Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

izgradnja male brvnare-dascare

5 poruka / 0 new
Poslednja poruka
micko011
micko011's picture
Offline
Registrovan dana: 08/03/2014
Poruke:

pozrav drustvo,HRISTOS VOSKRESE.

hteo bih da sagradim malu kucicu od dasaka do 40 kvadrata.tu je nekada stajala slicna mala kucica od 20-ak kvadrata stara 30-ak godina koju smo dali na koriscenje nekim izbeglicama.pre dve-tri godine,nepaznjom su je zapalili.prvo sam mislio da stavim kontejner ali mi je to nekako odvratno pa sam se odlucio da sklepam nesto od drveta.to je vikendica u koju bih dolazio iskljucivo leti na vikend,jednom mesecno.ostalim mesecima nikada pa prema tome,gledam da prodjem sa minimumom para,sto ce reci da bude malo bezbednije od satora.)))
kao prvo,zanima me da li mi treba ploca i ako treba kolike debljine.temelj mislim da mi nikako ne treba.
planirao sam da napravim osnovu od masivnijih greda i na njih postavim vertikalne grede(10x12) na metar razdaljine.odozgo bih stavio vencanicu i grede (10x12) rogove.krov bi pokrio tegolom ili limom koji lici na crep.
Preko greda bih iskucao dasku colaricu sa spoljne strane,preko stiropor ,lepak i fasadu.iz nutra bih verovatno radio gips ali do tih radova bih svakako sacekao.sta vi mislite?
ovako sam nesto zamislio pa evo i crteza.mere su okvirne.

  • ceo_plan.png
  • morava_tenda_2.png
som16
som16's picture
Offline
Registrovan dana: 20/02/2015
Poruke:

micko011, pozdrav i tebi.
Probaču, da pomognem.
Moj pogled na tvoju zahtjevanu gradnju: Temelji trebaju biti, ne glede kakvu daščaru hočeš izgraditi/postaviti. Ako lijes postaviš ravno na zemlju, za nekoliko mjeseci če ti početi "truti" , da godinu -tri , če biti potrebna sanacija.
Pišeš 40 m2 : recimo 8x5 m. U priponki imaš sliku, kako smo na sličan zahtjev investitora uradili ( dim. 5x5 m). Upotrebili smo betonjske cijevi fi 40, globine/dužine 1m. Više zemlje je patos 15 cm, od prilike za jednu stepenicu; podne grede su 16/12 cm; kontra 14/10 na 50 cm. Vertikale su 12/12, a rzmijeri kako češ ugraditi prozore i vrata: OSB ploče imaju rastar 62,5 cm, tako da trebaš međuosno vertikale stavljati na taj razmak po osi.
Kako si napisao,da bi upotrebio daske za vanjsku oplatu, predlažem: vanjske stijene bi uradio od OSB ploče. Biče manje raztezkova / pucanja , po stiroporu ako ga upotrebiš za fasadu.
Sa unutranje strane : GK ploče - Parna brana - Staklena vuna - OSB ploče - Stiropor fasada.
Same temelje prirediš po uzorcu/varianti kako sam napisao, da smo uradili.
Sav lijes za nosivu konstrukcijo je potrebno zaštiti sa antigljivičnim i anti insekcidnim prijemazom.

  • hiska_-1.jpg
  • temelji_hiske_001-w800.jpg

LP 

micko011
micko011's picture
Offline
Registrovan dana: 08/03/2014
Poruke:

odlicno.sve je jasno.jedino me zanima da li si frafio podne grede u betonske stubove ?u medju vremenu sam na netu nasao jos jedno zanimljivo resenje sa celicnim stopama koje sluze da se greda odigne od zemlje ali stope su sa velikim i jakim navojem dugackim skoro 1 metar koji se pomocu poluge srafi u zemlju.to je neki strani sajt i nisam siguran da li ima to i kod nas da se kupi.hvala jos jednom na odgovoru.

som16
som16's picture
Offline
Registrovan dana: 20/02/2015
Poruke:

micko011,
da sve noseči tramovi su šarafani na temelje a izpod je komad hidroizolacijskog bitumenskog traka.

LP 

micko011
micko011's picture
Offline
Registrovan dana: 08/03/2014
Poruke:

hvala,ziv bio.