Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

zemljani i pripremni radovi

12 poruka / 0 new
Poslednja poruka
tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

e pa ovako namera je da se u ovoj temi navode sve vrste zemljanih i pripremnih radova pre izgradnje objekta i to za varijante ssm ali i za neku ozbiljniju gradnju

  • temelnja ploca .jpg
  • predlog-za-web.jpg
mrsvetislav
mrsvetislav's picture
Offline
Registrovan dana: 02/01/2009
Poruke:

Uf poceo si pravu temu!!
Ja treba da nastavim propali objekat koji su moji roditelji zapoceli. Ne volim nista da radim ili da mi rade sto nerazumem. Prvo zbog cene a drugo zbog toga sta mogu da dobijem...
Objekat koji treba da nastavim je prizemna katastrofa. Ima samo zidove i ravnu plocu.
Polovina poda je izbetonirana i tu je visina oko 3.4 dok je ostatak podu pod zemljom i to u jednoj prostoriji na jednom kraju 2.2 a u drugom 2.8 visina. Temelj je kaskadan i ide u zemlju oko 80 cm i siri se pri dnu. Problem je sto imam i dupli temelj... LUDILO... tako da u jednom cosku kuce imam temelj koji mi strci oko 30 cm iz zida i oko 30cm iznad zemlje... Kuca je zapoceta na mestu gde je nekada bio ambar (ako znas sta je to Smile)
Projektant mi je rekao da nemogu da imam istu visinu u celoj kuci, to postujem iako sam zakljucio da on nije najcistiji u glavi. Covek me ubedjuje da pravim izolaciju od trske Laughing out loud... Imam majstora koji je do sada izgradio puno kuca i svi ga samo hvale jer je besprekoran.
Takav majstor nema vremena da dolazi kod mene pet puta godisnje da radi kako je skupim lovu pa bih pokusao barem te zemljane radove da pripremim sam sa fizikalcima...
Sta mislis?

tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

mrsvetislav
ima gomila poslova koje mozes sam odraditi
naravno ako postavis i neke fotke bice lakse za objasnjenja i pomoc
i dobrodosao na forum

zika1
zika1's picture
Offline
Registrovan dana: 25/10/2007
Poruke:

Mislim da je ova tema odgovarajuća za moje pitanje i ono što mene muči.
U građevinsratsvo se ne razumem gotovo ništa a oko mene imam "stručnjake" koji znaju sve...ali baš sve...i više od toga...i zato ne mogu da kažem da se zbog toga ne bojim jer trebam to njihovo "znanje" i "poznavanje materije" da ispitam na sopstvenoj koži.
Naime, čim vreme dozvoli moram da počnem sa građevinskim radovima na placu u blizini grada gde trebam da pripremim uslove za postavljanje kontejnera, koji obično služi za terenski smeštaj radnika, a koji kontejner će mi koristiti kao poluvikendica, polupčelarska kućica polu sve i svašta... Osim tog kontejnera planiram da, ako ne odmah, a ono u dogledno vreme, izbetoniram plato ispred i iza kontejnera koji će mi služiti sa jedne strane kontejnera kao mesto za odmor u hladovini na koji bi postavio sto sa klupama i sl., a sa zadnje strane bi taj betonski plato iskoristio kao neku vrstu ostave za alat i dr. Normalno na kontejner bi postavio krov na dve vode koji bi se oslanjao ne samo na kontejner nego i na drvene stubove koji bi bili na ivicama tog betonskog platoa i tako ga priveo nameni. Kontejer je dimeznija 6 x 2,5 m u osnovi, a platoi ispred i iza bi bili u dužini celog kontejnera a po širini oko 2,5 m sa obe strane.
Ovo do sada je bio uvod, a ono što sam hteo da pitam je u stvari kako pripremiti podlogu za postavljanje tog kontejnera i kasnije svega ovog što sam naveo a da to ne bude skopčano s velikim troškovima i da bude trajno kako ne bi doživeo kasnije uleganje ili uvijanje kontejnera i sl.

Zaboravio sam da kažem da je podloga zemlja i da se plac nalazi na ravnici gde gotovo da ne postoji opasnoist od pojave bilo kakvog klizišta.

