Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Ozbiljno pitanje pocetnika

2 poruka / 0 new
Poslednja poruka
berliner
berliner's picture
Offline
Registrovan dana: 02/06/2016
Poruke:

Dobar dan! Uselio sam se u zgradu u kojoj zivim sa porodicom nekih 4 godine. Kada sam kupovao nekretninu nisam obracao paznju na izgled same zgrade , nacin na koji je pravljena, kvalitet fasade,ulaz... kupio me samo unutrasnji izgled i raspored stana i naravno lokacija, racunajuci da je sve ostalo uradjeno po nekim standardima. Ali eto moze mi se oprostiti jer mi je bila prva kupovina a i nisam iz gradjevinske struke.

Naime moja pitanja su sledeca.
1) U zgradi kruze price da se sama zgrada nalazi na klizistu. Da li postoji mogucnost da se to proveri.?

2) Zgrada je gradjena u nekoliko faza. Prvo stambeni deo, pa onda garaza, cija je svrha kasnije promenjena u stambene jedinice. Navodno je ta garaza vezana armaturom za staru zgradu zbog cega navodno kada se novi deo sleze vuce taj stariji deo sa sobom i dolazi do blagog pucanja zidova.(horizontalne linije na mojoj terasi npr.) i prokisnjavanje na komsijinu terasu sa moje)

3) Kada sam se uselio sa leve strane fasade kod ulaza u zgradu(t.j. sa potpuno druge strane od one na kojoj je dogradjena garaza) po celoj duzini zida je bila horizontalna ispucala linija. Kazu da je do toga doslo zato sto su temelji lose odradjeni.

4) Da li je moguce proveriti kako su i da li su odradjeni potporni zidovi ili grede na staroj i novoj zgradi?

Da li ima neka sluzba koja bi mogla da uradi i proveri kvalitet izgradjenog objekta, i da da strucno misljenje, kako bih ja bio nacisto sa cim imamo posla i kako bi se ako stvarno postoje problemi, pristupilo njihovom resavanju

Pozdrav!

tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

Postoje načini da se sve to utvrdi ...
Ali su to vrlo skuoi i spori procesi , mislim na samo utvrdjivanje stanja i problema obejkta ...
Ukoliko je stvarno zgrada na klizištu onda se bojim da tu rešenja nema . Pre svega zato što su sanacije čak i malih klizišta ekstremno skupi postupci , a praktično ni decenije sanacija klizišta nisu donela nikakva trajna rešenja . Odličan primer je klizište Duboka kod Bariča (Umke )