Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Toplotna pumpa vazduh voda za kucu od 165m2 ili.... nesto pametnije? :)

10 poruka / 0 new
Poslednja poruka
76er
76er's picture
Offline
Registrovan dana: 22/10/2017
Poruke:

Zdravo svima,

Nedavno sam renovirao kucu od 165m2 neto, napravljenu 2002 godine. Odradio sam REHAU podno na prvom spratu tj prizemlju, dok sam se na spratu zeznuo jer sam stavio radijatore umesto fancoiler-a. Naime, prvobitni plan je bila pumpa voda voda, ali ispostavilo se da mada zivim u Banji teren je geoloski nestabilan i taj sistem nije preporucljiv te sam hteo pelet da odradim, ali posle vidim da ljudi i sa pumpama vazduh voda prolaze super i da ih cak vise preporucuju zbog manje investicije. E sad ...izolacija mi je 5cm stiropor, ali cu to pojacati na prolece, gitel blok od 25cm, pvc veka prozori sa dvostrukim staklom, 20cm staklene vune na plafonu... inace drugi sprat je spavaci deo sa tri sobe, punom kosom plocom i visinom od 1,2 do 3m.

E sad sta uzeti...
1)Veismann 200s koji je oko 8k, ali sa instalacijom izadje skoro na 11k sto mislim da se realno dugorocno ne isplati
2)Mitsubishi Zubadan 14kw je oko 7200 sa pdvom i NAVODNO montaza je samo oko 500 eur (zasto ovde 500 a na Veismannu skoro 3k)

na netu vidim da je Panasonic Aquarea hit, ali kod nas je niko ne radi ozbiljno. Vidim da ima sporadicno Samsunga, toshibe i Fujitsua
Sta mislite o Kinezima? Gree, Midea i ostali?

Mislim da je 10k ipak prevelika investicija za vazduh voda sistem, ja sam se nadao da prodjem sa nekim 7 8k. S obzirom na iznos investicije, relativno kratku garanciju, cinjenicu da zivim 300km od BG, da li je pametnije da odradim el kotao sa nekim velikim baferom i grejem se 7 8 godina za cenu pumpe??

Pls HELP! ?Smile Hvala

laznen
laznen's picture
Offline
Registrovan dana: 14/11/2016
Poruke:

Mislim da ti je mnogo slaba izolacija za podno i toplotnu pumpu.U kom mestu se nalazi kuća (postoji više Banja)? 8000€ je ozbiljna investicija, ali mislim da udobnost koju TP daje može da se meri jedino sa plinskim kotlom. Ako nemaš dva brojila, mislim da se električni kotao neće isplatiti zbog ulaska u crvenu tarifu.

Astrea
Astrea's picture
Offline
Registrovan dana: 25/04/2010
Poruke:

Ne bih baš da stajem na muku ali imam nekoliko pitanja:
1. Koja je 'Banja' u pitanju i kako je to 'teren geološki nestabilan'? U Srbiji ima dosta banja a oko geološke (ne)stabilnosti bi trebalo da se malo istražuje.
2. Da li je neko preporučio da se za visokotemperaturno grejno telo (radijator) koristi niskotemperaturni izvor (toplotna pumpa)? Treba znati i sve vreme to držati na pameti da vrlo mala povećanjaizlazne temperature toplotne pumpe nesrazmerno obatraju koeficijenat efikasnosti (tzv. chop)
3. Na osnovu kojeg ili čijeg projekta se krenulo u posao?

Nisam dovoljno bogat da kupujem jeftine stvari

tihi2
tihi2's picture
Offline
Registrovan dana: 02/05/2009
Poruke:

Nema nikakvih problema da se koristi TP vazduh-voda. Samo da se ispune preduslovi.

1. da radijatori imaju dovoljnu površinu da mogu da greju niskotemperaturno (sa vodom do 40*C). Rešava se dodavanjem rebara (ja imam panelne radijatore a nema prepreke ni za AL)
2. da je TP dovoljno snažna da može da greje do npr spoljnjih -10*C.

Ja imam kinesku Meeting MD50 od 18kW evo petu zimu i pokazala se dobro. Nikada nisam imao one brendove koje spominješ, verovatno rade malo efikasnije a to je, u mom slučaju, ušteda do 100evra za zimu.

