Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Ima li svrhe termoizolovati stan u zgradi i kako?

3 poruka / 0 new
Poslednja poruka
xwave
xwave's picture
Offline
Registrovan dana: 21/03/2010
Poruke:

Pozdrav ljudi,

trenutno sam u velikoj dilemi. Naime, imam stan u zgradi u koj ima samo dva stana. Jedan stan na prizemlju, jedan na spratu. Moj stan je na spratu. Stan je zidan na ciglu ipo. E sada, spolja je fasadna cigla, a da li su je kombinovali prema unutrasnjem delu sa nekom drugom ciglom, to neznam. Pretpostavljam da je u pitanju šuplja fasadna cigla. Debljina zida je otprilike 40 cm.

Najveći problem je što je stan tako orijentisan da ima jedan zid od 10 metara, koji je severni i gde je čist, brisan prostor, a koji je zid od spavaće sobe, i kuhinje. Takođe do prošle godine ispod mene je bilo stanara, ali ove zime nije bilo nikog. Do -5, -10, sve je ok. Ali ispod te temperature, hladnoća ubija noge. Shodno tome potrošeno je i 30 % više ogreva nego zimu pre toga kada je bilo stanara u njemu.

Defnitivno bih trebao termoizolovati pod, ali ideja o uklanjanju parketa i postavljanju adekvatne izolacije i njegovom vraćanju je za mene nezamisliva.

Takođe da li po vama treba izolovati zidove, da li uopšte dobio neki efekat, ako ne izolujem pod. Takođe potrebno je da napomenem, ako bih radio izolaciju od spolja, obuhvatio bih moju donju ploču, visinu zida i gornju ploču. Znači nebih mogao izolovati zabat koji se nalazi na tom severnom zidu od 10 metara, i takođe nebih izolavao zid donjeg stana. Ima li to svrhe raditi ako se ove stavke ne izoluju?

xwave
xwave's picture
Offline
Registrovan dana: 21/03/2010
Poruke:

Niko?

Rott
Rott's picture
Offline
Registrovan dana: 17/11/2012
Poruke:

Izolacija je jedina stvar u gradnji kod koje ti se vrati uloženo, koliko god da uložiš, vratiće ti se pare, a kada ti se isplati investicija imaćeš samo uštedu. Pod učestvuje sa oko 20% u gubitku toplote, a u tvom slučaju i više s obzirom da pod međuspratne tavanice nije predviđen da bude deo spoljnog termičkog omotača, a pošto je u donjem stanu temperatura kao napolju, on praktično jeste deo spoljnog omotača. 80% gubitka toplote se ipak odvija kroz plafon, zidove, prozore i vrata, tako da apsolutno ako hoćeš da se utopliš trebalo bi da izoluješ sve. Efekti su više nego očigledni, vrednost "k" tvog zida je oko k=1,5 po zakonu ne sme da bude preko k=0.4 za postojeće objekte. To se postiže sa 12cm stirpora recimo.

Potrošnja energije je k * 60 (za kilogram uglja po m2 zida po sezoni) odnosno k *90 (za kWh struje po m2 zida po sezoni), kada bi izolovao kuću u skladu sa važećim pravilnikom uštedeo bi oko 70% energije po sezoni, a sad ti vidi sam za koliko sezona bi ti se isplatila investicija.