Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Zamena stubova od temelja

11 poruka / 0 new
Poslednja poruka
marko124
marko124's picture
Offline
Registrovan dana: 03/02/2018
Poruke:

Pozdrav,
Hteo bih da promenim trenutni krov sa potkrovljem, ali imam problem sto ne znam da li temelj moze da "izdrzi" sve to. Konkretno problem je sto temelj ulazi u zemlju oko 80cm i sto je gvozdje(a ne celik), ali navodno ima od 5 do 7 sipki od po 10mm + 1 od 12mm.
Plac ide pod manjim uglom, gde je prednji deo kuce 50cm nize od vecine zadnjeg dela, a jedan samostojeci stub je 65cm nizi od zadnjeg dela.

Sad zanimaju me dve stvari:
1. Da li je moguce na takvom temelju raditi cetvrti sprat?
2. Da li stubovi mogu biti zamenjeni celikom, naravno bez rusenja cele kuce?

I dva -Ako- pitanja:
1. Ako temelj ne moze da izdrazi cetvrti sprat, da li bi "dodavanje sloja" celicne armature pomoglo? (Svaki stub se oguli i dodaju se uzengije(na neki nacin))?
2. Ako bi se radio cetvrti sprat, da li je moguce skelama drzati sa treceg sprata "plocu" za cetvrti sprat.(Jer ploca cetvrti sprat postoji, ali krov lezi na nju)

Napomena za slike:
Sivo su stubovi.
Tamno sivo je temelj.
Zuto je sta bih ja uradio, ako bi bilo moguce.
Crveno je sto ako sve zuto ovo moze da se uradi, da se uradi i to.
Zeleno je takodje stub, samo smo otkrili da postoji nakon uradjenog modela, ali jos nije izracunat tacan polozaj istog.
Ljubicasto je mesto gde ja mislim da bi trebalo da postoji spajanje.

 • screenshot_20180203162610.png
 • screenshot_20180203162627.png
marko124
marko124's picture
Offline
Registrovan dana: 03/02/2018
Poruke:

Izvinjavam se pogresne slike.
Ove su najnovije

 • screenshot_20180203165826.png
 • screenshot_20180203162627gg.png
Histerezis
Histerezis's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 21/08/2015
Poruke:

Marko dobro došli na forum.
Da li imate sve osnove i oba preseka ove kuće jer 3d model iz SketchUp-a nije dovoljan da stvori kompletnu sliku... Slikajte celu kuću spolja iz nekoliko uglova, priložite fotografije sa osnovama pa da vidimo dalje...

marko124
marko124's picture
Offline
Registrovan dana: 03/02/2018
Poruke:

Postovani,
Evo nekih dodatnih slika, zajedno sa renderom.
Na strana bez prozora i vrata (prva i treca slika) je prislonjena komsijina kuca, ali ima odvojeno sve.
Naravno kao sto vidite nije sve zavrseno.

 • screenshot_20180203175528.png
 • screenshot_20180203175602.png
 • screenshot_20180203175611.png
 • slika.png
 • kucaa.jpg
 • screenshot_20180203183456.png
Histerezis
Histerezis's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 21/08/2015
Poruke:

Konstrukcija nije regularna i ono što vas zanima ne može niti ume svaki inženjer da Vam sračuna (mada masovno računaju i takve se kuće grade). Ovde su mešani sistemi i zato sam Vam reko da okačite fotografije (ako vam je problem da javno okačite možete i na PP). Ova kuća nije mogla da se uradi sa iole kakvim takvim proračunom a da nema temelje ispod. Niti možete da je ojačavate kako ste zamislili tj asimetrično jer Vam je lako da sa slobodne strane priđete i radite nove temelja a šta sa temeljima do komšije. Ne sme jedna strana da se ojača a druga ne. Objekat je naslonjen na komšiju i sa porastom spratnosti povećava se i veličina neophodne dilatacione razdelnice između dva objekta (da se nebi sudarali prilikom zemljotresa).
Ima još puno fenomena koji se ovde javljaju koji ovu zamisao čine ozbiljnom za proračun i izvođenje. Ali nije nemoguće da se uradi samo mora dosta stvari da se sračuna...

