Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Pokretanje posla - Masinsko odgusenje kanalizacije

7 poruka / 0 new
Poslednja poruka
Sundjer Bob
Sundjer Bob's picture
Offline
Registrovan dana: 24/08/2019
Poruke:

Poštovani MAJSTORI i forumaši, već duži niz godina sam, na ovom forumu, nalazio odgovore na razne teme, koje me zanimaju, a imaju veze sa majstorisanjem.
Ovo će biti prvi put da Vam se i obraćam za savet, obzirom da na već postavljenim temama nisam naišao na potrebne informacije...
Nadam se da mi možete dati par smernica i odgovore na nekoliko pitanja.
Igrom slučaja (ili je to bio prst sudbine), nedavno mi se desilo začepljenje vertikale u kući. Jedno od kupatila je poplavilo, a sajlama koje imam, nisam uspeo da dođem do začepljenja. Naravno, pozvao sam ekipu koja se profesionalno bavi ovim poslom. Došli su namenskim vozilom, iskoristili čitav arsenal opreme (kameru za detekciju mesta začepljenja, mašinu za odgušenje i isprali su instalaciju vodom, pod pritiskom)... Za nepunih sat vremena od kako su stigli na adresu, problem je bio rešen... Intervencija nije bila ni jeftina, ali u konkretnoj situaciji, sa ZADOVOLJSTVOM bih platio i da je koštalo mnogo više... Majstorima hvala, od srca!..
Kako sam već neko vreme u aktivnom ``promišljanju`` na temu ulaganja u pokretanje sopstvenog posla, slučaj koji se desio me je naveo da se malo informišem i uzmem u obzir i o ovu vrstu delatnosti...
Posao kao posao, je pre svega POŠTEN, ne zahteva stranačku pripadnost a ni diplomu Megatrend univerziteta... Možda nije baš najčistiji, ali ruke se daju oprati (bitno je da obraz nije u opasnosti od prljanja)...
Za inicijalnu kupovinu opreme bih mogao izdvojiti do 15.000 Evra (već imam pikap).
I tako, ako dozvolite, imao bih par pitanja...
Interesuje me da li je to dovoljan iznos za iole ozbiljniji početak i odakle zapravo početi?
Da li se sva oprema može kupiti na jednom mestu u Srbiji ili se nešto mora naručivati i iz inostranstva (generalno, imam averziju prema polovnim stvarima, tako da me zanima samo nov alat, sa garancijom)?
Koje tačno mašine (kamere itd), bi za početak preporučili?
Kako nemam iskustva, da li je realno za očekivati da bih u nekoj od firmi, koje se već bave ovim poslom, mogao proći neku vrstu obuke (tipa volontiranje ili rad za platu, sa mojim vozilom i opremom)?
Nisam video da Božidar Adžija, Braća Stamenković i slične ustanove imaju kurseve za odgušenje kanalizacije...
Da li je neophodno da se odmah registruje firma (u kom obliku), ili se za početak (dok se stekne malo iskustva i samopouzdanja), moze operisati i u sivoj zoni?
Sudeći po objavama na internetu, konkurencija je zaista velika, ali kako živim u Beogradu, mislim da još jedan ``konkurent``ne bi značajno poremetio tržiše.
Pitanja ima mnogo, ali ne bih da preterujem za prvi put.
Hvala Vam unapred na vremenu i trudu.
Sve najbolje!!!

zvukoljub
zvukoljub's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 05/09/2007
Poruke:

Пошто сте у старту "налетели" на озбиљну екипу, не морате одмах кренути са свом опремом коју сте видели. Може се почети много скромније па како посао напредује полако проширивати опрему. За почетак би вам била довољна машина за одгушење кућних инсталација типа Ремс или Ротенбергер.
Иначе машине вам неће обазбедити посао него треба уходати посао, да вас људи знају и да вас препоручују сем тога морате бити начисто у стару да има веома старих инсталација на којима је лако направити хаварију приликом одгушења поменутим машинама, сем тога има и лоше изведених инсталација где нису изведени прописани падови тако да су све то детаљи на које морате упозорити будуће муштерије и наравно морате имати водоинсталатера који ће вас пратити и који ће бити спреман да отклања настале хаварије.

