Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Viklovi - renoviranje plafona

8 poruka / 0 new
Poslednja poruka
zavisi
zavisi's picture
Offline
Registrovan dana: 01/03/2011
Poruke:

Pozdrav svima od novog člana - zavisi-ja ...

Pročitao sam mnoge korisne stvari na ovom forumu, i rešio da Vam se pridružim, i odmah naravno postavim par pitanja - jer mi je potreban savet stručnjaka.

Naime, nasledio sam staru kuću čiji su zidovi zidani od cigle "malterisani" sa blatom. Plafon od te kuće je napravljen od viklova - bagremova letva "umotana" u blato pa sve to naslagano na drvene grede - ili nešto slično. Plafon nije loš, relativno je ravan, nema nigde da je nešto otpalo nego je samo na par mesta ispucao.

Želim da renoviram tu kuću, i čitao sam mnogo na Vašem forumu o renoviranju kuća od čerpića itd ... ali nisam nigde našao savet šta raditi kada imate plafon od viklova ?

Moj cilj što se plafona tiče je sledeći:
- izvući nove kablove za struju što nije problem
- staviti nešto na njega da je ravno i da ne ispuca posle par godina ili još gore da ne odpadne
- ne smem da gubim na visini jer mi je to vrlo bitno

Pričajući sa "komšijama" koji su imali isti problem saznao sam sledeće:
- najveći problem su miševi. Ako pravite spušteni plafon (one kocke), ili "roštilj" pa brodski pod, ili konstrukciju i gipsane ploče UVEK će tu ući miševi a to ne želim da se desi.

Ovo sam video i čuo od mojih komšija koji su to tako uradili. Bez obzira na mišolovke, mačke, čist tavan, kamenu vunu i trsku koju su stavljali između lamperije i viklova UVEK su imali miševe u većoj ili manjoj meri. U okolini kuće su čardaci sa kukuruzom i žitom - tako da miševa sigurno ima.

- ako bih išao na malterisanje, pitanje je da li bi taj malter ispucao kada neko recimo hoda od gore po tavanu čak i ako bi stavljao exere i mrežicu
- razmišljao sam da nalepim one kocke od 1cm od stiropora - samo ne znam sa kojim lepkom da lepim stiropor za blato ...

  • dom_viklovi2.jpg
  • dom_viklovi3.jpg
Borcanin85
Borcanin85's picture
Offline
Registrovan dana: 25/01/2011
Poruke:

Ne mozes nikako lepiti lepkom,jer ako vremenom blato popusti stiropor ce se odvaliti sa sve plafonom.Ako je ikako moguce,napravi drveni rostilj,skroz uz plafon,pricvrsti ga za nosece grede,i onda safi stiropor dvojku,jedinica je suvise tanka,uvija se i moze da pukne prilikom navlacenja lepka.

zavisi
zavisi's picture
Offline
Registrovan dana: 01/03/2011
Poruke:

Nisam ni mislio da stavljam stiropor, pa mrezicu pa lepak pa neku fasadu ili boju itd ... vec sam samo imao ideju da stavim onaj ukrasni tanki stiropo mozda od 0.5 cm direktno na plafon od viklova ...

Sve ozbiljnije razmisljam o skidanju kompletnog krova, demontaži viklova i livenje betonske ploče ... pa vraćanje krova ...

tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

Demontaza krova i livenje betonske ploce spada u vrlo obimne i komplikovane poslove . Rusi se gotovo 50 % objekta , moraju se izlivati stubovi , venac oko celog objekta , pa tek na to se izliva ploca . U najvecem broju slucajeva stara gradje je neupotrebljiva , kao i crep .

zavisi
zavisi's picture
Offline
Registrovan dana: 01/03/2011
Poruke:

Obino i komplikovano - mozda jeste, ali ce mi biti mnogo komplikovanije kada sredim iznutra sve prostorije ispod plafona od viklova, a onda krene da mi otpadaju delovi plafona, ili ce se osetiti smrad od miseva u recimo apoteci koju imam nameru da otvorim u tom prostoru.

