Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Krov na jednu vodu na polovini osnove krova (betonske ploče)

54 poruka / 0 new
Poslednja poruka
vuxsd
vuxsd's picture
Offline
Registrovan dana: 03/12/2009
Poruke:

Postovani forumasi
Otvaram ovu temu kao početak jedne sam svoj majstor avanture koja ima za cilj izgradnju krova na jednu vodu koji će se nalaziti samo na jednoj polovini betonske ploče. Probaću da kroz postove i fotografije ostavim neku vrstu uputstva koje će biti od koristi budućim SSM avanturistima....

vuxsd
vuxsd's picture
Offline
Registrovan dana: 03/12/2009
Poruke:

Pre svega bih hteo da napomenem da imam majstorske gene jer mi je deda bio zidar a otac je napravio dva krova doduše sa salonit tablama.
Poštujem svakog majstova a ovde na forumu ima veoma dobrih. Danima i mesecima sam čitao postove o izgradnji krova, izolacijama i spoljnjim i unutrašnjim o zidovima i podovima.

Imam veliko poštovanje prema majstorima i smatram da majstor mora da ima znanje, iskustvo i alat da bi bio kompletan.
Imam iskustva u majstorisanju jer sam sam uradio kanlizaciju, vodovodnu i elektro instalaciju u kući.
Postavljao sam stiropor iznutra i spolja na jednom delu kuće. Lepio pločice.
Uradio sam dva spiralna betonska stepeništa a šalovanje sam uradio koristeći samo ubodnu testeru. Ne mislim da sam sve uradio perfektno i postoje greške i manjkavosti ali su one zanemarive u odnosu na cenu koju su mi majstori tražili za njihove usluge. Za stepenice se niko nije ni javio...
Ovo sam napisao da bi pokazao da imam neka iskustva i da bi uz vašu pomoć i savete napravio krov.
Pre svega zašto ga pravim sam - odgovor je finansije kao i to što majstori danas daščaju krovove a ja to neću da radim.
Krenuću redom i pokušati da izgradnju razložim po fazama kako mislim da treba ali nemojte zameriti jer nisam stručan.

vuxsd
vuxsd's picture
Offline
Registrovan dana: 03/12/2009
Poruke:

Cilj je napraviti krov na jednoj vodi na polovini kuđe.
Roditelji su megalomanski krenuli da prave kuću i ona je napravljen kao dve simetrične polovine sa zidom u sredini koji je zidan poprečno blokovima.
Svi ostali zidovi su zidani blokom uzdužno.
Vlasnici kuce smo brat i ja a brat ne živi u svojoj polovini i ne želi da finansijski da učestvuje. Krov moram napraviti zato sto prolazi voda kroz ploču što me sprečava u sredjivanju kuće.
Polovina kuće a gledano po vertikali odozdo se se sastoji od suturena koji je do pola u zemlji. Iznad suturena su dva nivoa - prvi i drugi sprat.
Sa severne strane gledano izgleda kao na slici 1.a. Prvi nivo je visine 3.1m a drugi je visine 2.5m. Na ploci drugog nivoa na kojoj zelim da napravim krov se nalazio otvor koji sam
zatvorio betonskom pločom i ostavio otvor kroz koji ce se ulaziti u krov.
Širina osnove za krov je 4.5m a dužina osnove je 15m sa terasama.

 • skica.png
vuxsd
vuxsd's picture
Offline
Registrovan dana: 03/12/2009
Poruke:

