Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Prinudno renoviranje

6 poruka / 0 new
Poslednja poruka
rmisa
rmisa's picture
Offline
Registrovan dana: 23/06/2009
Poruke:

Pozdrav svima,

odmah da kazem da je u pitanju kuca vojvodjanskog tipa koja je dosta stara - gradjena pocetkom proslog veka, pa znam da bi bilo najbolje sagraditi novo ali posto za sada to nije moguce
imam par pitanja u vezi renoviranja. Zidovi su radjeni delom od nepecene cigle (red pecene i red nepecene), a plafon od gline i trske. Prednji zid do ulice je zidan nov samo sa pecenom ciglom, ali je vremenom poceo da se naginje ka ulici. Pojavile su se pukotine u coskovima sobe, pa je malter skinut. Na slikama se vidi kako to izgleda. Da li postoji neko resenje za ovakvo odmicanje zidova ? Koji materijal je najbolje staviti na plafon pre krecenja ? Sta bi bilo dobro koristiti protiv vlage u zidovima, koje inace ima dosta ?

  • 2015-08-21_13.59.30.jpg
  • 2015-08-23_10.58.45.jpg
Histerezis
Histerezis's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 21/08/2015
Poruke:

Poštovani Rmisa, kada je nanovo zidan zid do ulice nije vršeno preklapanje opeka u slogu (vidi se sa priloženih slika). ispravno je da se tako uradi ali samo u slučaju kada imate zidanje potpuno novog nosećeg zida, jer zbog naknadne konsolidacije tla spoj zidova (postojećeg i novoprojektovanog)se na taj način čuva od loma smicanjem. Kada se prezida jedan te isti zid ponovne konsolidacije tla nema i onda je opeke smiču u slogu. Gotovo sad šta je tu je. Vaš problem je rešiv samo je pitanje koliko je to Vama isplatljivo da uradite.
Najčešće se ojačanje radi nakadnim dodavanjem VS i HS. Ali kod vas je zid već dosta krenuo tako da je poželjno da udradite i krilna ojačanja “monijer” zidovima.
Postupak sam vam dao u aksonometriji. Vi ste već obili malter. Prošlicajte mesta za VS. Pošto sumnjam da imate neku vrstu temelja u kojoj bi mogli da se ankeruju VS bilo bi poželjno da uradite najpre temeljne jastuke i iz nji ostavite ankere za VS i za mreže. Iz njih nastavite VS. Zidove nakvasite vodom do zasićenja i nabacite "šptic". Mrežama opašite zidove u zoni VS i dodajte "ukosnice" one u stvari i nose i sprečavaju nastavak razmicanja zidova. Nakon toga bušite rupe i provlačite šipke za poprečno utezanje zidova. Malterišete i betonirate. Nakon toga radite HS tako što se skine pokrivač krova i podigne krovna konstrukcija. Ako ste u mogućnosti hidrauličkim dizalicama polako dignete konstrukciju krova ili je samo poduprete pa porušite poslednja tri reda opeke. HS se rade parcijalno ne svi odjednom. Ako je fasadni zid na opeku i po ili dve debljine opeke onda se uglavnom ne prošlicava ceo zid već samo 20x20 ili 20x25 otprilike kako ispadne jer neće to baš pravilno da se odvaja. Ukoliko ste u mogučnosti možete da sečete zidove dijamantskim testerama ali onda gubite vezu na "šmorc".
Sve ovo nije baš za ssm varijantu zidovi se sve vreme bočno pridržavaju, temelji kopaju po kampadama, možete greškom da napravite i veću štetu nego što je sada...Ili nedaj Bože da se povredite da ne kažem nešto gore...
Moj Vam je savet da nađete nekog ko je ovo već radio i da Vam pregleda kuću kompletno i osmisli detaljno šta i kako da se radi. Obično tek kad krenete da radite vidite neke nove "elemente" pa ce uglavnom rešenje daje i na licu mesta. Vrednosti za dužine i prečnike armature shvatite uslovno, prikazao sam samo princip i nije ovo jedino rešenje. Ali se najčešće radi

Što se tiče plafona i vlage već je pisano o tome nekoliko puta. Potražite u ranijim temama...

  • 1.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 4.jpg
  • 5.jpg
tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

Iako je prethodni post jedan od najboljih do sada u vezi problematike sa pucanjem zidova, dodao bih samo jednu stvar koja se vrlo cesto previdja a to je pravilno izvodjenje hidroizolacije prilikom sanacije objekta.

Histerezis
Histerezis's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 21/08/2015
Poruke:

Tenzor je apsolutno u pravu! Kapilarna vlaga, neispravni oluci (ili ih uopšte nema), kuće bez trotoara, nema odvođenja atmosverske vode i sl.. su glavni uzroci zašto nastaju prsline i pukotine u zidovima i temeljima. Tema je već nekoliko puta na forumu razmatrana i nisam želeo da se ponavljam. Pukotine i odvajanje zidova su samo posledica. Podrazumeva se da je najlogičnije da se otkloni uzrok tj. da se na objektu uradi presecanje kapilarne vlage. To prvo treba da se uradi. Ja to svima preporučim da urade ali retko ko to pristane da uradi. I uzrok svih problema ostane i dalje prisutan u kući!

  • 6a.jpg
  • 7a.jpg
  • 8a.jpg
rmisa
rmisa's picture
Offline
Registrovan dana: 23/06/2009
Poruke:

Histerezis i Tenzor, hvala na informacijama. Za zid cu ipak morati da potrazim resenje koje zahteva manja ulaganja.

Histerezis
Histerezis's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 21/08/2015
Poruke:

Rmisa, u potpunosti Vas razumem. Ovo ni malo nije jeftino i ne isplati se ako je individualna kuća za stanovanje. Gde god se takve intervencije rade to je ili na objektima u centru, to se utegne, naprave veći otvori, pretvori u lokal za izdavanje i investicija se isplati. Ili se utegne, dodatno ojača i nadogradi etaža dve i naprave stanovi za tržište pa opet ima ekonomskog smisla. Ili treća varijanta da je javni objekat pa to država finansira i niko i ne pita koliko će da košta jer ne daje iz svog dzepa. Ovako šta da Vam kažem. Vi najbolje znate u kakvoj ste situaciji i kolike su vam mogućnosti.
Srdačan pozdrav!