Dosta je krupan ovo zalogaj da radite ovoliku rekonstrukciju i nadogradnju na osnovu saveta preko foruma...

marko124
marko124's picture
Offline
Registrovan dana: 03/02/2018
Poruke:

Hvala na odgovoru. Naravno kada bih finansijski bio u mogucnosti ja bih unajmio staticara za proracune, ali kao sto vidite jos uvek uklapamo kako je, sta i gde spojeno, a za to vreme trazimo misljenje i odgovore iz druge perspektive.
Vidite da ja nisam ni razmisljao o dilataciji ili asimetrickom ojacanju temelja. Sad me vec zanima jel bila pametna ideja dopustanje komsije da gradi direktno na fasadu, sobzirom da je to gradjeno zid-termoizolazija-zid. Naravno komsijina kuca ima poktkrovlje koje je "treci sprat", te je komsijina kuca oko pola sprata niza (komsijin krov ide u kosinu kako bi se spojio na kraj mog krova, te ne bi presao u moj plac)

Histerezis
Histerezis's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 21/08/2015
Poruke:

Nije nikakav problem što ste slepljeni sa komšijom. Kad pogledate malo po gradovima naročito u centru gde su koeficijenti izgrađenosti na parcelama veći ima primera slepljenih zgrada koliko želite.
Nego kad Vi nadogradite svoj objekat i dodate određenu masu na vrhu, pri zemljotresu se generišu veče inercijalne sile i povećaće se horizontalno pomeranje na nivou tavanica pa može doći do toga se međusobno sudare kuće. zato se sa povećanjem spratnosti povećava i širina dilatacione razdelnice. Inače ono što se zahteva propisima kao minimalna širina nije uvek i u svim slučajevima dovoljno.
I kroz tlo se kod susednih objekata javlja interakcija pri zemljotresu...

marko124
marko124's picture
Offline
Registrovan dana: 03/02/2018
Poruke:

Evo uradio sam dve slike. Prva je kako je sada, a druga kako bih ocekivao da bude.
Naravno koristio bih celicnu gradju sa limovima, te bih smanjio na ukupnoj tezini krova, s obzirom da sam po nekoj prostoj matematici sracunao da trenutni krov ima oko 7 tona, bez ukljucenih stvari na spratu.
Dimenzije ploce su 12x7m, uradio sam u SketchUp, gde sam odmerio dimenzije jedne polovine, izbrojao broj greda i broj crepova po 1m2, te sam uzeo jedan crep(sto ostalo kao visak), proverio tezinu, i sve to pomnozio, isto uradio za gredu(sem sto nisam imao visak, nego sam trazio na netu tezinu).

Sad, s obzirom da je trenutni krov postavljen na armaturu koja ne ide direktno do temelja, vec je kao sto vidite sa slike samo izvuceno otprilike na trecine.

Evo jedno glupo pitanje, al me mnogo muci:

- Ako je trenutni krov oko 7 tona, na armaturu koja ne ide direktno do temelja i kuca nema nikakvih problema, da li bi to moglo znaciti da bih mogao da ostvarim sve sa druge slike, ako je tezina slicna(oko 7 tona) ili cak manja, cak iako bi imala vise povrsine za vetar? (visina krova od ploce do slemena bi bila nesto veca, sa 2.5m na 3m, ali na uglovima(streha) sa druge slike visina je 2.1m )
Ne racunajuci da se na jednu stranu dodaje terasa (1.7x6.3m) i na drugu produzetak sprata od 1m(sirina 7m), jer bi za to pretpostavljam trebao proracun da se izvrsi, s obzirom da pricamo od gvozdju.