Krov sam zamislio da bude na jednoj vodi a da na sredini celokupne ploče (iznad moje polovine) sazidam zid visine 5 ili 6 reda blokova osim na terasama gde bi morao da pravim neku vrstu drvene konstrukcije koja bi držala venčanicu. Na zidu ću uraditi betonsku gredu koja će tiplovima držati venčanicu krova.
Druga venčanica ce biti utiplovana u ploču duž spoljne ivice ploče. Sa visinom zida od oko 1.3m krov bi imao nagib od 16 stepeni (ako sam dobro racunao) pa bi tako dužina roga bila oko 4.7m + 0.2m ili 0.3m za stehu jer ne mogu više zbog komšija a i zbog uklapanja crepa. Zbog dužine roga postavio bih stolicu na sredini širine osnove koja bi imala
nosače-uspravne grede koje bi se naslanjale-nalegale na utiplane osnove (ovde su problem termini i nazivi elemenata stolice) i taj deo mi jos uvek nije najjasniji.
Prema instrukcijama foruma na rogove 8x12? bi išla paropropusna vodonepropusna folija pa kontra letva 8x5 pa letve 5x3. Crep koji ću koristiti je najverovatnije creaton rapido.
Njega sam izabrao jer je kvalitetan a i ide manje komada u 1m2 što mi pomaže pri manipulaciji i redjanju. Poklopce i elemenate za ventilaciju necu uzimati jer su uzasno skupi.
Sa strane na ivicama krova bi išle limene opšivke a limena opšivka bi išla i na sleme s tim da bi se ona izbušila kako bi se uspostavila ventilacija. Mislim da je to iznuđeno i najjeftinije rešenje. Na strehi standarno oluk.
Krov bi se nalazio na celoj dužini osnove sto znači i iznad terasa sto je jos komplikuje zadatak. Iznad poprečnog zida na ivici terase sazidao bih zabat (sa obe strane - 2 terase).
Deo ispod krova iznad terase bi podaščao ili stavio osb table i tu ostaje veliki problem sa zasipavanjem od kise i snega. Kada bih to sa čela skroz zatvorio bilo estetski veoma ružno.

vuxsd
vuxsd's picture
Offline
Registrovan dana: 03/12/2009
Poruke:

Pa da krenemo redom, evo kako sam zamislio redosled izvođenja radova:

- kalkulacije, proračuni i razmišljanja (sve vreme Smile )
- određivanje dimenzija i crtanje po osnovi krova
- postavljanje kondora ispod zida osim ispod dela gde će biti betonski stubovi
- pocetak zidanja zida - iznošenje blokova na ploču
- nabavka preostalog materijala za zid blokovi, beomal, gvozđe, pesak, šljunak
- nabavka daski za šalovanje, rogova, kontra letvi
- nabavka žižolina
- posle završetka zida postavljanje kondora ne mestima gde će biti venčanice
- nabavka metalnih tiplova za venčanice i osnove stolice, ekseri
- postavljanje konstrukcije za deo krova iznad terasa
- tretranje venčanica žižolinom
- postavljanje venčanica
- određivanje dimenzija za postavljanje stolice
- šta podupire stolicu?
- tretiranje greda za stolicu žižolinom
- postavljanje stolice
- određivanje dimenzija za rogove i priprema rogova za spoj sa venčanicom
- tretranje rogova žižolinom
- postavljanje rogova
- zidanje zabata - da li ostaviti rupe u zidu zabata?
- kada pozvati limara za oluke i limene opšivke sa strane?
- kada pozvati limara za limenu opšivku na slemenu?
- kada pozvati limara za opšivku za dimnjak?
- nabavka folije i crepa
- postavljanje paropropusne-vodonepropusne folije
- postavaljanje kontra letvi
- određivanje dimenzija i postavljanje letvi
- ređanje crepa
- kucanje crepa ekserima?
- kada postaviti zaštitu za ptice za prostor ispod crepa?
- sredjivanje prostora ispod strehe - daske ili osb?
- završetak radova?
- nabavka mangala, cumur i prasence...

Sada se nadam i zavhalan sam na vašim savetima i uputsvima...

vuxsd
vuxsd's picture
Offline
Registrovan dana: 03/12/2009
Poruke:

Ovih dana sam postavio kondorin na mestu gde bi trebalo da se zida zid. Odlučio sam da se zid nalazi i na terasama pa ako bude isuviše teško to ću rešavati kasnije tako što ću podzidati zid ispod terase ali mislim da to neće trebati.
Počeo sam da zidam prvi red blokovima ali sam naišao na problem jer ploča nije ravna tj. u sredini je ugnuta i razlika je nekih 5-6 cm a možda i više. Imam ukupno 6 stubova između zidića pa mi ide teško postavljanje prvih osnovnih blokova. Kupio sam zidarski kanap onaj braon ali mi se kida jer ga mnogo zatežem kako bih eliminisao uleganje kanapa jer je veliki raspn. Kupiću neki bolji zidarski kanap a koristim crevo za vagres ali mi je kratko pa ću da kupim duže.
Inače razmišljam da dovedem u vaser vagu zid dok sazidam tri reda jer su to stari blokovi i iskrzani i ostali su oni lošiji koji pomalo krivi i teški... Posle ta tri reda ću zidati novim blokovima pa ću tada da izravnjam zid kako bi bio ravan za postavljanje betonske grede.

