Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Izolacija temelja - cokle

19 poruka / 0 new
Poslednja poruka
AccA
AccA's picture
Offline
Registrovan dana: 14/03/2009
Poruke:

Nisam uspeo naci na forumu. Nasao sam direktno pitanje u okviru jedne teme, ali ne i odgovor. Mozda i negde postoji, ali mi je jednostavno promaklo.
Dakle, u pitanju je novogradnja, temelji su odradjeni od aditiviranog betona (Sika aditivom za vodonepropusnost). Nulta ploca takodje od aditiviranog betona, koja je zatim premazana Sika hidroizolacijom u 3 sloja. Ispod zidova (svih, dakle i spoljinih i pregradnih) je odradjena klasicna hidroizolacija kondorom. Pre izrade kosuljice (na prolece ce biti odradjena) ce biti postavljen stirodur od 3cm.
E sada, pitanje je da je potrebno coklu sa spoljne termoizolovati stirodurom? Sa jedne strane nema potrebe jer ce biti termoizolacija ispo dkosuljice. Opet sa druge strane izolacije nikada nije puno. Ako se radi termoizolacija temelja/cokle, da li to odraditi nakon izrade trotoara i fakticki izolovati samo taj deo iznad trotoara, ili ipak to odraditi ranije, pa cak malo i ukopati oko objekta da deo termoizolacije bude i ispod zemlje.
Planiram da spoljne terase na spratu u potpunosti termoizolujem, gde ce stirodurom biti oblozeno celo i gornja strana terase (ispod kosuljice i zavrsnog sloja - keramika ili kamen), a sa donje strane terase ne znam da li da idem deblji stiropor ili stirodur? Ova dilema je dve, od ukupno 3, terase nisu AB, vec je u pitanju monta. Takodje, te dve terase imaju okolo upustenu gredu , pa je fakticki taj srednji deo terse uvucen 20cm. Ako me razumete o cemu govorim.

mnicic
mnicic's picture
Offline
Registrovan dana: 18/02/2009
Poruke:

I mene isto zanima termo izolacija dela temelja koji se nalazi u zemlji. AccA je otprilike postavio sva pitanja koja i mene zanimaju.
Storopor ili nesto drugo?
Samo sa strana ili i odozdo?
Sta je najbolje i kako a da se ne stvara vlaga izmedju temelja i izolatora o onda napravi jos veci problem? Da li je uopste to izvodljivo?

izotop
izotop's picture
Offline
Registrovan dana: 01/03/2010
Poruke:

Na početku treba naglasiti da je prvo neophodno uraditi spoljnu vertikalnu hidroizolaciju temelja ispod i iznad nivoa tla ( sokla). Zatim preko toga uraditi termoizolaciju stirodurom. Stiropor se ne koristi za termoizolaciju temelja i sokle ( cokle ) objekta. Izolacija cokle stirodurom se izvodi do 60 cm iznad nivoa trotoara i naravno prvo treba uraditi sve izolatorske radove a zatim postavljati trotoar.

- preporučujem montiranje duple mrežice prilikom armiranja na jedan metar visine.U zavisnosti od željene eststske varijante na cokli ( ukrasni kamen, ukrasni malter,...) , u slučaju da se ugrađuje ukrasni malter, Treba dodatno naneti hidroizolativnu glet masu preko gletovanog armirnog sloja do visine 25-30 cm iznad nivoa trotoara a tek potom naneti ukrasni malter.U principu ako će na cokli biti zub, sve ovo uraditi do tog zuba sa okapnom lajsnom. Naglasiću još jednom da vam prilikom ugradnje izolacije na kuću nisu potrebne nikakvi početni profili i slična amaterska pomogala...

Za improvizacije...nema garancije !!!

izotop
izotop's picture
Offline
Registrovan dana: 01/03/2010
Poruke:

AccA wrote:

Planiram da spoljne terase na spratu u potpunosti termoizolujem, gde ce stirodurom biti oblozeno celo i gornja strana terase (ispod kosuljice i zavrsnog sloja - keramika ili kamen), a sa donje strane terase ne znam da li da idem deblji stiropor ili stirodur?

Ploču terase odozdo možeš da izoluješ stiroporom. Ne znam kojom debljinom izolacije misliš da izoluješ objekat uopšte, ali u tom delu je dovoljno da uradiš 8 cm stiropora.Sa gornje strane terase uradi coklu na zidu od stirodura na 15-20 cm visine.

Za improvizacije...nema garancije !!!

sashaaa
sashaaa's picture
Offline
Registrovan dana: 23/08/2018
Poruke:

Procitao sve i dalje nisam siguran sta i kako...

Ovo j trenutna situacija, renoviranje u toku i planiram da postojecu termoizolaciju predjem sa mrezicom, lepkom i navucem nov bavalit posto trenutno ima ostecenja na sve strane...

Muci me ovaj temelj na slici, kao krajnji rezultat zelim kulirplast ali je pitanje sta je bolja/jeftinija varijanta;

- neka vrsta maltera illi

- stirodur

Trenutno nema pesacke staze oko kuce, stari beton polupan i idu betonske kocke.

