Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Moja prva kuća

66 poruka / 0 new
Poslednja poruka
kirten
kirten's picture
Offline
Registrovan dana: 29/08/2012
Poruke:

Kao što naslov kaže, došao sam do poseda svoje prve kuće (zajedno sa suprugom i dvoje dece). Posle potrage od par meseci odlučili smo se kuću od 66m2 sagrađenu 60-ih godina koja se nalazi na placu od 5 ari gde se pored nje nalazi i pomoćna kuća od 28m2 koja je za ovu temu manje-više nebitna(lokacija je Šabac). Naravno, u planu je rekonstrukcija kuće od koje će zapravo ostati samo temelj i spoljašnji zidovi, uradiće se ploča i napraviti dve manje sobe i wc u potkrovlju. Ovo su naše zamisli tj. želje, koliko su realne videćemo. Inače, kuća je pravljena od cigle(zidovi su oko 25cm), temelj je od kamena (što su mi neki naveli kao pozitivnu stvar mada ne znam iz kog razloga), plafon je kara tavan a na podovima je brodski pod ispod koga je verovatno zemlja. Kažem verovatno jer to ne mogu još da proverim jer sam tek potpisao predugovor i čekam da se uradi konverzija zemljišta pa onda apliciranje za stambeni kredit, odobravanje istog i onda konačno definitivna kupovina. Sve je u principu provereno i dogovoreno samo je potrebno da prođe vreme za realizaciju. Dok do toga ne dođe želeo bih da se pripremim za radove što je moguće bolje. Čitajući slične teme na forumu postalo mi je jasno da je prvi i najvažniji korak glavni projekat, inače i sam sam inženjer (do duše elektrotehnike) pa znam da se određena pravila moraju poštovati da bi posao bio odrađen kako treba. Mene najviše brine statika samog objekta i koliko je zapravo potrebno uložiti u ojačanje konstrukcije (zidovi i stubovi koji će nositi ploču i novi krov) i na koji način. Arhitekta koga sam dovodio da pogleda kuću je odokativno predlagao da se rade stubovi sa spoljašnje strane (bar 6 komada) koji bi bili povezani serklažem i u donjoj zoni oko temelja i u gornjoj kako bi povezali zidove. Meni je to možda malo preterano(taj deo oko temelja) pogotovo što je predlagano onako ofrlje. Nadam se da je ovo stvar koja se donekle precizno može proračunati a ne ići metodom što više betona i gvožđa to bolje jer ipak ne želim davati novac za nešto što nije opravdano.

I tako, raspisah se ja, pitanja je mnogo a pravih rešenja, pa, sigurno ne tako mnogo, ali polako, jedno po jedno. Trenutno bih voleo da čujem mišljenja o tom kamenom temelju koji izgleda zdravo kao i zidovi (onako laički), nema vidljive vlage osim na delu spoljašnjih zidova gde je kupatilo, nigde nisu ispucali. U kući se ne oseća buđ iako tu niko ne živi već 3 godine. Uskoro ću postaviti i slike da vidite kako to sve izgleda.

Izvinjavam se ako ima pitanja koja su već obrađena u nekim temama (a i ako nema biće ih sigurno) ali ideja mi je da ova tema zapravo bude svojevrstan dnevnik radova na našem novom domu i da na taj način pomognem svima koji krenu u sličnu akciju.

Svi komentari i predlozi su dobrodošli, pozdrav svima.

Histerezis
Histerezis's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 21/08/2015
Poruke:

Poštovani Kirten, srećna Vam kupovina kuće. Kad postavljate slike obavezno dajte i osnovu i preseke pa da pričamo.
To što je temelj od kamena a ne od betona nema nikakve pozitivne strane. Nadam se da je temelj barem ozidan tesanikom a ne oblutkom (videćemo iz slika).
Za neko ojačanje zidova ako nemate aspiraciju da nadograđujete i ako je osnova regularna nema potrebe.Područje Šabca je seizmički slabo aktivno. Prizemna kuća u šabcu ako je sve ostalo zadovoljavakućeg kvaliteta može i bez VS. A što se tiče vlage ako već planirate da kuću renovirate od poda do krova a kapilarnu vlagu ne planirate da prekinete ne znam koliko je to pametno.

kirten
kirten's picture
Offline
Registrovan dana: 29/08/2012
Poruke:

