумпу.

Без алата нема заната, a без знања ни најбољи алат неће помоћи..

siskaferi
siskaferi's picture
Offline
Registrovan dana: 03/02/2013
Poruke:

Grunfos pumpa ima grafitnu biksnu i nemože da se popravi ,samo u servisu.

boree
boree's picture
Offline
Registrovan dana: 12/11/2012
Poruke:

grunDfos

Parametri raznih korisnika toby kotlova : https://goo.gl/Qphrli by: koyote®

Grejac
Grejac's picture
Offline
Registrovan dana: 12/02/2010
Poruke:

Koja god da je ne bi smela da se cuje. I ako se cuje ne znaci da nece da radi. Ja licno imam jednu kuci, koja napaja samo izmenjivac bojlera....urla kao da je pravila Sloboda iz Cacka a ne Sever Subotica. I tako radi vec 10 godina. Ako se zvuk ne prenosi preko instalacije i ne smeta ukucanima.

zorancile
zorancile's picture
Offline
Registrovan dana: 17/12/2012
Poruke:

Nije to još uvek strašno, ne znam sa čim da je uporedim... možda kao fen za kosu na prvoj brzini? Mada se do skoro nije čula uopšte, treba da nasloniš uvo na nju da bi čuo da li radi ili ne.
Zvuk ne smeta jer je kotlarnica daleko od kuće i ne prenosi se zvuk.

zarkotekica
zarkotekica's picture
Offline
Registrovan dana: 20/04/2014
Poruke:

poz svim forumasima.
danas sam bio kod drugara kome je majstor ovih dana uveo centralno grejanje u kuci . kotao mu se nalazi u prizemlju a greje prizemlje i sprat kuce. ucemu je sada caka,majstor na odvodnoj cevi iz kotla nije uradio onaj baj pas za slobodan rad kotla bez pumpe kada nema struje, a jos bolje od svega toga je to sto je pumpu postavio na ulaznu cev u kotao kroz koju se vraca voda iz kucne instalacije naravno okrenuo je pumpu konta da smer rada bude ka kotlu.termo prekidac je postavio na iz;laznu cev koji diktira da se na 40 stepeni upali pumpa koja gura vodu u kotao. njegovo objasnjenje je da je taj sistem sa pumpom bolji nego sa pumpom na izlaznoj cevi de ima baj pas koji mora da se zatvori a otvori vertikala kada nema struje a na ovaj njegov sistem nema nista da se zatvara i nemora niko biti kuci kada nestane struje sve ce raditi normalno.dali je to tako .espanzioni sud mu nema vodu vec neki gas kako sam ga skontao jb li ga

tihi2
tihi2's picture
Offline
Registrovan dana: 02/05/2009
Poruke:

Sve je uradio kako treba.

gile960
gile960's picture
Offline
Registrovan dana: 05/03/2014
Poruke:

to i kod mene tako radi a nije mi radio majstor nego ja u ssm varijanti, pumpa se manje greje jer kroz nju prolazi voda koja je već ohlađena kroz radijatore u kući.
što se tiče grejanja kad nema struje i to radi, naravno samo na spratu jer mi je gornji razvod, lakše mi je bilo da cevi stavim pod plafon pa se samo ubadam u sobe na spratu, i kroz pumpu koja ne radi voda nesmetano cirkuliše, ne vidim ja tu nikakvu grešku majstora, ekspanzioni sud ne sadrži vodu nego vazduh u gumenom balonu a kad grejanje krene i voda počne da se širi exp kompenzuje širenje, ulazi voda u nju i zato poraste pritisak u sistemu.
neka me ispravi neko ako grešim.

zarkotekica
zarkotekica's picture
Offline
Registrovan dana: 20/04/2014
Poruke:

ja imam etazno grejanje dali bi kod mene isto mogao da stavim pumpu da gura hladnu vodu u kotao a ne da izvlaci vrcu iz kotla ka radijatorima,stim sto ja imam pretvarac jer mi je kotao u nivuo sa radijatorima pa bez struje nema grejanja vec postaje kotao prava bomba