Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Da li da kupim pištolj za farbanje?

42 poruka / 0 new
Poslednja poruka
spremoneb
spremoneb's picture
Offline
Registrovan dana: 12/06/2009
Poruke:

Ćao svima,
Imam jednu dilemu: da li da kupim kompresor ili onaj mali električni pištolj za farbanje. Kompresor košta najjeftiniji oko 100€ a el. pištolj oko 20. E sad nije problem u novcu, nego sam negde čuo da taj mali električni pištolj nije baš neka investicija, mada sam negde video da ljudi rade i sa tim. Opet sa druge strane kompresor mi baš i ne treba za neku raznovrsnu upotrebu, koristio bih ga uglavnom za farbanje (i da napumpam gume ponekad). Interesuje me da li ima suštinske razlike između rada sa pištoljem i rada sa kompresorom, da li tu ima veze kolika je snaga/ protok/ pritisak, i šta je uopšte važno kod farbanja kompresorom?
A vidim ovde na forumu da se ne preporučuje farbanje kompresorom, nego se favorizuje četka. Navodno treba iskustvo za kompresor, ali ja sam spreman da učim.
Uh, mislim da sam sad upravo odgovorio sam sebi na dilemu i da će ipak da padne kompresor, ali bez obzira voleo bih da čujem nečija iskustva sa el. pištoljem.

Pozdrav

  • kompresor.jpeg
  • pistolj za farbanje.jpeg
sacfranja
sacfranja's picture
Offline
Registrovan dana: 22/07/2009
Poruke:

Pozdrav g. Spremoneb.
Prvo pitanje / Šta bi ste vi farbali ?
- Farbanje u enterijeru i ekterijeru zidova
- Farbanje stolarije
U radovima gde se koristi pištolj i farbanje sa pištoljem u enterijeru ieksterijeru a površine su zidovi ne koristi se pištolj tipa koji ste vi naznačili več turbinski ventilator/kompresor sa pripadajučim pištoljem
U radovima gde se obradjuje stolarija a koristi se pištolj za farbanje / možete u hobi tehnici koristiti i gore navedeni pištolj ali Ne očekujte visoke rezultate.
Što se tiče kompresora za neki ozbilniji rad i u obi i u profi primeni to bi izgledalo ovako:
*Najbitnije pri radu sa pištoljem koga opslužuje kompresor je da uvek imate dovoljnu količinu vazduha u radu ( pritisci pri farbanju se kreću od 1.5 do 3.7 bara) Količina komprimovanog vazduha je u direktnoj sprezi sa zapreminom / kapacitetom bureta.
*Snaga kompresora ( snaga motora) je glavni uslov za pokretanje Glave kompresora koja komprimuje vazduh
*Glava kompresora ( jedinica koja komprimuje vazduh) je onoliko kvalitetna koliko može u jedinici vremena ( min.) da sabije odredjenu količinu vazduha na odredjeni pritisak.
*Ukoliko kupite kompresor odredjene snage i pritiska recimo 1.2 Kw, 8 bara i 5o l. moći ćete da ga koristite u hobi svrhe
*Jedna od najbitnijih stavki jeste pištolj koji vi imate.Pištolj i njegov kvalitet odredjuju tip kompresora koji morate da imate za normalan rad.Protok vazduha kroz pištolj i kvalitet lepeze daju kvalitet izrade.Uprošćeno recimo da imate pištolj koji ima veličinu dizne 1.7 i potreban protok vazduha od 350 lit. u min. zahtevaju kompresor koji ostvaruje protok od 420 litara u min. , da bi ste vi bez prekida mogli da odradite započeti posao u kontinuitetu.
Gore navedeni pištolj koristite samo za hobi varijante a vek trajanja mu je jako mali i morate napraviti tačnu gustinu smeše koju stavljate u njega inače od posla ništa.
Nadam se da sam vam malo pomogao ILI bar zbunio
poz.