Histerezis
Histerezis's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 21/08/2015
Poruke:

Vuxsd, čemu vam služi taj kondor ispod zida? Kondor se stavlja ispod drvenih elemenata krova koji leže ili se oslanjaju na beton da ne bi vlazili. Kako se ploča ulegla kad koliko razumem vi zid zidate po sredini kuće preko postojećeg zida? To što je neravno se koriguje slojem maltera ispod prvog reda samo mora biti konzistencija kruta. Prvi red mora odmah da bude horizontalan a ne dq polako popravljate u svakom redu po malo. Mada ne treba se opterećivati previše to je na vrhu kuće i prihvata jako malo opterećenje...
Vodite računa da jedine dve stvari koje možete da napravite loše je da stolicu na nekom mestu oslonite na ploču u polju a ne na zid a druga da vam balkoni počnu da povećavaju ugib od prepusta zida i ozidanim kalkanima na njima. Znači vodite samo računa da se stubovi stolice oslanjaju ili na poprečne zidove ili na grede u okviru tavanice donje etaže. Zid na delu ta dva balkona ozidajte tek na kraju a horiz.serklaz koji je na vrhu zida prepustite preko balkona kao konzole na obe strane i tek posle zatvorite nekim tanjim blokom da zid bude lakši da ne opterećuje previše balkone. I taj kalkanski zid morate da opašete malim H.S. S obzirom da pitaj Boga kako je to pravljeno najbolje da celokupan kalkan opšijete nekim lakim materinalom tipa plastificiranim limom u imitaciji lamperije ili slično da ne opterećujete balkone bez pofrebe. Dajte neku fotografiju kako to sve izgleda...

vuxsd
vuxsd's picture
Offline
Registrovan dana: 03/12/2009
Poruke:

Pre svega @Histerezis hvala na vašim savetima... a nadam se da ćete ih i ubuduće nesebično davati.
Da krenemo redom:
- kondor sam stavio razmišljajući da će druga polovina ploče vlažiti pa da ću tako da sprečim da vlaga dođe do zida. Planiram da na spoljnom delu tog zida u dnu uradim traku od kondorina i spojim sa tom na ploči, da bi opet malo sprečio vlaženje.
.
***Kako se ploča ulegla kad koliko razumem vi zid zidate po sredini kuće preko postojećeg zida? ***

Nisam siguran kako se to desilo jer je tu ploču i terase uradio otac, ali mi se čini da su delovi ploče bliže terasama viši. Ne zidam zid baš na sredini već zidam od ose ka svojoj polovini - teoretski bi to bilo na polovini bloka tog središnjeg zida. Brat će od ose da zida kad bude hteo i šta bude hteo ali to je neka druga priča.
Merio sam danas vagres crevom i razlika u visini od jednog do drugog početnog bloka (od jednog do drugog početka terase) je oko 4cm. To može da se izniveliše.

****Vodite računa da jedine dve stvari koje možete da napravite loše je da stolicu na nekom mestu oslonite na ploču u polju a ne na zid a druga da vam balkoni počnu da povećavaju ugib od prepusta zida i ozidanim kalkanima na njima.****

Tu postoji veliki problem jer jedna prostorija dužine 6 metara. Tu prostoriju mislim da pregradim blokovima na dve koje će biti dimenzija 3x3 metara. Ali stolica neće imati potporu.Na fotografiji se vidi gde se nalazi ta prostorija. Na spoljnom zidu postoje dve betonske grede koje se završavaju brkovima - vidi se uokvireno ali nisam siguran da li postoji betonska greda na tim mestima. Na plafonu ispod se ne vide grede. Na spratu niže postoje grede u plafonu ploči.

