Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Podesavanje kaloriometra?

2 poruka / 0 new
Poslednja poruka
Perkele
Perkele's picture
Offline
Registrovan dana: 07/08/2008
Poruke:

Na prvom spratu sam, stan mi gleda u dvoriste, jeste da mi je deo stana izbacen ali su odradili i to dobro pa se ne oseti na podu hladnoca. Zadovoljan sam toplotnom izolacijom pa da se ne bi razbacivao za placanje gasa resio sam najidealnije da podesim kaloriometar.
Broj 1 je sto stize iz postojnice.
Broj 3 ide do prvog grejnog tela u stan pa onda od njega ide do sledeceg pa do sledeceg radijatora (ukupno 4 imam u stanu) i onda se vraca voda na broj 4.
Broj 5 je povratak u postojnicu.
E sada mene interesuje posto me buni ovaj kabel na broju 2 da li je on namenjen da ocita temperaturu, energiju ili protok (ispravite me sta tacno iscitava) pa na osnovu toga da izracuna potrosnju a aparat je vise tu da se iscita kolko je potrosnja ili tek kada prodje povratna voda iz stana pa kroz njega pa prema postojnici?

Ovo sam ja malo stelovao pa sam mislio tek toliko da pustim da mi budu mlaki radijatori. Zanima me kako najbolje podesiti? Koji su kljucni ventili koje treba skoro zavrnuti a ostale da ostavim odvrnute.

  • img_20171106_160622.jpg
Histerezis
Histerezis's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 21/08/2015
Poruke:

Sa "2" je označena čaura u kojoj je davač temperature. Dobićete delimično slabije grejanje zavrtanjem ventila ali to što vi radite nije ispravno jer bilo koji od ova četri ventaila da delimično zavrnete dobićete isti efekat tj. smanjićete protok. Ali će Vam se razlika temperature u polaznom i povratnom vodu povećati. Verovatno ako jako prigušite ventile radijatori neće biti zagrejani celom površinom već će dole biti hladni zbog slabog protoka. Pitanje je da li će i svi radijatori raditi...
Stavite na radijatore termoventile sa termoglavama i regulištite temperaturu prostorija pojedinačno i napravite zoniranje tokom dana. To bi bio ispravniji put za uštedu u ovakvom slučaju. A ta četri ventila otvorite skroz i ne dirajte