Hvala Histerezis za lepe želje. Pod presekom, pretpostavljam ,misliš na raspored zidova u kući. Što se temelja tiče, meni ima logike da se kroz kamen vlaga teže diže nego kroz beton ali to je sad moja logika. Presecanje vlage je svakako bilo u opticaju i još uvek je ali sam ovde otkrio od čoveka koji važi za velikog poznavaoca temetike, Tenzora, da jedina metoda koja ima smisla košta 50-ak eura po dužnom metru(možda sam malo promašio cenu, ne sećam se tačno). To je za mene prilična cifra s obzirom da kuća ima nekih 35m zida.
Što se tiče nadograđivanja to nije u planu, ploča bi bila prepuštena preko zida nekih 50-60cm i preko nje bi išao krov, ideja je da se u potkrovlju dobije 35-40 kvadrata. Napominjem da su ovo još uvek samo ideje pa su moje procene vrlo diskutabile. Mišljenja sam da ploču radim sa montom od stiropora kako bi bila lakša i ujedno imala izolacijska svojstva ali ne znam nikog ko je radio sa tim pa ne bi bilo loše da neko iznese iskustva ako ih ima. Inače verovatno sve unutrašnje zidove bih rušio zbog lošeg rasporeda i pregradne zidove radio od gipsa, s tim da bih zbog raspona sigurno morao da ozidam neki noseći zid. Majstor koji je gledao kuću kaže da bi mogao u unutrašnje zidove da sakrije stubove koji bi preuzeli deo tereta ploče i takođe da u ćoškovima iznutra uradi stubove sa stopama koji bi povezali zidove i nosili ploču. Generalno njegova ideja mi je smislenija nego ideja arhitekte o betonskom kavezu a pomalo mi je rizično raditi ploču bez ikakvih ojačanja bez obzira na dobre seizmičke predispozicije.
Opet se raspisah....

kirten
kirten's picture
Offline
Registrovan dana: 29/08/2012
Poruke:

Evo i malo fotografija.

 • sa_telefona_363.jpg
 • sa_telefona_364.jpg
 • sa_telefona_365.jpg
 • sa_telefona_366.jpg
 • sa_telefona_367.jpg
 • sa_telefona_368.jpg
 • sa_telefona_371.jpg
 • sa_telefona_372.jpg
 • sa_telefona_374.jpg
kirten
kirten's picture
Offline
Registrovan dana: 29/08/2012
Poruke:

Posle dva meseca kuca je konacno u mom vlasnistvu, zavrsena je sva papirologija i sve je proslo ok. Medjutim, naisao sam na prvi veci problem. Arhitekta mi je rekao otkopam temelj uz sva 4 spoljasnja zida ne bi li video koliko je dubok temelj. Saznanje do kog sam dosao bilo je porazavajuce, temelj je dubok svega 30cm. Odmah su poceli da padaju saveti samozvanih strucnjaka o kolicinama betona koje su potrebne da bi se zadovoljila statika buduceg objekta pa sam tako i sam sebe ubedio da ce mi biti potrebna fabrika betona za nalivanje svih stubova, temelja i ploca.

Medjutim , danas odem kod arhitekte i cujem nesto sto sam najmanje ocekivao, predlog je da se ne dira temelj, da se ne rade vs kao ni betonska ploca. Umesto svega toga, samo horizontalni serklaz preko svih zidova, medjuspratna konstrukcija od drvenih greda i celicnih profila i preko toga normlno krov(nesto slicno je i histerezis predlozio). Meni je ta ideja skroz ok, samo mi izgleda previse rizicno da se ne radi nikakvo ojacanje temelja i vs. Objasnjenje arhitekte je da je vrlo moguce da dodje i do sleganja novih stubova sa stopama koji bi u tom slucaju preneli pritisak eventualne ploce i krova na zidove i stari temelj, kao i da je skoro prisustvovala slucaju da je potkopavanje temelja u cilju njegovog ojacavanja dodatno destabilizovalo objekat jer tlo nije moglo da izdrzi pritisak novog betona pa je ceo objekat dodatno potonuo sa sve novim temeljom.

Zamolio bih sve forumase koji su imali slicna iskustva da prokomentarisu predlog koji sam dobio. Ja sam u potpunosti za postovanje struke i nemam razloga da ne verujem zeni koja mi prodlozila ovo(jer pored toga sto je u srodstvu sa mojom zenom ima veliko iskustvo plus sto njen otac koji je gradjevinski inzenjer sa 50+ godina iskustva podrzava ovu tezu) ali ne mogu sam sebe da ubedim da je ovo dovoljno dobro. Postavicu uskoro i nacrte da vidite kakvo je sad trenutno stanje i kako bi trebalo da izgleda.

kirten
kirten's picture
Offline
Registrovan dana: 29/08/2012
Poruke:

Na prvoj slici je postojece stanje. U delu koji je naknadno ozidan sa strane kuce bice kuhinja i isti ce biti prosiren do ivice kuce tako da ce se novi krov oslanjati na desni stranu kuhinje cime ce se prosiriti osnova krova i dobiti veca visina u potkrovlju. Treca slika orijentaciono pretstavlja raspored u potkrovlju koji je za sada manje vise nebitan.

