Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Napajanje 100-240 VAC

5 poruka / 0 new
Poslednja poruka
draganlugonja
draganlugonja's picture
Offline
Registrovan dana: 02/11/2016
Poruke:

Poštovanje,

interesuje me da li ukoliko u prospektu računara, pise da podržava napon od 100 do 240 VAC (Supply voltage 100–240VAC) to znači da zapravo nije bitno kioliki će biti napon u mreži iz koje se napaja (kućnoj mreži, kućnoj instalaciji) računar, tj. bitno je da bude u zadatom opsegu 100 do 240 VAC?

To pitam zato što mi napon u prostoriji u kojoj se nalazi računar (server DELL PowerEdge T20) varira, uglavnom u rasponu od 202V do 218V, nikada nije 230V, što me zabrinjava pomalo, pa sam istrazivajućui došao do gore navedenog podatka (Supply voltage 100–240VAC).

Hvala unapred

branimir
branimir's picture
Offline
Registrovan dana: 13/08/2009
Poruke:

Invertorska napajanja rade u opsegu od 80 do 240 volti.Ipak je preporuka da se nabavi UPS uredjaj koji ce da ispegla napon a obezbedjuje i odredjenu autonomiju rada usled nestanka struje kao i odredjenu zastitu od visokog napona..

Znam da neznam, a sve sto znam naucio sam od nekog

draganlugonja
draganlugonja's picture
Offline
Registrovan dana: 02/11/2016
Poruke:

ok, da, imam UPS uređaj koji je upravljiv (APC Smatrt UPS 750), da li bi bilo pogrešno da postavim da izlazni napon iz UPSa bude recimo 210V ? (ako uzmemo u obzir da je napajanje računara takvo kakvo jeste 100-240VAC)

Konkretno me zanima, ako mozete da mi odgovorite, da li bi recimo taj isti računr bez problema mogao da radi na bilo kom naponu u rasponu os 100-240VAC? (recimo 168VAC)

Hvala vam na odgovoru i zelji da pomognete

Sandburg
Sandburg's picture
Offline
Registrovan dana: 10/11/2016
Poruke:

To zavisi isključivo od napajanja. I ako tako piše na napajanju onda je moguće. U vašem slučaju ja bih koristio taj pc čak i bez upsa , pod uslovom da imam kvalitetno napajanje. Chieftec, cooler master, evga, seasonic, corsair...

markovica
markovica's picture
Offline
Registrovan dana: 19/06/2013
Poruke:

* nije bitno koliki će biti napon u mreži iz koje se napaja - Veoma je bitno, ili 110V ili 220V, medjuvrednosti su ili pad ili skok napona van normi, i samo donekle uredjaji mogu da podnesu (bas zavisi, nema pravila, a i nikad ne pise tako nesto ni u jednom uputstvu, samo analiza elektronskog kola i komponenti moze da pokaze sta neko kolo za napajanje moze da podnese i sta moze da se desi u slucaju skoka/pada strujnog napona). Nisam jos sreo uredjaj koji bez tog "prekidaca" moze da napravi struju npr od 12V od dva razlicita ulazna napona - jednog dana mozda kada se izmisli druga fizika... za sada je jos uvek U=R*I
* napon u prostoriji u kojoj se nalazi računar varira, uglavnom u rasponu od 202V do 218V - to su normalne i normirane vrednosti struje u mrezi od 220V (+/- 10%), zato i pise na svim uredjajima 240V, ali u praksi vecina uredjaja trpi i vise (uz termicko oslobadjanje viskova energije - ili tzv gejanje)

posto imate sasvim normalnu struju, ukoliko vam server ne obavlja neku kriticnu funkciju gde mora da ima 99% uptime, ne bih se ja mnogo zamarao... ako mora uvek da bude online, onda je to vec druga prica jer vam je UPS igracka bez kapaciteta (serve vam trosi 300W, UPS ima kapacitet od 750VAC, tako da ce UPS da drzi oko 8-10min kad nestane struje) - svakako ga prikacite jer ce on donekle da stabilizuje struju, sto znaci manje opterecenje po vase napajanje koje ce tako duze da sluzi (koje isto stabilizuje struju).

Sto se kvalitetnog napajanja tice, svaki Dell server ima daleko kvalitetnije napajanje od pomenutih igracaka - ne menjajte ga za populisticke desktop igracke ukoliko ono nije pocelo da daje manju struju od deklarisane na izlaznim konektorima (najprostije je da izmerite struju na molex-u - zuta 12V, crvena 5V, crna naravno uzemljenje).