Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

izolacija dimnjaka

8 poruka / 0 new
Poslednja poruka
bigser
bigser's picture
Offline
Registrovan dana: 16/03/2009
Poruke:

Mali problem, a velika glavobolja. Završio sam krov, opšio dimnjak limom, postavio crep, ali vlaga ipak nekako prodre. Kad sam završio opšivku dimnjaka, mislio sam da ga obložim kamenom, koji bi prešao malo preko lima, ali mi to vremenski uslovi nisu dozvolili. Kuća je na Zlatiboru, pre par dana je pao čak i sneg, a kiša je svakodnevna. Primetio sam da postoje minimalne "rupice" između dimnjaka i opšivke, ali obzirom na količinu padavina, to je baš problem. Sve što sam našao od tih zaptivnih sredstava, nanosi se na SUVU površinu, a ja to neću imati do proleća. Postoji li neki silikon, koji može da popuni te proreze, a da može da se nanosi na vlažnu površinu, i da trpi niske temperature. I još nešto: kojim sredstvom da "premažem" one četvrtaste, dimnjačke, betonske elemente, koji su izloženi kiši i snegu, iznad krova? Predpostavljam da i oni omogućavaju prodor vlage, jer ničim nisu zaštićeni, tj. izolovani. Kiša i danas ceo dan "lije", prognoze su iste i za naredne dane, moram hitno nešto da preduzmem. Izolateri, pomagajte!

peradetlic
peradetlic's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 07/03/2009
Poruke:

limar nije dobro postavio opšivku i zato prodire voda
da je postavljena kako treba voda nebi ulazila (nebi smela)prilikom postavke opšivke za odžak ako se zadnji lim ne ukroji lepo i ne dotegne cela opšivka uz odžak onda postoji mogućnost prodiranja vode
sad ovako na neviđeno možda može da se utegne da prione uz odžak ili privremeno pur penom sve zavisi

ja sam kod mene betonske elemente na odžaku ofarbao farbom za beton (akrikolorom)dva puta dobro premazao stoji 10god.

zvukoljub
zvukoljub's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 05/09/2007
Poruke:

Waserdiht se može primenjivati i na vlažnu, tj. mokru površinu, odlično dihtuje, eleastičan , jedino ne znam kako podnosi temepraturu.Može se upotrebiti u ssm varijanti, nanosi se četkom.Za šatitu betona može na primer Isomatov Aquamat premaz za hidroizolaciju.

Без алата нема заната, a без знања ни најбољи алат неће помоћи..

bigser
bigser's picture
Offline
Registrovan dana: 16/03/2009
Poruke:

Opšivka je korektno postavljena, ali ti betonski elementi su rapavi, pa je, objektivno, nemoguće to utegnuti da bude idealno, bez tih minimalnih proreza. Ali, kada imaš kišu, kao što je juče padala (poplavljeno pola Zlatibora, Užice, Požega, pa sve do Arilja), onda i ti mali prorezi predstavljaju ogroman problem. Neko mi danas predloži da to silikoniram, pa onda da stavim Bramacovu Vaka-traku, tako što bih prekrio i deo opšivke, a da potom preko svega toga pređem hidroizolacionim cementom, Aquamatom ili Ceresit CR 65. Može li to tako? Cilj mi je da izolujem ceo dimnjak, ne samo te rupice. Valjda će ovaj problem nestati, kada dimnjak bude obložen.

energija
energija's picture
Offline
Registrovan dana: 17/10/2009
Poruke:

Silikon nije za spoljnu upotrebu.
Treba ti neki od poliuretanskih kitova, ili traka.
Potrazi Sika zaptivnu trajno elasticnu traku koja je bas namenjena toj primeni.
I druge firme prave isto ili slicno.

Mozes da potrazis i crni elasticni kit za montazu (i lepljnje, zaptivanje) bitumenske sindre.

Wasserdisch ili ekvivalent druge firme takodje odlicno zavrsava posao.
Odlicno se dopunjuje sa ter papirom, kao premaz preko njega koji ujedno lepi i zaptiva. (isprobao u praksi evo vec 4 godine perfektno zaptiva).
Potrazi Wurth zaptivni lepak na bazi poliuretana, odlicno radi taj posao.

Ima vise varijanti, zavisi sta je lokalno najlakse pronaci.

Preko tog zaptivnog sloja preporucio bih da se postavi zastitna sloj alu folije bilo u formi vece folije u komadu bilo iz trake sirine 50mm za montazu krovnih folija pa nalepljeno iz delova.

To zbog naseg vrelog leta da zastiti bilo sta crne boje na krovu od topljenja.

Ako je procep veci od par milimetara predlozio bih upotrebu staklene mrezice kao rabic sloja izmedju 2 nanosa zaptivnog kita.

bigser
bigser's picture
Offline
Registrovan dana: 16/03/2009
Poruke:

Tačno tako, ograničen sam ponudom u radnjama. Ovde drže uglavnom Henkelov program, ceresit. Ako oni imaju nešto tako, to bi mi mnogo olakšalo. Doduše, mogu da narućim, čekaću par dana, ali moram tačno da znam kako se zove taj proizvod i ko je proizvođač. Raspitao sam se za te trake. Pakovanja su od 50 metara, a meni treba 4 metra. Koštaju oko 100 eura, ali ako mora...

energija
energija's picture
Offline
Registrovan dana: 17/10/2009
Poruke:

Ako je lokacija kao sto pise Beograd, svega navedenog ima u ponudi u maltene svakoj radnji.
Na primer, Merkur ima od vise proizvodjaca na jednom mestu .

DOXAT
DOXAT's picture
Offline
Registrovan dana: 26/10/2009
Poruke:

Pokušaj ovo:

http://www.ceresit.co.yu/proizvodi-plocice/cr65.html

ili još bolje:

http://www.ceresit.co.yu/proizvodi-plocice/cl50.html