Dali je pametno izliti betonske stubove, stope, izraditi tamelj, kakav temelj, koliki, kakvu armaturu staviti, izliti AB ploču, koliko debelu, izliti samo temelj samo za kontejner a platoe ispred i iza napraviti od rizle,...koje su prednosti i mane svega ovoga...

Molio bih ako neko ima više iskustva od mene sa ovim materijalima i poslovima da kaže nešto konkretnije ovom.

Pozdrav svima i hvala na odgovoru unapred...

tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

ehe ajd ovako da probam da ti pomognem
ja bih tek na izlivenu plocu postavio kontejner
a zbog toga sto ako ti ispod kontejnera ostane zemlja il rizla non stop ce ti kondenzovati dno kontejnera a samim tim ces mu ubrzati propadanje
inace najjeftinije ti je da uradis plocu zajedno sa temeljima
znaci iskopas jedno 20 cm i oko ivice betona iskopas kanale 20 cm sirine i 35 cm dubine i salujes daskom samo okolo . ubacis sesticu mrezu i voziii
naravo na mestima gde planiras stubove postavis odma anker ploce i zavaris ih za armaturu

zika1
zika1's picture
Offline
Registrovan dana: 25/10/2007
Poruke:

Tenzor, samo da proverim da li sam dobro razumeo ovo.
Da li to znači da najpre iskopam 20 cm dubine na celoj površini koju planiram da izbetoniram (6x7,5m), a onda na obodu tog iskopa iskopam još kanal širine 20 cm i dubine 35 cm, ošalujem daskama sa spoljne strane tako da kad izlijem ploču ista bude u nivou zemlje sa spoljne strane a unutra je betonski sloj debeo 20 cm po površini (jer sam toliki sloj otkopao)dok je na obodu 55 cm (20+35) i normalno pre livenja betona postavim armaturnu mrežu od gvožđa debljine 6 mm.
Pretpostavljam da ovi ankeri koje pominješ treba da se postave samo na mestima drvenih stubova koji će nositi krovnu konstrukciju a ne i ispod mesta gde će ležati sam kontejner.
Mogao bi samo da mi kažeš nešto bliže o debljini i dužini tih ankera...
Pozdrav i hvala na odgovoru u svakom slučaju

tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

nisam ja bas ni najbolje objasnio
al cu sad da ispravim ako je ploca 6x7,5 m
onda ovako
iskopas 20 cm u dubinu a a uz samu ivicu ploce kopas dublje kanal 20 x35 cm
i taj kanal ti ostaje za temelj
onda osalujes celu plocu okolo spolja na recimo 8 cm visina salunga
a unutar salunga sve osim temeljnih rovova naspes sljunkom i nabijes da ti sama ploca bude oko 10 cm debljine i naravno armiras
i armiras naravno
da ankeri ti idu samo na mestima gde dolaze drveni stubovi
a ispod kontejnera najbloje bi bilo da stavis neke podmetace (guma ,drvo i sl )
i naravno vodi racuna kako radis padove ploce da ti se voda ne bi slivala pod kontejner

  • temelnja ploca .jpg
zvukoljub
zvukoljub's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 05/09/2007
Poruke:

Prema statistickim podacima o najnizim temperaturama u toku godine, na nasim prostorima, ni jedan temelj ne bi trebao da bude plici od 40 cm zbog moguceg izmrzavanja tokom zime.To je neko opste pravilo bez obzira da li se gradi kuca ili ploca za kontejner, sve ostalo ti je Tenzor lepo objasnio.

Без алата нема заната, a без знања ни најбољи алат неће помоћи..

zika1
zika1's picture
Offline
Registrovan dana: 25/10/2007
Poruke:

Zvukoljube jer to znači da trebam po celoj površini otkopati 20 cm pa onda po obodu još 40 cm dubine za temelj? To ispada 40 cm dubine u zemlju, još 20 cm da dođem do nivoa zemlje ( jer sam otkopao 20 cm opo celoj površini) i moram još najmanje 20 cm iznad nivoa zemlje jer će nekada napadati sneg što daje neverovatnih 80 cm ukupne dubine i to za kontejner težine manje od 2 t.
Moram da kažem da to prevazilazi troškove koje sam mogao da pretpostavim pa sam zato hteo da pitam da li u tom slučaju nije bolje da bušilicom za stubove izbušim rupe u zemlju prečnika oko 20 cm, u njih nalijem beton, eventualno stavim armaturu i na te, tako betonirane stubove postavim kontejner. Ti stubovi bi bili duboki i 80 cm a iznad zemlje bi virili i 20 cm. Bili bi na udaljenosti od oko 1,5 m jedan od drugog (a može i gušće ili ređe).
Šta mislite o ovome.

