Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Potreban alat za zanimanje Instalatera centralnog grijanja i klimatizacije

3 poruka / 0 new
Poslednja poruka
malikorisnik
malikorisnik's picture
Offline
Registrovan dana: 07/11/2019
Poruke:

Pozdrav svima, novi sam na ovom forumu.

Imam u planu upisati prekvalifikaciju za Instalatera centralnog grijanja i klimatizacije jer imam u planu da pokrenem privatno obrt.
Interesuje me šta je sve potrebno od alata za ovu vrstu posla, zanima me iz razloga kako bih znao kolika su ulaganja na samom početku. Nadam se da će biti ljudi koji će mi izaći u susret i objasniti.

tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

Recimo da bi 20 000 e pokrilo veći deo alata i opreme .A ako bi ste kupovali nov alat iz radnje verovatno i više . Spisak alata je podugačak jer i samo zanimanje preklapa više zanata,
Samo za početak vam trebaju bar 2 udarne bušilice i to jedna SDS + ,i jedna SDS Max sa svom potrebnom opremom , burgijama , probojnim burgijama , burgijama većih dužina i prečnika, zatim vam treba komplet i cevnog instalaterskog alata , klešta , cevna stega , ključevi , nareznice . Komplet zavarivačko bravarskog alata dakle autogene boce sa priborom , bar 1 rel aparat , manometri ,set brenera . Za klimatizaciju vam treba , vakuum pumpa , vaga , manometri sa crevima , rekuperator . Zatim osnovni set električarskog alata , osnovni set limarskog alata , merdevine veće i manje , antipadna oprema , kanapi , gurtne . Vozilo za sve to ....

sculptor
sculptor's picture
Offline
Registrovan dana: 24/04/2017
Poruke:

Jos je tih 20k e malo. Ako hoces da posteno radis.
Onaj koji ne kupi rekuperator i vakuum pumpu npr. ce em ustedeti pare, em ce brze odraditi posao.
A onaj posten ce kupiti i Pirani senzor sa digitalnim prikazom, da bi bio siguran da nema curenja, i da moze mirno da spava.

Kada sam na poslu dao ostav zvanicnom distributeru jednog proizvodjaca klima, jer nisu uradili vakuumiranje sistema prilikom instalacije 24kbtu mini split sistema, morao sam da im ponovo dam ostav, jer su se pojavili na reklamaciji bez rekuperatora. A imaju barem 3 ekipe frigomehanicara koji se vozikaju pickupima po gradu. Jedva su nasli podizvodjaca sa rekuperatorom.

Tko leti, vrijedi, tko vrijedi, leti, tko ne leti, ne vrijedi.