Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Nova ploca ispucala

12 poruka / 0 new
Poslednja poruka
srx_zr
srx_zr's picture
Offline
Registrovan dana: 14/06/2016
Poruke:

Pozdrav svima..
Moj problemcic je sledeci..zidam novu kucu 10x24m
marta 2018 su mi majstori odradili plocu..medjutim ploca je posle meseca dana pocela da puca..
armirana je peticom i sesticom mrezom..redovno je zalivana i vreme je bilo idealno za beton a ona i dalje puca..
Kontaktirao sam majstora koji je radio plocu i koji mi je rekao..kao sve je ok to je zbog diletacije ..zemljiste ovo ono ...
Kontaktirao sam i drugog majstora koji mi je slicno rekao i da ne treba da brinem..ploca je armirana i nece da mrdne nigde
Ali mene i dalje nervira toliko da sam prekinuo sa gradnjom ove godine..beton je porucen iz lokalne firme koja se bavi proizvodnjom..MB30..
Ploca ima jedno 30-tak pukotina sve iste velicine i brine me sto ce verovatno i dalje pucati..
Da li stvarno treba da brinem nesto ili je sve ok?
Postavicu slike i video jedne od pukotine koja se prva pojavila i najveca je

Dodatak ako nesto znaci..
Donji temelj je radjen 80x50 i armiram je u donjoj i gornjoj zoni..
Gornji temelj 30cm sirine sam takodje armiran u gornjoj zoni
i ploca armirana za mrezama peticom i sesticom

VIDEO : https://files.fm/u/x6h6j2dk

  • img_20180330_145527.jpg
  • 20180604_163331.jpg
  • 20181002_105324.jpg
  • 20181002_105327.jpg
  • 20181002_105334.jpg
  • 20181002_105347.jpg
  • 20181002_105400.jpg
  • 20181002_105612.jpg
tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

Svršenom poslu mane nema . I da je dobro i da nije sad je dockan . "nulte ploče " pucaju najčešće zbog nepoštovanja pravila, nabijanja podloge , preseka armarture , negovanja betona a često i beton sam sebi pravi dilatacije tj pukotine. Da je idealno , daleko od toga , vidjao sam i gore situacije pa kuće stoje po 30-40 god , tako da nemate prevelikog razloga za brigu . Koliko uspevam da vidim vi ste na više mesta "promašili " raspored cevi i ušli ste u objekat okitenom , ispravite to dok možete .

srx_zr
srx_zr's picture
Offline
Registrovan dana: 14/06/2016
Poruke:

Objekat je predvidjen kao 4 stambene jedinice odvojene..tj stanovi..Ima 4 kupatila u prizemlju..okiten je isao do objekta..pa posle plasticne cevi u objekat..
Ne razumem to da sam promasio raspored cevi..

Da li mi mozes pojasniti?

tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

Pa iz ugla iz kog je slikano deluje da cevi nisu u ravni sa zidom . Ko je uradio projekat i statiku , šta tamo piše vezano armiranje , nasipanje i betoniranje ?

srx_zr
srx_zr's picture
Offline
Registrovan dana: 14/06/2016
Poruke:

Statika je komedija...dao sam prijatelju koji je izvodjac i ima svoju firmu u BG..on nije mogao da skonta sta pise u statici..mislim da je bila neka kopi copy paste varijanta samo da dobijem gradjevinsku..inace sam iz Zrenjanina...uglavnom statika kaze da se sve radi sa glatkom armaturom 10..
Sto sam ja odmah stavio u cosak...sve je radjeno sa rebrastom 12 armaturom..i mrezama 5 i 6 isto naravno rebrasta

Isto tako..ne vidi se na slikama..pored objekta ovog velikog sam uradio garazu i kotlarnicu 9x6 metara..tu nisam angazovao majstore...sve sam sam radio uz pomoc prijatelja.. rucno mesali beton i nista nije ispucalo..nesto kontam da nije do betona koji sam porucivao iz firme..

