Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Popravka krova stambene zgrade

6 poruka / 0 new
Poslednja poruka
Brkic
Brkic's picture
Offline
Registrovan dana: 20/02/2009
Poruke:

Problem je sledeći:

Stambena zgrada ima 30 godina i pokrivena je eternit pločama dimezija 40x40 ili 30x30, krov je podaščan i preko dasaka ter papir pa eternit ploče,krov ima pad oko 40 stepeni i jedna strana ima 10x20m tj. 200m2.
Pre par godina je počelo polako da prokišnjava,a sada sve više, na mestima gde je gromobran ubušen u krov, naravno majstori su ga ubušili pored grede tj. samo u dasku, snegobrani su počupani iz dasaka i iskrivljeni, neke eternit ploče su popucale pa propuštaju tj.voda se sliva...u lošem je stanju krov gledano samo iz tavana.
Bilo je puno majstora da pogleda krov i svaki ima svoju verziju krpljenja, dosta njih je odbilo posao jer kažu da se te eternit ploče ne mogu krpiti jer se jako preklapaju i još su zakucane eksetima za dasku, da bi pri skidanju puno ploča popucalo jer im je vek upotrebe 25 godina...Da bi prava popravka bila zamena celok pokrova.

Moje pitanje je da li na te postojeće eternit ploče,bez njihovog skidanja, možemo postaviti limeni krov od trapezastog lima, tj. da li se trapezasti lim mora stavljati na letve ili može i na ovu ravnu površinu? Naravno na lim dolaze snegobrani koji se moraju postaviti gusto u više redova zbog pada i veličine krova. Krov ima pad oko 40 stepeni i jedna strana ima 10x20m tj. 200m2.

Takodje ako ima majstor u blizini Sombora zainteresovan za ovaj posao može mi se javiti na PP.

Unapred hvala na savetima.

zvukoljub
zvukoljub's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 05/09/2007
Poruke:

Да ли сте размишљали да се кров покрије црепом?. Једноставно је одржавање, ако дође до пуцања неког црепа.

Без алата нема заната, a без знања ни најбољи алат неће помоћи..

Brkic
Brkic's picture
Offline
Registrovan dana: 20/02/2009
Poruke:

Sve su mogućnoti u opticaju, treba videti šta je jeftinije,trajnije,bolje...
Dajte neki primer preciznije, neku malu računicu za 400m2 krova...

Ako bi mogao lim na ploče onda nema skidanja,novih folia,letvi... nego lim 400m2*5.5e(cena lima) + ruke za postavljanje.

som16
som16's picture
Offline
Registrovan dana: 20/02/2015
Poruke:

Brkic,
kada se odlučiš za takvu sanaciju, obavezno skini staro kritinu. Ja bi se složio, kako kaže "zvukoljub", da ugradite crijep. Može betonski ili glineni; teža je prilično jednaka po m2. Imaš i Kikindi blizu.
Mojo pomisleki u vezi sa limom: potrebno je gledati, da imaš vale na limeni kritini, ne da su ravnine; kod okruglog vrha (vali) je lakše izraditi vodotesnost nego kod ravnih limenih kritina; kritina limena, ima težave kod samog fiksiranja lima sa šravfima u kontra letve (8x5) , jer u zimi nastane toplinski most po cijeloj dužini šarafa in posledica je, da štaflin počinje ga "trhne" (trulo) na samom mijestu gdje je šaraf --> kada dođe jaki vetar može da ti digne kritinu. Sledeča težava su sami raztezki , po dužini , kritine; polako , ali sigurno se gumu tesnila poškoduju i moguče je zamakanje; treba godišnje kontrolirati tesnila i šarafe kontrolirati odnosno pritezati (ponovo privrnuti). Limena kritina potrebuje i kvalitetnu iradu odnosno prave detalje, jer kod brzih promena temperature (4°C) počinje nastanek kondenza ispod lima; potrebuješ kvalitetnu folijo ispod i primeran zraćni kanal ispod lima za zračenje (cirkulacija vijetra).
Glineni cigel ima i veču težinu; kolika je izračunana statične obtežba na špirovce? Koliki je razmak među špirovcima? Da pitam , kolika je izolacija ispod tvije strijehe?
Glede snegobrana: dolaze, a potrebno je dimenzionirat snegobrane; ti su linijski;
Ako imaš preboje iz strehe = dinjak, izpust za napu, odduh fekalija, .... to du detalji na koje je potrebno paziti kod limenog krova.

LP

LP 

Brkic
Brkic's picture
Offline
Registrovan dana: 20/02/2009
Poruke:

Jasno, znači limeni krov ima puno mana. Crep je najbolje rešenje.

som16
som16's picture
Offline
Registrovan dana: 20/02/2015
Poruke:

Brkic,
ali i tu je potrebna pažnja , kako če se izraditi detalji. Kod toga je najviše grešaka in slabe volje. Da, crijep.

LP