Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Adaptacija kuce nabijace

13 poruka / 0 new
Poslednja poruka
Jovan 3
Jovan 3's picture
Offline
Registrovan dana: 17/02/2013
Poruke:

Pozdrav svima! Registrovao sam se kako bih vam svima postavio par pitanja. Pre svega napomenuo bih da sam potpuni laik ali kako sam se namerio da kupim kucu nabijacu u Zemunu i od tada citam vase forume vezano za ove kuce ali bas detaljno i otuda moje interesovanje da vam postavim pitanje vezano za moj problem koji je kompleksnini! Pa da pocnemo... Kuca je stara preko 150 godina,dimenzija mog dela kuce koji bih kupovao je 10m sa 11m sa tim sto je u produzetku drugi vlasnik,kao sto vec svi znate u pitanju je kara tavan i sve ostalo da se ne ponavljam! Moje prvo pitanje se odnosi na to da li da ovakvu kucu obzidam samo ciglom radi ocuvanja zidova ali i ocuvanja termo klime same kuce i sta bih tada trebao da odradim sa spoljne strane zidova kuce? Zidovi su u relativno dobrom stanju,iznutra su popucali i jedan ceo zid,spoljni do ulice je navukao vlagu u oba coska kuce. Patos je beton pa laminat sto cu svakako menjati u parket kao i pvc stolariju. Moje drugo pitanje je vezano za vlagu toga zida jer ako planiram da obzidam kucu ciglom da bih je fakticki ojacao i ucvrstio zidove sta bi trebalo da uradin da se resim te vlage na tom zidu a i ujedno da izbegnem da se vlaga vise uopste pojavljuje,tj. koje bi bilo dobro resenje ali koje ne podrazumeva da se cela kuca sece sa hio metodom jer mi je to izuzetno skupo,mada sam firmi iz NS dao ponudu i pitao koliko bi kostalo da seku samo taj sporni zid 10m a sirok 60cm. I moje trece pitanje je vezano za izolaciju plafona koji uopste nije los ali upitao bih vas svakako da li neko ima neki predlog vezano za izolaciju istog jer ako bih je obzidao ciglom i ususkao da mi sva toplota ne odlazi gore i da to ne bude slaba tacka po pitanju izolacije. Hvala na razumevanju i nadam se da nisam bio previse opsiran sa objasnjenjima. Unapred sam zahvalan na svakom odgovoru.

Rott
Rott's picture
Offline
Registrovan dana: 17/11/2012
Poruke:

Ne bavim se takvim kućama i odmah da kažem nisam u životu imao iskustva sa njima, ali posto se bavim modernijim konstrukcijama, zapitao bih te šta ćeš dobiti obziđivanjem? Izolaciju? Ne baš, postoje mnogo bolji i jeftiniji načini da se izolacija poboljša, obziđivanje nije resenje. Stabilnost? Takođe zidani zid "ne nosi" ništa u pravcu upravno na njegovu ravan tako da ne može da "utegne" kuću. Čak i ako kuća "tone", pa da recimo hoćeš da opterećenje od karatavana preneses na nove zidove i NOVE temelje koje moras iskopati za njih, i tako rasteretis stare zidove, nema smisla jer težina karatavana i krova najčešće nije velika i često je manja od težine samih zidova koji bi nastavili da tonu.

tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

Обзиђивањем куће нећеш добити ништа . Делимична санација капиларне влаге је решење које нема никакав резултат .
Само ми остаје нејасна констатација зидови добри , само попуцали и имају влаге ...

zvukoljub
zvukoljub's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 05/09/2007
Poruke:

U celoj priči meni se ne dopada činjenica da je dvojna kuća.To je budući izvor svih mogućih problema, jer praksa pokazuje da se dva vlasnika nikad, ili skoro nikad ne mogu dogovoriti oko zajedničkih investicionih ulaganja.Ulagati u kuću staru 150 godina je drugi rizik, jer će na kraju račun, predpostavljam, biti toliki da je možda bolje naći neku kuću za rušenje pa izgraditi novu po svojim potrebama i bez zajedništva sa komšijom.