 • pic1.jpg
 • pic2.jpg
tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

Ono što bih ja sugerisao je da se reši zadržavanje , tj oticnje vode sa dela krovne ploče koja će ostati nepokrivena , sami ste rekli daploča ima kontra pad i da se voda zadržava . Samim tim postoji rizik da vam deo vode sa nepokrivenog dela krova prodre u deo koji ste pokrili. Takodje je vrlo moguće da usled dejstva mraza i zadržane vode dodje do stvaranja leda , a onda nataje haos . u hidroizolaciju principu teško ćete izvesti dobru hidroizolaciju a da bude jeftino

vuxsd
vuxsd's picture
Offline
Registrovan dana: 03/12/2009
Poruke:

****...a druga da vam balkoni počnu da povećavaju ugib od prepusta zida i ozidanim kalkanima na njima.... Zid na delu ta dva balkona ozidajte tek na kraju a horiz.serklaz koji je na vrhu zida prepustite preko balkona kao konzole na obe strane i tek posle zatvorite nekim tanjim blokom da zid bude lakši da ne opterećuje previše balkone. I taj kalkanski zid morate da opašete malim H.S. S obzirom da pitaj Boga kako je to pravljeno najbolje da celokupan kalkan opšijete nekim lakim materinalom tipa plastificiranim limom u imitaciji lamperije ili slično da ne opterećujete balkone bez potrebe. Dajte neku fotografiju kako to sve izgleda...

Na fotografiji broj 3 se vidi ispod terase da ima neka potpora - nisam siguran kako se to zove kao neka vrsta konzole - znam da je otac tu postavljao posebno savijano gvožđe nešto kao horizontalno slovo P sa lukom na kraju.

Ono što sam zamislio je kao na fotografiji 4. Zabat bi bio iznad zida a ne na terasi. Zelenom bojom je označena greda stolice ali ne na tom rastojanju. Plavo su rogovi a iznad terase je samo zid. Narandžasto bi trebalo da budu betonske grede - serklaž ako je tačan izraz.
Nisam siguran kako bi rešio i zatvorio prostor iznad terase. Ako to budem zatvorio izgledaće veoma ružno kao neka kapa na celoj kući. Ako ostavim otvoreno zasipaće se kišom i snegom. Razmišljao sam da uradi neka lamperija ili podaščavanje ispod rogova ali neka to bude razmišljanje kad završim sve.

Preko terasa ne mogu da prebacujem serklaž jer nemam mesta ivice terasa su do sinora.

Da znam da je situacija veoma škakljiva ali šta je tu je....

 • pic3.jpg
 • pic4.jpg
Histerezis
Histerezis's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 21/08/2015
Poruke:

Što ne zidate na baš na polovini pa neka sutra brat iskoristi vaš zid i slemenjaču na njemu da osloni rogove svog dela krova? Neće valjda to da vam spori? Ovako kako ste zamislili morate da bušite ankere i da ankerujete vertikalnu armaturu za te poprečne grede. Kod seizmike može da se desi da zid prevrne na bratovljevu stranu.
Ako je neravnina ploče samo 4cm to nije strašno ispravite malterom uprvom redu i toliko...
Na sredini prostorije od 6m oštemujte plafon ako je omalterisano da vidite da li ima grede i koliko je armature stavljeno ili pitajte nekog ako se seća šta je urađeno. Ako imate pristup bratovljevoj polovini a sigurni ste da je sve urađeno potpuno simetrično pogledajte kako je kod njega.
Tenzor vam je lepo sugerisao za vodu na ploči. Pre par meseci je bila neka tema sa terasom koja je propuštala i sa vremenom se došlo u situaciju da se "monta" toliko oštetila da samo može da se poruši pa novo nanovo da se pravi... I vaša ploča se vidi da je dosta mrzla i da se kruni beton... Kad budete sve to napravili ima na bratovljevoj strani da se zajezeri posle svake kiše da prodire u ploču i da vam kvasi nadole a odozgo će da kvasi blokove i da se voda penje uz taj novi zid.

Nešto mora da smislite šta ćete sa vodom...