zvukoljub
zvukoljub's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 05/09/2007
Poruke:

Nije losa ideja, to sa stubovima.Ovo o 40 santimetara temelja nisam izmislio, vec kad sam gradio vikendicu (sam sam sve radio) izuzev betoniranja ploce gde su mi pomagali drugari na mobu, strucnjak u ciju reputaciju ne sumnjam(inace je i sudski vestak) mi je objasnio da na nasim prostorima treba dubina temelja uopste da bude najmanje 40 cm zbog mraza.Jer ako mraz digne temelj onda je sve dzabe.
Ova tvoja ideja sa stubovima je dobra samo vodi racuna o dnu kontejnera da li dozvoljava oslanjane na stubove.Bilo bi dobro da ti stubovi budu armirani.

Без алата нема заната, a без знања ни најбољи алат неће помоћи..

zika1
zika1's picture
Offline
Registrovan dana: 25/10/2007
Poruke:

Zvukoljube, ajde još neko pitanje.
Ti stubovi koje pominjem bi bili armirani svakako. Kontejneru je dovoljno da se osloni i na 4 betonske ploče koje bi se postavile na svakom od uglova kontejnera i ništa više. Preporučuje se da bude bar malo odignut od tla za tih 5-10 cm koliko budu debele ploče kako bi se obezbedilo kakvo takvo provetravanje ispod.
Problem sa stubovima je po meni (a u građevinarstvo se ne razumem ništa pa ovo što ja mislim da je problem možda to i nije ali...), u tome što kasnije neću imati nikakvu ogradu oko koje bi izbetonirao plato ispred tog kontejnera gde bi postavio sto ili ukoliko bi i uspeo to da izbetoniram plašim se da će taj i takav beton da se roni i to najpre na krajevima a kasnije i ka sredini.
Drugo pitanje koje me muči je ovo što ste naveli u prethodnim postovima ti i tenzor. Mislim na "armiranje". Jer ste mislili na armiranje klasičnim korpama u obodu temelju ili ste mislili na armaturno gvožđe koje se polaže u taj ležeći beton ili možda i na jedno i na drugo.
Koliko god da su Vam smešna ova moja pitanja verujte da se u to ne razumem gotovo ništa a pošto me taj posao čeka ne mogu da kažem da sam bezbrižan iako je ovo više nego trivijalno...normalno za onog ko se u ovo razume...
Pozdrav

zvukoljub
zvukoljub's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 05/09/2007
Poruke:

Evo prilazem sliku kao moj odgovor.Ja bih ovako uradio. Postavio stubove kao na slici, naravno armirao, deljina je oko 30 cm tj. za sirinu asova ili lopate i napravio bih okvir (25 x 25 cm) na koji ce se osloniti kontejner.Izmedju tla i kontejnera mora ostati vazdusni medjuprostor zbog promaje tj. susenja poda kontejnera. Kontejner koji sam slikao nije dobro postavljen.Izbetoniran je plato i on postavljen na beton.Posledica istrunuo je pod u kontejneru pole nekoliko godina jer se stvarala vlaga ispod kontejnetra.
Sto se tice platoa oko kontejnera Tenzor ti je sve lepo objasnio i dao ti je pravo resenje.Beton se nece kruniti ako je uradjen kako treba, armatura moze i ne mora ako se ne betonira cela ploca, a ako se betonira cela ploca onda obavezno armaturno platno za hodanje po njemu je dovoljna setica, ako se po tom platou nece kretati neka vozila, traktor, auto ili nesto teze.Ako ce biti vozila na platou onda je to druga prica.

  • predlog-za-web.jpg

Без алата нема заната, a без знања ни најбољи алат неће помоћи..