Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Toplotna pumpa vazduh voda za kucu ili nesto pametnije?

42 poruka / 0 new
Poslednja poruka
76er
76er's picture
Offline
Registrovan dana: 22/10/2017
Poruke:

Zdravo svima,

Nedavno sam renovirao kucu od 165m2 neto, napravljenu 2002 godine. Odradio sam REHAU podno na prvom spratu tj prizemlju, dok sam se na spratu zeznuo jer sam stavio radijatore umesto fancoiler-a. Naime, prvobitni plan je bila pumpa voda voda, ali ispostavilo se da mada zivim u Banji teren je geoloski nestabilan i taj sistem nije preporucljiv te sam hteo pelet da odradim, ali posle vidim da ljudi i sa pumpama vazduh voda prolaze super i da ih cak vise preporucuju zbog manje investicije. E sad ...izolacija mi je 5cm stiropor, ali cu to pojacati na prolece, gitel blok od 25cm, pvc veka prozori sa dvostrukim staklom, 20cm staklene vune na plafonu... inace drugi sprat je spavaci deo sa tri sobe, punom kosom plocom i visinom od 1,2 do 3m.

E sad sta uzeti...
1)Veismann 200s koji je oko 8k, ali sa instalacijom izadje skoro na 11k sto mislim da se realno dugorocno ne isplati
2)Mitsubishi Zubadan 14kw je oko 7200 sa pdvom i NAVODNO montaza je samo oko 500 eur (zasto ovde 500 a na Veismannu skoro 3k)

na netu vidim da je Panasonic Aquarea hit, ali kod nas je niko ne radi ozbiljno. Vidim da ima sporadicno Samsunga, toshibe i Fujitsua
Sta mislite o Kinezima? Gree, Midea i ostali?

Mislim da je 10k ipak prevelika investicija za vazduh voda sistem, ja sam se nadao da prodjem sa nekim 7 8k. S obzirom na iznos investicije, relativno kratku garanciju, cinjenicu da zivim 300km od BG, da li je pametnije da odradim el kotao sa nekim velikim baferom i grejem se 7 8 godina za cenu pumpe??

Pls HELP! ?Smile Hvala

laznen
laznen's picture
Offline
Registrovan dana: 14/11/2016
Poruke:

Mislim da ti je mnogo slaba izolacija za podno i toplotnu pumpu.U kom mestu se nalazi kuća (postoji više Banja)? 8000€ je ozbiljna investicija, ali mislim da udobnost koju TP daje može da se meri jedino sa plinskim kotlom. Ako nemaš dva brojila, mislim da se električni kotao neće isplatiti zbog ulaska u crvenu tarifu.

Astrea
Astrea's picture
Offline
Registrovan dana: 25/04/2010
Poruke:

Ne bih baš da stajem na muku ali imam nekoliko pitanja:
1. Koja je 'Banja' u pitanju i kako je to 'teren geološki nestabilan'? U Srbiji ima dosta banja a oko geološke (ne)stabilnosti bi trebalo da se malo istražuje.
2. Da li je neko preporučio da se za visokotemperaturno grejno telo (radijator) koristi niskotemperaturni izvor (toplotna pumpa)? Treba znati i sve vreme to držati na pameti da vrlo mala povećanjaizlazne temperature toplotne pumpe nesrazmerno obatraju koeficijenat efikasnosti (tzv. chop)
3. Na osnovu kojeg ili čijeg projekta se krenulo u posao?

Nisam dovoljno bogat da kupujem jeftine stvari

tihi2
tihi2's picture
Offline
Registrovan dana: 02/05/2009
Poruke:

Nema nikakvih problema da se koristi TP vazduh-voda. Samo da se ispune preduslovi.

1. da radijatori imaju dovoljnu površinu da mogu da greju niskotemperaturno (sa vodom do 40*C). Rešava se dodavanjem rebara (ja imam panelne radijatore a nema prepreke ni za AL)
2. da je TP dovoljno snažna da može da greje do npr spoljnjih -10*C.

Ja imam kinesku Meeting MD50 od 18kW evo petu zimu i pokazala se dobro. Nikada nisam imao one brendove koje spominješ, verovatno rade malo efikasnije a to je, u mom slučaju, ušteda do 100evra za zimu.

