Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Zašto ne linoleum ? Koje su mu loše strane ?

3 poruka / 0 new
Poslednja poruka
jedanbata
jedanbata's picture
Offline
Registrovan dana: 06/03/2008
Poruke:

Zašto ne linoleum ?

Koje su mu loše tehničke strane ?

Malo konkretnije - za prostorije u prizemlju bez podruma, ali nova građevina savremeno izolovana.

novii025
novii025's picture
Offline
Registrovan dana: 27/08/2013
Poruke:

Ovo je zanimljivo pitanje, ali bi prvo trebalo razabrati da postoje vinilne podne obloge i linoleum. Kod nas se sve to naziva linoleum po nekoj inerciji, kao na primer što se svi dimnjaci za centralno grejanje nazivaju šidel.

Evo jedan citat sa neta koji objašnjava delimično

Vinil ili linoleum – u čemu je razlika?

Vinil je bio u upotrebi još 30-tih godina prošlog veka. Kada se spomene PVC pod većina se seti linoleuma koji su bili veoma popularni 60-tih godina u kuhinjama naših baka, školskim hodnicima i menzama. Vinilne podne obloge proteklih decenija su prošle dug put od nepopularnog jeftinog proizvoda do izuzetno praktičnog, savršeno dizajniranog rešenja za pod u domaćinstvu, poslovnom ili javnom objektu. Uvođenjem inovacija u proizvodnji i dizajniranju na velika vrata se vraćaju na tržište.

Kod nas se za vinilne podne obloge često kaže linoleum. Oni su na prvi pogled slični, ali se po sastavu dosta razlikuju.

Prirodni linoleum je 100 odsto biorazgradiv materijal, proizvodi se od lanenog ulja, plute, borove smole, drveta, krede i raznih pigmenata. To je antibakterijska, antialergena i antistatična podna obloga.

Vinil je podna PVC podloga koja ima pet slojeva, veoma pogodna za ugradnju u stambenim objektima i poslovnim prostorima gde je velika frekvencija ljudi: u bolnicama, školama, vrtićima, sportskim halama.

izvor -- http://www.bajeonline.net/podne-obloge-od-vinila

Vrlo je verovatno da ni prodavci ne znaju objasniti u čemu je razlika, nego i oni sve što imaju sličo prodaju prosto kao linoleum.

Genije_Online
Genije_Online's picture
Offline
Registrovan dana: 31/03/2011
Poruke:

Ajde i ja da se ubacim u temu pošto sam jedno vreme dosta radio sa ovim podovima (u trgovini)..
Mogu ti reći samo to da je kvalitetan vinil pod skuplji od kvalitetnog laminata 10-12mm ili keramičkih pločica, a za njegovo postavljanje je potrebna idealno ravna i čista podloga (kao recimo neka od samonivelišućih masa)..zbog toga pretpostavljam da se malo ljudi odlučuje za takve podove u stambenom objektu (osim u nekim pomoćnim objektima, letnjim kuhinjama i slično)..
Što kaže u tekstu iznad, najviše se koristi u zdravstvenim ustanovama zbog lakog održavanja čistoće i dezinfikovanja.
Ako uzmeš neki jeftin proizvod, prvo što će da se desi je da mu se skine štampa na mestima gde se najviše prolazi, pa će vremenom tu i da se istroši a na kraju i pocepa.