Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

premještanje klima uređaja

2 poruka / 0 new
Poslednja poruka
Amir_BH
Amir_BH's picture
Offline
Registrovan dana: 26/01/2017
Poruke:

Prije svega dobr dan svima,
ovo je moj prvi post ovdje pa ako gdje fulam, neka administracija popravi stvar..

E sad, u stanu sam imao LG LS-K1860HL klimu, koju sam mislio premjestiti na drugo mjesto i to želim uraditi sam ne zbog toga što sam škrt nego jednostavno zbog toga što ne mogu naći majstora koji bi mi to uradio sada. Servis koji je ugradio LG-a radi samo nove instalacije, a ovih "majstora" ovdje sam sit. Da budem iskren ima ih more ali kada pomeneš bilo kakav papir izgube svaku želju za radom. Kada zatražiš pounudu "certificirane firme" dođu ti takvi isti samo kao podizvođaći!

Ono što bih vas zamolio je samo da mi provjeri "listu" radnji koju sam napravio sam;
- stare cjevi se ne mogu koristitizato što bi ih trebalo otkopvati; nove se mogu nabaviti (1/2 i 1/4) ali su za R410 i debljine 0.8mm da li je to dovoljno za R22?
- postojeći freon mislim povući u vanjsku jedinicu ono.. u radu zatvoriti ventil tečne faze pa poslije minutu i ventil gasne faze.. da li je to ispravno?
- na alat za pertlovanje neću da potrošim više od 40 KM .. ovo preskočite
- kada sve ponovo sastavim planiram odzračivanje priručnim kompresorom,
- provjeru spojeva mislim izvesti puštanjem samo tečne faze pa onda sapunicom, i ako bude "držalo" onda otvoriti i gasnu fazu .. šta o ovome mislite?
- na ventilu gasne faze mi nedostaje onaj mesingani čep kako da ga tražim jer danas razlomke izgleda uče samo na fakultetu..
- isto tako, da li treba mjenjati čitav ventil ako se čuje šištanje gasa prilikom otvaranja ili zatvaranja a kod skroz otvorenog/zatvorenog položaj dihtuje?
- električni dio posla mi nije problem (sve je jasno obilježeno Smile)
I to bi bilo to!
Imam zapravo još jedno pitanje a isto se odnosi na presavinutu cijev gasne faze, naime, kada sam malo bolje pogledao ovog LG-a, na zadnjem savijanju prije vanjske jedinice cjev od 1/2 je bila presavijena totalno a onda su je "vratili" nekim alatom mada je presjek sigurno 50% smanjen. To se nije moglo vidjeti zbog izolacije a i sama klima je radila na prvu odlično uz servisiranje svake dvije godine. Šta se dešava ako je ta "povratna" cjev sužena, neka šteta po kompresor ili možda monogo slabiji rad?

Eto tobi za sada bilo sve
Poz...

Amir_BH
Amir_BH's picture
Offline
Registrovan dana: 26/01/2017
Poruke:

Vidim da sam postavio pravo komplikovana pitanja, evo da probam postaviti nešto jednostavnije;

- klimu sam umeđuvremenu premjestio ali je iz nekog razloga prestao raditi ventilator vanjske jedinice, on je zapravo ispravan ali elektronika ne šalje signal. E sad, kada stavim kretkospojnik na klemu kompresora ventilator se uredno pali zajedno sa kompresorom, međutim lokalni "dušebrižnik" mi reće da tako može raditi samo na hlađenju a da za grijanje klimom ventilator, navodno, mora da se ponekad i gasi. Da li su ti navodi tačni ili me lik z....a?

Pozz