  • untitled12.jpg
izotop
izotop's picture
Offline
Registrovan dana: 01/03/2010
Poruke:

sashaaa wrote:
Procitao sve i dalje nisam siguran sta i kako...

ali je pitanje sta je bolja/jeftinija varijanta;

- neka vrsta maltera illi

- stirodur

------------------

Odgovor jedino možeš dobiti kada se izjasniš da li želiš hidro / termo izolaciju temelja i sokle ,ili samo hoćeš to da "zamažeš" . Šta je jeftino a šta skupo ? To je rastegljiva kategorija zbog učinka i svrhe .
U svakom slučaju,ne može "malter" hidro / termo izolavati temelj i soklu, odnosno zameniti hidroizolaciju i stirodur !

Čizma glavu čuva a kulir je šminka čitavog posla..... razmisli malo...

Za improvizacije...nema garancije !!!

sashaaa
sashaaa's picture
Offline
Registrovan dana: 23/08/2018
Poruke:

Krajnji cilj mi je kulirplast temelju i zbog toga moram prethodno taj deo da poravnam pa racunam ako radim sa stirodurom mozda dobijem i na termo izolciji...

Evo jedna brzinska skica.... brine me taj zaokruzen deo, ako lepim stirodur i taj deo ostaje ispoz zemlje/staza bojim se da cu imati problem sa vlagom koja bi se eventualno pojavila izmedju temelja i stirodura i tamo bila zarobljena tj izbijala meni u kucu...

Kuca je gradjena pre nekih 20 godina i do sada nije bilo problema sa vlagom, ovo radim samo zbog estetike ali nisam siguran za ovo sto mi majtori predlazu...

Ono o cemu sada razmisljam je da pre nego sto lijem nove staze i podignem nivo zemlje u dvoristu ( nivelacija ) uradim ovo kao sa slike ali da zaokruzen deo premazem sa Sika Waterproof 109.

" Posebno predviđen za hidroizolaciju i zaštitu temelja, podzemnih ili delimično ukopanih zidova itd "

Jos jedna opcija je i malterisanje tog dela ali pitanje je sa kakvim malterom/dodatkom i kako to izvesti a da ''ne povezem'' taj malter sa delom zida iznad postojece hidroizolacije...

  • 112.png
izotop
izotop's picture
Offline
Registrovan dana: 01/03/2010
Poruke:

Hoćeš li ti da termo / hidro izoluješ temelj ( kao što bi trebalo ) ili nećeš ? Nema tu puno filozofije. Kulirplast nije hidroizolacija niti termoizolacija, jer da jeste niko ne bi radio hidro/ termoizolaciju drugim materjalima....niti bilo koji malter ima tu svrhu osim "zamazivanja" kao što napisah ranije.

Ostaje pitanje...a pitaj Siku...kojim lepkom bi lepio stirodur preko njihove hidroizolacije ispod nivoa tla i zoni sokle!! U tome je "caka". Taj lepak za stirodur preko niihove hidroizolacije,mora biti vodoodbojan a ne vlagootporan ...za vododbojne podloge (hidroizolaciju). Mora da se zatvori krug i sve ispod nivoa trotoara i sokle bude "čizma sa termo čarapom" Smile

Za improvizacije...nema garancije !!!

sashaaa
sashaaa's picture
Offline
Registrovan dana: 23/08/2018
Poruke:

Hocu da uradim hidroizolaciju pre postavljanja stirodura. Skupo/jeftino sada i nije neka glavobolja na sve ostale troskove, jedini problem je vreme... pomorac sam i idem uskoro pa me nema do sledece gradjevinske sezone manje vise i pokusavam da uradim sto vise u ovom kratkom periodu. Sta bi bila najbrza opcija za hidroizolaciju a da preko toga mogu odmah da lepim stirodur i zavrsavam?

izotop
izotop's picture
Offline
Registrovan dana: 01/03/2010
Poruke:

Ostavljam otvoreno pitanje dok se ne javi @tenzor. Treba nam pomoć prijatelja Smile Temelji i hidroizolacije su njegov fah između ostalog.. Radim u romingu ( kao i ti ) , i dosta puta mi je problem da nekome dam savet do kraja samo zbog palete dostupnih materjala na tržištu Srbije,a meni to nije jača strana...Strpi se malko...postoji neko rešenje

Za improvizacije...nema garancije !!!

izotop
izotop's picture
Offline
Registrovan dana: 01/03/2010
Poruke:

@sashaa

pročitaj ovu temu da bi malo ušao u tematiku i problematiku

http://www.samsvojmajstor.com/portal/forums/gradjevinarstvo/izolacije/sa...