 • postojece_stanje.jpg
 • zeljeno_stanje_osnova.jpg
 • potkrovlje.jpg
tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

A zašto ste se uopšte upustili u tu avanturu , a da prethodno niste utvrdili stanje objekta i dali su vaše ideje moguće....

kirten
kirten's picture
Offline
Registrovan dana: 29/08/2012
Poruke:

Pa nismo bas mogli da zahtevamo razbijanje staza oko kuce i kopanje temelja. Inace, lokacija je dobra, dva majstora dolazila gledala, rekla sve cemo resiti nije problem, jedan arhitekta isto tako, kaze izgleda zdravo u najgorem slucaju okovacemo je betonom i u zemlji i gore pa ce biti super, sad ovaj arhitekta veli drugacije. Ja sam znao da ce biti problema samo nisam ocekivao predlog koji sam dobio. Kao sto bi Vi rekli svrsenom poslu nema mane tako je jbg i u ovom slucaju. Mogu li cuti Vase misljenje o navedenim cinjenicama?

tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

Sad se ja osećam ko Bora Todorović u " Nacinalnoj klasi " ... Kad treba da ubudzi " sitnozubu djuntu "... Odnosno sad bi moj savet lepo trebao da glasi .. A da vi to vidite sa onim arhitektom i sa ta dva majstora , pa da vam ovaj prvi uradi projekat a druga dvojica izvedu radove i sve je gotovo ...
A ceo vaš slučaj jeste takav kakav je zbog vas samih . A inače se vrlo lako da utvrditi dubina temelja sa parčetom čeličnog progila fi 10 bez ikakvog razbijanja u najgorem slučaju bila bi probušena jedna rupa (ili 4 ) fi 12 u toj stazi ili na s, pošto se već jasno videlo da kuća i problema sa statikom ali i sa kapiranom vlagom.

E sad idemo redom . Nadam se samo da ste otkopali samo male sondaže a ne temelje celom dužinom . Drugo pitanje je da li ste nastavili sa kopanjem i dalje u dubinu ili ste stali odmah na 30 cm .
Treće rekli ste da je kamenom opšiven betonski temelj , pa me sad zanima dokle ide taj kamen u dubinu i koliko je u stvari debeo taj kameni zid . Pošto je već situacija takva kakva je trebalo bi utvrditi i kolika je širina temelja i dali je uopšte betonski ili je samo betonski venac oko nekog npr ciglenog temelja . I bilo bi poželjno da islikate kuću malo podrobnije i spolja i iznutra .

I sad jedno mala dilema ... Kakvi su to ljudi i taj arhitekta a i majstori kji su vam mrtvi hladni pričali bajke o nadgradnji , a da uopšte nisu ni razmislili kakv je objekat , a sa druge strane , mada ste već pomenuli sami da imate problem sa kapilarnom vlagom , da vam niko nije predočio šta vas čeka u tom slučaju !!!!

kirten
kirten's picture
Offline
Registrovan dana: 29/08/2012
Poruke:

Situcija je i trebalo da bude takva, da taj isti arhitekta radi projekat, ali se onda zenina tetka (koja ne zivi u istom gradu i o kojoj nismo ni razmisljali) ponudila da nam uradi projekat bez novcane nadoknade sto je bilo krajnje glupo odbiti. A od nje smo dobili vec opisano resenje. Sto se tice Vasih pitanja evo ovako:

1. Otkopao sam na 4 strane temelja od prilike na sredini po 30-40cm. Isti iskopi su posle 2 dana zakopani
2. Kopajuci dosao sam do poslednjeg reda kamena, ispod njega je sljunak koji nisam dirao tj. nisam kopao dalje
3. Nisam siguran da sam to rekao, mozda i jesam ali sam pogresio, temelj je ceo zidan od kamena, nema nigde betona. Sa spoljasnje strane je ravan dok se sa unutrasnje siri (to sam video posto sam na jednom mestu napravio iskop i u kuci) tako da je temeljna stopa siroka nekih 50-60cm(na unutrasnjoj strani kamen nije obradjivan pa je sirina promenljiva). Na tako ozidan temelj nastavljen je zid od cigle u sirini od 25cm.

