Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Sprečavanje prodiranja vode u podrumski prostor - stara gradnja

7 poruka / 0 new
Poslednja poruka
zaporozac
zaporozac's picture
Offline
Registrovan dana: 18/02/2018
Poruke:

Poštovani,
Pre svega da Vas sve pozdravim.
Problem je sledeće prirode. Stambena zgrada na IV sprata koja poseduje podrumske prostorije ( -1) i vešernicu (-2 ) koja nikada nije zaživela. Posle 40 godina uspeli smo da ispumpamo vodu iz -2, postavimo pumpu u revizioni otvor i relativno brzo se prostorija krenula sušiti ( vode je bilo do jedno 2 metra i tada bi stala da dotiče - nivo je bio manje više isti ). Posle postavljanja pumpe i pristupa samom prostoru ( nemojte me pitati što se ništa nije radilo 40 godina...zgrada nikada tehnički nije primljena - sada je došlo do smene generacija a sve u skladu sa novim zakonom o stanovanju te silni penzioneri na sebe ne žele prihvatiti odgovornost itd. ). Elem, po postavljanju pumpe izgleda da se voda nije pojavljivala kao uticaj podzemne ( posle samo mesec dana pod je gotovo suv) već procurna voda ( valjda se tako kaže ) - vidljiva su mesta odakle se iz zidova voda sliva. Intezitet slivanja zavisi od kiše - i to smo utvrdili. Pitanje je prosto a rešenje komplikovano.
Da li bi to procurivanje mogli rešiti jeftino ( kada to kažem to i mislim ) sa nekim premazom iznutra - opcija skupljih radova je nemoguća ( sakupiti po 500 dinara mesečno od 16 stanova se ispostavilo kao nemoguća misija ). Ima nas par entuzijasta koji bi se latili malo posla ( imamo pomalo iskustva u građevini...popijemo ladno pivo itd Smile ). Prelistao sam forum poprilično i naišao na post gde se spominje "isomat aq" u par premaza.
Naravno - da spomenem da smo se kao stambena zajednica obratili gotovo svim komunalnim službama jer sumnjamo da to procurivanje dolazi od ulične kišne kanalizacije koja verovatno nikada nije zaživela - očistili prvu reviziju kišne kanalizacije zgrade koja je po zakonu naša ( drugu smo imali volju da očistimo ali je to bez upotrebe mehanizacije nemoguće ) - odgovora nema i ko zna kada će biti.
Znači - možemo li to procurivanje sanirati premazom iznutra i kojim?

PS. čim ugrabim adekvatno osvetljenje raspoložen sam i slikati problem

tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

Biću brutalno iskren
Takvi zahvati su po pravili toliko komplikovani i skupi da bar 40 % profesionalaca doživi totalni fijasko . Obzirom na cenu materijala za takve radove , možda bi najpametnije bilo da angažaujete nekoga ko bi se bavio tj pronašao uzrok tog naliavanja podruma

zaporozac
zaporozac's picture
Offline
Registrovan dana: 18/02/2018
Poruke:

Hvala na brutalnom i brzom odgovoru, i ja bi brutalno srušio celu zgradu i podigao novu ali neće da može Smile Budalasto je bilo pri samoj izgradnji planirati sušionicu u -2 ali je valjda tih 70-tih to tako u komunizmu bila ideja.
Ne radi se o nalivanju da curi ko iz brane - piša, već o slivanju. Pristup spolja je gotovo nemoguć jer se radi o zgradi koja je delom na stubovima a delom na temelju. Obzirom da su zidovi prostorije gotovo suvi kao i pod dolazimo u dva tri kritična mesta koja bi trebalo zapušiti. Takođe, sama voda koja je tu obitavala 40 godina nije značajnije menjala visinu - znači da je pritisak činio svoje te je ona u svom nadolasku odlazila negde drugde zar ne? Vredi li se poigrati sa spomenutim materijalom pa nek ide život ( dva metra vode nam ne gine ), ili ići na opciju bušenja i sipanja nečega u zid?

zvukoljub
zvukoljub's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 05/09/2007
Poruke:

Ја бих консултовао стручњаке из фирме ДРАМИН, можда ће вам предложити неко прихватљиво решење за ваш проблем.

Без алата нема заната, a без знања ни најбољи алат неће помоћи..

zaporozac
zaporozac's picture
Offline
Registrovan dana: 18/02/2018
Poruke:

Au brate zvukoljube - znam ja da postoji 101 kuća koja se može konsultovati i tražiti predračun radova. Ono što je tebi a verovatno i resto ekipi teško za shvatiti je da je magija u zgradi skupiti po 500 dinara mesečno po stanu, da je trebalo 40 godina da ubedimo stanare da kupimo nove sandučiće za poštu uz obavezno pitanje a gde su stari? Pa posle 40 godina smo ispumpali vodu brate mili... Pitanje je bilo - vredi li pokušati malati po principu SSM - bar da probamo - i šta da malamo? Sve mimo toga je ćorava rabota. Otuda i moja želja da ovde potražim rešenje - da nešto probamo pa ako ne ide - ne ide...dok se ne srušimo - bar smo probali. Zgrada i stanari su takvi ( verujem da većina ljudi živi u sličnima ) da je revolucija kupiti sijalicu i zameniti je u ulazu ispred sopstvenih vrata, da je normalno da ideš spolja i obrišeš noge o komšijin otirač, da poneseš smeće od kuće i baciš ga u zajedničku kantu u ulazu. Nije bilo tako do neke 90-te a onda se sve okrenulo no to nije tema posta...

zvukoljub
zvukoljub's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 05/09/2007
Poruke:

То није фирма која изводи радове на санацији влаге него производи средства за санацију влаге. Ем је домаћа фирма ем има добре производе које сам користио за неке послове, зато сам вас упутио, а ако вам не одговара мој савет заборавите.

Без алата нема заната, a без знања ни најбољи алат неће помоћи..

zaporozac
zaporozac's picture
Offline
Registrovan dana: 18/02/2018
Poruke:

Kapiram - pogledao sam sajt i fascinantan je. Samo nema cene za išta po kg ( znam, to ide od slučaja do slučaja kada se sagleda situacija ). Pitanje je od postojećih sredstava koja su u prodaji i konvekcionalna - šta malati? Smile