Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Gradnja prostorije na tavanu - strah od miševa

3 poruka / 0 new
Poslednja poruka
sadnice
sadnice's picture
Offline
Registrovan dana: 14/03/2013
Poruke:

Pozdrav,

Htio bi na tavanu (velik prostran tavan) napraviti prostoriju (cc 3x4 metra koja bi išla od vjenčanice do vjenčanice, i kraj dimnjaka koji ne koristim i mislim da neću niti koristiti, osim možda ako ću ubaciti kamin, ali sumnjam).

Uglavnom, prostorija bi služila za pospremu ljetne/zimskr odjeće i obuće, te Božićnih ukrasa i sličnih stvari. Znači da oslobodim druge prostorije po kući od "nepotrebnih" stvari.

Sama prostorije bi imala "krov", te pokušat ću ju sutra malo skicirati.

Muči me od čega da ju napravim, koji materijal da izaberem, te vas tu molim za pomoć.
Radi se o tavanu, ja miševe ne vidim, ali znam da će se pojaviti ako ih nema, i to ne mogu riješiti mačkom, ili tako nekako jer je tavan velik, spaja se sa drugim tavanom i miševi će se kad-tad pojaviti....
Za sada imam 3 varijante:

1. Knauf - vjerojatno najjeftinija varijanta, lagan je, imam prijatelja koji ga zna postavljat, ja bi mu pomagao, da se izrezivati, oblikovati (imam grede, dimnjak, kuteve, znači puno petljanice)
Mana: mislim da bi njega miševi prvom prilikom progrizli, a to ne dolazi u obzir.

2. OSB ploče (ima i nekih LSB i sličnih) - slično kao i za knauf što se tiče prednosti, samo strah me da bi i to miš "progrizo, iako nisam nigdje pročitao da hoće, ali opet to je mljevena piljevina, u najboljem slučaju nekih 22mm, mislim da bi me i tu možda zeznuo, ili???

3. YTONG - sazidat te zidove sa YTONGom, a "krović" napravit od hm....ne znam niti sam, možda OSB ploče + brodski pod na njih prikucan....
Uglavnom, najskuplja varijanta bar ja mislim, a ono što me još više muči je da je to i NAJTEŽA (kg) varijanta.
Ti zidovi bi bili teški cc 1300 kg - 1500 kg, onako od prilike, znači da imam 14 dužnih metara, visina 2,1m, debljina YTONGa 10 cm....je tu negdje sa materijalom....plug krović (koji je i u drugim varijantama), ali znači ova varijanta mi je za batem 1000 kg teža od prijašnjih.

Radi se kući građenoj prije 50 godina, koja je dobro i kvalitetno građena, ali deka nije rađena sa mont gradicama, nego samo sa armaturom (nitko ne zna točno koliko), a unutrašnji zidovi su naravno na pola cigle, i ne bi htio dati dodatnih 1000 kg dodatnog opterećenja ako ne moram.

Da li netko ima neku drugu ideju, savjet, iskustvo???

Unaprijed vam svima hvala....:s

nsarke
nsarke's picture
Offline
Registrovan dana: 07/04/2011
Poruke:

Moj ti je savet sadnice, da iskljucivo radis od lakih materijala. YTONG je tezak, a obzirom da ne znas nosivost svoje tavanice (kg/m2), cak i opasno u smislu da staticki previse opteretis gradjevinu, pa da se pojave veliki problemi.

Po toj logici, trebao bi se bojati miseva u bilo kom objektu jer oni mogu progrizti i mnogo tvrdje stvari od YTONGa. Ako ti je samo to motiv da ti misevi ne udju u taj prostor.

Najprakticnije i najlakse za izvesti bi ti bila varijanta sa minealnom vunom i gips karton plocama, ali isto tako mozes i sa OSB plocama, nisam siguran u razliku cene, vec je bitnija razlika u estetici.

Gips karton mozes posle i gletovati i da postignes nivo prave prostorije, a OSB bi uvek izgledale tako sirovo u smislu da bi to izgledalo bas kao tavanski prostor.

Beshla
Beshla's picture
Offline
Registrovan dana: 02/03/2009
Poruke:

Prvo, nadji gradjevinca - staticara da pogleda objekat i da ti da preporuku za zidanje. Ako u kuci vec ima miseva, verovatno ce ih biti i na tavanu sta god da uradis.