Detinjstvo je lepo - Drugari, igra, zabava a za nas tu su BOJE I MAŠTA.

spremoneb
spremoneb's picture
Offline
Registrovan dana: 12/06/2009
Poruke:

Sacfranja najlepše hvala na drugarskom odgovoru.
Ja sam hobi majstor- samouki amater, što znači da mnogo volim alate i rad sa njima, ali se ne bavim time za novac. Svačega se prihvatam i uglavnom uspešno uradim posao, nekad lakše, a nekad sa mnogo muke. Tako je i sa farbanjem. Ono što sigurno znam je da neću farbati zidove. Volim rad sa drvetom i ponekad ću da farbam neke klupice, stočiće, police i ormariće od medijapana itd. Takođe planiram da farbam neke metalne ljuljaške, stolice, ogradu itd. Treba i da se bajcuje drveni zid od vikendice, i neka drvena nadstrešnica. Za sve to sam hteo da koristim kompresor.
Znači ja bih krenuo od toga da vidim kakvih pištolja ima na tržištu, pa tek posle toga da tražim kompresor, jer ustvari pištolj određuje vrstu kompresora, jel tako? Mislim kad budem znao kakvih pištolja ima, i koji protok im je potreban, onda ću znati i kakav kompresor mi odgovara.
Malo ću da se raspitam pa ću da javim šta sam našao.
Pozdrav

pace24
pace24's picture
Offline
Registrovan dana: 07/11/2009
Poruke:

Ja sam hobi farbar i za farbanje koristim kompresor koji je radjen u ssm varijanti!
Izuzetno sam zadovoljan
pozzzzzzzzzz

sacfranja
sacfranja's picture
Offline
Registrovan dana: 22/07/2009
Poruke:

Poštovanje gospodinu spremoneb a takodje i g. pace24
S obzirom da se za sad ovim poslom farbanja nameravate baviti kao hobi varijantom pištolji srednje klase će biti sasvim a ako ne i više nego dobri.
Njihova potrošnja vazduha je oko 250 l. u min.
Hteo sam da kažem a izostavio sam (da je prporcialno pištolju i njegovoj potrošnji vazduha potrebno uskladiti kompresor- i ostajem pri tom mišljenju ) jer sam mislio da ćete farbati nešto u kontinuitetu npr auto ili sl. gde prekidanja u farbanju celine nebi trebalo da bude. Znači ukoliko ćete farbati nešto što je manjih površina a i dozvoljava prekide i nastavljanja (sečenja) mošete izabrati i neki jeftiniji hobi kompresor.
Moja jedina preporuka šta god farbali za siguran uspeh - ispoštujte kompletnu proceduru pripreme i farbanja
Pozdrav i srečno u radu

Detinjstvo je lepo - Drugari, igra, zabava a za nas tu su BOJE I MAŠTA.

pace24
pace24's picture
Offline
Registrovan dana: 07/11/2009
Poruke:

Hval!!!!!!!!!!
pozzzzzzzzzzzzzzz

mikkky
mikkky's picture
Offline
Registrovan dana: 22/12/2007
Poruke:

onda kupi kompresor i pistolj, jer ti kompresor moze sluziti i za druge stvari a ne samo za farbanje, mozes kupiti razni alat na vazduh, slajfericu, heftalicu, busilicu, brusilicu...

triput meri kad odsečeš

pace24
pace24's picture
Offline
Registrovan dana: 07/11/2009
Poruke:

Po meni sa kopresorom dobija veliki broj alata, odvijaci i ovi ostali sto je nabrojao mikkky!!!!
Ja sve to koristim i prezadovoljan sam!!!!!
pozzzzzzzzzzzzzzz

ciro
ciro's picture
Offline
Registrovan dana: 24/07/2008
Poruke:

sacfranja vam lepo objasnjava da pistolj,slajfarica ,odvijaci i drugo sto ste nabrojali morate uskladiti sa kompresorom,a vi samo kupi pa kupi.A sta ako ti alati koriste vise zraka nego sto kompresor moze da obezbedi.Sta ces onda odvijati,slajfati,brusiti ili sto je jos gore lakirati.Ovo sto spremoneb gore navodi da bih lakirao nisu neke velike povrsine ali ako su ne monitirane.Svako gubljenja zraka predstavlja problem,kako za hobistu tako i za profesionalca.