Još nešto primetih to što uporno nazivate terasama to su balkoni

vuxsd
vuxsd's picture
Offline
Registrovan dana: 03/12/2009
Poruke:

Histerezis, pre svega hvala na komentarima i savetima. Takođe bih se zahvalio i Tenzoru za njegov komentar jer tu ništa nisam mogao da komentarišem.

*** Što ne zidate na baš na polovini pa neka sutra brat iskoristi vaš zid i slemenjaču na njemu da osloni rogove svog dela krova? Neće valjda to da vam spori?***

Brat je više puta napomenuo da će da zida još jedan sprat. Ali ono što me je prevashodno navelo je da ću morati da razmišljam kako da uradim ventilaciju ispod crepa. S obzirom da je ventilacioni crep skup razmišljao sam da na slemenu postavim limenu opšivku koju bi perforirao (izbušio) u delu između rogova i da tako uspostavim cirkulaciju vazduha. Sutradan ako bi brat nastavio da zida iznad toga onda bi mi prekinuo ventilaciju.

****Ovako kako ste zamislili morate da bušite ankere i da ankerujete vertikalnu armaturu za te poprečne grede. Kod seizmike može da se desi da zid prevrne na bratovljevu stranu.***

Da planirao sam bušim rupe u koje bih stavio armaturu za betonske stubove ali ima brkova-armature koja viri iz ploče na mestima gde će biti stubovi ako se to tako piše, pa ću moći malo da se zakačim na tu postojeću armaturu.
Oko seizmike.. hm krov bi mi bio najmanja briga... ja sam tu kuću već prežalio samo se molim za zdravlje svoje porodice.

***Ako je neravnina ploče samo 4cm to nije strašno ispravite malterom uprvom redu i toliko...***

Prvi red sam već sazidao a u drugom ću probati da iznivelišem.

***Na sredini prostorije od 6m oštemujte plafon ako je omalterisano da vidite da li ima grede i koliko je armature stavljeno ili pitajte nekog ako se seća šta je urađeno. Ako imate pristup bratovljevoj polovini a sigurni ste da je sve urađeno potpuno simetrično pogledajte kako je kod njega.
Tenzor vam je lepo sugerisao za vodu na ploči. Pre par meseci je bila neka tema sa terasom koja je propuštala i sa vremenom se došlo u situaciju da se "monta" toliko oštetila da samo može da se poruši pa novo nanovo da se pravi... I vaša ploča se vidi da je dosta mrzla i da se kruni beton... Kad budete sve to napravili ima na bratovljevoj strani da se zajezeri posle svake kiše da prodire u ploču i da vam kvasi nadole a odozgo će da kvasi blokove i da se voda penje uz taj novi zid.***

Gledao sam plafon odozdo svuda su monte tako da nema betonskih greda-horizontalnih serklaža kao na nivou ispod. I ta gornja najviša ploča je oštećena tu ste u pravu. Voda je prolazila kroz ploču i nekoliko monti ispod u jednom redu na sredini je otpalo. Nisam siguran kako ću to popuniti kad budem uređivao unutrašnjost. Inače unutrašnjost nije sređena - nije malterisano i sve stoji još od trenutka kad je ozidano i postavljena ploča. Ploča je propuštala vodu pa sam nalepio kondorin i to je držalo neko vreme. Kad su jači pljuskovi prođe opet po malo vode. Na drugoj polovini je ista situacija.

Znam da izgleda baš loše i da postoji mogućnost da sve što radim bude nesavršeno i nedovoljno i da ponovo traži neko novo angažovanje ali prosto situacija je takva da se samo tako mora uraditi.

****Nešto mora da smislite šta ćete sa vodom...****
Voda, na toj drugoj polovini, kada je kiša otiče preko ploče ka spoljnjom zidu a stvori se jezerce pa to prođe kroz ploču a ako je uteha ne prilazi tom mom budućem zidu. Tu pri sredini sam lepio kondorin kao i na mestima gde je voda prolazila i sv to drži neko vreme... Zato sam i mislio da kad završim zid da pri dnu zida zalepim malo kondorina na zid i na ploču. Nekako je tu na sredini ploča zdignutija pa se maje vode skuplja. Odim kada pada sneg pa počne da se topi onda sve pliva....

