Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Kameni temelj - popunjavanje fuga

3 poruka / 0 new
Poslednja poruka
miki1076
miki1076's picture
Offline
Registrovan dana: 29/04/2012
Poruke:

Pozdrav,
Ovo mi je prvi post na forumu.
Nisam strucnjak, ali mislim da je kamen u mom temelju jako lose slozen. Na nekim mestima postoje rupe od po nekoliko decimetara kvadratnih i ne znam kako bih mogao ispuniti te fuge da dobro izgledaju. Razmisljao sam i o tome da sve to zapunim da se kamen ni ne vidi. Nisam siguran ni da li postoji nacin da skroz odstranim malter kojeg su nabacili u fuge i koji jako lose izgleda. Vidim da na forumu ima zaista dobrih majstora i ljudi sa dobrim idejama pa se nadam da ce pasti neko korisan savet kako bih mogao ovo da sredim.

  • dsc03037.jpg
  • dsc03038.jpg
  • dsc03039.jpg
  • dsc03040.jpg
  • dsc03041.jpg
  • dsc03042.jpg
  • dsc03043.jpg
zvukoljub
zvukoljub's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 05/09/2007
Poruke:

Cementni malter sa dodatkom aditiva (Sika Latex, na primer, da bolje veže za podlogu) i strpljivo polako popuniti šupljine i oblikovati fugne.Kad počne da se steže obrisati mokrim sundjerom kamen, koji treba da ostane čist posle ove intervencije.

Без алата нема заната, a без знања ни најбољи алат неће помоћи..

miki1076
miki1076's picture
Offline
Registrovan dana: 29/04/2012
Poruke:

Zao mi je sto se slikama ne moze docarati velicina rupa izmedju kamena. Povrsina ispune bi bila i veca od povrsine kamena pa ne znam da li se mogu smatrati fuganma i kako bi to izgledalo...
Ako se ipak odlucim da potpuno zaravnam kamen i stavim kulirplast, sta predlazete? Pretpostavljam da treba prvo cement-frakcija za ispunu, pa me interesuju slojevi koji slede. Na forumu sam nasao da ide lepak podloga u dva sloja armirana mrezicom. Da li je to neki specijalni lepak ili se misli na stiropor lepak? Uz sve to, temelj bi morao biti 1-2cm izvan zida, posto je kamen tako neravnomerno poslagan. Na zalost, majstori koji su pravili kucu su napravili veliki propust i unutrasnji podovi su ispod vrha temelja za oko 10cm pa mi se na severnoj strani zimi javlja vlaga. Pretpostavljam da je kondenzacija (toplotni most), jer je temelj dosta visok da bi se vlaga popela po betonu i kamenu, i ne bi samo na jednoj strani. Mozda ne bi bilo lose da stavim stirodur 1-2cm posto temelj svakako mora biti izvan zida? Video sam na jednoj zgradi da kulirplast krece sa 45° prema dole pa se ispravlja na ravno prema dole i to mi dosta dobro izgleda.
Nadam se da ce s neko javiti sa dobrim predlozima...