Behr
Behr's picture
Offline
Registrovan dana: 08/11/2009
Poruke:

Moje postovanje svima. Pokusacu da se ukljucim na nacin iz iskustva. Sacfranja se potrudio da na jedan veoma strucan nacin objasni ono sto na kraju treba svakom farbaru koji zeli dobar finis na predmetu koji farba.
Spremoneb je hoby-majstor sa izrazenom zeljom za vrhunskim fiinisima, ali na zalost takvi finisi se ne postizu sa jeftinim alatima.
G. Spremoneb, u nanosnju bilo kojeg sloja (osnovnog ili zavrsnog) kako na drvetu tako i na metalu potrebno je obezbediti ravnomeran pritisak na pistolju kako na startu, tako i u toku samog sprejanja, a onda i na zavrsetku. Alati koje ste vi naveli, obavezuju vas da, kada farbate, pritisnete okidac na pistolju u prazno, polako prelazite preko predmeta koji sprejate, a onda opet u prazan prostor i skidate prst sa okidaca pistolja zbog toga sto na startu i zavrsetku ne mozete postici jednak pritisak kao u toku samog sprejanja. U protivnom ce doci do debljeg sloja tamo gde startujete i tamo gde zavrsavate spraying potez. U nasem poslu ima mnogo resenja da bi se to izbeglo. Jedno je od njih HVLP (High Volume, Low Pressure - Velika zapremina, mali pritisak) turbine ili HVLP sistemi koji obezbedjuju sve ono o cemu govorimo Sacfranja i ja. Ako vas dodatno interesuje koje sam HVLP koristio ili ako trebate neki savet onda samo kazite.

MarkoEnter
MarkoEnter's picture
Offline
Registrovan dana: 05/03/2009
Poruke:

Ako si amater farbaj dobrom rolnicom , ja sam prefarbao brdo konstrukcija sa rolnicom i to izgleda maltene kao kompresorom, jednom sam video kako je covek farbo kola rolnicom , kada sam video nisam mogao da verujem kako je dobro ispalo, samo treba malo da se potrudis

pozdrav
Marko

Behr
Behr's picture
Offline
Registrovan dana: 08/11/2009
Poruke:

MarkoEnter wrote:
Ako si amater farbaj dobrom rolnicom , ja sam prefarbao brdo konstrukcija sa rolnicom i to izgleda maltene kao kompresorom, jednom sam video kako je covek farbo kola rolnicom , kada sam video nisam mogao da verujem kako je dobro ispalo, samo treba malo da se potrudis

pozdrav
Marko
Meni je zao sto moram da kazem da ovako nesto moze da kaze samo neko ko nikada nije video kvalitetan finis. Bilo kakav spray ce dati lepsi finis (sto ne znaci i kvalitetniji) od bilo kakve role iliti strpljenja. I nije isto farbai konstrukciju i, recimo, ferarija. Opet kazem, zao mije, ali jednostavno ovakvi komentari dezavuisu sve dosad receno vezano za ovu temu.

spremoneb
spremoneb's picture
Offline
Registrovan dana: 12/06/2009
Poruke:

Ima jedan odličan citat: "It takes a lot of effort for things to look effortless.", bolje zvuči na engleskom. U prevodu: "Potrebno je mnogo truda da bi stvari izgledale lako". Ovo posebno važi za farbanje. Ko god kaže da je farbanje lako taj ne spominje koliko je frustracije i neuspeha potrebno da se do te faze dođe. Nekome više, nekome manje ali niko nije iz prve uzeo i lepo ofarbao nešto.
Baš se lepo razradila rasprava.
Hteo sam samo da ubacim podatke od onog kompresora koji sam stavio kao primer.
"- Napon: 230 V - 50 Hz - Snaga: 1500 W - Zapremina rezervoara: 24 l - Usisni kapacitet: 206 L/min - Max pritisak: 8 bar - Broj obrtaja: 2850 /min".
To je najjeftiniji model i verovatno je namenjen amaterima tj. meni. E sad uzimajući u obzir ove parametre da li bi neko uložio novac u ovo? Ili uz neku doplatu može da se uzme kvalitetniji?

spremoneb
spremoneb's picture
Offline
Registrovan dana: 12/06/2009
Poruke:

Behr wrote:
Alati koje ste vi naveli, obavezuju vas da, kada farbate, pritisnete okidac na pistolju u prazno, polako prelazite preko predmeta koji sprejate, a onda opet u prazan prostor i skidate prst sa okidaca pistolja zbog toga sto na startu i zavrsetku ne mozete postici jednak pritisak kao u toku samog sprejanja.

