Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Popravka krova na zgradi - prokišnjavanje

8 poruka / 0 new
Poslednja poruka
xorg
xorg's picture
Offline
Registrovan dana: 06/04/2011
Poruke:

Pozdrav svima, imam problem sa krovom na zgradi u kojoj stanujem, stan mi je na 4-spratu, krov je preko 6og tj. preko šupa koje su na potkrovlju, a meni u stanu prokišnjava na kofe... Voda prolazi kroz zid zgrade, koji se iznad moje sobe oslanja na spoj dve plafonske ploce i na tom spoju curi. Krov je prost, greda, letva i crep, i curi mi samo kada duva jak zapadni vetar direktno u crep, i verovatno nanosi kišu kroz horizontalne spojeve crepa. Plus na kraju krova nedostaje jedan red crepa, previše je izložen onaj lim, sampleh, i kratak je, najverovatnije i tu voda prodire pod jakim vetrom. Nagib krova je oko 40'.
E sad, pocela je akcija sredivanja fasada u mom kraju, i trebalo bi da se reši i problem sa krovovima.
Šta sugerisati majstorima da urade, koji su vaši saveti i mišljenje o uzroku problema, šta mislite gde je tu problem?
Ja sam mislio da stavim taj red crepa, i možda da pur penom zadihtujem horizontalne spojeve crepa na krovu.


majstorPera
majstorPera's picture
Offline
Registrovan dana: 25/10/2010
Poruke:

Postavi taj red crepa, i neka limari dobro postave i zadihtuju lim...

zvukoljub
zvukoljub's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 05/09/2007
Poruke:

Ako će se sredjivati i krov onda bi bilo dobro postaviti krovnu foliju koja je vodonepropusna i na taj način će se rešiti problem na duži rok.

Без алата нема заната, a без знања ни најбољи алат неће помоћи..

mensana
mensana's picture
Offline
Registrovan dana: 17/07/2009
Poruke:

Živim u potkrovlju zgrade koja je prekrivena tegolom (ispod tegole, mislim da je ter papir i zaštitna folija). Zgrada je stara 10 godina i već od druge godine je počelo da nam prokišnjava. Pokušavali smo bitumenom i bimizolom da prekrijemo te delove, ali je to trajalo samo par meseci i ponovo počne da prokišnjava. Problem je u tome što postoje dve kupole i majstori kažu da se tu zadražava voda i onda siđe to stana. Drugi problem je što je tegola loše pričvršćena (ni sam ne znam kako), pa kada dune vetar, deo tegole prosto odleti. Skoro su dolazili različiti majstori i utvrdili da ima rupa u krovu i čak da su daske ispod tegole na nekim mestima trule.

Ponudili su mi sledeće: da ili ceo krov (ili samo deo iznad mog stana) prelepe kondor trakama i preliju bimizolom ili da podignu postojeću tegolu, postave trake i postave novu tegolu, što je bolja varijanta, ali i mnogo košta. Dakle, pitanje ljudima koji se bolje razumeju u ove stvari od mene – koja je od ove dve varijante bolja ili da li postoji i neka treća, sigurnija? Da, i ako neko poznaje nekoga u Nišu ko je pouzdan i kvalitetan za krov, neka mi se, molim Vas, javi.

Hvala unapred

bata mile
bata mile's picture
Offline
Registrovan dana: 19/08/2011
Poruke:

Zivim na petom spratu u potkrovlju zgrade. Krov je pokriven tegolom, prokisnjava dosta, star je 25 godina. Da li je najbolje resenje da preko ove postojece tegole stavim samo tegolu, ili je bolje da preko tegole stavim lim za krov?

Капетан
Капетан's picture
Offline
Registrovan dana: 17/08/2015
Poruke:

Ni jedno ni drugo nisu dobra resenja.

Histerezis
Histerezis's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 20/08/2015
Poruke:

Kapetane, a šta predlažete kao alternativu?

som16
som16's picture
Offline
Registrovan dana: 20/02/2015
Poruke:

mensana, daj slike teh dvije kupola. Kakva je to kupola? Ako je prošlo 10 godina, valjda imate još garanciju na rad. Reklamaciju pošaljite izvodiocu. Dali možeš dobiti podatke o kakvom tipu Tegole se radi??
Klasićni bitumenski trak nije pravo rešenej za sanaciju. Potrebno je ugraditi takvoga, koji kompatibilan sa tegolom. Ako pošalješ mail, dodču ti slike kako se je izradila sanacija tegole na kuči. Posamezni materiali. Posle možeš ovdje napisati i slike priložiti.
Način ugradnje: predlažem da skinete uništenu tegolo , svu strijehu, in položite novo. Mojstar neka bude sa iskustvom i prije sklapanja pogodbe pregledejte njegove referenčne objekte. Pazite na provetravanje sljemena i zaključce strijehe. Trule daske zamijeniti. Pozornost: streha prekrivena sa tegolom mora imati zračni kanal. Primerna dužina eksera.
Niš . Verovatno imate velike razlike u temperaturi. Naklon strijehe?

bata mile,
nikako na ovu staru oštečeno tegolo ugraditi novo!! NIkako.
Koliki je naklon strijehe?
Ako imaš hladno podstriješje ( podkrovlje) onda bi nekako išlo, da pustiš staru gore, ugradiš letve 5/8 , preko OSB / Daske ( do 10 cm širine) / Wallprof plošče. Na njih ponovo tegolo. U tom primjeru sotaje strijeha cijela, da vam kakva jaka kiša ne zalije stanove. Varujanta i ugradnja strešne cigle.
Možeš i na štefle 5/8 ( zračni most) kontra letve 5/4 i striješnu ciglu.

LP