Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Krovni vrtovi

13 poruka / 0 new
Poslednja poruka
Beshla
Beshla's picture
Offline
Registrovan dana: 02/03/2009
Poruke:

Znam da je većina amatera i stručnjaka kod nas protiv ravnih krovova i to uglavnom jer su se loše pokazali u našim klimatskim uslovinma, a posebno je problematičan kvalitet izrade i održavanja. Međutim, pojavom novih izolacionih materijala možda bi se moglo prodiskutovati o ovoj mogućnosti. Meni bar deluje veoma primamljivo imati vrt na krovu kao prostor za odmor i zabavu. Konkretno mislim na ravnu ploču, ekstremno kvalitetno ugrađenu hidroizolaciju, sloj supstrata i biljni pokrivač (trava, žbunje, mini drveće, staze i sl.). Na slikama sa neta se mogu videti čitavi mini parkovi, pa čak i sa bazenima na krovovima...

Beshla
Beshla's picture
Offline
Registrovan dana: 02/03/2009
Poruke:

Evo nekih slika koje su mi zapale za oko...

  • 2.jpg
  • 4.jpg
  • 5.jpg
peradetlic
peradetlic's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 07/03/2009
Poruke:

lepo jeste
ali biljke flora je kod nas katastrofa nema kvalitetnog

dok izolacioni matrijal uznapredovao

Astrea
Astrea's picture
Offline
Registrovan dana: 25/04/2010
Poruke:

Lepo - jeste, korisno - jeste a mislim i da je vrlo praktično. Nisam stručnjak za ovu oblast ali mi nekako deluje da sloj zemlje ustvari može mnogo da pomogne u očuvanju hidroizolacionog sloja.

Nisam dovoljno bogat da kupujem jeftine stvari

laznen
laznen's picture
Offline
Registrovan dana: 14/11/2016
Poruke:

Interesantna tema... baš sam pre neki dan razmišljao da li ima smisla raditi ovakav krov. Koliko vidim ima dosta prednosti u odnosu na klasičan. Samo me brinu majstori. Da li u Srbiji neko uopšte ima iskustva sa ovim ili je sve naučeno preko interneta?

tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

Nemam iskutva sa krovnim vrtovima . Ali znam nešto drugo iz prakse , kada se rade septičke jame , koje su sakrivene ispod nivoa zemlje , ako je sloj zemlje tanji od 30 -ak cm, po velikim vrućinama na tom delu sve živo "izgori " i svene . Pa sad toj logici bi sloj zemlje trebao da bude poprilično debeo i redovno zalivan , ali se onda javlja problem sa potparivanjem biljaka , a samim tim i raznih bolesti .
U našim klimatskim uslovima bi "zeleni krov " morao biti totalno odvojen od hidroizolacije , zbog soli , djubriva , vode koja zimi može smrznuti . Pa onda treba rešiti problem sa odvodjenjem viška vode od zalivanja i prihrane , ali i rešenje za odvodjenje vode od recimo naglih i obilnih pljuskova . Kod nas su probijeni rekordi opadavina i po satu i po proeseku , pa i na to treba računati .
E sad treba napraviti razliku izmedju stambenog prostora i prostora koji nije za život . Svako ko je služio vojsku , imao je priliku da vidi gomilu objekata sa "zelenim krovom " koji funkcionišu negde bez problema , a negde manje ili više "curkaju "
Ubedjen sam da je "zeleni krov " mnogo više od objašnjenja preko neta ili YouTube i da su investicije ogromne , za neki pouzdan sistem .

Beshla
Beshla's picture
Offline
Registrovan dana: 02/03/2009
Poruke:

Mi obično kaskamo za trendovima 10ak godina. Mislim da po Sloveniji i Hrvatskoj već ima dosta ovakvih vrtova. Kod nas su uglavnom neki delovi na zgradama pretvoreni u prostore za odmor tako što su u većim žardinjerama posađene biljke i stavljena baštenska garnitura. Ipak to nije to. Mislim da i kod nas već ima firmi koje rade krovne vrtove sa izolacijom, zemljištem, sistemom za navodnjavanje...

tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

Pa dobro nije baš da kaskamo ja sam video i skakao po "zelenom krovu " još pre 20 i više godina , aerodrom Batajnica , objekti 250 Raketne brigade ...
Izrada "zelenih krovova " na već izgradjenim objektima je po mom mišljenju i iskustvu vrlo rizičan zahvat , a sem toga delovi ravnih krovova su vlasništvo svih stanara .

Beshla
Beshla's picture
Offline
Registrovan dana: 02/03/2009
Poruke:

Evo jednog primera iz Belgije. Postavili su kompletan sistem u otvorenom vagonu. Sve ovo bi moglo na ravnom krovu porodične kuće. Postavljanje počinje od 2:20 minuta...

https://www.youtube.com/watch?v=Zj9En5iM0y4

som16
som16's picture
Offline
Registrovan dana: 20/02/2015
Poruke:

Beshla,
u pogledu materiajala imate u Srbiji sigurno zastupnike, koji ga uvažaju. Imate SIKA, Fragmat,...... Na treh hišah je bio u projektu, ali se izdelao kasnije, ; mi smo že završili sa nadzorom hiše. Nemam slika.
Glede majstora: treba se držati pravilnog postupka same izgradnje. Kod arhitekta, treba da ima znanje kakav material. Material na rastline i same rastline treba imati kakvog stručnjaka za vrtove.
Drži, u JLA je bilo mnogo zelenih krovova. Ako se dobro siječam, bile su dvije-tri vile izpod Tpčiderskog Brda, gdje smo prolazili mimo.

LP 

sly
sly's picture
Offline
Registrovan dana: 14/02/2015
Poruke:

Čitao, gledao, pitao koja je cena... u nekom drugom životu Smile
Za moj džep, dosta skupo.
Imate i vertikalne zelene zidove, kao pandam krovovima.
Cena jednog kvadrata ovog zida je kao cena kvalitetnog ključ u ruke kuće kvadrata.

uzelac
uzelac's picture
Offline
Registrovan dana: 11/08/2015
Poruke:

Kolika je to cena po m2 ako vec postoji prohodni krov, ja ne vidi sta tu moze biti skupo.
Konkretno, prohodni krovovi na zgradama u NBG blokovima, koliko se ja razumemi oni su vec radjeni na nosivost reda velicine 500 kg po m2.

Vec postoji i hidroizolacija ispod betonskih ploca, tipa kondor, najlon pesak.
Ja bih preko toga krnuo jos jedan najlon, ili dva, pa cepastu foliju, geotekstil i preko toga jedno 15-20cm zemlje.
Na to tepih travu ili tome slicno.

To nije ni blizu problematicne nosivosti, cak i da se natopi vodom i po tome skace covek.

Cenovno izlazi smesno, bez rada i transporta to je rang 500-1000 din po m2.

Voleo bih da cujem komenater, pre svega kritike Smile

zvukoljub
zvukoljub's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 05/09/2007
Poruke:

Садашњи проходни кровови су урађени да добром дренажом за одвођење атмосферских вода, а шта би се догодило са тим слојем земље од 15-20 цм земље кад се натопи водом па стегне мраз. Позато је да лед и челик растура, а шта би било са бетоном могу само да предпостављам.

Без алата нема заната, a без знања ни најбољи алат неће помоћи..