Ja sam ranije koristio airbrush, i poznata mi je ta tehnika da se počne sa mlazom u prazno, pa da se pređe i da se opet prekine u prazno.
Pitanje: da li je tu tehniku moguće ostvariti sa ovakvim kompresorom? Ja jedino mogu da pretpostavim da bi problem bio kad se potroši pritisak iz boce, onda moram da sačekam da ponovo kompresor nabije.

mikkky
mikkky's picture
Offline
Registrovan dana: 22/12/2007
Poruke:

za amaterske poslove moze da ti posluzi taj kompresor, veliki kompresori koriste za vecu proizvodnju da pogone alat i za velike povrsine kad se farba da se odrzi konstantan tok vazduha, ja imam i mali kao sto ti hoces da kuois i imam veliki , sve moze da se uradi i sa malim samo ako se dobro isplanira i da ne farbas ceo dan, a to onda vec nije amaterki, zar ne. Kupi ti prvo mali pa onda na veliki ako zatreba.

triput meri kad odsečeš

sacfranja
sacfranja's picture
Offline
Registrovan dana: 22/07/2009
Poruke:

Poydrav svima koji su se odazvali na ovu temu.
Malo je letelo i varnica - kamda.Svako od nas je ovde u pravu, najlepše bi bilo kada bi smo svi imali mogučnosti a i potrebe za kvalitetnim alatima -Manje bi nas bolela glava.
Gospodine Spremoneb, jedan mali savet - ukoliko vam se ne žuri pokušajte da preko prijatelja i poznanika nabavite malo kvalitetniji ( u smislu Veča snaga i litraža posude) dobar polovan kompresor, investicija će vam se sigurno isplatiti jer poznajući sebe a mislim da i večina tako reaguje posle odredjenog vremena - kreće samokritika E da je samo još malo bolji mogao sam u cugu da završim posao.
Ja lično alate koje koristim u svome poslu biram i kupujem malo kvalitetnije, a za hobi alat uzimam po principu - nemoram da pozajmim
Puno uspeha u radu / koji god to oblik ili stepen profesionalnosti da je
Pozdrav svima

Detinjstvo je lepo - Drugari, igra, zabava a za nas tu su BOJE I MAŠTA.

Behr
Behr's picture
Offline
Registrovan dana: 08/11/2009
Poruke:

spremoneb wrote:

Ja sam ranije koristio airbrush, i poznata mi je ta tehnika da se počne sa mlazom u prazno, pa da se pređe i da se opet prekine u prazno.
Pitanje: da li je tu tehniku moguće ostvariti sa ovakvim kompresorom? Ja jedino mogu da pretpostavim da bi problem bio kad se potroši pritisak iz boce, onda moram da sačekam da ponovo kompresor nabije.

Gospodine Spremoneb,
Ima nekoliko stvari. Govorim iz iskustva. Airbrush zahteva potpuno prikladan kompresor svom rasprasivanju. Cak sto vise, airbrush je zahtevniji u tom pogledu nego sto su HVLP turbine ili sistemi ukoliko nije zezanje. Pogledajte sto samo rade sa airbrush american choppers pa cete shvatiti o cemu govorim.
Sacfranja je donekle odgovorio na pitanje postavljeno meni, ali ga ja ipak ne prihvatam u potpunosti. Mozda vecim kompresorom ce se postici smanjenje gresaka u sprejanju ali se sigurno nece eliminisati. Te greske dolaze zbog alata i na njih ne mozete direktno da uticete. Ukoliko bas hocete da koristite taj kompresor onda makar kupite PRESSURE PAINT POT koji vam obezbedjuje potpuno konstantni pritisak na rasprasivacu Spray-guns i sa njim cete izbeci prazan prostor.Srecno!