Za improvizacije...nema garancije !!!

tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

Koliko vidim taj temeljni zid, sokla/cokla je premazan nečim i ima rebra ? Što se tiče premazivanja delova betona kojima je potrebna hidroizolcaija , ona se radi na čist i otprašen beton , bez boje i delova koji otpadaju . Generalno rečeno prvi izbor bi bio recimo Dramin-ov penetrat , pa Sika Monoseal 101 . Uz upotrebu prajmera , obzirom na temperature potrebna je i nega nanetih slojeva tj premaza . O lepkovima pa to je luda kuća ...Smile

som16
som16's picture
Offline
Registrovan dana: 20/02/2015
Poruke:

sashaaa,
prvo mi se vidi, da imaš stepenice izrađene direktno na temelju in zidu. Ti ti bo uvjek vlaga došla do unutrašnjosti. To je potrebno prvo posanirati/izpraviti.

Sa slike se ne vidi gdje imaš izrađeno horizontalnu hidroizolacijeo odnosno dali je sploh izrađena; između temelja betona i cigle.

Tvoje cigle bi , predlažem, obradio sa cementnom-apnenom žbukom , zagladio . Kad se posuši, napraviš premaz od bitumna ( http://www.fragmat.si/si/gradbeni-program/izdelki/hidroizolacija/bitumen...) ili ( http://www.fragmat.si/si/gradbeni-program/izdelki/hidroizolacija/bitumen...) ili ( https://www.weber-terranova.si/vodotesne-resitve/polimerne-cementne-hidr...). -->Slika u prolozi. Ove zadnje , su več hidroizolacije, umesto bitumenskih trakova. ( http://www.ceresit.co.rs/sr/proizvodi/proizvodi-za-hidroizolaciju/hidroi...)
Kada se to osuši , onda ugradiš XPS. Obradiš ga sa lepilom/mrežicu/lepilo.

Napomena, da budeš natančan kod radove je na stiku između staroga dijela fasade i novoga dijela ( colke). Stikove potpuno zatijesniti-obraditi.

  • cokl-1-w800.jpg

LP 

izotop
izotop's picture
Offline
Registrovan dana: 01/03/2010
Poruke:

som16 wrote:

Kada se to osuši , onda ugradiš XPS. Obradiš ga sa lepilom/mrežicu/lepilo.

.

Kaži mi kojim lepkovima vi u Sloveniji lepite XPS preko hidroizolacije (cementna / bitumenska / ...) na temelju /sokli ?

Za improvizacije...nema garancije !!!

som16
som16's picture
Offline
Registrovan dana: 20/02/2015
Poruke:

izotop,
jedna je od Illbrucka; PU 020. Je bolj draga od ostalih.
Termfiks - od Fragmata ( u prolozi)
TKK Srpenica ( http://www.tkk.si/si/izdelki/izdelki-glede-na-lastnosti/montiramo-in-tes...)
Od Webra, je bila kombinacija bitumenske paste i PU pijene. ( slika u prilozi)
Od Ben Braven pa ovu ( http://www.ferk.si/pu-pene-in-lepila/56-thermo-kleber-lepilna-pena.html)
Verjetno jih ima još kakve firme; ove smo upotrebljavali.

sashaaa, hidroizolacija po hladnom postupku ugradnje --> 3.) slika u prilozi.

  • cokl-3-w800.jpg
  • izvedba_h-_izolacije-1-w800.jpg

LP 

izotop
izotop's picture
Offline
Registrovan dana: 01/03/2010
Poruke:

@som16

Nije mi jasna ova kombinacija 2k bitumenske mase i PU . Pogotovu jer je nanosite ovako tačkasto. Pa upravo u tom delu lepak mora biti nanesen u prsten po ploči ,da pravi zatvorene komore u kontaktu za zidom, da kapilarna vlaga ili neka voda ne bi mogla da se penje uvis. Ili da se 2K bitumenska masa nanese nazubljenim gleterom (10mm zub) po celoj površini ploče upravo iz istih razloga.

p.s: Verujem da ste kombinovalli 2K bitumen masu i PU samo zbog uštede na potrošnji bitumenske mase ....zar ne ?

Ovde treba naglasiti zbof članova foruma da te PUR pene koje ste vi koristili, nisu iste kao ove koje se prodaju u Srbiji .

Za improvizacije...nema garancije !!!

tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

I za mene je novost ov tkk pena za bitumene , no uvek se nešto nauči za Srbiju ovde ima korisnih informacija http://www.tkk.si/sr/kontakt

izotop
izotop's picture
Offline
Registrovan dana: 01/03/2010
Poruke:

Zbog svega ovoga što piše u tehničkom listu , jer sličnih proizvoda ima i od drugih proizvođača, u Švajcarskoj se ovakve pene ne koriste za montiranje ploča XPS ispod nivoa tla . U ovom slučaju na bitumenske podloge.....Treba pažljivo pročitati sve....Ima tu još nekih momenata koji nisu ni spomenuti...

http://www.tkk.si/sr/files/default/SRB-novo-julij_2013/Tekapur/novi/teka...

Za improvizacije...nema garancije !!!

izotop
izotop's picture
Offline
Registrovan dana: 01/03/2010
Poruke:

Za Illbruck 020 preporučujem da se pročita tehnički list takođe

Na desnoj strani je opcija "downloads" za tehnički list

https://www.illbruck.com/de_DE/produkte/produktfinder/product/pu020-daem...

Za improvizacije...nema garancije !!!