Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

prevencija od klizišta, šta pojedinac može da uradi ?

2 poruka / 0 new
Poslednja poruka
jedanbata
jedanbata's picture
Offline
Registrovan dana: 06/03/2008
Poruke:

Uvek je aktuelna tema klizišta, ali trenutno je baš aktuelna, pa ako se stavimo u poziciju nekoga ko ima plac i sagradio je nešto na zemljištu na kojem postoji rizik stvaranja klizišta, postoje li konkretni tehnički potezi koje može neko da učini u granicama svojeg imanja i dostupnoj okolini da se taj rizik umanji ?

Jasno je da sve zavisi od više faktora, tu su pozicija i veličina terena koji je podložan stvaranju klizišta, pozicija i veličina placa i objekta na tom terenu, itd... i to sve varira od slučaja do slučaja...

Sadnja vegetacije koja svojim korenjem "armira" tlo se uvek pominje kao najbolje rešenje. U stvari kaže se da su klizišta direktna posledica krčenja šuma.
Koje su to vrste biljaka, žbunja, drveća...?
I još bitnije, koja širina pojasa iznad i/ili ispod objekta koji se želi spasiti od klizišta treba da bude pokriven takvom vegetacijom da bi to imalo koristi ?

Možda postoje neki radovi na terenu koji bi pomogli da zemljište i objekti ostanu na mestu;
Neki sistemi odvodnjavanja, ili utvrđivanja terena,
može li se nešto učiniti pomoću onih blokova sačinjenih od kamenja u žičanim kavezima ?
Ili tovarenjem bilo kakvog stenja u nekim pojasevima, ukopano ili kako već...?

Negativnosti koje mi padaju na pamet:
Da li se išta može uraditi ako se banalno rečeno cela strana brega pokliza ?!?
Koji su to nagibi terena na kojima vredi činiti neke pokušaje ?
Da li bilo kakvi preventivni potezi imaju efekta ako se rade u okvirima mogućnosti pojedinačnih vlasnika objekata i zemljišta, gde je često veličina celog klizišta mnogo veća od veličine posedovanog zemljišta ???
Drveće raste dugo, i mnogo vremena treba da bi bilo koristi od toga. Pojedinac ili grupa pojedinaca ne mogu da imaju kontrolu nad takvim dugoročnim ciljem.

Astrea
Astrea's picture
Offline
Registrovan dana: 25/04/2010
Poruke:

Sticajem nekih okolnosti malo sam upoznat sa ovom pojavom, ali daleko od toga da sam poznavalac ove vrlo kompleksne - u pravom smislu multidisciplinarne problematike.
Pokusacu da ti odgovorim sto jednostavnije na postavljena pitanja.
1. Pre nego kliziste proradi i ako se zna da je teren sklon stvaranju klizista MOZDA moze nesto da se uradi opseznim zavatima dreniranja i izgradnje vrlo ozbiljnih i masivnih potpornih zidova. Ali naglasak je na reci mozda - znaci nema garancije da ce i zahvati da budu uspesni.
2. Posumljavanje jeste jedna mera koja se siroko preporucuje. Istovremeno ekoloski pokreti kljucaju glavu svima bas onda kada kliziste proradi da je sve to moglo da bude spreceno da nije bilo preterane sece suma, da su zasadjeni novi kompleksi itd. S druge strane u najnovijim desavanjima smo se uverili da je bilo mnogo klizista i u netaknutim sumama (severna strana planine Rudnik na podrucje opstine Gornji Milanovac), cak su zvanicni podaci da je na teritoriji upravo ove opstine bilo najvise klizista. Dovoljno je samo pogledati teren uz magistralni put na delu Rudnik-Ljig. Odatle se izvodi zakljucak da ni posumljeno zemljiste nije potpuno pouzdana odbrana od klizista. Razlog zasto je to tako je upravo u osnovnom uzroku klizista - konfiguracija terena, slojevi tla i hidrometereoloske pojave - onda kada se steknu potrebni uslovi kliziste ce da proradi bez obzira bilo posumljeno ili ne posumljeno zemljiste.
Ukoliko se jedan nagnut teren nalazi na sloju alumosilikata tj. slabopropusnom glinovitom sloju i ako je neko nekada iz bilo kog razloga presekao prirodne drenazne kanale i ako je doslo do uklanjanja tzv, nozice odnosno dna potencijalnog klizista a sve to bude zacinjeno odgovarajucom tj. potrebnom kolicinom vode (padavina) doci ce da bubrenja glinovitog sloja koji ce prestati da bude lepljiv i cvrst vec ce postati klizav i time ce omoguciti da se slojevi terena iznad njega (iznad glinovitog sloja) jednostavno proklizaju usled dejstva zemljine teze.
Sprecavanja nastanka klizista nema. Svaki pokusaj zaustavljanja klizista je uzaludno trosenje vremena i para. Izgradnja potpornih zidova i ojacanja nozice (najnizeg dela kliznog terena) moze da manje ili vise ali samo delimicno i privremeno pomogne.
Sta je ciniti - ispitati teren pre bilo kakve gradnje, ne graditi na kliznom terenu. Ako je bilo kada teren pokazao i najmanje elemente klizista racunati da ce se to i desiti odnosno znati da ce kliziste da jednom proradi sa kataklizmicnim efektima.

Nisam dovoljno bogat da kupujem jeftine stvari