Sto se tice kapilarne vlage, nema naznaka bilo kakvih problema sa njom. Uticaj vlage je vidljiv samo na delu zida gde je kupatilo, ostalo je sve suvo, nema neprijatnih mirisa. Kuca nije okrecena ko zna od kad, u njoj ne zivi niko vec 3-4 godine a nema nicega na zidovima sto bi ukazalo na vlagu. Ja sam samo pretpostavio (a posle se pokazalo kao tacno) da hidroizolacija izmedju temelja i zidova ne postoji pa sam zeleo to preventivno da resim da ne bih kasnije kad sve zavrsim dosao u problem. Ljudi iz HPS HIO treba ovih dana da svrate i snime situaciju. Isti arhitekta jeste napomenuo da bi trebalo preventivno preseci vlagu stim da je on predlgao metodu izbijanja cigle i ubacivanja kondora.

Ne mogu reci, odluka jeste bila brzopleta, i meni i zeni se svidelo kako to sve skupa izgleda i sigurno smo imali previse romanticarski pristup. Misljenja, tj nagadjanja strucnjaka su nam samo pojacala osecanja da ce se to sve lako resiti a sad je dosao trenutak otreznjenja.

Napomenuo bih jos to da se kuca nalazi pored kasarne koja je prilicno dobro bombardovana 99-e a da su pri tom na kuci vidljive pukotine na maliteru samo na dva mesta i to oba kod prozora ako to nesto treba da znaci.

Histerezis
Histerezis's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 21/08/2015
Poruke:

Kirten,
Poželjno je da nađete inženjera konstuktivca ili inženjera visokogradnje koji rade sanacije i rekonstrukcije tj. da su radili do sada i da imaju iskustva sa tim. Sa arhitektom rasporedite nameštaj i izaberite boju zavesa. Inače da znate da je teže i rizičnije za izvođenje a komplikovanije za proračun nego da se radi nov objekat iz temelja. Kad na postojeći objekat dodajete nove konstruktivne elemente onda to mora da se računa tako da se superponiraju naponska stanja iz različitih faza rada elementima (otprilike kao za mostove). To retko ko radi jer je zametno a mala kvadratura pa ne može da se adekvatno naplati. Za veće objekte ima smisla da se računa. Zato se obično na osnovu do sada stečenog znanja i iskustva kao i postojećeg stanja "in situ" na objektu često daju rešenje i tokom radova. Tek kad obijete malter pa vidite šta je ispod! Tenzor Vam je lepo reko šta sve da slikate, priložite i razjasnite pa da pričamo....
Inače Vam je arhitekta verovatno starija žena ako su one skice u prilogu njene. Uzmite od arhitekte osnove i preseke ali sa kotama i kažite joj da prvo postavi ose a onda blokove za nameštaj. Ali sačekajte da prvo iscrta barem na nivou idejnog projekta i da se celokupna konstrukcija koliko toliko definiše jer ima puno stvari koje nisu rešene... Presek da se nacrta kroz stepenice. Drvena tavanica ili puna plioča moraju takođe da se reše jer imate otvor za stepenice pa mora da se veksla"
Da bi razgovarali da li nešto treba ili ne treba da se doda u vidu ojačanja prvo konkretnije rešite celi objekat.
Inače to što je temelj širok 60cm to je dobo ali što je na dubini 30cm to i sami osećate da nikako ne valja. Kad se u preseku u proporciji nacrta tih 30cm tek onda stvarate sliku koliko je to malo (na stranu što je to pola metra iznad dubine zamrzavanja tla). Nevalja i što je temelj ekscentručno opterećen zidovima tj. po spoljnoj ivici a ne po sredini.
Objašnjenje arhitekte o "tonjenju" ako postojeći temelj podbijete i povećate mu dubinu fundiranja je nerazumljivo i nemoguće. Verovatno se niste dobro razuleli. To može da se desi jedino ako rastresete postojeći temelj od kamena kada je u suhozidu ili je ozidan loše ili s vremenom malter stradao od mraza pa se temelj raspadne. Generalno kad se podbijanje uradi dobro možete da dižete još dve-tri nove etaže. Jedino što je skupo pa nije racionalno.

 • zapazanja.jpg
 • zub_unutra.jpg
 • traka.jpg
kirten
kirten's picture
Offline
Registrovan dana: 29/08/2012
Poruke:

Histerezis, hvala puno na opsirnom i konciznom odgovoru. Skice koje sam dobio od arhitekte su informativnog karaktera samo da bih ja dobio sliku o tome kako bi to moglo da izgleda, tako da su pozicije vrata i prozora neadekvatne kao i taj deo koji izgleda kao terasa sa balkonskim vratima iz dnevne sobe(taj deo necu raditi). Idejno resenje tek treba da uradi i za to mi je trazila digitalni snimak osnove sa infrstrukturnim prikljuccima koji treba da dobavim od geometra, ako sam je dobro razumeo. Deo oko stepenista bi resila pomocu metalnih profila, docrtacu na skicama pa cu postaviti kako je to zamislila kao i ostale fotografije koje je Tenzor pominjao.