Без алата нема заната, a без знања ни најбољи алат неће помоћи..

Jovan 3
Jovan 3's picture
Offline
Registrovan dana: 17/02/2013
Poruke:

Hvala na komentarima. Evo ovako,situacija nije sjajna ali bih svakako zeleo da kupim ovu kucu gde sam u super odnosima sa komsijama koji nece renovirati svoj deo ali mene nece sprecavati niti mi odmagati. E sad sto se tice zidova,to sto sam rekao je potpuno nestrucno ali to je neko moje vidjenje,zidovi suvi a okreceni u belo i negde na spojevima plafon-zid je popucao krec jer u kuci niko ne zivi godinama. Pod je dobar kao i temelj. Na krovu treba malo poraditi na crepovima. Mene najvise brine kapilarna vlaga i sta mi je ciniti po tom pitanju. Najvise me zanima vas savet sta mi je ciniti. Ako eliminisem vlagu da li da je obzidam ili ne jer su zidovi sasvim ok,cak sta vise,jer je kuca prelepo ocuvana. Komsije stanuju u njoj innema uopste vlage,sem tog mog bocnog zida. Molim vas Tenzore da li da odradim celu kucu tim presecanjem,da li samo spoljne zidove ili i unutrasnje i sta onda da radim povodom izolacije. Da li je potrebno bilo sta raditi po pitanju izolacije? Puno vam hvala!

Jovan 3
Jovan 3's picture
Offline
Registrovan dana: 17/02/2013
Poruke:

Objasnjenje...vlaga je usla sa jednog coska od oluka koji su popravili a sa druge odozdo jer sa spoljne strane na fasadi postoji izaceni deo fasade gde je voda probila. To je bocni zid koji gleda na ulicu. Kuca u celini je 10m sa 23m, a to je taj zid od 10m.

Jovan 3
Jovan 3's picture
Offline
Registrovan dana: 17/02/2013
Poruke:

Unapred puno hvala! I molim za misljenje da li da uopste nesto radim sa zidovima kada odradim kvalitetno presecanje zidova tom metodom?

peradetlic
peradetlic's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 07/03/2009
Poruke:

ja sam to jednom radio iiiiiiiiiiii ........................................... da ne kažem
al bacio sam mnogo para a posle voda sve odnela

Jovan 3
Jovan 3's picture
Offline
Registrovan dana: 17/02/2013
Poruke:

Moj deo kuce ima u osnovi 73 kvadrata. Molim te objasni mi sta mi je ciniti? Dugo trazim i pitam i zapitkujem ali svi bi da ruse i zato sam se prijavio ovde kako bih dobio savete.

peradetlic
peradetlic's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 07/03/2009
Poruke:

dobro te savetuju na žalost

ni ja nisam hteo da slušam ali na kraju srušio i sazidao novu od temelja

a na renovaciju nabijače potrošio pola cene od nove

tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

Основни проблем код кућа од набоја је капиларна влага . Ретко кад се десило да кућа од набоја има икакву хидроизолацију а могао бих да напишем књигу о терминима и појмовима којима људи себи објашњавају НЕпостојање капиларне влаге у таквим зидовима тј кућама . У суштини један добар преглед само куће и нешто мало сондирања би вам дало јаснију слику о ипслативости реоновирања као и врсти и начину извођења радова . Цена једног таквог прегледа је занемарљива у односу на све остало што би требало уложити у куповину и реновирање куће .
Неки пут је рушење једино решење , али врло често и није ..

Jovan 3
Jovan 3's picture
Offline
Registrovan dana: 17/02/2013
Poruke:

Hvala. Da li mogu da vas zamolim da mi date neki kontakt neke firme ili coveka koji bi mi na takav nacin pregledao kucu i sondirao kako bih znao kakve je stvarno stanje? Hvala vam!

tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

Имаш ПП