Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Fasadni gasni kotao se pregrejao

7 poruka / 0 new
Poslednja poruka
blackb
blackb's picture
Offline
Registrovan dana: 10/06/2011
Poruke:

U pitanju je kotao Protherm 23 BTVE Lynx star 10 godina i do sada je radio bez problema. Sistem je relativno mali (grejem oko 90 kvadrata) i nemam dodatni ekspanzioni sud već samo njegov (po prospektu) od 5l.

Sinoć prvi put ove sezone (posle recimo marta meseca) uključim kotao, posle par minuta otpustim vazduh sa sušača peškira (to mi je najviše grejno telo, a imam i dva automatska ventila na najvišoj tački sistema - pri plafonu). Zatim na ventil na kotlu pustim pola litra/litar (po slobodnoj proceni) vode u sistem da nadoknadim vazduh. Isto kao i svake godine kada ga uključujem prvi put. Inače ovaj kotao je specifičan jer nema analogni manometar ni termometar već digitalnu skalu za oba. Skala mi posle ovih početnih intervencija pokazuje 1 bar. Inače kada normalno radi i zagreje vodu u sistemu do 70C dođe do 2 bara. Ovo, uz sve ograde jer na dislpleju pokazuje skokove pritiska od oko pola bara.

Posle 10-ak minuta rada otvara se sigurnosni ventil i pušta vodu, ne mlaz već curi. Skala za pritisak blinka, što znači da je prešao 2,5 bara ali ne znam tačno koliko. Temperatura vode pokazuje oko 40C. Ispuštam vodu na radijator i gasim kotao. Zovem majstora koji kaže da mogu bit sledeće stvari:

- Ventil za dopunu (posle mog otvaranja i zatvaranja) ipak propušta i stvara pritisak - ne verujem jer osluškujem kada je zatvoren ventil i ne čujem tok vode. Nakon ovoga sam inače + zatvorio dotok vode na ventilu odakle je uzeta voda sa vodovodne instalacije u kupatilu
- Pumpa za vodu ne radi - moguće jer nikada nisam otvarao kotao pred sezonu i ručno je razrađivao
- Balon u ekspanzionom sudu je primio vodu (probušio se) ili se izduvao

Moja pitanja:
- Kako proveriti da li radi pumpa? Kada uključim kotao on bi trebao da ukluči i pumpu i ventilator pa ne mogu po zvuku da razaznam da li radi pumpa
- Kako da proverim ekspanzioni sud? Nabaviću manometar ali da li treba da ispraznim kotao i koliko bara onda da očekujem sa praznim kotolom a koliko ako ne treba da ga praznim pri (recimo sada hladan pokazuje) 1 bar vode u sistemu Inače u prospektu piše Expansion vessel charge pressure 0;5 bar

SCARY
SCARY's picture
Offline
Registrovan dana: 13/04/2008
Poruke:

Kada se skine oplata kotla.moze se videti cirkulaciona pumpa.Ona na sebi ima jedan sraf koji se odvije srafcigerom i moze se vizuelno videti da li rotor pumpe okrece.Ako se okrece treba proveriti da li ima snage,tj gurnuti srafciger na osovoni i ne bi trebalo da bude lako da se rotor srafcigerom zaustavi tj treba dobro da ga grebe...mozda je potrebna zamena kondenzatora...Ako ne radi treba proveriti da li dolazi napon na klemiste pumpe sa elektronike skidanjem crnog plasticnog poklopca sa pumpe.Treba proveriti prisustvo napona a ne samo prisustvo faze jer mozda ne dolazi nula.Ako je dosao napon a ona ne okrece i nije topla znaci da su namotaji stradali.
Ekspanzioni sud ima ventil na vrhu kao na auto-gumi i pritiskom na iglicu ventila treba proveriti da li ima vazduha ili vode...ako ima vazduha treba prosto dopumpati a ako izlazi voda posuda je za zamenu.Ponekad je jeftinije postaviti ekesternu posudu nego je kupovati kao rezervni deo za kotao.Bez praznjenja kotla se moze dopuniti...ako je u kotlu 1,5 bara treba napumpati isto toliko...najprostije je pumpati dok kazaljka na manometru ne pocne da pokazuje pritisak jer znaci da se pritisci izjednacuju...
Opisao sam i konvencionalne i nekonvencionalne metode...HI...recimo,trebao sam reci da se eksp. posuda punio azotom jer u vazduhu ima kiseonika koga propusta membrana..bla,bla,bla...u nedogled...

INACE....SVE OVO PISE NA FORUMU...LAKSE JE PITATI NEGO CITATI....MOJ SAVET----CITAJTE OVAJ FORUM--

blackb
blackb's picture
Offline
Registrovan dana: 10/06/2011
Poruke:

Što se tiče provere ekspanzionog suda na forumu sam našao oprečna mišljenja - neki kažu da treba ispustiti vodu iz kotla, a neki da ne treba.

