Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

IZBOR TIPA HIDROIZOLACIONIH RADOVA U STAROJ KUĆI

2 poruka / 0 new
Poslednja poruka
_mareja
_mareja's picture
Offline
Registrovan dana: 14/05/2019
Poruke:

Pozdrav! Potrebni su mi saveti oko izbora hidroizolacionih radova.
Pre nešto manje od dve godine u jednoj prostoriji kuće je renoviran krov i sanirane se pukotine na zidu (slika 1 prikazuje proces radova). Danas se ta prostorija oseti na memlu i vidljiva je vlaga po zidovima, pa sam odlučila da se upustim u radove saniranja kapilarne vlage. Problem je što su zidovi opet počeli da pucaju (ostale slike prikazuju današnje stanje). Iz finanskijskih razloga sam odlučila da se samo vlagom pozabavim, a pukotine samo zakrpim, odnosno da se ne bavim za sada problemima sa temeljima. Plan je bio da se presecaju zidovi i ubacuje hidroizolacija, ali sam istraživnjem stekla utisak da to možda nije najpametnija opcija, baš zbog napuklih zidova. Zvala sam nekoliko majstora, koji su mi odgovorili na postavljena pitanja, ali bih više volela da čujem neke ličnije savete i iskustva pre nego što se upustim u posao.
Dakle trebaju mi odgovori na pitanja:
1. Da li zapravo postoji bolja opcija između injektiranja i presecanja zidova?
2. Da li će se desiti nešto loše usled presecanja napuklih zidova?
3. Da li treba da hidroizolujem i ploču? U sobi je laminat i on mi deluje suvo pa pretpostavljam da je i ploča suva, ali ne bih da rizikujem sa naknadnim radovima.
Ostatak kuće je noviji i on je u super stanju, samo u ovoj jednoj prostoriji postoji problem.
Takođe, dobrodošle su i preporuke za majstore u Novom Sadu, kao i okvirne cene ovakvih radova.
Prostorija je dimenzija prilbližno 4 x 4 m, a zidovi su od opeke sa završnom obradom ukupne debljine 35 cm.
Hvala unapred!

  • 56474628_643107786113754_1303399519228002304_n.jpg
  • 6.jpg
  • 7.jpg
  • 8.jpg
  • 9.jpg
tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

Injektiranje zidova spada u zaludnije poslove . Presecanje zidova je jedino pravo rešenje . Što se tiče sanacije objekta prvo bi trebalo utvrditi razloge za pucanje zidova a zatim i utvrditi koja je dubina fundiranja i kakvi su temelji . Za presecanje objekta bez ijednog problema koje inače takvi zahvati prouzrokuju je preporuka da se radi HIO metodom . Svakako da cela soba /objekat po horizontali mora imati hidroizolaciju kako ispod zidova tako i ispod podova .