Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Cena dozvola za izgradnju kuce

12 poruka / 0 new
Poslednja poruka
Mjesnik
Mjesnik's picture
Offline
Registrovan dana: 12/01/2016
Poruke:

Koliko bih morao da izdvojim za dozvole za izgradnju kuce:

- U Beogradu, periferija (da li postoji mapa sa zonama?)
- 100 m2
- Prizemna

Naisao sam na razne podatke na internetu te ukapirao da su se zakoni menjali i vise nemam nikakvu predstavu o tome koliko ovo zaista kosta. Sta sve dozvole obuhvataju i koliko proces traje, to moze da se nadje, ali koliko to zapravo kosta, ne.

cexzex
cexzex's picture
Offline
Registrovan dana: 21/10/2015
Poruke:

Pozdrav,
u prilogu vam je tabela sa naknadama za uredjenje gradjevisnkog zemljista na teritoriji Beograda kao i tabela sa Zonama grada.

http://www.beoland.com/wp-content/uploads/zemljiste/doprinos-i-naknada/D...
http://www.beoland.com/wp-content/uploads/planovi/gis-direkcije/Odluka_o...

Mjesnik
Mjesnik's picture
Offline
Registrovan dana: 12/01/2016
Poruke:

Hvala puno cexzex.

Sada definitivno znam kojoj zoni bi pripadao plac, mada imam nedoumica oko tabele sa doprinosom.

- Sta konkretno on obuhvata, odnosno uplatom doprinosa, sta sam tacno platio?
- Ako uzmemo na primer Novi Beograd, drugu zonu, u tabeli pise 19.941 dinar. Da li to znaci da bi dozvole kostale 20000 dinara po kvadratu kuce ili pogresno tumacim tabelu.

cexzex
cexzex's picture
Offline
Registrovan dana: 21/10/2015
Poruke:

Ispravno tumacis tabelu. Cene se odnose na kvadrat kuce, stim da se placa neto kvadratura kuce. ( 100m2 neto * 19.941 din ). Inace u mojoj opstini, nisam iz Bga, se 2 puta godisnje ( marta i oktobra ) utvrduju cene doprinosa u odnosu na zonu grada. Za pomocni objekat, npr garazu koja nije u sklopu kuce koeficijent za doprinos je 0,4, a ako se placa u kesu cena se umanjuje za 30%. Najbolje je da odes do svoje opstine i to utvrdis.Pored doprinosa, mi smo platili gradjevinsku dozvolu oko 300e, zatim geometra oko 200e, projekat mi je bio besplatan, al znam da se krece od 5-7e po m2 bruto povrsine kuce.

Mjesnik
Mjesnik's picture
Offline
Registrovan dana: 12/01/2016
Poruke:

Zaista je visoko, tako da raduje da je u pitanu neto kvadratura i da ima popusta. Procitao sam to za 30%. Postoji li jos popusta u zavisnosti od moguce infrastrukture? Primera radi, ako ne postoji kanalizacija, gas i slicno, da li se umanjuje cena? Svakako bi trebalo da uradim to sto kazes, da odem do opstine, da ne bih nista gatao.

Dakle, osim doprinosa idu i dozvole, projekat, kao i prikljucci pretpostavljam. Zaista dosta novca da se pocne gradnja samo.

cexzex
cexzex's picture
Offline
Registrovan dana: 21/10/2015
Poruke:

Mi smo imali svu infrastrukturu, al znam za to da se umanjuju doprinosi ako ne postoji infrastruktura u ulici, tj do parcele, al ne znam za kolko se umanjuju. Prikljucak struje smo platili 1000e. Sto se tice samog placa, ne mozes dobiti dozvolu za gradnju dok ne izvrsis konverziju zemljista. Nadam se da imas ispunjen taj uslov,jer ako nemas, u zavisnosti od uslova ta stavka moze da kosta i par hiljada evra.

Mjesnik
Mjesnik's picture
Offline
Registrovan dana: 12/01/2016
Poruke:

Gledao sam detaljni urbanisticki plan i oznaceno je bojom za "stambenu gradnju", trebalo bi da je zaista gradjevinsko zemljiste i da nece morati konverzija.

Mjesnik
Mjesnik's picture
Offline
Registrovan dana: 12/01/2016
Poruke:

E da, ponovo gledajuci tabelu, vidim da sam prevideo koeficijent.

Kako ulazi on u cenu doprinosa? Smanjuje li nesto koeficijent ovu cenu ako je koeficijent ispod 1 ili kako?

EDIT: Nista, to to je vec uracunato. Racuna se prosek (217.701 x koeficijent)

vlado107
vlado107's picture
Offline
Registrovan dana: 06/11/2013
Poruke:

Od aprila imas popust 40% ako sve platis odjednom.
Asfalt nosi 45%, kanalizacija 35%, vodovod 20%.
Primerna mreza nosi 60% a sekundarna 40%.
To znaci ako nemas kanalizaciju niti u blizini ima primarni kolektor za kanalizaciju onda imas umenjenje od 35%, a ako postoji kolektor ali nema ispred tvoje kuce kanalizacija onda ide umanjenje od 14%.
Ako u mesnoj zajednici postoji samodoprinos onda ide umanjenje za sekundarnu mrezu tj za asfalt 18%, 14% za kanalizaciju i 8% za vodovod.

Racunaju se u terase, garaze, balkoni, teniski teren itd i tu imas umanjenje od 50%.

Proveri ovo u direkciji. Moze bas dosta manje da bude.

Mjesnik
Mjesnik's picture
Offline
Registrovan dana: 12/01/2016
Poruke:

Hvala Vlado, to je sve ohrabrujuce. Ici cu ovih dana da proverim tacno, pa cu napisati ovde, valjace i drugima.

ideolog
ideolog's picture
Offline
Registrovan dana: 06/04/2013
Poruke:

Sto se tice umanjenja-pre 10 godina sam poprilicno naivno (citaj glupo) pristao na tzv" placanje na rate" naknade za uredjenje gradjevinskog zemljista prilikom gradnje kuce.U pitanju je Novi Sad. Ukupan iznos je podeljen na 240 mesecnih rata. Prilikom jednokratne uplate mogao sam da ostvarim popust od 30%. Epilog : Posle 10 godina i uplacenih 120 rata, moj ukupan preostali dug je porastao za 20%u odnosu na prvobitnu sumu(preracunato u evre). Rata je svakog meseca veca za par desetina dinara. Da sam uzeo bilo koji potrosacki kredit, prosao bih povoljnije. Zavod za izgradnju grada koristi i dalje komfornu metodu obracuna kamatne stope iako je ona jos pre 7 godina proglasena neustavnom.Ovo pisem da bih jos nekog upozorio da cita "sitna slova" na bilo kom ugovoru. Ne koriste samo banke, vec i drzavne institucije "prljave metode". BTW. prilikom izgradnje kuce sam jedini u mom okruzenju( od minimum par stotina kuca) postovao sve zakonske procedure koje se ticu izgradnje- od kupovine placa pa do gradjevinske dozvole, i kao sto se da pretpostaviti najlosije prosao od svih- u materijlnom i u svakom drugom pogledu. Puno srece ti zelim- trebace ti.

Mjesnik
Mjesnik's picture
Offline
Registrovan dana: 12/01/2016
Poruke:

Svestan sam toga, znam odlicno kako prolazi bespravna izgradnja, ali prosto ne mogu a da na pokusam sa dozvolama..znam da cu platiti i da je citava nauka dobiti papire, ali hocu da pokusam.
Nije sve tako bajno ni kod bespravne gradnje, dodju tu neki troskovi za komunalije i pausalna placanja.