****Još nešto primetih to što uporno nazivate terasama to su balkoni.****

U pravu ste - hvala. Da ne stojim najbolje sa izrazima ali to je moj propust.

Kolege Histerezis i Tenzor hvala još jednom za savete i komentare.

Histerezis
Histerezis's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 21/08/2015
Poruke:

Ako nema AB grede u ploči odna ona mora ili da se izvede naknadno. a) da se seče ploča i ubaci nova, b) uradi još jedna greda iznad preko sloja stiropora od 2-3cm (da ne opterećuje međuspratnu ispod, c) umesto stuba stolice se napravi vešaljka (mala je visina pa ne može) a i sumnjam da bi umeli da napravite sami, d) napravite ispod tog roga koji se pada iznad stuba koji nema na šta da se osloni rešetku koju oslanjate na zidove a na tu rešetku oslanjate rožnjaču, e) stavite jastuk popreko ali ne samo ispod stuba nego da ide svih 6m i na svakih 1m stavite po jedan stub tako da rasteretite (razmažete opterećenje na sva rebra ploče po malo), f)...
Manje više nešto ćete morati da improvizujete... Nešto morate da uradite od ovih varijanti jer na sred ploče ne smete da postavite stub krovne stolice.

vuxsd
vuxsd's picture
Offline
Registrovan dana: 03/12/2009
Poruke:

Hvala za smernice.

Ono što mi na prvu loptu pada na pamet je nešto kao što sam na brzinu nacrtao.... vidi se na skici..

- plavo su nastavci grededa stokice i donjeg dela stolice
- zeleno bi bile grede potpore
- crveno su te grede u rasponu od 6 metara i stubovi na 1m udaljenost jedan od drugog

Da li je potrebno nekako povezati stolicu sa donjim delom zida - nisam siguran kako bi se to zvalo nešto kao neki kosnik koji bi pridržavao stolicu - mada će ona sa vrhom zida biti povezana preko roga.

 • pic5.jpg
Histerezis
Histerezis's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 21/08/2015
Poruke:

Rešetku stavite popreko (od središnjeg zida do fasadnog zida) jer je manji raspon tj. 4.5m a ne podužno na tih 6m. Jedino što rešetka mora da bude promenljive visine tj. trougaona...

tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

Kolika je dužina roga ?

Histerezis
Histerezis's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 21/08/2015
Poruke:

4.7m=4.5m raspon + 0.2m ili 0.3m za stehu

vuxsd
vuxsd's picture
Offline
Registrovan dana: 03/12/2009
Poruke:

Da, sad mi je jasnije.
Da li je dovoljna jedna na udaljenosti od 3m od horizontalnog serklaža u ploči (iznad zidova prostorije) ili bi mogle dve na udaljenosti od 2 metara?

Koju dimenziju rogova bih koristio i na kojoj udaljenosti?
Ja sam razmišljao 0.12x0.08 zbog toga što bih onda stavljao kontra letve 0.08x0.05 ali sam čitao na forumu da se preporučuju dimenzije 0.12x0.10. To bi značilo da bih onda grede za kontra letvu 0.10x0.10 trebalo seći na polovine ili bih i tada mogao da koristiom gredu 0.08x0.05.

vuxsd
vuxsd's picture
Offline
Registrovan dana: 03/12/2009
Poruke:

Histerezis wrote:
Rešetku stavite popreko (od središnjeg zida do fasadnog zida) jer je manji raspon tj. 4.5m a ne podužno na tih 6m. Jedino što rešetka mora da bude promenljive visine tj. trougaona...

Da, sad mi je jasnije. To je kao na fotografiji obeleženo crvenom bojom.
Da li je dovoljna jedna na udaljenosti od 3m od horizontalnog serklaža u ploči (iznad zidova prostorije) ili bi mogle dve na udaljenosti od 2 metara?

Koju dimenziju rogova bih koristio i na kojoj udaljenosti?
Ja sam razmišljao 0.12x0.08 zbog toga što bih onda stavljao kontra letve 0.08x0.05 ali sam čitao na forumu da se preporučuju dimenzije 0.12x0.10. To bi značilo da bih onda grede za kontra letvu 0.10x0.10 trebalo seći na polovine ili bih i tada mogao da koristiom gredu 0.08x0.05?

