Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Dve peći na jedan dimnjak

9 poruka / 0 new
Poslednja poruka
Pilipenda
Pilipenda's picture
Offline
Registrovan dana: 05/10/2015
Poruke:

Стари димњак ми процурео, треба да правим нови (вероватно метални), али никако да схватим који би промер био добар, а ситуација је мало (бар за мене) специфична.
Ово су услови:
1. На њега би биле прикопчане две пећи: у приземљу смедеревац, а на спрату пећ од 3.5 kw (тако пише на сајту произвођача; мени се чини да је јача). 80% времена ложи се само та на спрату, а смедеревац по потреби. Дакле, мора моћи да вуче обе пећи заједно, али да опет промер не буде превелик кад ради само она пећ горе
2. Ако се испостави да ће се морати једног дана радити централно грејање, тај промер би морао бити добар и за неку пећ/котао за цг. Укупна површина која би се грејала је 70-75 квм. Наравно, сад немам никакву идеју која би то пећ или котао били; надам се да ово не квари целу ову причу.

Дакле, има ли неко идеју о потребном промеру на основу ових података, али бар да ме упути како да то израчунам?

srkster
srkster's picture
Offline
Registrovan dana: 25/12/2016
Poruke:

Za centralno ti treba f 200 dimnjak koji mora ispuniti dva uslova da bude vodonepropustan i kiselo otporan ,taj promer bi trebao bez problema da gura dve peci istovremeno minimalna visina koju ja preporucujem je 8m a po meni neka ideanla visina 10m,i jako je bitno da bude dobro izolovan

Milenko_M
Milenko_M's picture
Offline
Registrovan dana: 09/03/2013
Poruke:

Код мене је димњак фи 145 дужине 12 м , прикачен је смедеревац и котао за централно грејање од 32 кв.Са гориоником на уље радио је 30 година без проблема .
Сада је горионик на пелет и исто ради без проблема . Мислим да када котао ради са неким вентилатором као код ова два горионика онда пресек димњака може да буде мањи .
Иначе котао је био предвиђен за фи 220 .

Гејање на пелет , котао Мајевица , горионик Фероли СУН 7.

srkster
srkster's picture
Offline
Registrovan dana: 25/12/2016
Poruke:

Kotlovi sa prinudnom promajom mogu ici na manji promer dimnjaka ali posto neznamo koji ce kotao u budicnosti biti bolje odmax napraviti univerzalnu varijantu

Pilipenda
Pilipenda's picture
Offline
Registrovan dana: 05/10/2015
Poruke:

Начитао сам се свашта о димњацима, тако да сам углавном упознат са овим што ми сугеришете, хвала. Ипак, и даље ми није јасно може ли се ишта тачније прорачунати за овај мој случај (а не знам да ли има доста познатих величина за решавање), да не бих бацио паре у ветар.
Прочитао сам овде и да промер не сме бити превелик, иначе ће доћи до враћања дима, потхлађивања, итд. Зато не знам смем ли да радим промер 200, тј. неће ли он бити превелик за пећи мале снаге које сам горе поменуо (нарочито за ону на спрату) кад раде појединачно.

branimir
branimir's picture
Offline
Registrovan dana: 13/08/2009
Poruke:

Када сам у недоумици, увек питам струку (или се плати струка која ће све израчунати) и то је увек најбоље и најјефтиније решење.

Знам да незнам, а све што знам научио сам од неког.

Pilipenda
Pilipenda's picture
Offline
Registrovan dana: 05/10/2015
Poruke:

Па ја и питам струку; колико сам видео, овде има баш таквих.
Свакако ће бити консултација са произвођачима/извођачима, али не би било згорег да пре тога стекнем неки појам о свему, да смањим могућност да ме фарбају, јер тога увек може да буде.
Уосталом, судећи бар по својој струци, свуда нас има свакаквих.
Дакле, ако ко има неку идеју о прорачуну, било би од велике користи да је подели с нама.

tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

Pošto nema dovoljno podataka , za početak nek vam odrednica bude da je minimalni presek dimnjaka u stvari minimalni presek dimnjače , tako da je se iznad toga dopušteno . Uglavnom za tako male potrošače bi fi 200 bilo previše , pogotovo ako idete na inox varijantu . Recimo da je optimum izmedju 160-180 mm svetlog preseka .

Pilipenda
Pilipenda's picture
Offline
Registrovan dana: 05/10/2015
Poruke:

Хвала ти на конкретној помоћи. Овако нешто сам и ја помислио после извесног мозгања на основу прочитанога, али нисам имао храбрости да сам доносим закључке. Сад већ могу да се бацим на потрагу за одговарајућим димњаком.