VUJKE89
VUJKE89's picture
Offline
Registrovan dana: 05/12/2017
Poruke:

Mislim raditi temeljnu ploču sa seticom i peticom je malo smešno za toliki objekat.
Mada ne bi trebalo da bude nekih većih problema, osim pucanja zidova usled sleganja terena i objekta.

srx_zr
srx_zr's picture
Offline
Registrovan dana: 14/06/2016
Poruke:

Znaci treba da ocekujem potpuni kolaps objekta? Smile

Jeste da je velik objekat ali pogledaj temelj..sve prostorije su male osim tih srednjih koje su 5x5.5

  • spojene_slike.jpg
  • img_20170623_182748.jpg
tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

Lele pa ovo sve blatom nasipano ... Da će biti kolapsa objekta to neće sigurno . No sačekajmo da se histerizesis oglasi .

srx_zr
srx_zr's picture
Offline
Registrovan dana: 14/06/2016
Poruke:

Ma nije blato i zemlja..pesalj sljunak..uglavnom sljunak...i to ja mnogo sljunka...to je sklonjeno..ta zemlja mislim..sve je izvadjeno i ocisceno pre nabijanja

som16
som16's picture
Offline
Registrovan dana: 20/02/2015
Poruke:

srx_zr,
možda su pasovni temelju uredu ali kako je napumenuo kolega forumaš " tenzor", možda je greška u premalom zbijanju materiala između temelja.
Kolika je debelina te talne plošče, koja je puknula? Armatura u gornji coni je...?
Izradili " dvojček" stanovanjsku kuču; dilatirana AB temeljna ploča; material - tampon, izpod sabijen . Kontrola sa strane geomehanika.

Možda je tu greška, da niste izradili dilataciju između samih trakastih temelja. Predlažem, da izradite jednu - dvije vrtine i pregledate ovu ispucanje.

LP 

Histerezis
Histerezis's picture
Online
Moderator
Registrovan dana: 21/08/2015
Poruke:

Ovde je napravljen niz propusta.
Donji temelj je radjen 80x50 i armiram je u donjoj i gornjoj zoni...
To 80x50cm su temeljne trake i plitko su postavljene (dubina temelja je jako mala). Ovo tokom vremena može da se manifestuje kao negativno. Verovatno nije urađena ni zamena tla u nekom iole debljem sloju. Na slikama se ne vide tragovi izrade šljunčanih jastuka. To tlo iz iskopa ukazuje na loše humusno tlo i na ostatke nekog starijeg objekta koji je tu bio (vidi se neki šut). Opis armiranja ukazuje da je jedan deo armature manje više "bačen".
Gornji temelj 30cm sirine sam takodje armiran u gornjoj zoni.
Trebalo je armirati i same temeljne zidove a ne samo njihov završetak. Veliki je popust što su ankeri vertikalnih serklaža ostavljeni "kratko". Pogledajte prvu i drugu sliku u prvom postu dužina armatura je kratka za adekvatno sidrenje.
Ploca armirana za mrezama peticom i sesticom... Nebitno čime je armirana ako nije dobro zbijeno tlo ispod nje. Način i mesta na kojima je počela da puca ukazuju da je armirana jednostrano, da je prilikom betoniranja mreža pala u donju zonu a de su polja počela da se sležu. Generealno to nije veliki problem ukoliko preko idu slojevi H.I.+T.I.+estrih+podna obloga. kada su mala sleganja estrihom se to koriguje. Koliko vidim sa osnove objekta, srednja polja su velika i na ovoj nultoj ploči će se verovatno na nekim mestima javiti pregradni zidovi. ne verujem da će u tim stanovima postojati samo te velike prostorije. Pregradni zidovi iako tanki deluju kao linijsko opterećenje na manjoj površini za razliku od poda koji deluje kao površinsko opterećenje. Dalja konsolidacija nasutog tla će usloviti da se u pregradnim zidovima javljaju prsline jer su kruti pa ne mogu da prate deformaciju nulte ploče kao što to može pod.
Majstori kažu ..kao sve je ok to je zbog diletacije ..zemljiste ovo ono ...
Nije problem da se javi po neka prslina koja je posledica skupljanja. One su obično male i javljaju se po negde. To je normalno pogotovo kada je veća marka jer što je beton bogatiji cementom to je i skupljanje kasnije veće.
Problem je ako polja nisu očišćena od šuta i humusnog tla, nasipana nekoherentnim tlom i zvijana u slojevima. Ovo retko ko izpoštuje pa zato kasnije ima povećane deformacije sleganja nulte ploče.
Ne treba očekivati "kolaps" to sigurno neće da se desi. Šta sad možete da uradite. Naspite okolo zemlju da se popnete sa kotom terena da temelji ne budu u zoni mržnjenja tla. Kuću nastavite da zidate... Šta sad drugo možete.

srx_zr
srx_zr's picture
Offline
Registrovan dana: 14/06/2016
Poruke:

Hvala na odgovoru!