 • pic6.jpg
Histerezis
Histerezis's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 21/08/2015
Poruke:

Rogove stavite na razmaku 75cm jer je to taman kad 3m podelite sa 4. Rog je dovoljan da bude b/d=8/10cm jer je ovde 2x2.25m raspon (ovo važi za ovaj slučaj nije opšta preporuka).
za rešetku ste me dobro razumeli ali ne mogu iz glave da vam kazem dimenzije štapova i spojnih sredstava... Kad pravim neku pauzu pogledaću šta bi išlo otprilike...

Histerezis
Histerezis's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 21/08/2015
Poruke:

može komotno i na 3m razmaka tj. da stavite samo jednu rešetku. za rešeku možete da upotrebite za sve štapove 8x10cm drvene grede ali sumnjam da ćete umeti da je napravitee. Nije tu problem koji je presek već kako da izoblikujete veze i da odradite pravilno spojna sredstva. Siguran sam da to nećete umeti da uradite ekserima a da bude kako treba. Da li ste u mogućnosti da kupite negde kod vas gde živite konektor ploče (one sa zubcima što se utiskuju presom a da vi improvizujete i da ih ukucate polako) to bi vam jako olakšalo rad. Ili da izvarite od pljošte čelika (širokog šparinga) sve čvorove pa da odradite zavrtnjima?
inače rešetka bi bila po ugledu na tu sa slike jedino je poželjno sa promenite orjentaciju prve i zadnje dijagonale a ostalo neka ostane isto.

vuxsd
vuxsd's picture
Offline
Registrovan dana: 03/12/2009
Poruke:

@Histerezis - Nisam mogao sinoć da se ulogujem... a htedoh da odgovorim...

Što se tiče krovne podkonstukcije to ću iskucati ekserima, to mi je jedina mogućnost i znam da će biti teško ali sa ove tačke gledišta mislim da ću uspeti. Razmišljam da će teret rogova i crepa da ga dodatno učvsti i da neće dozvoliti da 'mrda'.

Ostalo je da završim peti red zida i da uradim šesti.

Sada bih pre razmišljao na temu postavljanja gvožđa za vertikalne i horizontalne serklaže. Koji presek gvožđa da koristim? Ja sam razmišljao o rebrastom gvožđu fi-8. Svuda po 4 šipke i horizontalno i vertikalno?
Armaturu bih kupio već napravljenu jer to rade po stovarištima. Za vetikalni serklaž koji je dužine 15m sam razmišljao da kupim 3 komada po 6 metara pa da ih 'preklopim' u sredini.
Da li bi bilo bolje da se nalivanje betona uradi odjednom i za vertikalni i za horizontalni serklaž i u jednom danu ili bih mogao da uradim vertikalne a kasnije odjednom ceo horizontalni serklaž?

Koju dimenziju greda da kupim za venčanice 0.12x0.1?

drugarski pozdrav

Histerezis
Histerezis's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 21/08/2015
Poruke:

Ne sumnjam da krovnu konstrukciju možete da napravite koristeći eksere kao spojna sredstva to je manje više trivijalna stvar ali drvenu rešetku nećete moći tek tako. Veze među štapovima traže malo veću pažnju i znanje...
U VS 4fi8 je malo pojačajte malo, 4fi12 je OK da vam se zid ne prevrne prilikom zemljotresa.
U HS je malo 4fi8 (uradite barem sa fi 10)ako baš mora da se uštedi onda jedino pojačajte gornju zonu nad balkonima sa još po jednom dodatnom šipkom i toliko. Verovatno je cela kuća urađena ko zna kako što se tiče arrmiranja (u smislu svugde se po malo štedelo) tako da nema smisla sad na vrhu ići sa nekom armaturom Bog zna koliko jakom. Slobodno preklapajte koševe armature to je uredu, Slobodno radite sa prekidima betoniranja kako vam odgovara.
Vencanica b/d=12x10cm je dovoljna jer je krov mali...

vuxsd
vuxsd's picture
Offline
Registrovan dana: 03/12/2009
Poruke:

U redu, hvala, razumeo sam.
Kupiću rebrasto gvožđe fi12 i stavljam 4 šipke u HS i VS. Javljam se kad završim betoniranje.

drugarski pozdrav

vuxsd
vuxsd's picture
Offline
Registrovan dana: 03/12/2009
Poruke:

U nedelju izbetoniran horizontalni serklaž na zidu i sada čekam da beton sazri. Povremeno zalivam mada nije hladno vreme. Sledeći zadatak je postavljanje kondorina na betonsku gredu zida i na ploči gde će biti streha. Tu je potrebno da uklonim višak gvožđa - brkova. Posle toga sledi postavljajne venčanica.