Ne znam zasto bi morao da izlivam stubove ako su mi zidovi debeli 60 cm i pravljeni su od cigle ? Mislis da nece da izdrze plocu ? Ne znam kakvi su temelji, ali i to planiram da pogledam - zvacu nekog strucnog da to vidi. Vidim da postoje i neke Ultra lake ploce ... to sam sada krenuo da trazim ...

Znaci ako mi neko potvrdi da mogu sa plafonom od viklova da napravim nesto da mi ne ispuca i da nemam problema sa misevima - napravicu to, u suprotnom mislim da cu morati da (kao sto kazes) rusim 50 % objekta - bolje sada nego kasnije kada sve sredim iznutra.

tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

Pa ako si vec krenuo u ozbiljnu rekonstrukciju onda bar kreni redom . Prvo proveri temelje i da li postoji horizontalna hidroizolacija , pa dalje redom .
Ja nisam rekao da znam da li ti trebaju noseci stubovi ili ne , samo sam zakljucio iz tvog pisanja kakva je ta kuca.
Viklovi su prvi znak da se prilikom gradjne kuce izuzetno stedelo , po toj predpostavci mogao bih da zakljucim da je kuca zidana od cerpica ili naboja pa naknadno prilikom neke rekonstrukcije opsivana ciglom . Jedino mi je nejasno zasto bio iko zid od cigle malterisao blatom .

majstorcic
majstorcic's picture
Offline
Registrovan dana: 30/03/2009
Poruke:

Moj ti je savijet da te viklove povadiš, jer su oni utočište raznih buba , miševa i slično. Sa donje strane plafona poravnaj grede, zaklamaj paropropusnu foliju, i onda stavi gipsane ploće ili drvenu lamperiju. Sa gornje strane ispuni prostor između greda sa kamenom vunom, stavi paropropusnu foliju, podaskaj a zatim sa gornje strane armiraj matom i izlij preko dašćanog poda tanku betonsku košuljicu ( 3 do 4 cm debljine ), ali moraš paziti prilikom izlivanja da betonska košuljica svagdje ali baš svagdje naliježe na zidove okolo prostorije jer tako ćeš sigurno spriječiti dolazak glodavaca.

zavisi
zavisi's picture
Offline
Registrovan dana: 01/03/2011
Poruke:

Ok, cim se malo otopli provericu sve tacno pa cu Vas obavestiti. Dao sam zahtev za uvodjenje 3faznog el brojila, pa cu morati da stemujem zidove da bi ugradio ormaric na regulacionu liniju u fasadu, i onda cu da vidim da li su od cigle ili ne.

U to vreme su se sve kuce pravile od naboja, ali je ova bila "malo" naprednija, tako da pretpostavljam da je zato napravljena od cigle, ali je tavan od viklova. Isto tako spolja je lepo stavljena fasada - koja je u odlicnom stanju, ali su iznutra zidovi od blata.

Takodje cu da skidam patos - pa cu onda videti i od cega su temelji i da li postoji hidroizolacija - a mislim da postoji.

Da ne bih suvise skrenuo sa teme, sve vise razmisljam, posto su zidovi debeli - od 45 - 60 cm .. .mogao bi recimo da skinem te viklove pa cak i da dozidam 2 - 3 reda cigli na pola spoljasnjeg zida iznutra (bez rusenja krova) pa onda da stavim one "fert" gredice od stiropora i ispune od stiropora i zalijem to betonom. "Svetlost" koju ploca treba da pokrije nigde nije veca od 4.5 metra (raspon izmedju zidova). Vrlo mi je bitno da dobijem od gore jos 15 cm na visini prostorija - a ne bih da kopam dole suvise (mada je visina poda trenutno na 60cm od nule) zbog eventualne vlage.

  • dom_viklovi2.jpg
  • dom_viklovi3.jpg