Kuća mi je od 270m2, izolacija 2/3 kuće 5cm a 1/3 10cm stiropora, na tavanu 15cm mineralne vune. Zadnja zima koštala 50000din, pre toga 45000, pre toga 40000din.
I da, Meeting MD50 u NS košta oko 2500evra, montaža je 100-200evra (ja sam to sam uradio, spajaju se samo topla i hladna strana grejanja na TP, 2 holendera) i imam rezervoar od 1000l Sunsystem (300evra sa sve carinom iz Mađarske tj. Segedina, ja dovezao u kolima).

Svaka čast brendiranim TP ali za 5000evra razlike ja ću se grejati 15 godina.

76er
76er's picture
Offline
Registrovan dana: 22/10/2017
Poruke:

Mesto je Novopazarska banja. Do sada sam se grejao sa mermernim radijatorima (3x sobe na spratu po 1,6kw) i u dnevnom boravku 2x1.6kw plus pec sa cca 6m3 godisnje drva... Odustao sam od Viesmanna i Mitsubihija i uzimam Fujitsu 11kw highpower pumpu, cca 5000 eur plus montaza. Sto se tice izolacije, na prolece cu dodati jos 10cm na izolaciju od 5cm... ako bude neke frke zimus imam i kamin u dnevnom boravku Smile A spavace sobe su u potkrovlju, polaze od 120 zavrsavaju na 300cm visine, pa mogu da spustim plafon ubacim kamenu vunu nesto...

grubic07
grubic07's picture
Offline
Registrovan dana: 11/12/2013
Poruke:

Pozdrav
Tema je slična mom problemu radi se o starijoj pumpi češka radi problem je kod regulisanja protoka vode nema nikakvi oznaka kad je nameštena na veći protok a kad ne samo jedan točkić koji se okreće u oba smera ako uspem poslaću sliku

bgd10
bgd10's picture
Offline
Registrovan dana: 21/10/2007
Poruke:

Mitsubishi Ecodan i Zubadan su vrh TP, Proguglaj po stranium forumima.

Kompletno resenje za grejanje, hladjenje i toplu vodu:

Kombinacija spoljne jedinice Mitsubishi i izmenjivača toplote (GEA ili ALFA LAVAL). Podno grejanje sa FC (funcoileri leti i hlade, nema potrebe da se po sobama ugradjuju klime). Doda se neki veci bojler domace prozvodnje za toplu sanitarnu vodu.

milan miki
milan miki's picture
Offline
Registrovan dana: 26/01/2019
Poruke:

Da li je neko ugradjivao tp. Vazduh voda ?
Planiram da zamenim kotao ,pa me intresuju iskustva a ne nahvaljeni proizvodi od strane prodavaca.kod njih je med i mleko.
Imam 130kvm.kucu i sve su panelni radijatori, pa me intresuje da li je efikasna pumpa npr.ispod -10 stepeni .
Kuca je izolovana 10cm .stiropor.stolarija pvc, i to je prizemna kuca.

TwisterMJ
TwisterMJ's picture
Offline
Registrovan dana: 10/08/2015
Poruke:

milan miki wrote:
Da li je neko ugradjivao tp. Vazduh voda ?
pa me intresuje da li je efikasna pumpa npr.ispod -10 stepeni .

То прилично зависи од моделе до модела али је опште правило да што је нижа температура мања је ефикасност.
Кључни проблем на ниским температурама је залеђивање на измењивачу, што је хладније и влажније напољу лед се брже формира и пумпа чешће прелази у режим одлеђивања а за то време не греје кућу него измењивач. И тако у круг.
Моја има мало вишка капацитета па тек на -15 не успева да постигне па тад користим електрични котао да попуни недостатак (зимус се упалио само два-три пута)

Histerezis
Histerezis's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 21/08/2015
Poruke:

milan miki wrote:
Da li je neko ugradjivao tp. Vazduh voda ?
Uvaženi član Tihi2 je ugradio i naširoko pisao o iskustvima. Upoređivao sa drugim vrstama grejanja pre svega na grejanje el.energijom po nižoj tarifi i razmatrao granice minimalnih površina za grejanje kada pojedini vid grejanja postaje racionalan. pretražite malo forum.