Kuća mi je od 270m2, izolacija 2/3 kuće 5cm a 1/3 10cm stiropora, na tavanu 15cm mineralne vune. Zadnja zima koštala 50000din, pre toga 45000, pre toga 40000din.
I da, Meeting MD50 u NS košta oko 2500evra, montaža je 100-200evra (ja sam to sam uradio, spajaju se samo topla i hladna strana grejanja na TP, 2 holendera) i imam rezervoar od 1000l Sunsystem (300evra sa sve carinom iz Mađarske tj. Segedina, ja dovezao u kolima).

Svaka čast brendiranim TP ali za 5000evra razlike ja ću se grejati 15 godina.

76er
76er's picture
Offline
Registrovan dana: 22/10/2017
Poruke:

Mesto je Novopazarska banja. Do sada sam se grejao sa mermernim radijatorima (3x sobe na spratu po 1,6kw) i u dnevnom boravku 2x1.6kw plus pec sa cca 6m3 godisnje drva... Odustao sam od Viesmanna i Mitsubihija i uzimam Fujitsu 11kw highpower pumpu, cca 5000 eur plus montaza. Sto se tice izolacije, na prolece cu dodati jos 10cm na izolaciju od 5cm... ako bude neke frke zimus imam i kamin u dnevnom boravku Smile A spavace sobe su u potkrovlju, polaze od 120 zavrsavaju na 300cm visine, pa mogu da spustim plafon ubacim kamenu vunu nesto...

grubic07
grubic07's picture
Offline
Registrovan dana: 11/12/2013
Poruke:

Pozdrav
Tema je slična mom problemu radi se o starijoj pumpi češka radi problem je kod regulisanja protoka vode nema nikakvi oznaka kad je nameštena na veći protok a kad ne samo jedan točkić koji se okreće u oba smera ako uspem poslaću sliku

bgd10
bgd10's picture
Offline
Registrovan dana: 21/10/2007
Poruke:

Mitsubishi Ecodan i Zubadan su vrh TP, Proguglaj po stranium forumima.

Kompletno resenje za grejanje, hladjenje i toplu vodu:

Kombinacija spoljne jedinice Mitsubishi i izmenjivača toplote (GEA ili ALFA LAVAL). Podno grejanje sa FC (funcoileri leti i hlade, nema potrebe da se po sobama ugradjuju klime). Doda se neki veci bojler domace prozvodnje za toplu sanitarnu vodu.

milan miki
milan miki's picture
Offline
Registrovan dana: 26/01/2019
Poruke:

Da li je neko ugradjivao tp. Vazduh voda ?
Planiram da zamenim kotao ,pa me intresuju iskustva a ne nahvaljeni proizvodi od strane prodavaca.kod njih je med i mleko.
Imam 130kvm.kucu i sve su panelni radijatori, pa me intresuje da li je efikasna pumpa npr.ispod -10 stepeni .
Kuca je izolovana 10cm .stiropor.stolarija pvc, i to je prizemna kuca.

TwisterMJ
TwisterMJ's picture
Offline
Registrovan dana: 10/08/2015
Poruke:

milan miki wrote:
Da li je neko ugradjivao tp. Vazduh voda ?
pa me intresuje da li je efikasna pumpa npr.ispod -10 stepeni .

То прилично зависи од моделе до модела али је опште правило да што је нижа температура мања је ефикасност.
Кључни проблем на ниским температурама је залеђивање на измењивачу, што је хладније и влажније напољу лед се брже формира и пумпа чешће прелази у режим одлеђивања а за то време не греје кућу него измењивач. И тако у круг.
Моја има мало вишка капацитета па тек на -15 не успева да постигне па тад користим електрични котао да попуни недостатак (зимус се упалио само два-три пута)

Histerezis
Histerezis's picture
Online
Moderator
Registrovan dana: 21/08/2015
Poruke:

milan miki wrote:
Da li je neko ugradjivao tp. Vazduh voda ?
Uvaženi član Tihi2 je ugradio i naširoko pisao o iskustvima. Upoređivao sa drugim vrstama grejanja pre svega na grejanje el.energijom po nižoj tarifi i razmatrao granice minimalnih površina za grejanje kada pojedini vid grejanja postaje racionalan. pretražite malo forum.