Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Švapska kuća

6 poruka / 0 new
Poslednja poruka
svetozar zivic
svetozar zivic's picture
Offline
Registrovan dana: 16/12/2013
Poruke:

pozdrav sim forumasima

ovako imam staru svapsku porodicnu kucu od 120 m2,koja je renovirana 90tih godina i u kojoj zivimo od tad.
zidovi kuce su od cigle debeli 50 cm,visina plafona 3,4m(bili su vislji pa su spustani),sobe velike.kuca ima i jako puno prozora npr dnevna soba od 50m2 ima 4 stara prozora 1,2x1,4,hodnik od 9m2 ima prozor 2x2m,u sobama su prozori 1,4x1,4m.
kuca ima centralno grejanje i za pola sata bude topla.ali cim se ugasi kotao,kuca se brzo ohladi.takodje imamo i kaljevu pec koja uspesno greje 80m2(ide na odzak 1x1m).
moje pitanje da li je potrebno raditi izolaciju zidova ili je dovoljno samo promeniti stolariju sa pvc ili alu.

Metodije
Metodije's picture
Offline
Registrovan dana: 27/10/2013
Poruke:

Na svakoj kući je poželjna izolacija, bez obzira što su zidovi 50cm debeli. Ipak je to puna cigla koja je slab izolator. A što se tiče stolarije , vjerovatno tu gubiš najviše toplote. Poželjno je da uradiš obje stvari, ali ništa nije jeftino pa prema mogućnostima.

grubic07
grubic07's picture
Offline
Registrovan dana: 11/12/2013
Poruke:

Neke stvaianisu baš najjasnije ? Zid 50 cm šta bi onda oni koji imaju zid samo 25-30cm .Imaš centralno grijanje ako su vam panelni radijatori oni se brzo hlade ali mi nije jasno da kaljeva peć dobro grije 80 kvadrata dali se i onda brzo ohladi prostorija. Što se prozora tiče ja ih nebi menjao nebi se nemci ponovo vraćali na drvene da oni ne valjaju mislim da prozore treba samo pregledati dali dihtuju ili ne ako ne i za to imam rešenje puno jednostavnije i jeftinije i kod mene se pokazalo dosta pouzdano ako si zainteresovan .Neznam kada je plafon spuštan dali je gore stavljena izolacija ili samo gipsane ploče ??? pozdrav

tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

Мени се некако чини да ти имаш добрану промају по тој кући ...

svetozar zivic
svetozar zivic's picture
Offline
Registrovan dana: 16/12/2013
Poruke:

Kada se lozi kaljeva pec onda je skroz druga prica,kad se zatvore vrata onda ako se poslednja vatra nalozi u 22h do ujutru bude prijatna temperatura.plafon je spustan pre 20god,i to lamperijom pa ima medju prostor koji je prazan.pa tavan(trska,blato itd).
u pola kuce su panelni radijatori a u sobama nisu.a prozori dvbokrilni dupli bez diht gume,prostor za roletne takodje nema izolaciju.nisu svapski prozori nego neki domace prozivoddnje s poetka 90tih godina valjda.

grubic07
grubic07's picture
Offline
Registrovan dana: 11/12/2013
Poruke:

Pozdrav
Panelni radijatori koje imaš oni griju samo ako je temperaturu70 -80 stepeni i brže se oladi nego kaljeva peć.Ako si ranije na starim prozorima imao roletne a sada ne pretpostavljam da je ostao otvor u kojoj jre bila roletna ako je tako onda to trebaš zatvoriti stiroporom ili ugurati staklenu vunu. Što se dihtovanja prozora ja sam to rešio ovako Kupiš nekoliko tuba silikona bezbojnig tražiš da je malo fleksibilniji onda utisneš silikon po žljebovima fiksnog dela prozora celo9m dužinom sa sve 4 strane i kada to uradiš onda isečeš trake najlona najbolj od vreće za smeće 15 centimetara nemora precizno i to staviš na silikon i zatim zatvoriš prozor i tako svako krilo i neka stoji do ujutru kad sesilikon osuši on će popuniti sve šupljine i onda samo skineš najlon skoro se i nevidi silikon dihtuje 100% nadam se da sam uspeo da objasnim pozdrav