Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Pomoc oko brojaca

6 poruka / 0 new
Poslednja poruka
Drdrun
Drdrun's picture
Offline
Registrovan dana: 16/11/2016
Poruke:

Pozdrav svima, zanima me da li bi neko mogao da me uputi kako da napravim brojac koji ce moci da ima izvrsnu funkciju.
U pitanju je brojac za salvete na masini.
Brojac treba da odbroji 100 salveta i da da naredbu pneumatskom klipu da uradi oznacavanje i to je to. Istu funkciju treba da ponavlja na svakih 100 salveta (ili na 50 u slucaju manjeg pakovanja).

Sto se samog brojaca tice taj deo mi je jasan, induktivni prekidac dedektuje metal, izbroji jedan okret kao jednu salvetu ali pitanje je sta dalje i koju opremu dalje treba da uzmem?

Mislim da sam redosled uredjaja pogodio, mozda ne i same uredjaje. Koliko sam nasao istrazujuci ovo saznao sam da treba da bude brojac sa relejem da bi dao komandu pneumatskom ventilu.

Pitanje je kako povezati sve da na odredjeni broj koji zadam brojacu aktiviram klip i da se taj klip odmah vrati u svoju prvobitnu poziciju?

  • brojac.jpg

Drdrun

ucenik na praksi
ucenik na praksi's picture
Offline
Registrovan dana: 24/05/2016
Poruke:

onako..
ne znam koliko je ciklus brz. sta se desava kad izbroji do 100. da li ciklus stane i ceka klip da oznaci. na klip bi trebalo staviti senzore da se zna da je klip napred ili nazad. recimo kad je klip nazad ide ciklus. cim nije nazad prekida se ciklus. kad je klip napred resetuje se brojac. treba prouciti razne brojace. najbolje pitajte distributere brojaca. objasnite im sta hocete.
pozdrav

branimir
branimir's picture
Offline
Registrovan dana: 13/08/2009
Poruke:

Nazoves coveka i on napravi sa mikrokontrolerom.
069 380 0295
Zoran

Знам да незнам, а све што знам научио сам од неког.

Drdrun
Drdrun's picture
Offline
Registrovan dana: 16/11/2016
Poruke:

Ciklus nije nesto brz. Izlazi oko 100 salveta na 20ak sekundi tako da bi cilindar samo jednom uradio svoje u tih 20 sekundi.

Drdrun

ucenik na praksi
ucenik na praksi's picture
Offline
Registrovan dana: 24/05/2016
Poruke:

sve zavisi koliko oces para da ulozis. osnovno moras da kupis. cilindar, ventil. naravno mora neko ko se razume u to da odabere. ili opet kazem mozes da pitas distributera za ventile i cilindre. mozes da kupis i simensov logo. imas kombinacija 10000. nadjes nekog distributera opreme kakve zelis i porazgovaras sa njime.

origo
origo's picture
Offline
Registrovan dana: 21/02/2012
Poruke:

Može da se uradi na dva načina. Jedan način je sa integralnom kolom ICM7217.Ovo kolo ima mogućnost brojanja odnosno može da se upiše u memoriju broj obrtaja kad treba da stane.
Ovde su senzori optokapleri CNY koji registruju broj obrtaja napred ili nazad. Ako ne treba nazad da broji, onda treba samo jedan optokapler. Displej je 4 cifreni 7 segmentni displej. Ovaj uredjaj je oko 70-80 evra ako sami radite. Drugi način je elegantniji sa mikrokontrolerom i LCD displejom, Tu može da se koristi isto optokapler ili neki kapacitivni senzor. Na izlazima brojača su releji koji mogu da uključuju neki klip, motor bilo šta.