Hvala na svakom odgovoru, nikog ne zelim da drzim za rec, samo me zanimaju vasa misljenja. Konkretno ideja sa zaobljenim ivicama i zaobljenim krovom je zbog vetra, inace da nisam zabrinut, verovatno bih stavio obicnu metalnu konstrukciju u oblilku polovine polukruga bez ikakvih krivina itd.

Naravno hvala Histerezisu na prethodnim odgovorima, vec sam uradio promene na modelu kuce.

 • kucas.jpg
 • kucass.jpg
Histerezis
Histerezis's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 21/08/2015
Poruke:

marko124 wrote:

Ako je trenutni krov oko 7 tona, na armaturu koja ne ide direktno do temelja i kuca nema nikakvih problema, da li bi to moglo znaciti da bih mogao da ostvarim sve sa druge slike, ako je tezina slicna(oko 7 tona) ili cak manja, cak iako bi imala vise povrsine za vetar?

Ovo je ispravan pristup. On se često koristi kod nadogradnje kad smanjimo postojeću masu na poslednjoj etaži (na primer uklone se slojevi ravnog krova) a novoprojektovanu etažu uradimo lakim materijalima: gas beton blokovi (Itong), laka drvena ili metalna tavanica, pregradni zidovi od GK ploča i dr. Ako ovo ispoštujete onda je sa tog stanovišta ok jer kuća neće biti značajno lošija nego sad.

marko124 wrote:

... i kuca nema nikakvih problema,..
Problem je što kuća i sad takva kakva jeste ima ogromnih problema samo što ih ne vidite niti ste ih svesni. Prizemlje je problematično. Kuća sad stoji ali prvi ozviljniji zemljotres ima da je skrcka...
Za vetar se ne sekirajte nema on neki veliki uticaj u ovom slučaju. On može jedino da vam odnese lim sa krova ali kući ne može ništa. Seizmika je problem i red stubova na desnoj strani kuće u prizemlju. Njih treba ukrutiti o ojačati.

Dragule
Dragule's picture
Offline
Registrovan dana: 04/02/2018
Poruke:

Problem je što će se usled zemljotresa horizontalno pomeranje desiti u jednoj etaži tj prizemlju i posledice će biti verovatno katastrofalne . Da bi to sprečio moraš stubove ojačati tj postaviti zidove .

marko124
marko124's picture
Offline
Registrovan dana: 03/02/2018
Poruke:

Evo malo popravljenog modela, ustanovili smo da postoje jos 3 stuba, a u temelju su povezani prednji i zadnji deo.

Histerezis wrote:
Seizmika je problem i red stubova na desnoj strani kuće u prizemlju. Njih treba ukrutiti o ojačati.

Dragule wrote:
Da bi to sprečio moraš stubove ojačati tj postaviti zidove .

Pretpostavljam da mislite na mesto sa pete slike?

Ako je to, zid ne bih mogao nikako postaviti jer je tu takodje kuca, nema armaturu, samo sljaka blokovi i cigle.

Jedino sto bi moglo da se uradi je povezivanje stubova dijagonalno(kao sa slike 6), s obzirom da je taj tu deo slobodan, te bi beton mogao da se izlupa, da se temelji istemuju i spoje celicnom armaturom. U tom slucaju jedini stub koji je odvojen jeste samostojeci, ali pretpostavljam da to ne bi pravilo toliki problem s obzirom da je samostojeci i da su svi stubovi na svakom spratu spojeni.
Svaka ploca je radjena fert gredicama(+ 1x12mm), i u ploci za svaki nosecim zid od 6 do 8 10mm gvodzena armatura.

 • screenshot_20180204232642.png
 • screenshot_20180204232615.png
 • screenshot_20180204232545.png
 • screenshot_20180204232311.png
 • screenshot_20180204231818.png
 • screenshot_20180204234840.png