Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

izolacija oko PVC prozora i stirodur?

5 poruka / 0 new
Poslednja poruka
atanasns
atanasns's picture
Offline
Registrovan dana: 18/10/2010
Poruke:

Pre neki dan su mi promenili stare drvene prozore plasticnim (Rehau). Posto su novi profili prozora mnogo siri od starih morali su da postave metalnu cev (kutijastog cetvrtastog profila 6 cm x 4 metra) celom duzinom prozora sa unutrasnje strane zida na kojoj lezi prozor, jer bi inace vise od pola sirine profila prozora visilo u vazduhu - ne pitajte zasto, drugacije nije moglo, zgrade su takve - sa tankim i losim drvenim prozorima koji idu celom sirinom zida...

Problem je sledeci: metalna cev je ostala hladna, tj. skoro na istoj temperaturi kao da je spolja, i hladi mi sobu. Od izolacije izmedju cevi i spoljnjeg vazduha ima samo malo pur pene, a na pojedinim mestima se cak i vidi metalna cev, tamo gde purpena nije 100% pokrila (par mm, ali govori koliko je tanka pur pena). Ako ovako ostane cev ce mi poprilicno hladiti sobu.

Za sada su samo ugradeni prozori - jos nisu obradjene ivice (viri purpena okolo), i fali okapnica, cekam limara da dodje da postavi okapnicu, a sam cu odseci visak purpena sa unutrasnje strane, izgletovati, okreciti...

Da li ce pomoci ako zalijem sve purpenom ili stavim stiropora ispod okapnice + zalepim ga purpenom, kao sto se moze videti na slici u attachmentu, ili ima neko bolji predlog?

Takodje, planirao sam da sa unutrasnje strane na parapete ispod prozora i spoljne zidove zalepim 2 cm stirodura i tako povecam njihovu izolaciju. Da li je dovoljno zalepiti ih samo lepkom za stiropor i izgletovati (koju masu preporucujete) i okreciti ili je potrebno jos nesto (lepiti mrezicu i sl...)

 • prozor.jpg
 • 5.jpg
 • 4.jpg
 • 3.jpg
 • 1.jpg
 • 2.jpg
izotop
izotop's picture
Offline
Registrovan dana: 01/03/2010
Poruke:

Za sada mogu da odgovorim na jedno pitanje.

1.Ispod prozorske okapnice(banka) bilo bi dobro da postaviš stirodur,odsečen na dimenziju kao što je na skici.
Naknadno ,posle odgovora na neka moja pitanja,kazaću i kako bi bilo najbolje zalepiti taj stirodur.

Pitanja:

-Da li već postoji spoljna termoizolacija objekta?
-Postoji li neka zaštita (zaštitna traka,maska)na kontaktu zida i stolarije sa spoljne strane?Ili je sa spoljne ,na kontaktu stolarije i zida,samo pur-pen(neobradjen)?
-Da li su ugradjene roletne spolja ili nisi ni planirao da ih postavljaš?

Ako nisu ugradjene roletne ,mogu da predložim kako bi taj problem uspešno sanirao sa spoljne strane.Potrebna je druga skica sa dimenzijama profila prozora i dela zida na koji se oslanja ram stolarije spolja.
Naravno,problem se može rešiti i montiranjem izolacije iznutra.

-na pitanje u vezi postavljanja stirodura iznutra,nisam dobar sagovornik.Možda neko ko ima više iskustva odgovori!

Za improvizacije...nema garancije !!!

atanasns
atanasns's picture
Offline
Registrovan dana: 18/10/2010
Poruke:

Hvala na brzom odgovoru! Smile

Zid je sigurno izolovan, jer se radi o stambenoj zgradi. Stan je na 6. spratu, tako da dodatnu izolaciju mogu da stavim samo sa unutrasnje strane. Nije neophodna, ali sam mislio kad vec ugradjujem prozore da i to stavim, da bi bilo toplije, ali ako ce to stvoriti nove probleme - izazvati vlagu i budj, bolje da to ne radim...

Ugradjene su i roletne, unutrasnje.

Ugradjen je samo prozor, i ostavljeno je tako... sada vijam majstora za okapnice, ali je trenutno zauzet... ako ima neki majstor za okapnice ili limar u Novom Sadu moze da se javi na 062 201 210.

U prilogu saljem i nekoliko slika - da mozete videti kako je izvedeno.

 • 5.jpg
 • 4.jpg
 • 3.jpg
 • 2.jpg
 • 1.jpg
izotop
izotop's picture
Offline
Registrovan dana: 01/03/2010
Poruke:

Vrlo zahtevne pozicije i spolja i iznutra,moram da priznam.

Spolja

Iseći višak pur-pene oko čitavog rama.Postaviti ovu traku ili neku sličnu na tim mestima
http://www.vbh.co.me/l1/vbh/ME/products/greenteQ/Window_foil/foil_tape_o...

Ne znam da li u Srbiji postoji u prodaji aluminijumska dvoslojna folija..S jedne strane je alu folija a podloga je bitumenski sloj.Folija se zagreva sa strane gde je bitumen a potom lepi na stolariju i zid (pola/pola).

Podloga na koju bi oslonili izolaciju ispod okapnice je neravna(stepenasta) i treba dosta truda se ručno iseku ti komadi i postave u liniju.

Po pravilu,trebalo bi iseći te komade izolacije pod uglom koji nam zadaje ugao okapnice (slobodan pad).A sa donje strane obraditi te komade stepenasto .Vrlo zahtevno,i komplikovano sve to iseći bez rezača stiropora i postaviti sve to u istu liniju..Izolacija bi bila oslonac okapnice.

Ostaje da uzmeš stirodur od recimo 2cm.Iseći komade širine "dijagonale sobodnog pada" do spoljne ivice zida.Oboriti ivice takvog komada da naleže na stolariju(s jedne strane) i spoljnu ivicu zida s druge, pod zadatim uglom.Medjuprostor ispuniti pur-penom.Kontakt izolacije i ivice zida dodatno popuniti vodootpornim gitom.Komade izolacije medjusobno vezati gitom.Preko toga montirati okapnice.

Vertikale rama prozora takodje moraš bar da maskiraš.Preko folije koju si već posatavio na spoju rama i zida.Treba bar neka ukrasna lajsna preko toga,profil,.....

Iznutra:

Od stiropora ,različitih debljina, popuniti čitav prostor ispod prozora.Komade koji su u kontaktu sa stolarijom i cevi zalepiti gradjevinskim gitom,kao i moguće vezivanje stiropora za stiropor.Ukupna debljina bi bila linija cevi plus 5 cm izolacije

Na zid ,striropor lepiti lepkom za stiropor.

Vertikalu isto tako možeš da dovedeš u istu liniju sa izolacijom ispod prozora.Debljinu izolacije na vertikali uslovljava funnkcija prozora.

postaviti mrežicu,ugaone mrežice po vertikali, i zatim zaribati ukrasni malter za unutarnje namene(na primer 1mm)

Možeš da uradiš i podest od drveta ispod kog bi bila izolacija.

Ovo je samo predlog,očekujem da se jave i drugi.....

Za improvizacije...nema garancije !!!

goxi
goxi's picture
Offline
Registrovan dana: 01/06/2010
Poruke:

Vidjao sam da ljudi umesto okapnice zalepe keramicke plocice, dakle na stirodur debljinom lepka daju mali pad i prepuste je preko ivice zida , stim sto bi morale da budu podne jer su one valjda ne upijajuce, a ove zidne se napiju vode pa oce da ispucaju zimi. Mislim to onako ko ideja mozes i sam da uradis da necekas majstora.