Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Izgradnja montažne kuće DIY

2 poruka / 0 new
Poslednja poruka
xtremmj
xtremmj's picture
Offline
Registrovan dana: 05/07/2011
Poruke:

Pozdrav svima

Interesuje me dali je neko radio kontažnu kuću u samostalnoj režiji? Ako jeste,trebalo bi mi par savjeta. Također,ako nije niko radio,možda je neko izučavao temu,pa uspije da mi odgonetne ono što mi je nejasno. U osnovi priča ide ovako: Odlučio sam se na početak rješavanja staambenog pitanja. U osnovi sam najviše zainteresovan za montažne kuće. E,sad,kad se stavi na papir kupovina takve kuće,čak i u sivoj fazi,i utrošeni materijal,razlika je skoro dupla. E,a sad dalje,pošto nisam nesposoban u rukama,a čak sam se i na poslu vježbao sa nečim sličnim,kontamm da se upustim sam u taj poduhvat,da zovnem samo majstora za konstrukciju krova. Izganjao sam mnogo toga po internetu,ljepših i boljih fazona,od ovog što rade naše firme,imam više manje sav potreban alat,imam i dostupan prostor za predpripremu panela, Dalje,dosta sam obilazio sama gradilišta kad bi vidio izgradnju montažnih kuća,kupio sitne fazone od majstora,sve u svemu,nema mnogo pametii. E,ono što nisam uspio da kupim,jer nisam bio u prilici da gledam kod nas,a nema mnogo ni finih objašnjenja na youtube,je kako se kače grede,ako bi se odlučio na dve etaže da radim. Jer i ta stavka bi poprilično pojeftinila gradnju za isti upotrebivi korisni prostor. Jer 120 kvadrata u jednoj etaži,je mnooogo skuplje od 160 u dve. Najskuplja stavka ove gradnje su temelj i krov. A na isti temelj i pod ist krov ide i 80 kvadrata,kao i 160.

som16
som16's picture
Offline
Registrovan dana: 20/02/2015
Poruke:

xtremmj,
......" kontažnu kuću "...., se opravičujem, ali ovaj termin za kuču mi je nepoznat. Molim, aki napišeš dodatni komentar, šta to znači.
Kakav tip odnosno sistem je ".....kuča DIY,,,,,".
Eto, može se sagraditi u lastnoj režiji montažna kuča.
Imao sam priliku graditi dva primjera: Kao skeletna lesena kuča i kao lesena ameriškega načina.
Prva : Kuča dimenzije 9,5 x 7,9 m; postavili smo skeletnu konstrukcijo; nosilni stebrovi 16/16 cm; postavljeni po statičkpm izračunu; Ovdje skelet stoji potponu samostojno povijezan sa diagonalama; drvene grede po obodu (obimu) in po sredini; za sve smo upotrebljavali "Lijesne zveze" (https://www.google.si/search?q=lesne+zveze&espv=2&biw=1366&bih=667&tbm=i...) Imali smo tesara sa izkustvom. Slijedi gornji deo kuče. Da ne bude nesporazuma: svakako smo upotrebljavali vijke (šraufe) in eksere. Kada se je postavilo drveno skeletje, sa vanske strane smo obložili sa OSB pločama; između je bila tervol izolacija (kamena vuna); sa unutranje strane GK ploče (2 x 12,5). Izolacija za strijehu smo upotrebili 40-45 cm staklene vune. Svi detalji oko prozora in vrati je bilo po pravili lijesnih zveza. Podovi su svi izrađeni po principu "suhomontažnosti". Kada smo izradili skelet, je izgledalo slično prvoj slici.

Druga: upotrebili smo lijes tipa "fosne" , dimenzije 5 x16 cm; dejansko smo napravili na samoj ploči stijeno in je postavili na mijesto. Tako in drugi sprat; za samo zavijetrovanje smo upotrebili OSB ploče; zolaciju smo upotrebili za stijene kamenu vuno, za stropove in strijehu stakleni vuno. Istao tako su tu bili izrađeni suhomontažni estrihi.
Fasada je u prvom primjeru bila tervol (kamena vuna), a druga lijesno vlaknene ploče. Zaključni sloj S-S.

Oponubi bi te, da dobiješ kvalitetan lijes za gradnju tvoje kuče; nije tu u glavni problem nestrokovnost (nesposobne ruke) več iskustvo. Potrebno je paziti i kod detalja ; tu predlažem, da si izradiš detalje prije samog početka.
Daj napiši kakav sistem građe kuče si htio upotrebiti.

  • lesenakonstrukcija-konstrukcija-hise-je-lesen-skelet-debeline-22cm-lesne-zveze-in-protipotresno-okovje-zagotavljajo-konstrukcijsko-trdnost-hise1-300x225.jpg

LP