Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Povezivanje kućnih bojlera na solarni bojler

5 poruka / 0 new
Poslednja poruka
despotodstiga
despotodstiga's picture
Offline
Registrovan dana: 24/04/2016
Poruke:

Imam solarne kolektore sa solarnim bojlerom. Problem mi je povezivanje solarnog bojlera sa bojlerima u kući. Na preporuku prodavca kolektora povezao sam tri kućna bojlera na dovod hladne vode u bojlerima, a zatvorio sam dovod hladne vode u bojlere iz instalacije, s tim da sam termostate u bojlerima smanjio na oko 50*c, pa kada nema sunca uključujem bojlere da dogrevaju vodu. To funkcioniše dobro kada ima dovoljno sunca i kada se troši dosta tople vode. Međutim, problem je kada se ne troši puno tople vode, te se voda u kućnim bojlerima ohladi, a ima je u solarnom bojleru, te onda mora mnogo vode da se ispusti, da bi iz solarnog bojlera topla voda došla do česme. Da li je bolje da se topla voda iz solarnog bojlera dovede na izlaz tople vode kućnih bojlera i da na česmu izlazi topla voda iz solarnog bojlera i da li bi u tom slučaju trebalo ugraditi i ventil koji bi zatvarao dovod tople vode iz bojlera, pošto bi, kada ima tople vode u solarnom bojleru, kućni bojler ne bi radio, i tada bi iz kućnog bojlera na toplom vodu dolazila hladna voda, Ili postoji i neko treće rešenje.

zvukoljub
zvukoljub's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 05/09/2007
Poruke:

Да би све то радило како треба потребно је уградити рециркулациони вод и пумпу за рециркулацију.

Без алата нема заната, a без знања ни најбољи алат неће помоћи..

despotodstiga
despotodstiga's picture
Offline
Registrovan dana: 24/04/2016
Poruke:

Da, to znam, ali nije urađena recirkulacija i sada je samo pitanje kako je najbolje da radi bez recirkulacije, mada i ovako kako je sada povezano (ulaz na hladnu vodu u bojler) nije loše (topla voda iz solarnog bojlera brzo stigne, ali je malo problem da ta topla voda stigne do vrha bojlera kada se bojler manje koristi i onda mora da se ispusti dosta hladne vode, dok ne stigne topla). Samo me interesuje da li ima bolje rešenje od ovoga bez recirkulacije.

Grejac
Grejac's picture
Offline
Registrovan dana: 12/02/2010
Poruke:

Uradi se bajpas na svakom prikljucku za toplu vodu na sva tri bojlera. Ako bas mora da ti bojleri ostanu u funkciji. Ako ne, od solarnog bojlera jedna cev za toplu vodu ide do svakog prikljucka u zidu za tolu vodu i nastavlja dalje, pa od krajnjeg prikljucka vraca se nazad do solarnog bojlera. Postavi se recirkulaciona pumpa sanitarne vode i to je to.

despotodstiga
despotodstiga's picture
Offline
Registrovan dana: 24/04/2016
Poruke:

Ovo sa bajpasom je najjednostavnije. Posle mogu da isprobam i jednu i drugu varijantu i da koristim onu koja se pokaže bolje.