Miki pelet
Miki pelet's picture
Offline
Registrovan dana: 10/07/2019
Poruke:

Šta ste na kraju ugradili od toplotnih pumpi,i koliko se potroši struje za sezonu? Da li ste zadovoljni grejanjem na toplotu pumpu?
Hvala unapred
Pozdrav

Miki pelet
Miki pelet's picture
Offline
Registrovan dana: 10/07/2019
Poruke:

Zdravo svima,
Imam kucu od 220m2 neto, napravljenu 1986 godine. Odradio sam pre 17 godina grejanje, ali sam se zeznuo jer sam stavio radijatore umesto podnog grejanja. Tada podno grejanje nije ni bilo tako aktuelno. Do sada sam se grejao na drva,međutim ove godine smo „rešili“ da pređemo na pelet. Međutim jedan rođak me pokolebao,predloživši mi da pogledam grejanje na toplotne pupme,i da razmislim o tom vidi grejanja. Naime, prvobitni plan je bio kotao na pelet,a sada sam sve bliži toplotnoj pumpi. Realno ulaganje je jako puno,ali komfor dosta veliki. Pumpa vazduh voda, koju mi preporučuje većina prodavaca,izgleda idealno,ali me zanima da li može zadovoljiti moje potrebe za grejanjem. Izolacija mi je 2 puta po 3cm stiropora,između vazdušni prostor,i na kraju cepana bela fasadna silikatna cigla, zidano blokom od 25cm, stolarija pola prozora drvo sa dvostrukim staklom Jelovica Slovenija ,a pola aluminijum prozori sa dvostrukim staklom i termo prekidom,ulazna vrata aluminijum...... 10cm staklene vune na plafonu u potkrovlju... inace drugi sprat je spavaci deo sa tri sobe,visinom od 1,2 do 3m.
E sad sta uzeti...
1)Veismann 200s koji je sa instalacijom skoro 11.000 € sto mislim da se realno dugorocno ne isplati
2) Mitsubishi Zubadan 14kw je oko 10.000 € sa ugradnjom i Baferom od 200 L
3) Panasonic Aquarea T-cap 16kw sa ugradnjom oko 9.660 € sa Baferom od 200 L
4) Thermia itec 16 KW sa materijalom, radom i Baferom od 200 L oko 8.760 €.
Vidim da ima sporadično Daikin, Toshibe i Fujitsua,Emmeti Mirai......
Sta mislite o Kinezima? Gree, Midea i ostali?
Mislim da je 10.000 € ipak prevelika investicija za vazduh voda sistem, ja sam se nadao da prodjem sa nekim 7-8.000 €. S obzirom na iznos investicije, relativno kratku garanciju, cinjenicu da zivim 300km od BG, da li je pametnije da odradim kotao na pelet,sa nekim velikim baferom i grejem se 7-8 godina za cenu pumpe??? Koliko bi me najviše mogla koštati sezona grejanja na toplotu pumpu?
Pls HELP! ?
Hvala

Histerezis
Histerezis's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 21/08/2015
Poruke:

Miki, da li ste proverili da li uopšte i možete da se grejete toplotnom pumpom sa postojećim grejnim telima. Kolika vam je temperatura polaznog voda bila potrebna za grejanje do sada u hladnijem delu zime?

Miki pelet
Miki pelet's picture
Offline
Registrovan dana: 10/07/2019
Poruke:

Kažu da može,raspitivao sam se......MAXIMALNO 60 stepeni......od 40 do 60 stepeni. Mada bih ja ipak dodao neko rebro na radijatorima u dnevnoj sobi.

laznen
laznen's picture
Offline
Registrovan dana: 14/11/2016
Poruke:

Miki,
Nešto mi deluje slaba izolacjia za toplotnu pumpu. 6 cm stiroporta je dosta malo pogotovo sa visoko temperaturnim grejenjem preko radijatora. Ne znam gde se kuća nalazi, ali ako nije na primorju mislim da će ti račun za struju biti jako veliki. Mislim da ti je isplativije da ostaneš na peletu.
Neka ti neko izračuna toplotne gubitke cele kuće i na osnovu toga vidi koliko ti treba KWh energije (a na osnovu toga i struje za TP).