Njena ideja je da se svo zidanje iznad horizontalnog serklaza radi sto laksim materijalima (preporuka ytong) i da se tavanica radi od drveta kako bi novonastala konstrukcija bila sto laksa. Takodje da se prati proces rada i da se, ako se eventualno nesto desi u toku gradnje, pristupi ojacavanu temelja, u suprotnom da se ne radi nista. Kaze, postoji mogucnost da sve bude ok isto kao i da nebude pa da se u tom slucaju naknadno radi potkopavanje temelja i njegova sanacija. Meni je to licno previse upotrebljavanja reci ako i hteo bih da na neki nacin delujem preventivno.

Svejedno, postavicu fotografije kako bi jasnije videli i dali svoje misljenje. Hvala jos jednom na izdvojenom vremenu.

kirten
kirten's picture
Offline
Registrovan dana: 29/08/2012
Poruke:

Posto je moja draga zena izbrisala slike iz telefona sutra moram slikati ponovo. U medjuvremenu pokusao sam malo da razjasnim zamisli oko resavanja tavanice i stepenista kao i dodatnih stubova koji bi trebali delovati pozitivno na statiku celog objekta. Na slici ispod nacrtao sam kako bi to izgledalo. Na slici je presek potkrovlja ali se nadam da cete razumeti sta sam hteo da kazem.

 • potkrovlje1.jpg
tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

Tog arhitektu koji vam predložio da izbijate ciglu i da ubacujete kondor ... Pa malo je reći da ga treba oterati u trii lepe. Razmilslite samo koliko tu je sleganje objekta ???. Druga ideja o preventivnom sečenju kapilarne vlage je takodje sumanuta . Ukoliko postoji hidroizolacija , onda vam presecane objekta uopšte nije potrebno , već samo oslobadjanje postojeće i spajanje sa novoizvedenom na podu , ukoliko je već nema ...
Ovo ostalo je vam je već objasnio Histerezis . I ono što vama jeste veliki problem , jeste večita dilema kolika je nosivost tog maltera kojim je zidan kamen ... Ukoliko se radi naravno o zidanju sa malterom .

kirten
kirten's picture
Offline
Registrovan dana: 29/08/2012
Poruke:

Jos dok mi je pricao o tom procesu bilo mi je neverovatno da to neko uopste radi, ali sto se njega tice to je potpuno legitiman nacin za resavanje tog problema. Nego, kao sto rekoh, vlage nema ali nema ni hi, bar ne da se vidi ili da se moze spojiti sa hi ploce. Iz tog razloga je ideja da se radi preventivno. Kao sto rekoh treba da se vidim sa ljudima koji se bave tom problematikom pa da cujem njihovo misljenje.

Ovo za nosivost i jeste nesto sto mene najvise brine, ja bih rekao da to jeste malter ali kakva su mu trenutna svojstva boga pitaj. Ne znam da li postoji neko sredstvo sa kojim bih mogao premazati ceo temelj (deo koji je van zemlje), i kamen i deo maltera koji je dostupan, u cilju impregnacije i zastite od spoljasnjih uticaja. Znam da to ne bi moglo da poboljsa svojstva maltera ali bi bar zaustavilo dalje propadanje. Ili gresim?

tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

Postojanje ili nepostojanje horizontalne HI kao i njeno stanje i izvedba se utvrdjuje sondiranjem i pregledima objekta . Što se tiče premazivanja maltera tj fugni pa to otprilike pomaže" koliko " mrtvom kandilo " .
O načinima sanacije premoštene ili oštećene HI možete videti na linku ispod mog potpisa .
Ili ovde. http://www.samsvojmajstor.com/portal/forums/gradjevinarstvo/izolacije/ka...

kirten
kirten's picture
Offline
Registrovan dana: 29/08/2012
Poruke:

Evo i svezih fotografija. Ovo je jedini iskop temelja koji je jos uvek otvoren, kopano je sa unutrasnje strane pa se vidi kako se osnova siri sa dubinom. Fotografije spoljasnje strane nazalost vise nepostoje, nadam se da ce ove biti dovoljne za eventualnu analizu.

 • dscf3769.jpg
 • dscf3770.jpg
 • dscf3771.jpg
 • dscf3772.jpg
 • dscf3773.jpg
 • dscf3774.jpg
 • dscf3775.jpg
kirten
kirten's picture
Offline
Registrovan dana: 29/08/2012
Poruke:

Ovde su na prve 3 fotke pukotine o kojima sam pricao sa unutrasnje strane a zatim isto to fotografisano spolja. Nepostoje betonski nadprozornici kao ni nadvratnici sto se vidi na poslednjoj fotki.

