Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Al-folija

8 poruka / 0 new
Poslednja poruka
Beshla
Beshla's picture
Offline
Registrovan dana: 02/03/2009
Poruke:

Pre mesec-dva sam na internetu nasao prezentaciju jedne nase firme koja prodaje Aluminijumske paropropusne folije koje su viseslojne i koriste se za ispod crepa i menjaju 20cm izolacije?!?! Fora je u metaliziranom sloju koji odbija toplotno zracenje. Nazalost, nisam sacuvao adresu firme, a sajt vise nikako ne mogu da nadjem. Sve sto sam nasao ovih dana su Al folije koje su paro-nepropusne i postavljaju se izmedju izolacije i gips-karton ploca. Da li je neko imao iskustva sa ovim krovnim folijama, cena i sl.?

  • folija.jpg
tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

Ako je tacno to sto je napisano da menjaju 20 cm izolacije , onda je to najobicnija prevara .

Beshla
Beshla's picture
Offline
Registrovan dana: 02/03/2009
Poruke:

Zato me i interesuju vasa misljenja. Secam se da reklamiraju da metalizirani sloj odbija preko 80% toplotnog zracenja, a samim tim se smanjuje udeo izolacije. Mozda su to neki novi materijali. Probacu da nadjem sajt. Ja sam u nekim svojim poslovima kojima se bavim koristio reflektujuce-PE folije za primeu u hortikulturi i iznad njih je bilo jako toplo.

tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

Verovatno se radi o ovakvim folijama , a kao sto sam vec rekako svaka firma koja napise tako nesto o svojoj foliji je najobicnija prevara .
Cak i kad navedu rezultate nekog ispitivanja ili su to prediktibilna testitanja ili nema referentnog sistema .
Obicno kod takvih tv reklama u jednoj sekundi se pojavi upozorenje tipa "uz redovnu upotrebu moguci su navedeni efekti "

  • folija.jpg
Beshla
Beshla's picture
Offline
Registrovan dana: 02/03/2009
Poruke:

Uber folija?

tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

Uber ili Iber ili Ober je iskvaren termin iz nemackog jezika , Pojam Über alles znaci iznad svih , inace ga koristili nacisti kao objasnjenje da je nemacka iznad svih
Über = iznad kad se prevede kao fraza

Beshla
Beshla's picture
Offline
Registrovan dana: 02/03/2009
Poruke:

Kada vec govorimo o dovodjenju kupaca u zabludu ili kakav strucnjak treba da je kupac da bi znao sta kupuje, evo specifikacije jedne folije, moglo bi se reci renomiranog proizvodjaca:
...
Materijal: Paropropusna, četvoroslojna krovna folija (paropropusna ali vodonepropusna membrana između 2 sloja PP filca, odozgo je perforirana reflektujuća površina). Primena: Paropropusna, reflektujuća krovna folija sa jednostrukim provetravanjem, slobodno viseća ako je nagib krova veći od 20°, na zadaščanu površinu ako je nagib krova veći od 15°, za povećano toplotno opterećenje.
Tehnički podaci:
Težina: 200g/m² ±5%
Sila cepanja poprečno/uzdužno: 300/240N/50mm
Sd: 0,05m
Vreme pokrivanja: 4 nedelje
Vodonepropusnost: W1
Toplotna otpornost: +90°C
Temperatura ugradnje: 0°C - + 40°C

A evo i strucnog komentara o folijama sa jednog sajta:

… Ova grupa folija proizvodi se od polietilena koji je zbog male čvrstoće dodatno armiran. Kako bi se dobila određena paropropusnost ove su folije uglavnom perforirane mehaničkim putem, ali zbog vodonepropusnosti promjer otvora ne smije biti prevelik. Zbog perforacija ove folije se ne smiju stavljati na daščane oplate jer bi na mjestima dodira sa oplatom moglo doći do prolaza vode. Isto tako mala paropropusnost (Sd > 0,5 ) zahtjeva zračni sloj za ventiliranje termoizolacije što ograničava ugradnju ovih folija i direktno na termoizolaciju. Preporuka je da se ove folije koriste kao sekundarni krov za zaštitu neuređenih (nestambenih) potkrovlja bez termoizloacije pri čemu se postavljaju direktno na rogove. Postavljanje je jednostavno i ne zahtjeva mnogo vremena.
Niska cijena ovih folija razlog je i njihove najčešće primjene, ali na žalost u svrhu za koju nisu primjerene što može rezultirati velikim štetama…
:tup

tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

Nazalost tehnicki podaci sa sajtova i iz kataloga nisu predvidjeni za krajnjeg korisnika , vec je prvenstveno namenjena za projektante i izvodjace .
Ono sto stvara najveci problem je "kopiranje lose odradjenog posla " .
Naprimer na jednom korvu je upotrebljena folija XY od proizvodjaca XX , folija je ugradjena prema preporukama i tehnickim uputstvima proizvodjaca . Na drugom krovu je ugradjena folija ZX od proizvodjaca YY i ima velikih problema . E sad na trecem krovu neko prepise resenje uzme folju ZX od prozivodjaca XX i opet je u problemu . Sta je problem folija ima mali milion kao i prozivodjaca , neke valjaju neke ne , ali se mnogo folija ugradjuje nepravilno , pa kad se sracunaju sve moguce kombinacije ima mali milion nacina da se posao odradi kako ne treba , pocevsi od loseg odabira folije pa do loseg izvodjena radova .
Malo sa zakukuljio al shvatice te poentu price