Miki pelet
Miki pelet's picture
Offline
Registrovan dana: 10/07/2019
Poruke:

Nadmorske visina 338 m. Između Kraljeva i Raške,ispod Kopaonika. Svi instalateri pričaju bajke dok ne ugrade i uzmu pare,posle kako ti bude. Jako je velika investicija i skupa ekskurzija toplotna pumpa,da bi se ulazilo u rizik bez čvrstih garancija do kog maksimalnog iznosa može koštati grejna sezona.
Poštovani Laznen,ko mi može izračunati temperature gubitke? Jedan majstor kaže da maksimalno za sezonu mogu da potrošim 6.800 kw .

Astrea
Astrea's picture
Offline
Registrovan dana: 25/04/2010
Poruke:

Pozdrav komšija, malo sam nizvodno od tebe - u Kraljevu na oko 190 m/nm. Slažem se sa prethodnikom da je izolacija dosta slaba po trenutnim merilima i u tom smislu predložem da na prvom mestu tražiš rešenje u povećanju izolacije.
Što se tiče proračuna bilo koje vrste to ne rade 'majstori' i majstori već isključivo inženjeri.

Nisam dovoljno bogat da kupujem jeftine stvari

Miki pelet
Miki pelet's picture
Offline
Registrovan dana: 10/07/2019
Poruke:

Pozdrac komšija....
Što se tiče izolacije,tu ne mogu ništa trenutno da uradim,jer je rađena fasadama lomljena cigla.....mislim da ću se na kraju ipak odlučiti za pelet. Toplotna pumpa mi izgleda dosta bajkovito,ali mislim da je to ipak za dobro izolovane kuće i podno grejanje.

laznen
laznen's picture
Offline
Registrovan dana: 14/11/2016
Poruke:

Koliko sada trošiš pelata po sezoni? Nemam sve informacije ali po ovome što si napisao moja procena je skoro 5 tone godišnje (što mu dođe oko 110.000 din). Koliko sam omašio? Ako sam pogodio, toplotna pumpa bi ti trošila oko 80.000 din za sezonu. Ali to je ako se greje sa vodom do 40°C. Ispada nešto manje nego pelet, ali ne toliko manje da bi uložio 10.000€.

Nemoj da uzimaš moje procene kao nešto ozbiljno. Obavezno neko stručan treba da uradi proračun. Mi smo uzeli TP Fujitsu prošle godine i sada će biti prva zima da se ozbiljno grejemo njom. Tako da nemam ličnih iskustava kako sve to funkcioniše u stvarnom svetu Smile

Miki pelet
Miki pelet's picture
Offline
Registrovan dana: 10/07/2019
Poruke:

Majstori,svi obećavaju idealno dak ne ugrade,a posle ih briga. Sve bajkovito izgleda i na sajtu Viessman,gde kažu grejanje za 1 € dnevno,što iskreno mislim da je nemoguće. Čitao sam iskustva onih koji su ugradili toplotne pumpe,koji imaju izolaciju stiropor 5cm,radijatorsko grejanje,i troše oko 1€ dnevno,ili malo više. Da li je to moguće?......ili su plaćeni kao za Grand reklame i Venogel

Miki pelet
Miki pelet's picture
Offline
Registrovan dana: 10/07/2019
Poruke:

Nisi me dobro razumeo. Do sada sam se grejao na drva,gde sam trošio za sezonu 20m. Sada sam u dilemi da li da kupim kotao na pelet ili toplotnu pumpu. Inače kod mene je pelet 155€ tona u maju. Toplotna pumpa jeste velika investicija,ali je zato i komfor veliki. Postoje i neka nepovratna sredstva koja daju pristupni fondovi EU,15 %.....uz kredit u bankama Erste i Unicredit. Inače razmišljao sam o Mitsubishi Zubadan ili Panasonic T-cap......po specifikaciji su fantastični,ali u praksi su možda kao i ostale.

laznen
laznen's picture
Offline
Registrovan dana: 14/11/2016
Poruke:

Nisam baš nešto za Viessman. Mislim da je previše skupa za taj kvalitet. Prijatelj je imao jako loših iskustava sa njihovom pumpom voda-voda. Od mog majstora takođe nisam imao reči hvale za njih.
Inače, za 1€ dnevno možda možeš da se greješ ako imaš do 100m2 (ti imaš 220m2) i ako imaš dobru izolciju (ti imaš osrednju). Mada mislim da su preterali. Mi imamo oko 140m2 sa izuzetno dobrom izolacijom i očekujem da će pre biti oko 2€ dnevno. A ako bude jako hladna zima, ulazim u crvenu zonu, a onda ko zna...