 • dscf3776.jpg
 • dscf3780.jpg
 • dscf3781.jpg
 • dscf3785.jpg
 • dscf3786.jpg
 • dscf3777.jpg
kirten
kirten's picture
Offline
Registrovan dana: 29/08/2012
Poruke:

Ista stvar i na drugom, ujedno i poslednjem, prozoru. Pretpostavljam da je nedostatak betonskih greda iznad prozora uzrokovao ove naprsline. Cini mi se kao da se deo temelja sa zidovima van prozora neravnomerno slegao sa povrsinom ispod prozora usled smanjenog pritiska.

Na ostalim fotografijama je temelj sa spoljne strane kao i spoljasnji zidovi kupatila gde je jasno vidljiv uticaj vlage koja je, nadam se, posledica lose vodovodne instalacije.

 • dscf3778.jpg
 • dscf3789.jpg
 • dscf3782.jpg
 • dscf3783.jpg
 • dscf3784.jpg
 • dscf3788.jpg
 • dscf3787.jpg
kirten
kirten's picture
Offline
Registrovan dana: 29/08/2012
Poruke:

Jos par fotografija celog objekta. Na mestu gde je ova kajsija otprilike ce biti betonski stub koji sam oznacio na skici iz nekog prethodnog posta, dok ce takav drugi biti na mestu ovog metalnog zelenog koji trenutno nosi ovu nadstresnicu. Horizontalni serklaz koji ce povezivati ova dva stuba preko postojece ploce dogradjenog dela bice oslonac za jednu stranu krova, tj. na njemu ce biti vencanica. Na poslednoj fotki se vidi koliko ce osnova krova biti prosirena i koliko ce to zapravo biti veci krov.

 • dscf3790.jpg
 • dscf3791.jpg
 • dscf3792.jpg
 • dscf3793.jpg
 • dscf3795.jpg
 • dscf3794.jpg
 • dscf3796.jpg
kirten
kirten's picture
Offline
Registrovan dana: 29/08/2012
Poruke:

Nadam se da se na osnovu prethodnih fotografija moze dati precizniji predlog tj. misljenje.

tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

Zamisao jeste lepa ...
ALi iskreno da vam kažem ima tu dosta problema sa samom kućom ovakva kakva jeste , a još ako dodate i potkrovlje eto vama "veselja "
Što se tiče temeljenja Histerezis će već dati pravo rešenje , što se tiče vlage , čeka vas presecanje obejkta i izrada kompletnih podova sa novom HI . Takodje nova ViK instalacija kao i nov elektro razvod .

zvukoljub
zvukoljub's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 05/09/2007
Poruke:

Не бих ја ту улагао новац на поправке, јер то ће бити буре без дна. Што неко већ рече биће јефтиније то срушити и направити како ваља.

Без алата нема заната, a без знања ни најбољи алат неће помоћи..

vlado107
vlado107's picture
Offline
Registrovan dana: 06/11/2013
Poruke:

Ako planiras potkrovlje, da pravis plocu, da sredjujes serklaze iznad prozora, da ojacavas zidove i temelje, da razdis hidroizolaciju kompletne kuce, verovatno da ponovo radis vodovodnu i elektro instalaciju, ponovo da radis podove... Kako sam shvatio planiras da ostavis samo zidove i temelje i da ih doteras u neko korisno stanje... onda ti predlazem da sve srusis i napravis po svojoj zelji sve kako treba. Naknadnom prepravkom koja podrazumeva sve ovo sto sam naveo samo ces potrositi vise novca i vise zivaca i tesko da ces biti zadovoljan.
Od cele kuce najjeftinije je napraviti temelj i zidove i ojacavanje i sredjivanje starih kostace isto ako ne i vise kao i novi.
Ako hoces legalno sa papirima onda papirologija za ova prepravku ce da te kosta isto kao i za novu kucu.
Sa novom kucom mozda cak prodjes jeftinije.

kirten
kirten's picture
Offline
Registrovan dana: 29/08/2012
Poruke:

Tenzor, sve sto ste rekli je tacno i na sve sam bio spreman. Veliki deo posla sto se tice instalacija i sredjivanja entrijera me nece kostati (materijal naravno hoce), ali deo sa temeljem je ono sto me brine najvise i za sta nisam siguran sta ciniti i na sta nisam bio spreman.

Zvukoljube, niste prvi koji mi je predlozio isto samo ja ipak nisam siguran da je jeftinije, da je bolje tu nema dileme, ipak to mi jos uvek nije opcija. To naravno ne znaci da cu protivno svima gurati ovo do kraja ali za sada sam jos uvek optimista.

kirten
kirten's picture
Offline
Registrovan dana: 29/08/2012
Poruke:

Sto bi reko Rambo: Na ovim prostorima kad nesto ne valja, to se ne daj boze nikad ne popravlja, no rusi majstore pravo do temelja, preduzetnicima vazda bericeta i veselja.

