Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

gradnja temelja za garažu

10 poruka / 0 new
Poslednja poruka
Rako
Rako's picture
Offline
Registrovan dana: 27/05/2009
Poruke:

Počeo sam graditi kuću, napravljen je temelj i nulta ploča sve po projektu. Međutim pošto su radovi malo stajali pa sam imao vremena za razmišljanje, sad bih još nešto dodao.
Naime uz kuću bih dodao garažu ( 8*4 m ) čiji bi jedan nosivi uzdužni bio ujedno zid kuće. Garaža bi došla nešto kao međuetaža pa bi na nju vezao unutarnje stepenište. No da sad ne duljim problem su temelji. Nisam siguran kako izvesti temelje. Temelji kuće su 60*60 cm stope i na tome armirani cokl 25*50 cm. Nulta ploča garaže bi trebala biti na visini 40 cm niže od nulte ploče kuće ( međuetaža ). Molim za savjet kako izvesti temelje, dali isto kao kod kuće ili šta??

Stavit ću sliku za bolje razumijevanje problema.

Kuća će biti dokle god mogne u ssm varijanti.

  • kuca1.png
Metodije
Metodije's picture
Offline
Registrovan dana: 27/10/2013
Poruke:

Zavisi kakvo je podneblje, kilma i teren gdje se gradi.

Rako
Rako's picture
Offline
Registrovan dana: 27/05/2009
Poruke:

Kuća se gradi u Hercegovini, klima je skoro mediteranska, bude malo mraza, temparature padnu do maksimalno -10 C

Teren je naplavina, zemlja s primjesama sitne pržine, dolina rijeke neretve . Zemlja debljine 4 m pa šljunak dalje. Na razini -6 m ispod tla je voda jer je to u visini nivoa rijeke.

Ravnica .

grubic07
grubic07's picture
Offline
Registrovan dana: 11/12/2013
Poruke:

Pozdrav!
Neznam dali ću ti biti od pomoći.Prvo već imaš jedan zid sa temeljom jedino nisi rekao dali će baš taj zid biti najopterećeniji ili ne što je veoma bitno to je pod jedan.Drugo temelji zavise od toga dali će se zidati na pola cigle ilii celu dali ćeš nadziđivati posle nešto i na to treba misliti.Znači treba videti koliku masu ti temelji treba da nose ,netrebaju biti širi od 25cm a ni dublji od 40cm stavi armaturu i bilo bi dobro da se hiltikom ubuši u temelj 4 rupe i da se uguraju te 4 armature zbog toga što su se temelji kuće već slegli u odnosu na temelje koje tek treba da izbetoniraš.Nemoj da štediš na cementu? kad već betoniraš temelje stavi odma i ankere za kapiju da nemoraš kasnije bušiti ili štemati.Pazi i kad budeš zidao taj zid koji ćeš spajati sa već ozidanim neznam čime je zidana kuća a ako ih dobro ne spojiš pucaće sigurno Možda ti i nisam puno pomogao ali bolje išta nego ništa.

IvanBP
IvanBP's picture
Offline
Registrovan dana: 18/10/2010
Poruke:

Rekao si mu svašta a između ostalog i neke pogrešne stvari. Ne znam kako je za Hercegovinu,ali obzirom da čovek kaže da ide temp. do -10 znači da zna da bude hladno. Kod nas u Srbiji je propis za temelje 80 cm zbog smrzavanja. Ti mu savetuješ 40 cm. To je po meni malo. Uostalom,neozbiljno je savetovati dubinu temeljenja bez uvida u stanje na terenu i toga kakvo je zemljište. Savet za Raku, pogledaj koliko su duboki temelji kuće i temelji garažu na istu dubinu. Rečenica ''nemoj da štediš na cementu'' mi uopšte nije jasna. Cementa se stavlja onoliko koliko kaže receptura u zavisnosti od marke betona koja se želi postići. Od prirodne mešavine šljunka sa 300 kg cemenata po kubiku dobija se MB 20-25 zavisi od toga kakav je šljunak i od količine vode. Za temelje garaže ti ne treba ni toliko ali to ti je orijentir. Ne znam kakav se šljuak dole prodaje, ovde kod nas je užasan,pun je peska i prosto ''guta'' cement a dobijaju se lošiji rezultati.
Ako hoćeš to da uradiš kako treba i da prođeš najjeftinije moguće,plati nekom inženjeru da ti skocka projektić a ostalo radi sam. Tako ćeš potrošiti optimalnu količinu materijala i uraditi korektan objekat.
Pozdrav

grubic07
grubic07's picture
Offline
Registrovan dana: 11/12/2013
Poruke:

Ivane nisam ja tebi davao savete šta bi bilo dobro pokušao sam da pomognem g. Raki no kad već polemišemo prvo Ivane kad kažeš Ja mislim znači da je to samo tvoje mišljenje a ne da si razgovarao sa statičarom koji ti je tačno rekao koja dubina temelja treba ako ćemo tako samo on može da kaže koliki temelj treba za kuću a koliki za garažu ako za garažu po tvome treba 80 cm onda za kuću treba 1,20 m Drugo kad se radi na mobu znam kako se dodaje cement na to se odnosi "nemoj štediti na cementu" ali i tu je znak pitanja omer cementa i kvaliteta šljunka što si isam rekao a i zbog smrzavanja ? Nebi da se ljutiš čućemo se mi još puno puta nadam se!!!!

