Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Prekidaci i uticnice po gipsanom zidu

4 poruka / 0 new
Poslednja poruka
pele27
pele27's picture
Offline
Registrovan dana: 26/06/2008
Poruke:

Pozdrav! Da sam glup - glup sam, priznajem! Jer jednostavno ne znam kako i sta da uradim. Naime, imam prekidac za svetlo u kupatilu na zidu, koji je od gipsa. E sad, taj prekidac hocu da pomerim na drugo mest, tj. iza coska zida na kome je sada (u prilogu je fotka) pa me zanima kako to izvesti? Da li raseci kanal skalperom pa lepo produziti struju do zeljenog mesta ili sta? I kako posle zatvoriti taj kanal, cime?

http://yfrog.com/69img0901hj

Znaci, prekidac treba da dodje na ovaj uzi zid sa njegove desne strane...

  • ssm4.jpg
  • ssm3.jpg
peca
peca's picture
Offline
Registrovan dana: 17/01/2008
Poruke:

Ako je zid od rigipsa ili knaufa on je ''šupalj'' iza tj. ima neku izolaciju stiropor ili vunu kroz koju možeš da provučeš kabli do nove rupe za prekidač, u svakom slučaju otvori novu rupu pa ćeš videti a ako je zid ''pun'' uzmi dugačku burgiju i izbuši rupu od nove kutije do stare pa provuci kabli kroz nju. Liči da nema više od cca 30-40 cm ali ako su žice kratke moraćeš da ih nastaviš a to baš nije preporučljivo pogotovo za jače potrošače kao što su bojler i grejalica i jes da to nije po pravilu i da bi trebalo da počupaš stare kablove pa da izvučeš novi vod od razvodne kutije da novog mesta na 30 cm po horizontali od plafona pa pravo na dole do prekidača al' ti vidi kako ćeš. Sa strujom u i oko kupatila ne treba se igrati te ti savetujem da za ponovno povezivanje ako nisi električar pozovi nekog ko jeste jer možeš čudo da napraviš sa strujom ako nemaš znanja i iskustva pa nešto pogrešiš.

pele27
pele27's picture
Offline
Registrovan dana: 26/06/2008
Poruke:

Hvala Peco! U principu se struje plasim vise nego iceg pa bih vec i video nekoga ko to radi...mada verujem da bi mi svaki elektricar to nastavio, mogu da potpisem!
Da, iza je suplje, koliko se secam..ploce su lepljene pogacicama...

DiplomiraniDuduk
DiplomiraniDuduk's picture
Offline
Registrovan dana: 02/07/2010
Poruke:

Propisi zabranjuju prosto nastavljanje na mestu postojećeg prekidača i vodoravno vođenje do novog mesta!
Razlog je prost: ako se vodovi vode isključivo vodoravno ispod tavanice i uspravno po potrebi, čim vidiš prekidač ili utikačku kutiju, pretpostavićeš da je vod uspravno nad njima i tu nećeš ukucavati eksere.
Ako vodiš provodnike vodoravno (a ima ih više!!!) čak ćeš i sam zaboraviti gde su postavljeni i ako ukucaš bilo šta posledice mogu biti vrlo nezgodne - naročito zato što se ne moraju pokazati u trenutku ukucavanja!
Ilustracije radi, ovde u Smederevu, postoji zgrada zidana još dok sam išao u školu (sada sam penzioner posle punog radnog staža!) Tada je bilo obavezno da se u novouseljenoj zgradi istakne spisak stanara. Iako se vidi da je ispod taster za svetlo, pošto je to na sredini hodnika neko je baš tu ukucao ekser i obesio spisak. To je mirno stojalo preko trideset godina a onda je, naoko iz čista mira, puklo i začađavilo ceo hodnik!
Iako je neverovatno lako je objasniti: ekser je bio u izolaciji provodnika dovoljno blizu da temperaturne promene vremenom izazovu spoj. Srećom tu nije mogao nastati požar ali je krečenje bilo neminovno.
Preporučujem ti da, iako je to mnogo veći posao, ipak uradiš sve kako treba! Mirno ćeš spavati i ti i tvoji naslednici ili kupci kuće.

  • ssm4.jpg
  • ssm3.jpg