Salim se, naravno. Legalno ce se sve raditi kako god, kuca ima gradjevinsku i upotrebnu dozvolu a dogradnja potkrovlja uz prosirenje osnove za kuhinju bi kostalo oko 1100EUR za dozvolu. Tacno je i to da bi od ovoga ostali samo zidovi i temelj koji jeste los ali i samo rusenje bi bilo trosak, ako sam razumeo dobro zakon i za rusenje bi morao imati projekat ili nesto tome slicno. Nisam previo kalkulaciju za potpuno nov objekat i muka mi je malo da sad o tome razmisljam, i dalje mislim da bi to vise kostalo (ali bi i vredelo). Budzet mi je za sad 19500EUR i mislim da je sa tim izvesnije uraditi rekonstrukciju ali ce uvek ostati sumnja da li je sve uradjeno kako treba.

vlado107
vlado107's picture
Offline
Registrovan dana: 06/11/2013
Poruke:

Ima ko rusi za meterijal. Mene je temelj kostao oko 30e duzni metar a zid cigla 15e/m2. Za rusenje ti ne treba nesto posebno jer mozes da kazes da se srusilo samo od sebe i da si rascistio. Tako svi rade. Ja sam rusio pa pravio a dvojica drugara vrsili rekonstrukciju i to u manjoj meri nego sto ti zelis. Na kraju su potrosili vise para nego ja a kuce nisu do kraje resene i nisu im bas po volji. Dobra stvar kod rekonstrukcije sto planiras je da ako ti zafali para ti uvek mozes da uselis u jedan deo.

Genije_Online
Genije_Online's picture
Offline
Registrovan dana: 31/03/2011
Poruke:

Tako je..i ja sam rušio staru kuću prošle godine. Inspektor je izašao na teren, a jeste da je moj poznanik i poznanik mojih roditelja ali uz čašicu rakije i objašnjenje šta i kako se planira uneo je u zapisnik da je kuća urušena i izbegle su se peripetije oko tog projekta za rušenje. Mada kuća je stvarno bila u lošem stanju i samo za rušenje ali nije bila urušena..da je bio neki ze*ban inspektor, sigurno bi se zakačio da se radi projekat rušenja..
Mislim da je to jedan veliki nepotreban trošak kada su u pitanju stare porodične kuće..drugo su zgrade i veći objekti.
Ova moja je bila od čerpića i ekipa od dva čoveka plus jedan u bageru su očistili plac za dva-tri dana.

kirten
kirten's picture
Offline
Registrovan dana: 29/08/2012
Poruke:

Jos jedan od mogucih problema je i taj sto je ta kuca pod hipotekom. Secam se da mi je lik iz banke, koji mi je radio kredit, (u nekom momentu dok smo raspravljali o obimu radova na kuci) rekao, kao, nije problem rekonstrukcija samo nemoj da srusis kucu. Verovatno bi to moglo da prodje i bez njihovog znanja, al jebiga, nisu mi bas banke za neku zajebanciju, sta znam. Za sad mi je i dalje rekonstrukcija u opticaju. Za vikend mi dolaze neki strucnjaci da pogledaju situaciju pa cu da vidim.

kirten
kirten's picture
Offline
Registrovan dana: 29/08/2012
Poruke:

Pored svih stvari o kojima razmisljam ovih sati, namece mi se sledece pitanje, da li je moguce izvesti krov zadovoljavajuceg kvaliteta koristeci za pokrivanje istog neke od limenih pokrivki? Gledao sam varijante proizvodjaca Gerard ili Kora koji navodno predstavljaju nesto vise od obicnog lima ali nisam nasao neke komentare kao ni cene. Ideja da krov bude laksi 7-8 puta od klasicnog krova sa crepom u mom slucaju zvuci vise nego racionalna, pod uslovom da nedostaci nisu preveliki. Zanima me koliko je izvodljivo izvesti limeni krov sa drvenom gradjom bez podascavanja istog jer sam citajuci izlaganja clanova astrea i tenzor zakljucio da je podascavanje bacanje para ali i potencijalna opasnost? Takodje zanima me kako se ovi limovi ucvrcuju za konstrukciju, probijanje ekserima ili srafovima mi se cini kao potencijalna opasnost od probijanja vode. Jel ima neko iskustva sa ovim materijalima?

