Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Spusteni plafon i osvetljenje

4 poruka / 0 new
Poslednja poruka
majstor-bata
majstor-bata's picture
Offline
Registrovan dana: 22/03/2010
Poruke:

Hteo bih da napravim nesto poput ovoga na slici ali ne znam sta da stavim kao osvetljenje i gde to da kupim u Novom Sadu. Imam u sobi neku plafonjeru sa halogenim sijalicama i veoma se greju i pregorevaju. Interesuje me sta je najpametnije ugraditi a da to solidno izgleda, ne pregoreva lako i da nije preterano skupo. Takodje me interesuje koliko je sijalica optimalno i koje jacine za sobu 4x4m.

Gde u NS da kupim crevo za skriveno svetlo?

  • 08112007215.jpg
shajaznam
shajaznam's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 06/02/2008
Poruke:

Svaka iole ozbiljna radnja koja prodaje elektromaterijal, treba da ima i svetleca creva, npr. Elektroelement u Filipa Visnjica, ima i na buvljacima. Moja preporuka je LED svetlece crevo, zbog male potrosnje i lakseg odrzavanja, jer diodice veoma dugo traju.
Ako ti je halogena rasveta na 12V, onda i nemas neku alternativu koja ne greje, ali ako je na 220V (skoro svaka moze da se prepravi sa 12 na 220, samo se grlo izmeni), onda mozes da kombinujes ili sa LED GU10 sijalicama ili sa Fluo GU10 sijalicama, da bi izbegao grejanje i smanjio potrosnju.
Led sijalice daju svetlost kao sijalice od 15-20 W, a fluo GU10 kao 40W i boja je ista kao kod halogenih, pa su po meni bolje od LED.

Previše analize dovodi do paralize Smile

majstor-bata
majstor-bata's picture
Offline
Registrovan dana: 22/03/2010
Poruke:

Osvetljenje kupljeno. Sutra bi trebao da uzmem i GKP + potreban materijal a sredinom nedelje montaza.

Sad me interesuje da li negde ima uputstvo montaze ovog tipa plafona (ne znam kako se strucno zove). Verujem da bi uradio kako treba ali bolje da neko strucan to objasni korak po korak ili nek me uputi na neki link.

begla
begla's picture
Offline
Registrovan dana: 05/12/2009
Poruke:

evo da ne otvaram novu temu sa slicnim pitanjem
uradio sam potkrovlje tj stan u potkrovlju i sada je na redu rasvjeta pa me zanima sta smijem ugraditi u kosinu krova koja je izolovana staklenom vunom 10cm ,stavljena je parna brana a preko nje CD profili na koje je pricvrscen Knauf GKP od 12,5mm znaci da izmedju gips ploca i parne brane(najlona) ima oko 30mm praznog prostora
sada me zanima koji tip rasvjete smijem ugraditi radi grijanja i tako to ili moram taj dio izolacije gdje bi dosle te sijalice ukloniti i staviti neke kutije da odvojim tu izolaciju od izvora toplote
radi se o dodatnom svjetlu u dnevnom boravku koje se nalzi iznad ugaone graniture ( planirane 3 sijalice) i jos jednom istom takvom kompletu od 3 sijalice u djecijoj sobi u kojoj je to isto dodatno svjetlo
unaprijed hvala na svakom odgovoru