Miki pelet
Miki pelet's picture
Offline
Registrovan dana: 10/07/2019
Poruke:

Laznen,koje grejanje ti imaš? Podno ili radijatorsko? Koju izolaciju? Kuća ima 220m2,ali ne grejemo čitav prostor.....možda i mi grejemo oko 140m2 ukupno.

laznen
laznen's picture
Offline
Registrovan dana: 14/11/2016
Poruke:

Imam podno i plafonsko grejanje tako da imam dosta veliku grejnu površinu. Prošle zime smo još uvek radili završne radove i nisam podesio da mi u sobama bude više od 19-20°C. Temperatura dolazne vode je bila ispod 30°C.

Za sada imamo samo Ytong od 37,5cm debljine, ali stavljamo još 10cm demit fasade sledeće godine. Imamo potkrovlje koje je sada Ytong beli krov sa 10 cm staklene vune sa spoljne strane, a biće još 10 cm vune sa unutrašnje. Podno grejanje u prizemlju je izolovano je sa 13 cm stirodura od nulte ploče. Prozora ima dosta i troslojni su punjeni argonom i termoizolacionim premazima na spoljnom i unutrašnjem staklu.
Mislim da smo preterali sa izolacijom, ali šta ga znam... kada smo projektovali kuću hteo sam da bude nisko energetska, što bliže pasivnoj kući. I tako...
Toplotna pumpa je Fujitsu 10KW i imam bafer od 500 litara koji nisam trebao da stavljam i mislim da ću da ga prepovežem da mogu da ga zaobiđem pa da vidim da li ima razlike.

Sledeće godine, na proleće, kada prođe grejna sezona, znaću na čemu sam.

Histerezis
Histerezis's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 21/08/2015
Poruke:

laznen wrote:
za 1€ mesečno možda možeš da se greješ ako imaš do 100m2 (ti imaš 220m2)...Mi imamo oko 140m2 sa izuzetno dobrom izolacijom i očekujem da će pre biti oko 2€ mesečno...
Gde to ima 1-2evra/mesečno?

laznen
laznen's picture
Offline
Registrovan dana: 14/11/2016
Poruke:

Greška. 2€ dnevno, na mesečnom proseku. Izmenio sam prethodni post da ne bude zabune.

Miki pelet
Miki pelet's picture
Offline
Registrovan dana: 10/07/2019
Poruke:

Laznen,SVAKA ČAST ZA IZOLACIJU I GREJANJE !!! Ja,isto dosta ulažem u izolaciju. Međutim kuća je pravljena 1986 godine,i rađena je po tadašnjoj praksi. E,sada raditi npr.podno grejanje je ogromna investicija i po meni nemoguća misija. Stolariju ću možda izmeriti postepeno po par prozora godišnje. Možda i na potkrovlju dodam još izolacije,a spolja fasadu ne verujem,jer mi je fasadna silikatna cigla cepana,a unutra 2puta po 3 cm stiropora. Možda i to nije tako loše,jer ima vazdušni prostor između dva sloja stiropora.
Međutim napravio sam NAJVEĆU GREŠKU,jer nisam stavio podno grejanje u novu kuću, već radijatorsko. Prizemlje mi je kompletno u pločicama,a stavio samo radijatorsko grejanje. Nisam se uopšte setio,bio sam opterećen svim i svačim,a majstor mi uopšte nije preporučio. Na spratu sam stavio samo ravnajući sloj,tako da sam i tu zakasnio. Inače sam isto uradio solidnu izolaciju. Spolja stiropor 15 cm,a plafon potkrovlja staklena vuna 30 cm. NE MOGU SADA DA DOĐEM SEBI JER SAM ZABORAVIO DA STAVIM PODNO GREJANJE !!! Prozori su pvc Rehau petokomorni,maco okovi,punjenji argonom,staklo 4 godišnja doba,ulazna vrata aluminijum .....garažna vrata Hormann......samo sam pogrešio u grejanju. Da sam stavio podno,imao bih idealne uslove za toplotnu pumpu.