Без алата нема заната, a без знања ни најбољи алат неће помоћи..

tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

Najmanji problem je alat i oprema i sve se može kupiti u Srbiji . Odgušenje kanalizacije je jedan posao gde može da vas spasi sreća uz svo znanje i opremu , ali isto tako možete da napravite ogroman problem i sebi i drugima . Zvukoljub vam je navo samo deo problema koji je moguć . Da budem iskren ,a mnogo dugo sam u tom poslu , ako već imate nameru da se bavite odgušenjima , onda morate da budete i malo amoralni , odnosno da odgušenje naplatite a da ne ulazite u otklanjanje uzroka ili eventualne popravke . U Bg ima mnogo firmi koji se bave tom vrstom posla i mogu vam reći da bar 80 % tih ljudi ne poznaje ni osnove zanata , a pride često naprave i veliku štetu . E sad ako ste već načeli temu "poštenja " onda nemojte zaboraviti da za vas ili vašu firmu svakako posla ne može biti u javnim ustanovama , školama , velikoj većini firmi , kao ni u zgradama koje imaju ugovor sa infostanom jer tu je uvek trebala "pripadnost " . Moj savet i to najiskreniji bi bio da počnete za početak da se bavite vodoinstaletrskim poslom pa pek onda da se upustite u bilo šta samostalno bilo na belo , crno ili sivo . Naravno posao odgušenja je vrlo nezgodan ne postoji radno vreme , ne postoje uslovi rada , praktično treba da visite na čiviluku, bar u početku dok ne steknete "ime " a i znanje . Poslovi snimanja i dijagnostike su vrlo skupi i po pravilu rezervisani za "odabrane " ne uvek ali u većoni slučajeva da . Ono gde za Vas ima prostora su ugostitelji , prodavnice , kuće , ali tu treba brzina i opet iskustvo i "ime " . Nemojte misliti da pokušavam da vas obeshrabrim ali sve ovo o čemu vam pišem je iz iskustva . Pored vozila i opreme , potreban vam je i neki prostor u kome opremu i vozilo možete oprati i dezinfikovati , jer često na terenu imate jedva uslova i da obavite posao a zatim da sve to tako prljavo i izmazano samo potrpate u vozilo . Pošto ste iz Bg takodje znate da je ogroman problem sa parkiranjem dok recimo treba da obavite intervenciju , to je sad tako i na NBG i u Zemunu , za široki centar grada da ne pričamo .

Sundjer Bob
Sundjer Bob's picture
Offline
Registrovan dana: 24/08/2019
Poruke:

Zvukoljube, Tenzore, hvala Vam najlepse na izdvojenom vremenu i strpljenju.
Sve sto ste napisali mi mnogo znaci za dublju analizu...
Hvala jos jednom!

nakamura
nakamura's picture
Offline
Registrovan dana: 09/03/2009
Poruke:

Више пута у животу сам следио прст судбине и мислим да нисам погрешио, а два пута ми је указао на производњу. Једном сам се бавио прављењем намештаја и америчких плакара од плочастих материјала, а када је наишао период од неких 6 месеци без иједног посла након рада за једну заиста баксузну муштерију коју нисам могао да одбијем због неких породичних веза, а која ми је крв попила, опет ме је прст судбине преусмерио у сасвим другом правцу - у производњу текстилних предмета. Оба пута сам у почетку имао мало или ни мало знања али сам се храбро (или лудо) упуштао у посао са вером да ћу знање стећи а пословно успети. И оба пута нисам био изневерен Smile Дакле, ако верујете у судбину, и ако, пре свега, верујете у себе, онда само напред. Резултати увек дођу.

Millan1
Millan1's picture
Offline
Registrovan dana: 15/02/2010
Poruke:

Trazeci nesto u vezi masina za pranje pod pritiskom, slucajno sam naleteo na ovaj YT kanal. Evo kako u Australiji odgusuju kanalizaciju, mozda mozes neku ideju iz toga da izvuces. Ima i klip, gde predstavlja opremu koju koristi...

https://www.youtube.com/user/draingo1

Sundjer Bob
Sundjer Bob's picture
Offline
Registrovan dana: 24/08/2019
Poruke:

Hvala svima na konstruktivnim odgovorima!..