Histerezis
Histerezis's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 21/08/2015
Poruke:

Kirten, u prvim postovima je bilo reči da je kuća pukla samo na dva mesta oko prozora. Ono sada ispada da nema zida a da nije pokazao po neku pukotinu...Tenzor, Zvukolub i Vlada107 su vam sve dobro rekli. Generalno u vašem slučaju sve može da se popravi i sanira. Ali koliko će to da košta? To je pravo pitanje!!! Kad to budete krenuli da radite otvoriće se rupa bez dna u finansijskom smislu a nikada neće biti kvalitetno kao novo. Da bi napravili kuću da bude ko što treba obavezno morate da podbijete temelje. Znači polako bi kopali po kampadama 1 4 2 5 3 i tako podbetonirali celokupne postojeće temeljne trake. Zatim da ih objedinite HS i iz temelja ispustite VS na mestima ukrštanja i suticanja nosećih i veznih zidova. I to bi uradili spolja jer je lakše prici. Sa središnjim zidom bi bilo malo teže. VS bi trebalo da usečete u gabarit postojećih zidova (nikako ne lupati udarnim čekićima). Kompletna H.I., podna ploča, instalacije. Morali bi da povadite nadvratnike i nadprozornike i da uradite nove. Nadzidate ih i uradite klasičnu međuspratnu konstrukciju. Od postojeće kuće ostaju samo goli zidovi i oni pitanje kakvi su....
Jednostavnija varijanta je da uradite samo ispod VS temeljne stope (podbijete ispod postojećih temelja) a okolo opašete HS u nivou temelja. Zamenite nadvratnike i nadprozornike, dodate VS i uradite međuspratnu konstrukciju i potkrovlje.
Vi spomenuste da imate šljunak ispod temelja. Kad počnete da kopate moguće je da se jame urušavaju (šljunak je dobro tlo (bolje od koherentnih vezanih tla), ima veću nosivost malo se sleže ali je rastresit pa da nemate mogučnost da to uopšte uradite a da dalje ne pogoršate stanje zidovima.
Iz poslednjieg posta vidim da se trudite da kuću napravite da bude što lakša tako što ćete da stavite lim za krovni pokrivač. Nije problem što će dodatno da opteretite temelje nego što su oni plitki i nemaju mogućnost prihvatanja podužnog zatezanja. Tu ulogu ima temeljni serklaž koji se ranije radio u okviru temeljne trake ili u poslednje vreme kao jedan armaturni koš u vidu širokog HS. U zidvoima takođe nije problem nikakav pritisak od vertikalnog opterećenja već nemogućnost prihvatanja zatezanja (tu ulogu imaju HS i VS). To bi vam bilo kao da uzmete 9kockica za jamb poređate 3x3 i obavijete gumicom za tegle. Kockice su pojedinačno tvrde, bez gumice se lako međusobno odvajaju ali sa gumicom teško. HS i VS se računaju na zatezanje a ne na pritisak kako je ustaljeno mišljenje ljudi. Slika 7 masivan temelj od kamena tesanika relativno dubok i širok. Može da ponese puno opterećenja ali nema sposobnost da prihvati zatezanje pa i on siroma puko.. Ilustracija šta znače VS i HS na kući je prva slika. Kuća je mala i na njoj nema ničega što se računa jednostavno može da se daju elementi i armatura iz glave. Ali je izprojektovana školski i vidite kako se ponaša. na sličan način bi prošla i prilikom zemljotresa. U poslednje vreme su aktuelni veliki prostori spojene prostorije (slika 5) ali to nije za zidani sistem. Ako već neko želi da ima takvu kuću (da se arhitekta raspline) neka bude spreman da plati skeletnu konstrukciju. I nemoj da ljudi gledaju rešenja osnove iz centralnoevropskih zemalja (ovo se odnosi na Pebas-a).
Na slici 5 je najčešća greška koja se pravi u zidanim konstrukcijama a to je da nema veznih zidova koji bočno pridržavaju noseće. MK iako je teška pozitivno utiče na krutost i nosivost zidanih konstrukcija jer obezbeđuje međusobno sadejstvo svih zidova, stvara efekat kutije i pozitivno utiče na "glavne zatežuće napone" u zidovima (nije za forum).
Zidove možete da ojačavate i kao "Monier" ali mala je spratnost pa nema potrebe.
Generalno kao što rekoste trebaće vam "fabrika betona"...
To sve ima smisla kad se radi kuća u centru i pravite od nje lokal. Koliko god da koštaju radovi kirija za dve godine to otplati. Za individualnu kuću toliki poso i utrošen novac ne znam koliko je pametno rešenje.
Stavite na papir koliko košta rekonstrukcija a koliko novo...

 • 1.jpg
 • 2.jpg
 • 3.jpg
 • 4.jpg
 • 5.jpg
 • 6.jpg
 • 7z.jpg