 • pa040004.jpg
Histerezis
Histerezis's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 21/08/2015
Poruke:

Samo napred!

vuxsd
vuxsd's picture
Offline
Registrovan dana: 03/12/2009
Poruke:

Evo da prikažem kako teku radovi. Uradio sam ovu podkonstrukciju za stolicu iznad prostorije koja je dužine 4m. Ujedno na neki način sam vežbao za izradu podkonstrukcije za stolicu iznad prostorije od 6m.

Sutra najverovatnije kupujem grede za rogove i grede za tu drugu podkonstrukciju kao i grede za stolicu. Zatim kad podignem grede krećem da je pravim.

 • pa150016.jpg
 • pa150017.jpg
Histerezis
Histerezis's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 21/08/2015
Poruke:

Rekoh vam da nećete umeti da napravite veze u rešetki. Ponavljaam vam jos jedanput ostvariti zateznu vezu u drvenim konstrukcijama nije trivijalna stvar. Niste me poslušali da promenite orjentaciju prve i poslednje dijagonale (nije sve jedno da li je pritisnuta ili zategnuta namerno sam vam to sugerisao jer sam pretpostavljao kako će da vam ispadne resetka). Moguće je da se vodite slikom koju ste priložili u postu broj 19. ali niste primetili da su pojasni štapovi složenog preseka. Na slici nije pojas od grede nego su dve stafle. I sasvim je druga stvar što se tiče ostvarenja veze.
Rešetka je dobra ali samo treba da se dodaju konektor ploče ili čelične veze jer bez njih ne valja.
Nije mi jasno zašto ste rešetku pravili na mestu iznad nosećeg zida. nemojte da trošite materijal i građu bez potrebe tamo gde nije neophodno. Rešetka vam treba samo iznad velike sobe gde nema grede u ploči na svim ostalom mestima se stavi kratak jastuk stubić, dva kosnika, preko rožnjača i toliko ovo vam ne treba...Znači raspored elemenata kao na trećoj slici jedino što ni ovde veze nisu tesane ko što treba nego sklepane sa po par eksera...
Iskoristite tu resetku za polje od 6m a na ostalim mestima stavite po stub sa kosnicima, preko rožnjača i rogovi....Podrazumeva se da morate veze u rešetki da popravite jer ovako ne može da nosi...

 • detalj_resetke.jpg
 • resetka_sa_konektor_plocama.jpg
 • roznjaca.jpg
vuxsd
vuxsd's picture
Offline
Registrovan dana: 03/12/2009
Poruke:

Hvala na sugestijama. Ova rešetka je na sredini iznad prostorije od 4m. Da, napisali ste da trebam da napravim drugačiju orijentaciju kosnika ali sam to prevideo. Kad budem radio drugu podkonstrukciju promeniću orijentaciju kosnika.
Hvala

vuxsd
vuxsd's picture
Offline
Registrovan dana: 03/12/2009
Poruke:

Danas sam kupio ostatak građe za rogove i stolice. Ceo dan sam izgubio na kupovinu, prevoz i na podizanje greda.
Možda nije pravo vreme da se pita ali bi trebao da znam da se organizujem unapred a tiče se oluka. Da li se oluci stavljaju na rogove? Preko tih 'kuka' koje drže oluk dolazi i folija i posle crep? Ili se kuke postavljaju na kontra letvu?
Hvala i pozdrav

zvukoljub
zvukoljub's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 05/09/2007
Poruke:

Куке се постављају тако да захватају и летву и контра летву. Монтажа кука и олука иде пре постављања црепа, једноставније је.

Без алата нема заната, a без знања ни најбољи алат неће помоћи..