Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Potkrovlje...ponovo...

2 poruka / 0 new
Poslednja poruka
Soprano
Soprano's picture
Offline
Registrovan dana: 08/06/2011
Poruke:

Postavio sam par pitanja u drugom podforumu u vezi kupovine vikendice, u međuvremenu se pojavila još jedna opcija, problem je specifičan pa ću probati da ga opišem, nadam se da ćete razumeti. Nažalost, kada sam gledao tu kuću, mislio sam da nisam dovoljno zainteresovan, pa nisam dobro obratio pažnju na detalje, ali će neko iskusan odmah znati o čemu se radi.
Situacija: potkrovlje vikendice (na dve vode, unutrašnje stepenice dele prostor na dva dela) je pretvoreno u stambeni prostor, na jednoj čeonoj strani je terasa, na drugoj vertikalni prozor, tako će i da ostane. Prostor je mnogo manji nego što bi mogao da bude, pa bih ga malo preuredio i povećao. Naime, plafon je spušten na nekih 2 metra, sa strane su vertikalni zidovi, dakle nema "kosine". Na tim zidovima se nalaze troja ružnih metalnih malih vrata, iza kojih se nalaze bunkeri od ostatka kosine, dakle prostor oko venčanica, golo je, samo letve, rogovi i crep, kao i ptičiji ostaci. Jedna vrata bunkera otvaraju prostor celog bočnog dela kuće, a ova dvoja vrata su sa leve i desne strane stepeništa kojima se dolazi u potkrovlje i iza njih su dva naravno, manja bunkera. Ja bih u tom prostoru odradio izolaciju nepodaščanog krova po uputstvima sa foruma i tu nemam dilemu, nakon što bih eliminisao te zidove. Zatim bih od postojećeg spuštenog plafona, gips ploče spustio do venčanice, tj. samog poda. Pitanje je da li neko od vas ima iskustvo sa takvom izvedbom koju sam zatekao, jer je to po mojoj proceni rađeno pre dvadesetak godina, pa ne znam da li je tada prethodni vlasnik imao na raspolaganju GK ploče, tj. čime li se to tada radilo? Takođe pretpostavljam da je plafon spušten tako što je pričvršćen za donji deo grede, za koje takođe ne znam da li su betonske, opet zbog brzopletog nezagledanja.

Konkretno, šta mislite kako je on to uradio (čovek je pokojni, inače bih pitao njega) i da li je lako izvesti eliminisanje vertikalnih zidova i perestrojku na kosu varijantu, a da taj spušteni plafon ostane. Nestrpljiv sam oko mozganja, jer ću tek za mesec dana moći da ponovo detaljnije pregledam trenutno stanje, pa bih to vreme iskoristio za malo planiranja. Izvinjavam se unapred ako je nemoguće nekome da zamisli situaciju na osnovu mog opisa.

Soprano
Soprano's picture
Offline
Registrovan dana: 08/06/2011
Poruke:

U međuvremenu sam našao i pročitao temu:
http://www.samsvojmajstor.com/portal/forums/gradjevinarstvo/zidarski-rad...
...pa mi pade na pamet da me iza tih vertikalnih zidova ne sačeka neka krovna stolica? Ali zašto bi neko to stavljao na krov dužine 6-7m? Ako je to slučaj, jedino da se nadam da su vertikalni (valjda se tako zove) podupirači te grede/stolice postavljeni dole direktno na ploču, to bih i progutao, bili bi to lepi dekorativni drveni stubovi, koji bi malo ometali prostor. Ali šta mi je činiti ako na podu stoji još jedna greda na kojoj su ti podupirači? A da pritom izbegnem preskupo tumbanje celog krova. Ima li neke nade u tom slučaju? Osnova kuće je 35 kvm. Da dodam da se spolja vidi da postoje podroznjace, znači problem bi bilo postojanje nogu koje čine stolicu, da budem jasniji.
Molio bih nekog stručnog da odvoji koji minut za ovaj moj problem, hvala unapred.