U svakom slučaju bio je majstor i ustanovio da je u pitanju bio samo vazduh u pumpi. Međutim... nakon njegovog odlaska sigurnosni ventil je počeo ponovo da kaplje pri pritisku od oko 2 i nešto bara i temperaturi vode oko 65C. Po njegovom savetu ispustio sam vodu (onako toplu) i to oko 2L da bih spustio pritisak na oko 1,3-1,5 bara. Tada je prestao da curi i kotao je nastavio da radi normalno. Po majstorovim rečima ventil je verovatno za zamenu. Mene brine i to što je i prvi put kada je pritisak porastao preko 3 bara on samo curio a nije skroz otvorio - kako mi se desilo još kada smo prvi put posle ugradnje napunili sistem: tada smo ga prepunili i ventil je otvorio skroz i tada je šikljala voda.

Ne znam da li sigurnosni ventil ima takav režim da postepeno otvara kada se približi granici zavisno od pritiska (kao što kod mene curka/kaplje manje ili više) ili tek kad pređe atestirani pritisak (kod mene na njemu piše 3 bara) mora skroz da otvori da šiklja?

U svakom slučaju odlučili smo da dodamo ekspanzioni sud od 12-15L sa još jednim sigurnosnim ventilom i analognim manometrom. Meni bi odgovarao pljosnati pa pretpostavljam da takav nema neke bitne nedostatke u odnosu na klasične cilindrične? Takođe vidim da se prodaju neke konzole za ekspanzione posude koje na sebi imaju manometar, sigurnosi ventil i ventil za sud. Da li je to isplativa varijanta ili da to sve kupim odvojeno/pojedinačno?

SCARY
SCARY's picture
Offline
Registrovan dana: 13/04/2008
Poruke:

Sigurnosni jeste za zamenu...ili je samo zaostala neka prljavstina koja ne omogucava normalan rad.Inace,vise curi kada je pritisak veci jer radi po principu opruga...ipak,na 2B ne sme da curi kao ni na 2,9B...recimo...Ne vidim svrhu imati vise sigurnosnih ventila...treba samo jedan-ispravan!Eksterni manometar i eksterna posuda je meni ok,pogotovu ako je na gasnom kotlu sumnjiva...ali...ako je membrana dobra treba dopumpati.Ako nedostaje vazduh,ona nema svoj kapacitet...Konzola za posudu koja ima manometar i sigurnjak?!?!?!Stvaraju mi se mnogo pitanja "zasto"...ali ok....opusteno...Jedina moja preporuka je da se za sigurnosne mere kupuje oprema poznatih brendova,pti tome ne mislim na Tursku,Kinu,Tajvan...I da,eksp. sud bilo kog oblika je to sto jeste

blackb
blackb's picture
Offline
Registrovan dana: 10/06/2011
Poruke:

Izračunao sam koliko imam vode u sistemu: imam četvorostubne i trostubne zrenjaninske tučane radijatore od 880 i 680mm visine i po njihovoj specifikaciji po članku + sušač za peškir, sve zajedno oko 140L i to bez vode u cevima i kotlu. Kotao, kao što sam naveo ima ekspanzioni sud od 5L a koji je po njegovoj specifikaciji dovoljan za 70L vode sistema - daleko od dovoljnog. Dakle po savetima, na kojima zahvaljujem, dodajem eksternu posudu pljosnatu od 12L.

Manometar dodajem jer mi je onaj na kotlu digitalan (u prvom postu opisan), neprecizan a time i nepouzdan. Za konzolu sam pitao http://www.etazgrejanje.com/katalog/konzola-za-ekspanzionu-posudu-uwk-1/ zbog lakoće ugradnje, ali idem verovatno bez nje. Cevi su mi bakarne pa ne može da sud visi o njima kao kod nekih na crnim cevima.

Koja je preporuka za proizvođača manometra i sigurnosnog ventila?
Vidim da imaju i neki termomanometri. Nikada nisam voleo 2u1 rešenja ali mi je neprecizan i digitalni pokazivač temperature pa bih se odlučio možda i za ovu varijantu.

SCARY
SCARY's picture
Offline
Registrovan dana: 13/04/2008
Poruke:

Recimo....ICMA,CALEFFI,BUGATTI....i u trendu "kupujmo domace" ekspanziona posuda ZZ"ZAVARIVAC".....HI....I eto,upadoh u zabranjene vode reklamiranja

blackb
blackb's picture
Offline
Registrovan dana: 10/06/2011
Poruke:

Hvala na pomoći