IvanBP
IvanBP's picture
Offline
Registrovan dana: 18/10/2010
Poruke:

Poštovani grubic07, nisam ja ni rekao da si meni davao savete, samo sam ukazao na pogrešne informacije. Propis za dubinu temelja je 80 cm. Ne po meni nego po pravilima struke. Ja kažem da je po meni malo 40 zato štoznam da mnogi ne poštuju propis nego stavljaju koliko misle da treba. Ovo što pišem su minimalne dubine temeljenja. Naravno da se stvarna dubina može dobiti samo poznavanjem konkretne situacije na terenu a to se dobija geomehaničkim elaboratom, mada se često u gradskim zonama oslanjamo na prethodna iskustva (za porodične kuće). To što za garažu treba temelj dubine 80 cm,ne znači da za kuću treba 120 cm. Dubina zavisi od nosivosti tla i opterećenja. Dubina od 80 cm je zbog smrzavanja, pošto se računa da na ovim prostorima u najhladnijim zimama, neće smrznuti do te dubine. Opasno je kada zemlja smrzne ispod temelja. Stvore se kristali leda. Kao što znamo led zauzima veću zapreminu od vode i to znači da se vodom zasićeno zemljište koje se smrzne širi i podiže celu zgradu. Kada se otopi onda se slegne. Tako nastaju pukotine i ozbiljna oštećenja na objektu, nejednako sleganje, pucanje i sl. Primer za ovo što pričam su zidani zidovi oko dvorišta. Oni imaju malo opterećenje, nose svoju težinu u vertikalnom smislu (bočno nose vetar). Iz tog razloga ih ljudi temelje 30-40 cm u stilu, šta će dublje, to ne nosi ništa. E onda posle desetak godina i par hladnih zima, ti zidovi počnu da se naginju, krivudaju i na kraju padnu. Toga ovde po južnoj Bačkoj imaš na desetine primera u svakom selu. Znači nije bitno opterećenje, minimalna dubina je uslovljena smrzavanjem.
Za beton bih dodao još i količinu vode. Vodocementni faktor je jako bitan. Sa vodom se ne sme preterivati, redak beton je loš beton. Da bi se lakše ugrađivao dodaju se plastifikatori a ne voda.

I još da se osvrnem na ono u vezi statičara. Ja ne moram o tim stvarima da razgovaram sa statičarem iz dva razloga, prvo to su osnovne stvari, uče se u srednjoj građevinskoj koliko se sećam. Drugo, ja sam dipl. građ inženjer sa licencama 311, 411, 413. Opet, kažem, to su osnovne stvari. E sad, ako neko misli da mu je dosta temelj od 40 cm, njegova stvar. Moje je bilo da upozorim u najboljoj nameri.

zvukoljub
zvukoljub's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 05/09/2007
Poruke:

За оне који не знају:

"311 - Odgovorni projektant građevinskih konstrukcija objekata visokogradnje
411 - Odgovorni izvođač radova građevinskih konstrukcija i građevinsko - zanatskih radova na objektima visokogradnje
413 - Odgovorni izvođač radova građevinskih konstrukcija i građevinsko-zanatskih radova na objektima hidrogradnje" (копирано са сајта Инжењерске коморе)

Мало ли је што нам члан са оваквим квалификацијама бесплатно дели савете и указује на могуће пропусте. Примећујем једну тенденцију на форуму да се неки чланови доста фрљају са подацима из рукава што може неупућене да наведе на озбиљне грешке, са могућим и несрећним последицама, да не говорим само о изгубљеном времену и новцу на нешто што у старту не може да буде како треба и како струка прописује.

Без алата нема заната, a без знања ни најбољи алат неће помоћи..

tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

Ма шта знају инжињери , ја би бетон правио од чистог цемента . каже Г . Торбица у серији " Државни посао " ....

IvanBP
IvanBP's picture
Offline
Registrovan dana: 18/10/2010
Poruke:

Stvarno mi nije bila namera da se razmećem licencama. To što neko ima licence, na žalost ne znači da i zna sve što treba da zna. Ipak,ovde je reč o osnovama. Ja retko šta tvrdim na ovom forumu, pošto radim u vodoprivredi i imam vrlo malo dodira sa stanogradnjom. Inače, dolazim na ovaj forum da se informišem a ne da pametujem. Ponekad kada znam odgovor kažem. Kada nisam siguran, prećutim. Najmanje od svega želim da se raspravljam.