TwisterMJ
TwisterMJ's picture
Offline
Registrovan dana: 10/08/2015
Poruke:

Miki pelet wrote:
Nisi me dobro razumeo. Do sada sam se grejao na drva,gde sam trošio za sezonu 20m. Sada sam u dilemi da li da kupim kotao na pelet ili toplotnu pumpu. Inače kod mene je pelet 155€ tona u maju. Toplotna pumpa jeste velika investicija,ali je zato i komfor veliki. Postoje i neka nepovratna sredstva koja daju pristupni fondovi EU,15 %.....uz kredit u bankama Erste i Unicredit. Inače razmišljao sam o Mitsubishi Zubadan ili Panasonic T-cap......po specifikaciji su fantastični,ali u praksi su možda kao i ostale.

То са банкама изгледа добро само на папиру јер ће ти камата за кредит појести субвенцију ако је добијеш (ипак је ово Србија није ЕУ) тако да од тога у крајњем корист имају банке.
Ја имам Даикин ТП која не достиже тако високе температуре (50 максимално, а ретко ми треба преко 45) максималних 48 киловата грејне снаге за електричну потрошњу од 18 киловата. греје 480 квадрата са одличном изолацијом (нигде нема мање од 15 цм минералне вуне) и по прорачуну кућа је у врху Ц класе по енергетском пасошу. У јануару је потрошено струје за 370 евра (имам два бројила и оба су ушла по мало у црвено).
Ако разматраш наведене пумпе једино за зубадан могу да потврдим да је високотемпературна - може сигурно да достигне 60 целзијуса али онда мало пада ефикасност, а тај режим се углавном користи за грејање санитарне воде. Иначе систем топлотних пумпи је замишљен пре свега за нискотемпературне системе (што у ствари значи добро изолиране) и у односу на пелет захтевају значајно веће стартно улагање (ТП сличне снаге је бар дупло скупља од котла на пелет) али су касније у употреби доста јефтиније, а могу и да хладе.

Miki pelet
Miki pelet's picture
Offline
Registrovan dana: 10/07/2019
Poruke:

Histerezis,grejanje za 1 € dnevno stoji na sajtu Viessman. Negde stoji i manje.....iskustva onih koji su ugradili njihove pumpe. Sada,da li je to tačno ne znam.....možda su to samo reklame kao za Venogel na Pinku.
Histetezis,evo gde sam našao grejanje za 1€ dnevno
https://www.grejanjeza1evrodnevno.com/

Miki pelet
Miki pelet's picture
Offline
Registrovan dana: 10/07/2019
Poruke:

TwisterMJ,
To sa bankama si u pravu,tako sam i ja na kraju ukapirao. Kamata pojede subvencije,i na kraju je banka kao i uvek na dobitku. Majstori svi obećavaju sve idealno dok ne uzmu novac,a posle ih briga. Ti verovatno imaš podno grejanje,jer ti je potrebna niska izlazna temperatura vode. Meni je grejanje radijatorsko,al.radijatori......možda bih dobio nešto ako povećam broj rebara u dnevnoj sobi koja je oko 70 m2,i možda da se poveća u hodniku broj rebara. U spavaćim sobama i ne treba neka visoka temperatura. Ne znam ko mi može dati pravu informaciju,koliko MAXIMALNO mogu potrošiti struje za grejnu sezonu?

Histerezis
Histerezis's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 21/08/2015
Poruke:

Miki pelet wrote:
Histerezis,grejanje za 1 € dnevno stoji na sajtu Viessman. Negde stoji i manje.....https://www.grejanjeza1evrodnevno.com/
To je cena samo pogonske energije. Oni ne računaju jednovremene troškove. Kao da oni ne postoje. Ne računaju trošak osnovnog sredstva!!! Dovode ljude u zabludu.
Ispravno je dati cenu dobijenog 1kWh. U njegovu vrednost treba uračunati i vrednost same instalacije toplotne pumpe i njenog održavanja. To se utvrđuje na osnovu pretpostavljenog veka upotrebe, mogućeg broja kvarova i broja kWh u čijoj proizvodnji učestvuje TP tokom svog veka eksploatacije.
Prosto rečeno u cenu grejanja po danu nije uračunata cena same TP i to koliko košta kad ne dao Bog krepa kompresor za par godina nakon isteka garancije.