Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Nepromočivi šav?

11 poruka / 0 new
Poslednja poruka
Nemanja87bgd
Nemanja87bgd's picture
Offline
Registrovan dana: 26/08/2016
Poruke:

Pravim neku konstrukciju koju bih obložio impregniranim platnom šoteks. Platno sam testirao i ne propušta vodu ali na šavu voda prođe. Kako to rešiti? Konac sam kupio gde i platno neki najlonski koji su mi predložili za to što meni treba. Da li će oni sprejevi za impregnaciju sprečiti vodu da prođe kroz šav? Ili postoji neko bolje rešenje?

Pozdrav

nakamura
nakamura's picture
Offline
Registrovan dana: 09/03/2009
Poruke:

Прво што ми је пало на памет је да се шавови премажу воском. Друго - да се исеку траке које би се залепиле преко шавова. Вероватно да постоји још решења, па је можда и тај спреј за импрегнацију једно од њих.

Nemanja87bgd
Nemanja87bgd's picture
Offline
Registrovan dana: 26/08/2016
Poruke:

To što bi zaustavilo vodu da prođe kroz šavove treba da bude postojano bar 5 godina. Konstrukcija bi bila izlagana spoljašnjim uticajima, po nekoj mojoj proceni ,oko mesec-dva godišnje i to 70% u letnjem periodu i 30% u zimskom.

Sumnjam da sprejevi za impregnaciju mogu da izdrže i jednu godinu pa zato njih ne bih koristio.

Treba mi neko trajnije rešenje, ja sam nešto razmišljao šta ako bi se traka neke gume koja se neće topiti na suncu stavi između dva dela platna pa se onda tako zašije. Znači da u sredini šava između dva platna bude traka gume. Kada igla probuši gumu i prođe konac guma se skuplja i steže konac pa voda ne može da prođe.
Ne znam da li je to moguće ali mi je palo na pamet. Znate one boce sa fiziološkim rastvorom ili infuzijom što na vrhu imaju gumu pa kada se iglom šprica probuši da bi se uzeo sadržaj taj sadržaj ne prolazi pored igle iako je boca okrenuta naopako a i kada se igla izvadi sadržaj ne curi na toj rupi jer se guma sama tu stegla i zatvorila rupu. E tako neku gumu bih ja upotrebio.

Osim toga lepljenje šavova sa trakom materijala preko bi možda moglo isto ali da li će taj lepak biti dovoljno dugotrajan?

nakamura
nakamura's picture
Offline
Registrovan dana: 09/03/2009
Poruke:

Ово решење са гумом би можда могло да функционише али би требало пробати. Залепљена трака ће издржати ако се добро припреми и добро залепи неопренским лепком, синтелоном рецимо. Њиме сам крпио рупу на гуми за врата од веш машине пре годину, годину ипо, и то још увек држи иако је изложено води, прашку и температури.

markus81
markus81's picture
Offline
Registrovan dana: 27/04/2011
Poruke:

Mislim da bi sav morao da bude dupli, kao na unutrasnjoj strani nogavice od leviski, i okrenut tako da kad se postavi platno voda ide preko sava a ne u sav. Takodje necim natopiti sav da odbija vodu ili zalijepiti prije sivenja.

behemot
behemot's picture
Offline
Registrovan dana: 18/12/2013
Poruke:

Mislim da ovi što prave jakne, pantalone itd za planinarenje vare šavove. Dakle, toplotno spajanje. Možda da pitaš nekog vulkanizera za savet Smile

pandora
pandora's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 25/10/2009
Poruke:

Imam u kući radne pantalone mog muža od nekog ne promočivog materijala (podseća na mušemu). Šavovi uopšte nisu šiveni već lepljeni, liči na sintelan. Problem je nastao kad su držane na toplom duži period. Lepak se nekako otopio i razvuko svuda po pantalonama ko žvaka, ali šavovi nisu popustili.

Nemanja87bgd
Nemanja87bgd's picture
Offline
Registrovan dana: 26/08/2016
Poruke:

Šav jeste dupli ali voda opet prođe po malo duž celog šava. Jedino da probam da prelepim preko svih šavova traku od istog materijala samo ne znam da li će biti dovoljno dobro ako to uradim iznutra da se te trake ne bi videle sa spoljašnje strane materijala? Da li bi bilo dovoljno da samo premažem lepkom unutrašnju stranu šava, bez lepljenja traka od istog materijala?

Vukoje.B
Vukoje.B's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 13/11/2009
Poruke:

Ovo što reče @behemot - postoje materijali koji se vare peglom.

Tako nešto sam video da rade proizvođači cerada. Međutim, posebno je pitanje da li je to previše kruto za konkretnu namenu.

Ništa ne ostavljam nezavrš

Nemanja87bgd
Nemanja87bgd's picture
Offline
Registrovan dana: 26/08/2016
Poruke:

Pokušao bih sa tim materijalima ali na internetu ih nikako ne nalazim. Znate li njihov naziv?

daxxii
daxxii's picture
Offline
Registrovan dana: 06/12/2009
Poruke:

Nemanja87bgd wrote:
Pokušao bih sa tim materijalima ali na internetu ih nikako ne nalazim. Znate li njihov naziv?

@nemanja87bgd

Na kabanicama koje su se nekad radile za policiju lepljene su trake sa unutrasnje strane duz savova.

Trazila sam istu traku proteklih godinu dana i nesto slicno sam nasla kod jednog lika na nbg buvljaku ima tezgu sa pozamanterijom.

Nakon toga nasla sam neku silikonsku traku koja se isto lepi peglom preko sava ali ne kod nas.

Sotex je gumiran sa jedne strane i ta guma hoce da puca ... Napisah gumiran jer nisam sigurna sta je tacan naziv tog premaza sa nalicja ... A koliko ce taj sloj koji sotex pravi nepromocivim izdrzati zavisi od kvaliteta sotexa ... Tretiranje peglom nisam sigurna koliko bi ubrzalo da guma ispuca ...

Mozda da probas da savove premazujes silikonom koji se koristi u vodovodu ili gradjevinarstvu ... ?