Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

izolacija unutrašnjosti podrumske prostorije

6 poruka / 0 new
Poslednja poruka
milo80
milo80's picture
Offline
Registrovan dana: 11/09/2010
Poruke:

Pozdrav svima, krećem u rekonstrukciju jedne podrumske prostorije u kući u sobu u kojoj će se provoditi dosta vremena i zanima me neki savet u vezi izolacije.
Soba je trenutno beton i ništa drugo, spolja je izolovana ili su sobe od komšija (u pitanju su kuće u nizu), nema nikakve vlage samo se oseća ustajalost jer je prostorija bila zatvorena godinama, nema vlage ni drugde u kući pa zaključujem da je spoljna izolacija urađena kako treba.
Plan je da se izoluje, malteriše i farba na dugotrajan način.
Pod je trenutno samo tanji sloj betona, pa bitumen, па zdrava zemlja, i tu treba verovatno najbolje izolovati.

Zamislio sam da to uradim tako što ću na beton po celoj sobi staviti sloj nekakvog zaštitnog premaza, pa bitumen trake, pa na pod ide košuljica i parket a na zidove malter. Da li je ovo ok? Verovatno nije baš pa zato pitam ovde Smile Majstori će raditi malterisanje i košuljicu, ostalo mogu valjda sam.

Zakačio sam i sliku, temelji su u ovoj sobi i ostaće kako već jesu, na njima će se staviti police kao biblioteka.

Zahvaljujem na svakom savetu i pomoći!

  • p1050599.jpg
milo80
milo80's picture
Offline
Registrovan dana: 11/09/2010
Poruke:

Sam sebi da odgovorim ako nekome bude trebalo isto ili slično, za pod sam našao ovo http://www.azma.rs/pod_garaze.php ili ovo drugo što sam našao u jednoj poruci na ovom forumu i malo preradio za svoje potrebe:

6 - Zavrsna podna obloga (parket)
5 - Kosuljica - cementni estrih 2-3 cm
4 - Stirodur 3 cm
3 - Ceresit CL51 - hidroizolacioni premaz u 2 sloja
2 - Ceresit CT17 - prajmer, sredstvo za utvrdjivanje podloge
1 - beton

Za zidove još uvek ne znam šta da radim, videću da li imaju neki savet u radnjama kad budem kupovao materijal za pod.

Peđa
Peđa's picture
Offline
Registrovan dana: 20/02/2009
Poruke:

Najbitnije od svega je da je sve suvo. Pošto je, kako kažeš, prostorijama zatvorena godinama, onda možemo zaključiti da je nakon mnogo godina sve i dalje suvo, što se, realno može očekivati i narednih mnogo godina.

Pod si lepo odradio. I hidro i termo izolacija. To je to, ne vidim šta bi tu moglo bolje.

Što se zidova tiče iskreno preporučujem neku tehniku suvog malterisanja, tj. postvljanja gips-kartonskih ploča. Bilo direktno na zid, bilo na prethodno postavljenu metalnu konstrukciju, uz primenu termoizolacinoh materijla. Ovo je mnogo brže, lepše i "čistije". Malterisanje većih površina zidova u podrumu može da se pretvori u noćnu moru. Kako za radnike tako i prema vremenu koje će biti potrebno da se sve potpuno osuši. Pretraži teme na podforumu "Sistemi suve gradnje" mnogo smo pisali o tome.

Koliko vidim prostorija je nepravilnog oblika. Koja će joj namena biti ? Koliko je velika ?

emcanke
emcanke's picture
Offline
Registrovan dana: 02/11/2008
Poruke:

Ja bih zidove iznutra oblozijo stiroporom pa jos jedan uski zid od cigle tako da dobijes sendvic zid, da ti beton ostane spoljni zid. Ovaj unutrasnji zid moze biti 12.5, 10 ili 8sm. zavisi sa cime zidas samo namoj betonskim blokovima.

goxi
goxi's picture
Offline
Registrovan dana: 01/06/2010
Poruke:

Mozda da zalepis stirodur 2cm pa na to isto zalepis vodootporne gips table, mislim da to ide prilicno brzo za razliku od malterisanja koje treba dugo da se susi

milo80
milo80's picture
Offline
Registrovan dana: 11/09/2010
Poruke:

Hvala svima na odgovorima i predlozima!

Razmišljao sam i o suvom malterisanju a sad ću i malo opširnije da pogledam tu opciju.
Soba će biti za zabavu... TV, kućni bioskop, igrice, bar sa pićem... praviće se otvor za PVC prozor 100x80 ka terasi za dnevnu svetlost i ventilaciju.

Soba je 340x360 ali zbog ovih temelja sa fotke (ja ih zovem stepenice za džinove) je patos samo 260x280. visina sobe je 250, a visina "stepenica" 105. Visina će se smanjiti posle pravljenja patosa.
Plan je da te "stepenice za džinove" budu skroz pokrivene drvetom pa da budu kao neki sto koji se prostire po celoj sobi.

Biće potrebno i provlačiti struju za utikače i luster. Mislim da suvo malterisanje ovo znatno olakšava?

Drugo pitanje je ako budem radio suvo malterisanje šta da radim sa ovim delom sobe koji hoću da pokrijem drvetom, da li malter pa drvo ili samo neka izolacija pa drvo direktno na istu?