Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Novu kuću graditi na stari temelj

5 poruka / 0 new
Poslednja poruka
Frfljator
Frfljator's picture
Offline
Registrovan dana: 08/03/2016
Poruke:

Poštovani stručnjaci,

zamolio bih savet odnosno da li neko ima lično iskustvo o sledećoj temi:

Na mom placu se nalazi stara kuća sagrađena 60tih godina prošlog veka. Kuća je u očajnom stanju, niko ne živi u njoj i renoviranje prevasiđe zdrav razum jer cela stolarija propala, zidovi i fasada su propali, kuća nema oluci i tako je kiša vremenom učinila svoje itd, tako da planiram korak po korak prvo da je rušim, izgradim novu manju kuću na istom mestu i onda da polako novu sredim iz nutra.

Stara kuća je dimenzije 12m x 11m, dakle 132 kvadratnih metara. Kuća je dvospratna a prizemlje ima garažu.

Nova kuća bi bila dimenzije 7,50m x 7,80m, dakle 58,5 kvadrata, isto na dva sprata ali izgrađena YTONG blokovima (kažu da je lakša konstrukcija).

Moja dilema je, da u razgovoru sa jednim majstorom, koji mi rekao, da kad budem rušio kuću da na stari temelj gradim novu i tako uštedim mnogo novca. Međutim, pošto se to sve lepo sleglo i sabilo, i ranije su mnogo kvalitetnije uradili temelje imam pored uštede i dobitak u kvalitetu u odnosu na novi temelj.

Sada u glavi imam njegovi reči i neznam da li je to zaista tako ili možda hoće da me navuče da pravim ugovor snjim, jer eto mogu da uštedim mnogo novca pa na kraju ipak mora da se uradi novi temelj i ja moram da platim...

Pitanje glasi dakle, da li je to uopšta praksa da se koristi stari temelj za igradnju nove kuće? Je li je to preporučivo? Naravno, kad bude stara kuća nestala videće se stanje temelja, sobzirom na dimenzije stare i nove kuće i ako ima istine u priči o kvalitetu temelja imam nade da je to istinito što sam čuo...

Hvala vam!

zvukoljub
zvukoljub's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 05/09/2007
Poruke:

Тешко да се стари темељ може искористи, јер постоји разлика у основи старе и нове - планиране куће (Stara kuća je dimenzije 12m x 11m) (Nova kuća bi bila dimenzije 7,50m x 7,80m). Какав ће темељ бити зависи од пројекта нове куће, а то ће се знати тек кад се направи пројектна документација. Та тврдња да се раније боље градило није ме баш нешто убедила. Иначе, најједноставније је урадити сиондирање постојећег темеља и одмах ће бити јасно са чиме се располаже.

Без алата нема заната, a без знања ни најбољи алат неће помоћи..

Histerezis
Histerezis's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 21/08/2015
Poruke:

Frfljator,
da kuća bude u očajnom stanju a temelj ostao dobar to teško da će da bude. 60-tih godina nisu baš imali armature na pretek. Teško se dolazilo do nje i jako se malo upotrebljavala u odnosu na neke današnje pojmove. Lepo Vam je Zvukoljub rekao da iskopate i da vidite jer se to tako i radi. Za zgradu iz 60-tih pre će da bude da ima zidani temelj od opeke ili kamena a retko od betona. Ako je beton to je najčešće "špar" beton sa velikim kamenima (rađeno zbog uštede). A i da je temelj urađen idealno u AB i postavljeno devoljno armature šta mislite kako ta armatura izgleda posle 50 godina. Zemljište je uglavnom kiselo i polako razjeda zaštitni sloj betona i smanjuje mu ph vrednost tako da sa vremenom opada stepen pasivizacije armature i ona korodira.
Napraviti novu kuću i uložiti ogroman novac na starom temelju je dosta riskantno!!!

  • f.jpg
Frfljator
Frfljator's picture
Offline
Registrovan dana: 08/03/2016
Poruke:

@zukoljub i histerezis,

hvala vam na odgovoru!

Vec sam predpostavio da je to ipak bajka i kada budem krenuo moram da uracunam nov temelj a predhodno da se stari iskopa i odkloni.

Malo me ta prica kacila, da se ranije kvalitetnije radilo...

Majstor Ale
Majstor Ale's picture
Offline
Registrovan dana: 19/03/2012
Poruke:

I ja bih rekao da izgradnja novog objekta na starim temeljima ne dolazi u obzir