Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Izolacija betonskih okapnica na kući

9 poruka / 0 new
Poslednja poruka
vladav
vladav's picture
Offline
Registrovan dana: 08/11/2010
Poruke:

Pozdrav iskusni majstori.

Izolovao sam kuću stiroporom od 10 cm do betonskih okapnica na tavanu. Sad mi se gore u ćoškovima javlja buđ. Da ću rešiti problem ako izolujem i te betonske okapnice, i da li je bolje na njih da lepim stiropor ili stirodur.
Na slici crvenom bojom je prikazan stiropor 10-tka koji je vec zalepljen. Plavom bojom prikazan je stiropor/stirodur koji bih zalepio na betonsku okapnicu.

Da li ima smisla ovo raditi i da li će to eliminisati buđ?

  • slika.gif
zemljani
zemljani's picture
Offline
Registrovan dana: 08/11/2010
Poruke:

Бућ се појавила због продуженог присуства влаге , тако да су се створили услови за живот микрорганизама, иза њих ти иди лишаји и маховине а потом дрво.
Уклањањањем влаге рјешићеш проблем, ако си се већ одлучио да то изведеш стиропором или стиродуром, ипак добро очисти и опери зид, ја би га мало и натопио полимером. Мораш обратити пажњу на спојеве између стиропора и њих посебно збринут, потом се постваља питање чиме ћеш пресвући стиропор, а да ти тај слој опет не влажи?
Пошаљи неку фотку, јасније је ће бити.
Мада мислим да би било довољно зид заштити од влаге полимерима или сликонима(Не оним за стакло!), на такав начин да не може да се покваси.

vladav
vladav's picture
Offline
Registrovan dana: 08/11/2010
Poruke:

Zemljani hvala na brzom i stručnom odgovoru, ali mislim da nisam dobro objasnio situaciju.

Uradio sam fasadu na kući (spolja) do betonske okapnice na kojoj se nalazi oluk. Okapnicu nisam posebno izolovao. U sobi zidovi nisu vlažni nego su u tom delu (sastav plafona i zida) hladni - od betona koji vuče vlagu i hladnoću. Znači buđ se pojavljuje u maloj količini kao kružići i linije na sastavu zida i plafona u zelenkastoj boji. Imam onaj Bref protiv buđi i kada je isprskam sa njim sve nestane (kako se slivao ljubičastu boju na zidu je malo izbledeo) i miran sam par meseci. Znači zimi ja tu buđ dva puta tretiram brefom i više se ne pojavljuje.
Nisam imao nameru iznutra da lepim stiropor jer mislim da to nije dobro rešenje. Takođe u kući je PVC stolarija. Vlaga u sobi nije preterana jer kada su najveće hladnoće samo u donjem delu prozora se pojavljuje kondenz, a to sam čuo da je znak optimalne vlažnosti prostorije.

Malo sam se raspitivao i rekli su mi da je kod mene problem to što te betonske okapnice (neko kaže i sims) nisu izolovane, pa sam razmišljao da na njih nalepim stiropor (spoljna strana kuće) i time sprečim beton da prenosi hladnoću u unutrašnjost sobe.

Pitanje je da li vredi truda da skinem oluk i celu okapnicu "obučem " u stiropor, da li time sprečavam hladne mostove i pojavu buđi. Molim one koji su imali baš ovakvo iskustvo da odgovore jer skidanje oluka i posao koji me čeka nije baš mali pa da ga ne radim džabe ako neće biti efekata.

arslan
arslan's picture
Offline
Registrovan dana: 15/05/2008
Poruke:

Vec si i sam dao odgovor u postu. Obavezno izolovati okapnicu. Medjutim, kod tebe je mozda dodatni problem i krov. Nije lose poloziti stiropor bar na serklaz sa unutrasnje strane. Time ces sigurno resiti trajno problem. Tretiranje hemijom nema trajni efekat.
Pozdrav.

vladav
vladav's picture
Offline
Registrovan dana: 08/11/2010
Poruke:

Ok znam da treba izolovati ali kojom varijanotom:
-stiropor 5cm/17gr
-stiropor 3cm/25gr
-stirodur 2cm
Jesam, položio sam stiropor na tavansku ploču do same horizontalne drvene grede na koju se oslanjaju rogovi od krova.
Ostalo mi je da položim još stiropor od grede do kraja okapnice znači izvan tavana.

goxi
goxi's picture
Offline
Registrovan dana: 01/06/2010
Poruke:

Ja mislim da to trebas izolovati i ako imas mogucnosti uradis sa 5cm, jer ti tvrdoca materijala tu nista ne igra a termoizolacione karakteristike izmedju stiropora i stirodura su skoro iste, tako da mislim da je 5 bolje od 2, samo da ti ne odmakne mnogo taj oluk pa da voda sa krova pada na fasadu umesto u oluk.Jos nesto, taj stiropor sto si polozio po tavanskoj ploci, ne znam tako nezasticen od toplote leti ili nekog misa, bojim se da ti to ne strada, mislim da je neka vuna bolja i trajnija varijanta, a i zbog nekih karakteristika kamene vune kao sto je kasnjenje toplotnog fluksa, mislim da je kamena vuna vece gustine bolje resenje, naravno shodno mogucnostima jer nije bas jeftina. Pozz!

vladav
vladav's picture
Offline
Registrovan dana: 08/11/2010
Poruke:

hvala Goxi za savet!
Znači ovako da uradim:
- na okapnicu donji deo lepim stiropor 5cm/17gr
- na okapnicu između betona i oluka ubacim stirodur 2cm (toliko može stati između betona i oluka a da ništa ne modifikujem)
- na gornji deo okapnice do drvene grede ubacim 5cm/17gr.
Sa ovim će biti sav beton "obučen"

Što se tiče stiropora koji sam položio po tavanu nije samo položen. Lepljen je lepkom za ploču, a preko njega sam uradio staklenu mrežicu i jednu ruku lepka čisto da ga malo zaštitim.
Miševe ne držim.
Imam u planu da uradim tj samo da poređam preko ove petice na tavanu još jedan sloj petice (neću lepiti) i preko toga da nabacim neki jeftini laminat (2 ili 3 klasa).

gasa
gasa's picture
Offline
Registrovan dana: 06/03/2009
Poruke:

vladav u potpunosti se slazem sa gore navedenom sanacijom. budja se pojavila na tim mestima bas zbog toga sto jedino tu nije imala izolacija. ja bih uradio sledece: gore i dole stiropor 5cm a iza oluka stirodur 2cm! pozdrav

vladav
vladav's picture
Offline
Registrovan dana: 08/11/2010
Poruke:

Hvala gasa!
Pozz