Behr
Behr's picture
Offline
Registrovan dana: 08/11/2009
Poruke:

Izvinjavam se sto dupliram post. Zasto ne odobravam kompresor? Pa tu ne bi trebalo biti nikakvih nejasnoca. Ako znamo da kompresor nabija pritisak i odrzava ga izmedju dve vrednosti: donje i gornje. Pa kad to znamo na gornjoj vrednosti pritiska na pistolju izlazi najvise farbe i kako se blizi donjoj granici pritiska tako se i smanjuje kolicina farbe na izlazu iz pistolja a samim tim i sloj farbe na zadatom predmetu je neujednacen i zbog toga dolazi do sarenila koje se pojavljuje upravo zbog razlicite debljine farbe. Pozdrav!

ognjeni_zmaj
ognjeni_zmaj's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 13/09/2009
Poruke:

Svaki malo ozbiljniji kompresor ima izlazni regulator pritiska!?Znaci konstantan pritisak na izlazu,e sad kapacitet je nesto drugo...

Ve-ka majstor, popravlja sve osim karaktera-nema delova(Ve-ka nije kvalifikacija nego skraćeno ime)
https://www.facebook.com/cepacizadrva1/

Behr
Behr's picture
Offline
Registrovan dana: 08/11/2009
Poruke:

Ne razgovaramo o izlaznom pritisku na kompresoru vec na izlaznoj dizni na Spray-gun i kako obezbediti jednak pritisak u solji sa farbom kako prilikom rada (sprejanja) tako i i kada smo na "ler". Da li taj "ozbiljniji" kompresor moze obezbediti pomenuto. Ja za takav ne znam i zbog toga sam pribegao kupovini HVLP sistema.

ciro
ciro's picture
Offline
Registrovan dana: 24/07/2008
Poruke:

Postoje 3 preduslova za kvalitetno lakiranje.

1.Razvod komprimovanog vazduha

2.Kvalitetan regulator pritiska sa filterom velike efikasnosti i finoce.

3.Adekvatan pistolj za lakiranje.

Pritisak vazduha treba da iznosi:
-na regulatoru pritiska oko5,5 bara
-na ulazu u kod konvencionalnih pistolja 4-4,5 bara,tj kod nisko-pritisnih 2.bara
-na rasprskivacu pistolja 0,55-0,7 bara kod konvecionalnih i HVLPtj kod Trans Tech-a 1,2-1,3 bara

mikkky
mikkky's picture
Offline
Registrovan dana: 22/12/2007
Poruke:

nemoj se toliko brinuti za pistolj, ja ti predlazem da za pocetak kupis jeftiniju varijantu i polako se učiš, a kad se ispraksaš na lošijem sistemu za farbanje posle sa skupljim iliti profi pistoljima ima da farbas ko pravi.
Lepo kupis kompresor za 100 evra pistolj za 20 eura ima HVLP mala privreda, ja takve koristim za nanosenje spric gita i rade super vec 4 godine, pa i ako ga ne odrzavas dobro peres i brises mozes kupiti drugi za 20 eura pa se naucis da odrzavas.
Lepo brate kupis ovaj jeftiniji komplet i polako se vezbas.

triput meri kad odsečeš

batahornet73
batahornet73's picture
Offline
Registrovan dana: 24/11/2008
Poruke:

Pozdrav svima... Kako vec napisaste tema se lepo razvija... Puno pametnih i tacnih podataka...
Ja bih sad pokusao da pomognem pokretacu ove teme,i njemu olaksam da se odluci...
Naime,ja se profesionalno bavim izvodjenjem molerskih radova...
Imao sam elektricni pistolj za farbanje marke Brenenshtul i jako sam razocaran njime... Mada je to bio najjeftiniji,aparat iz njihove ponude...
E sad...
Od pre 5 godina koristim kompresor marke Fiac,sa bocom od 24l i koji daje 220 lit u minutu komprimovanog vazduha...
Pistolj koji koristim je marke Sata tipa LMS,(jako star model,i kolicina vazduha ga zadovoljava).
Ovim komresorom sam prezadovoljan! I verovali ili ne,sa njime sam farbao i plafone i zidove disperzijom,gde je to bilo neophodno,a dok nisam kupio Airlles pumpu.
Znaci,moja topla preporuka bi bila Kompresor!
Savet.
Prvo. Da kompresor ima gusanu glavu i da je uljni.
Drugo. Ako nemate potrebe da ga nosite cesto negde,neka bude sa bocom od 50l.
Tece. Nemojte puno stedeti na pistolju. Znaci gledajte da ga pazarite u nekoj specijalicovanoj radnji,gde ce vam preporuciti primeren kompresoru koji ste kupili. Cujem da su jako zadovoljni sa nekim Italijanskim,a cena im je oko 2000,3000 din.
I na kraju. Ja imam obicaj da kazem,da ko jednom donese kompresor kuci,taj vise bez njega ne moze... Smile
Necete sa njime verovatno koristiti neke pneumatske alate,ali pumpanje guma,naduvavanje balona,ciscenje usisivaca,coolera od racunara,i.t.d. ce vam u mnogome olaksati zivot...
-Samo ne dozvoliti sebi,da kao neki,izduvavate Mobilni od prasine na 8bari,jer sumnjam,da ce kasnije raditi... Smile))
Srecno...

tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

Jes da nije tema al moram
Batahornet je apsolutno u pravu da ko jednom nabavi kompresor vise bez njega ne moze . Meni je prea par da pregoreo motor na kompresoru , a sve do tada nisam ni bio svestan koliko sam ga koristio . Na moje veliko zaprepascenje sam tek tada otkrio da nemam vise ni jednu pumpu za gume .
Znaci moj glas ide za Kompresor

ajvanho
ajvanho's picture
Offline
Registrovan dana: 24/01/2010
Poruke:

Svaki majstor treba da ima kompresor i to je jako bitna masina u svakoj radionici i domacinstvu . Dovoljan je od 50 litara za sve varijante ssm , a valjalo bi kupiti neki pistolj za farbanje bolji ne onaj od 10 eura jer je bas samo za grube radove . Tehnika rada sa pistoljem nije laka , tu se jednostavno mora vezbati , ne pomaze literatura dok se ruka ne ispraksuje, i treba znanja i ha ha oko nacina tretiranja razlicitih materijala . Glasam za kompresor . Tongue

milos.p.
milos.p.'s picture
Offline
Registrovan dana: 12/03/2010
Poruke:

Pozdrav svima
da li neko moze da mi pomogne u vezi sa kupovinom
kompresora. Gledao sam gude od 24l pa me interesuje
da li je doba. Ja nebih bavio tim profesionalno vec za kucnu varijantu
Znaci za farbanje malih povrsina najvise do 2m^2,kupio bih i heftalicu,pistolj za zavtanje srafova ako je potrebno mi
nekad skinuti tocak sa automobila, pumpanje guma, i udarni cekic koji bi koristio najvise do 5min. Unapred hvala

zvukoljub
zvukoljub's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 05/09/2007
Poruke:

Za farbanje je malo 24l.Bez 100 litara ne vredi ni počinjati farbanje.Za ove druge potrebe može da prodje i taj manje zapremine.Osim toga potrebi su filteri za izlazni vazduh da ne bi bilo kondenzata koji bi se pomešao sa farbom, pa onda ne bilo ništa od farbanja.Osim toga potreban je i kvalitetan pištolj da bi učinak bio valjan,

Без алата нема заната, a без знања ни најбољи алат неће помоћи..

milos.p.
milos.p.'s picture
Offline
Registrovan dana: 12/03/2010
Poruke:

Hvala puno

draganche1976
draganche1976's picture
Offline
Registrovan dana: 16/02/2013
Poruke:

e ovako ljudi ako moze savet za krecenje oko 1000 m2
koji kompresor mi savetujete
mislim na karakterisike koji pistolj koliki promer mlaznice i dali taj posao uopste moze da se odradi kompresorom obzirom da ovo sto vidim od dodatne opreme po raznim sajtovima je pistolj koji ima kanticu od 500 ml do 1 litar aj pomagajte pa ako mi treba neka dodatna informacija pitacu
hvala unapred

dexa616
dexa616's picture
Offline
Registrovan dana: 23/03/2010
Poruke:

Ako mislis na obicne klasicne pistolje i kompresore koji se koriste za fabanje kola , namestaja itd Misim da od toga nema nista. Tebi treba Klipna pumpa ( valjda se tako kod nas zove ) a to zadovoljstvo ce da te kosta kako vidim na jednom sajtu za najslabiji primerak nekih 36000 din. kucaj u ju tubE "airless paint sprayer" i kasce ti se samo

Dobar majstor ima resenje a los izgovor !

draganche1976
draganche1976's picture
Offline
Registrovan dana: 16/02/2013
Poruke:

hvala puno